Přejít na obsah




domácí objektiv

foma rodinal stand development domácí objektiv

domácí objektiv

Další doma vyrobený objektiv, tentokrát o něco zajímavější, ale po mém soudu horší na portréty. Přední část optické soustavy je z promítačky, zadní z objektivu Helios 44-2. Ohnisková vzdálenost je asi 50mm, efektivní světelnost je 1:1,5 (!) čtyři optické členy ve třech skupinách a bokeh je takový podivný, nicméně jsou i tací, kterým se líbí (nepatřím mezi ně, přijde mo to moc tvrdé).


    • 1

    Já patřím mezi ty, co mají rádi tzv. 3D bokeh a ten tu je! Takové to, kdy se pozadí hezky točí za předmětem/portrétem... Za mně velké plus, že je někdo schopný zbastlit takové supr sklo!
      • 1
    Fotka
    Motorbiker
    20-lis 13 19:41:21
    Díky. Swirly bokeh? Nějací rusové to vyrábí, nebo dokonce adaltují tyhle staré objektivy, jako zakázkovou výrobu. On není problém vyrobit objektiv, když nemusím držet "rovinu" ostrosti, za dobrou věc v tom považuju fakt, že clona funguje a dělá, co by od ní člověk čekal a jde ostřit od nekonečna do nějakého půl metru. Pokud fotím černobíle, není problém, jinak - čím vyšší clona, tím horší chromatická vada. No a na rozdíl od toho druhého, tenhle nemá závit na filtry, protože přední člen je moc velký a čouhá moc ven.
      • 0
    A co fotka toho objektivu, nebyla by? To musi byt s karbidkou srovnatelne, ne?
      • 0
    Fotka
    Motorbiker
    21-lis 13 15:13:26
    Tak že bych blejskl objektiv na film, pak vyvolal... To se mi moc nechce, zase tak zajímavý to není, je to v těle objektivu Helios 44-2, přední člen je vlepený (skoro přesně tam sedl, naštěstí) do závitu 49mm a jeho střed lehce vyčuhuje ven. Nejlepší je použít nějakou sluneční clonu, mám provizorní z ohýbaného papíru, protože jsem ještě nepotřeboval objektiv nejak složitěji transportovat.
      • 0