Přejít na obsah




* * * * *

V lese pri Bratislave...

krajina strom les


Autorská práva

Peter Marek

V lese pri Bratislave...

Kodak Tri-X 400@200
Kodak D-76 1+1


    • 7

    Tak tahle je parádní!!!! Jedna z nejlepších, co tu máš!
      • 0
    Fotka
    PeterMarek
    24-dub 13 08:15:03

    Tak tahle je parádní!!!! Jedna z nejlepších, co tu máš!


    No a práve túto som sem veľmi ani nechcel dávať... Okolo toho stromu chodím často. Volám ho "Žirafa". Mám s ním viac záberov ale... Ale toto je v podstate anomália. Ten strom je vizuálne zaujímavý svojou deformáciou a to mi príde také nejaké lacné a možno by to tomu stromu nebolo ani príjemné sa verejne prezentovať. Je to ako fotiť ľudí s nejakým postihnutím. S tým by som mal tiež problém. Napriek tomu, že je na tom postavených kopa "sociálnych dokumentov" ktoré na niečo poukazujú alebo upozorňujú. Takže ja mám s deformáciami v lese tento problém. Skôr tam hľadám "prirodzenosť" a pokoj... No ale nakoniec som to sem dal, lebo som bol zvedavý na komentráre a celkom som bol potešený ako mi to vyšlo v tej D-76 1+1. Fotka je z tejto nedele...
      • 1
    No tak to tě možná potěším, protože toto nejsou anomálie ;-). Naopak je to právě známka přirozeného vývoje ;-).
    Říká se tomu chůdovité kořeny a je způsobené přirozenou obnovou lesa. Semenům stromů se nejlépe daří na starém tlejícím dřevě, kde je dostatek živin. Jak strom roste, obrůstají kořeny padlý kmen, který postupně tleje, až se rozloží úplně a vznikne takto "volný" kořen. Pak je to ještě možné třeba u podmáčených půd, třeba u olše lepkavé ;-).

    Já fotku chvílím a hrozně se mi líbí ta tonalita všech tvých fotek! Asi také přejdu ze stocku na 1+1, uvažuji o tom už delší dobu a čím dál tím víc se k tomu přikláním :).
      • 0
    Fotka
    PeterMarek
    24-dub 13 11:15:13
    Aha! Tak to ma trochu upokojilo. Ja sa nejako podvedome vyhýbam vizuálnym odchýlkam od normálu. Ale ďakujem za vysvetlenie. To sú pre mňa nové veci. Som v zásade panelákový typ a kaviarenský povalač. Les a krajinu vnímam ako insitný divák :)

    D-76 1+1 --- je to fajn - ešte s tým poexperimentujem. Ostatné fotky mám často Rodinalom alebo Studionalom. Snažím sa vždy pod fotku písať aj film aj vývojku - hádam to niekomu pomôže. Dávam veci aj na filmdev.org
      • 0
    Tak je vidět, že ji vnímáš krásně :) a na kavárenského povaleče bych tě netipoval :).
    A co se týká vývojek, tak to mi vždy pomáhá :). Začal jsem a držím se kombinace ID11 stock a HP5, ale s 1+1 si myslím, že bych měl dosáhnout stabilnějších a trochu vyrovnanějších výsledků ;-).

    Tak jen tak dál, těším se na další fotky :).
      • 0
    Moc dobrý, celá ta serie z lesa pri Bratislave je pěkná, ale takle je snad nejlepší
      • 0
    Fotka
    PeterMarek
    24-dub 13 17:37:11
    Ďakujem vám všetkým za prezretie aj povzbudenie...
      • 0
    Výborné tohle.. Krásně prosvětlené i zkomponované.
      • 0
    výborné místo tam máš :) Krásný, kompozice i DOF ;)
      • 0