Přejít na obsah




Osturňa 19



Autorská práva

Jiří Mlejnek

Osturňa 19

... a poslední, speciálně pro Leoše


    • 2

    .... s hanbou přiznávám, digitálně zmanipulovaná – speciálně pro Leoše. Velmi mne mrzelo, že není spokojen s prací mé asistentky a přirozeným postojem ovcí k fotografovi u snímku Osturňa 10. Zagooglil jsem , poučil jsem se... Pochopitelně je tento problém již dávno vyřešený.
    Předkládám návod na několik poměrně jednoduchých úprav v PC CS7 (pro porovnání uvádím výhody/nevýhody české a slovenské verze, dávám přednost té druhé). Pochopitelně doporučuji pracovat ve vrstvách, abys nepřišel o mateřské stádo – takže se mi, Leoši, osvědčily tyto kroky:

    1) výběr: nástroj „magická hůlka“ Česká vybere vše šmahem- 24 let po revoluci! - ve vhodnější slovenské verzi „bačovský kyj “, už od PS CS1_SK lze pravým tlačítkem myši vyvolat podmenu „veĺkosť stáda“ a „ostrihaná/neostrihaná“ s nastavitelnou délkou a tloušťkou vlny, vybírá s přesností do 0,947658 pixelu (rozlišení dávám tak do 1,8 px, nepřežeň to – ať nemáš z ovcí zámotek bource morušového)! Případně s klávesou CTRL se tvar kurzoru změní na siluetu čuvače a ťukáním můžeš vybírat jednotlivé ovce v nespojitém výběru. Drž pořád CTRL – jinak se ti stádo rozuteče. Vybírej ovce se shodnou výchozí a cílovou polohou. Výběr kopíruj do nové vrstvy.
    2) „obraz – přizpůsobení – otočit“ Z pohodlnosti volím „automaticky - směrem k objektivu“, ale záleží na tobě, jak si pohraješ s úhlovou stupnicí (k čemu jsou ve slovenské verzi ještě volby „kambáj-vuí-ĺahni“ nevím, nápověda neporadí, ale tuším za tím nevyužitý tvůrčí potenciál). Kroky 1 a 2 můžeš zopakovat pro další otáčené ovce.
    3) Tutoriály doporučují ještě možnost : „obraz –přizpůsobení – úsměv“. Nepoužívám – zatím mi to připadá v české verzi příliš umělé (jen hrubá stupnice „volební preference“ se čtyřmi implicitními volbami „25-50-75-105“ %, pro ilustraci – její výsledky vidíš např. na volebních bilboardech), a ve slovenské vysloveně křečovité (výběr v podmenu „rehot“ pouze z možností „syr-oštiepok-korbáčik-žinčica“). Možná to bude lépe vyřešeno v dalším upgradu. Nebo to dodělej v originální verzi, volba „smile - chease“, „treshold“ 0-3, „angle“ do 24,6 stupňů. Při strmějším úhlu už tráva ovcím z huby vypadává.
    Pro porovnání jsem vlevo ponechal ovce v původní poloze – vidíš ten rozdíl? Je mi to moc líto, asi by to na tomto webu ani nemělo zaznít, ale nalijme si čistého - moderní krajinář se bez počítače už prostě neobejde.
    Klasik samozřejmě může podplatit baču. Ale sežeň si dnes někoho úplatného. Dnes, po derathizaci, v době, kdy Američani odposlouchávají i vypnuté mobily (říkal mi to nějaký Američan u pisoárů na Šeremetěvu) a družicemi dešifrují myšlenky ve východniarském dialektu z pohybu očních řas i přes svářečský štít (viz WikiLeaks – vyhledej „vychodniar- REM- mihalnice-secret ideas“). Neberou, už ani na Slovensku, natož u nás. Všude jen samý zbabělý poctivec. Ale možná by se to dalo vyřešit příslušnou evropskou směrnicí - a povinnou spolupráci volů rozšířit i na ovce. Určitě už na to jsou alespoň dvě komise. Případně to můžeš, občane, iniciovat u sobě regionálně příslušného voleného eurovyžírky.
    Anebo musíš číhat na pastvě – bohužel, čas jsou taky peníze ...

      • 3
    Fotka
    LeosStehlik
    20-srp 13 07:05:59
    aaaaaaa :-) :-) :-) +1
      • 1