| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
stanikp Nováček

Registrace: 30.9. 2007 Příspěvky: 2
|
Zaslal: so říjen 06, 2007 11:05 pm Předmět: flexaret, nějaké rady do začátku? |
|
|
| Ahoj tož tu sem novej, prosím o nějaké typy při focení s flexaret, kompozice na 6x6, sluneční clona a protisvětlo, fomapan 100 jaké hodnoty clona/čas nemám expo.,kdysi bývali v krabičkách piktogramy(alespoň před 5 lety kdy sem fotil naposled ale na kino) díky |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
kraken Admin pro věci politické, teologické a sociální

Registrace: 8.3. 2007 Příspěvky: 2074
|
Zaslal: ne říjen 07, 2007 7:33 am Předmět: |
|
|
Staníku, ogaro neščastná, ty chceš vysvětlit věci, které jsou tak na tři knihy na čtyřech řádcích!!! To asi nepude. Ale pár tipů do začátku ti dám.
1)Použij expozimetr, pokud ho nemáš, tak z nějakého jiného aparátu, digošu, zrcadlovky ä nastav zjištěné hodnoty na flexe. Z odhadu expozice budeš zklamaný.
2) Kompozici si nastuduj sám, byly o tom napsány celé knihy, něco nejdeš možná ne netu, gooogluj!!!
3)Protisvětlo - moje flexa si s ním příliš nerozumí, al také to není žádná hrůza. Záběrům se sluníčkem v opbraze bych se vyhýbal.
4) Foma 100 - exponuj na stíny, dodržuj důsledně švarčildovy efektosy
A teď nejlepší tip!!!
Studuj sám, na začátek si něco přečti, informace na netu a tady ti pomohou k doplnění, překlenutí problémů, ael to se bavíme o konkrétních věcech a ne o obšírné teorii, kterou by měl v základech každý zvládnout sám.
Nečekej, že někdo udělá něco za tebe, že i tu vše napíše. Pokud tě to zajímá, čti!!!
Doporučuju:
www.temnakomora.cz
www.paladix.cz
www.fotoaparat.cz
a řada dalších........ _________________ S pozdravem, Světu mír Kraken |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Pentaxista Tlampač (grafoman)

Registrace: 3.3. 2007 Příspěvky: 1133
|
Zaslal: ne říjen 07, 2007 12:14 pm Předmět: |
|
|
stanikp: Kraken má pravdu. Dvacet let Vám někdo může vysvětlovat, jak chutná ananas - dokud ho neokoštujete sám, nevíte!
Flexaret vůbec není špatný foťák - svědčí pro něj desetitisíce pěkných fotek. Řeči o tom, jak je na něm zlé to a to, MTF, rychlost závěrky, absence antireflexních vrstev... Naopak - tvrdím že pro cestu, návrat k čb je to hodně dobrý typ fotoaparátu! Kolik bylo takových, kteří se utopili v marasmu, že pro svou SLR nemají právě tena ten objektiv, filtr, superšnelpřevíječ, TTL měření atd.
Jediné co by bylo opravdu potřeba: SPLAŠTE SI EXPOZIMETR Třeba jednoduchý (ale ne vadný!!!), z bazaru za 300,- (třeba i Leningrad), jinak se utopíte v hledání chyb.
Přeji dobré světlo! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Mamiak Hrabě kydoň

Registrace: 3.3. 2007 Příspěvky: 4180 Bydliště: Hradec Králové Temnokomornická praxe: master of cudlik
|
Zaslal: ne říjen 07, 2007 12:24 pm Předmět: |
|
|
flexa je jedna z krabiček co maj zrovna svuj docela charakteristyckej rukopis a vůbec ne špatnej. ne že by byl důležitější než ten autorskej ale na některý druhy fotek je přímo mysteriózní a nepostradatelnej  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
RHx Hrabě kydoň

Registrace: 3.3. 2007 Příspěvky: 3482 Bydliště: Hradec Králové GPS:50°11'34.074sN, 15°46'34.048sE,4
|
Zaslal: ne říjen 07, 2007 12:38 pm Předmět: |
|
|
co je to za typ?
na začátku je nutná kontrola přístroje, co do funkčnosti, aby nebylo zklamání - zbytečný - zvlášť , jestli s tím dlouho nikdo nefotil _________________ fotograf amatér |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
stanikp Nováček

Registrace: 30.9. 2007 Příspěvky: 2
|
Zaslal: ne říjen 07, 2007 1:25 pm Předmět: |
|
|
| toz na netu mohu googlovat ak chci ale většinou spadnu do diskusí porovnávajících kvalitu flexaretu a jiného tlr, nebo do digitálního světa, o kompozici na 6x6 nic moc, např. Jak na sbíhavé linie? maximálně je eliminovat již při snímku a vyhnout se následujícím restitucím, bohužel knihu flex. v praxi se mi sehnat zatím nepodařilo, no a kdybych tušil ze na tomto vebu jsou ryze profesionálové co je snad uráží trochu pokecat o základech s tímto formátem tak sem vůbec nelezu toz zdar a dobré světlo |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
bzencak Dost toho nakecá

Registrace: 24.3. 2007 Příspěvky: 442
|
Zaslal: ne říjen 07, 2007 1:48 pm Předmět: |
|
|
Staňo, tož se nečil! Snaž se pochopit i nás! Je to s váma furt dokola...
Nakonec vám snad budeme hýbat rukama! Na mateřskou školku fakt nemáme čas! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
jenda1250 Tlampač (grafoman)

