Přejít na obsah




- - - - -

Slůně

rolleiflex original kodak ektar hory krajina barva socha

Slůně

Ačkoliv není dvouoká zrcadlovka zrovna ideálním strojkem na dlouhé horské tůry, člověku to nedá. Schválně, uhodne někdo bez použití internetu, kde se daná skulptura nachází?


    • 0

    Jedná se o ČR nebo zahraničí?

      • -1

    Králický Sněžník?

      • 0
    Fotka
    Motorbiker
    14-srp 18 12:39:04

    Luboszz - Jak se to vezme... Socha a louka v CR, ty smrky vse ostatni v zahranici.

     

     

    Jirka - aaaaano!

      • 0

    Nádhera filmu. A ten roztřepaný rámeček. Dokonalý, zbytečně  čistit průhled není profesionální:)) Na Kralickým jsem byl asi před třiceti lety, to znamená, že tam jezdím celkem často..)

      • 0

    Slon, neboť (bez komentáře):

    Posledním osamělým objektem, který tu dosud stojí, je neveliká plastika slona, postavená na pylonu z kamenných kvádrů. Ale i ta už nese stopy drsného podnebí a vandalismu. Povrch dříve hladce opracované žulové plastiky je nyní zvětralý, ocas slona je uražen a pylon musel být zpevněn dvěma vysokými betonovými patkami. Postupem doby se stala socha slona dokonce jakýmsi symbolem Králického Sněžníku, avšak ani v odborné ani v populární turistické literatuře se nedočteme, jak se tato socha na Sněžník vůbec dostala. V povědomí turistů jsou o tom sice nějaké dohady, např. že slon je vlastně hraniční kámen, že sochu postavili absolventi německého gymnázia v Šumperku nebo dokonce je historie vzniku slona spojována s památníkem nizozemského krále. Skutečný původ slona na Králickém Sněžníku je však docela jiný.

    Od roku 1922 působil jako nájemce chaty na Králickém Sněžníku MUDr. Oskar Gutwinski, který s podlomeným zdravím po frontových taženích v první světové válce a po italském zajetí zanechal své praxe zubního lékaře v Šumperku. Byl to velký znalec Jeseníků a vynikající lyžař, žák a přítel Mathiase Zdarského – zakladatele rakouské, tzv. lilienfeldské lyžařské školy s dlouhými lyžemi a jednou holí. Gutwinski sám organizoval a vedl řadu lyžařských kurzů, byl předním propagátorem lyžování v Jeseníkách a zakladatelem německého lyžařského klubu na severní Moravě /Skiklub Nordmährens/. Za krátkou dobu působení na Králickém Sněžníku se mu podařilo z chaty vybudovat prvotřídní horský hotel, centrum nejen turistiky a lyžování, ale i společenského a kulturního života. Tehdy se tu scházela i skupina mladých umělců a literátů, jejichž vůdčí osobností byl šumperský rodák Kurt Hallegger, člen pokrokové pražské skupiny Pražská secese /Prager secesion/, která se pokoušela na kulturním poli sblížit Čechy i Němce v Československu. Dalšími členy skupiny byli nadaní mladí umělci, jako významný grafik Franz Urban /rodák z Frankštátu – Nového Malína/, malíři Josef Eberhard Karger, Karl Eickhoff a další. Při svých setkáních a večerních posezeních si oblíbili tehdy populární melodickou píseň "V ještědském údolí kvete šeřík"/In Jeschental da blüht der Flieder/. Podle ní si dali název Jescher a jako svůj symbol si vybrali šeřík. Později se jim však nelíbilo, že svůj název spojují s Ještědem, když jezdí na Králický Sněžník. Při nějaké příležitosti si všimli , že když kýchá slon, zní to jako "ješ". A tak si sice jméno ponechali, odvodili je však od kýchání slona, kterého přijali za svůj symbol a navzájem se potom pozdravili pozdravem „ješ“.

     

    viz http://www.kralickys...t/cil/4/cms/75/

      • 0
    Fotka
    Motorbiker
    14-srp 18 17:13:32

    Slonovi ocas nechybi, je tam porad, chybi mu akorat leva pulka zadku. Rozhodne to neni v nejakem spatnem stavu.

     

    Co se chaty tyce, moc luxusni hotel to pry nebyl, alespon podle me sousedky, ktere je pres devadesat, je nadsena turistka a pamatuje tu horu v mnoha fazich.

     

    Jinak k tomu ramecku, je to tak, jak jsem to koupil, kdysi tam kdosi vlepil sametku, ja ji jen prostrihal, aby ty chlupy moce neprecnivaly, pro ucely zvetsovani provadim normalne orez, takze zrovna v tom miste to neresim. Ja tam jezdim pravidelne. Kazdych sestnact let. Jsem tam tudiz byl ted podruhe.

      • 0