Registrace: 2.3. 2007 Příspěvky: 2142 Bydliště: Nová Paka GPS: -43°30\\\'0.00\\172°45\\\'0.00\\
|
Zaslal: ne říjen 07, 2007 2:06 pm Předmět: |
|
|
Kompozice na čtverci? otázka jednoduchá, odpověď ale neexistuje. Kompoziční pravidla platí pro jakýkoli formát (třetinové dělení, zlaté řezy) a zároveň jejich účelným porušením můžeš ozajimavět jinak fádní motiv. Pokud bych chtěl potlačit (řídit) sbíhání linií, pořídil bych si shift objektiv nebo VF, u přístrojů, které tyhle fce nemají se holt musíme smířit s perspektivním skreslením. Něco jde srovnat pod zvětšovákem, v takovém případě je nutný, aby byl přístroj vodorovně dle příčné osy (srovnat na svislici procházející středem snímku, ne u kraje) - srovnat to jde docela slušně, ale zázraky se od toho taky nedají čekat.
Protisvětlo to opravdu moc nesnáší, navíc doporučuju clonit minimálně 5,6, spíš 8 nebo 11.
Odkud jsi? třeba by se někdo poblíž našel. Často stačí jenom "nakopnout", načíst se holt všechno nedá, jedna ukázka naživo je často přínosnější než dva dny strávené u monitoru. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Mamiak Hrabě kydoň

Registrace: 3.3. 2007 Příspěvky: 4180 Bydliště: Hradec Králové Temnokomornická praxe: master of cudlik
|
Zaslal: ne říjen 07, 2007 2:36 pm Předmět: |
|
|
ojéje, pán je urážlivej. zrovna sem ti chtěl nabídnout k pučení svoji "flexu v praxi", ale pak koukam, jestli by ti nebyla moc profesionálně vošoupaná...
zadej konkrétnější dotaz a zrovna tady na tomdle webu ti kdekdo rád bez posmívání vodpoví. tady je to samej uznalej člověk a šlechetná duše k tomu, nic binárního  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: ne říjen 07, 2007 5:33 pm Předmět: |
|
|
Milý staníku, netušil jsem, že bych tě mohl svou odpovědí urazit. Myslím si, že znakem začínajícího fotografa, by měla být především pokora... to jen na zamyšlenou...
Kdyby jsi googloval jak jsem ti poradil, zjistil by jsi, že třeba jen na aukru jsou dvě knihy Flexaret v praxi, které můžeš získat v aukci. Jsou tady jak sis jistě všiml lidé kteří by ti ji i půjčili, přestože tě nikdo nezná, přestože by se na jiných serverech na tebe tví souputníci vykvákli.
Zjistil by jsi, že na paladixu, je dostatek čtení o kompozici, že je na netu dost fotograií formátu 6x6 (viz. česká paralaxa):
http://www.davidzidlicky.cz/volne/volne.html
Hledej, měj zájem, dívej se na fotografie a buď trochu pokorný.
PS: Toto jsem vyhledal za cca 10 minut a tímto ušetřil tvůj čas a přišel o svůj... který jsem chtěl využít na míchání své vývojky. _________________ S pozdravem, Světu mír Kraken |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
ToFF Dost toho nakecá

Registrace: 23.3. 2007 Příspěvky: 642 Bydliště: U Ostravy, GPS:49°45'28.322sN, 18°22'48.557sE
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
trewis Nováček

Registrace: 3.10. 2007 Příspěvky: 1
|
Zaslal: po říjen 08, 2007 3:51 pm Předmět: čistit:) |
|
|
HOj,ouplně ze začátku doporučuju pořádně pročistit objektiv jak ze předu, tak i z druhé strany uvnitř temný komůrky, páč to někdy bejvá fakticky sajrajt
a nafotit film se špínou nic moc..obecně se tohle doporučuje dělat při každé výměně filmu, ale to už je samozřejmě na tobě...měj se:) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
RHx Hrabě kydoň

Registrace: 3.3. 2007 Příspěvky: 3482 Bydliště: Hradec Králové GPS:50°11'34.074sN, 15°46'34.048sE,4
|
Zaslal: po říjen 08, 2007 5:29 pm Předmět: |
|
|
koukám, přece jedna otázka:
Jak na sbíhavé linie? maximálně je eliminovat již při snímku a vyhnout se následujícím restitucím
já mám typ 4a a tam mi pomáhají nakreslené čáry na matnici, kříž a potom vymezený obdélník pro použití kinofilmu - rovnám podle nich
já bych je eliminoval při expozici, pokud jejich kácení není záměr, nebo se to nedá vyfotit jinak
negůgluj a ptej se teda _________________ fotograf amatér |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: po říjen 08, 2007 5:54 pm Předmět: |
|
|
Nojo, jen staník se nám nejak odmlčel......náš spolek přišel o nadějného fotografa. _________________ S pozdravem, Světu mír Kraken |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Mamiak Hrabě kydoň

|
Zaslal: po říjen 08, 2007 7:22 pm Předmět: |
|
|
právě ste zabili novýho českýho sudka a drtikola dohromady...
... ty měli některý ty svoje vobrázky taky takový trochu jako z tý flexy... dokonale nedokonalý... škoda ho. co stáníku? nezkusíš to s timdle nevděčnym národem eště?
 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Trinom Nováček

Registrace: 8.1. 2008 Příspěvky: 14 Bydliště: Brno
|
Zaslal: st leden 09, 2008 7:39 pm Předmět: |
|
|
| Zdravím. Mám Flexaretku, ale hodil by se k ní nějakej stativ. Bohužel jsem zjistil, že Flexareta má jiný závit, než se běžně používá. Otázka tudíž zní Kde seženu přechodku? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Karel2Kouril Dost toho nakecá

Registrace: 3.3. 2007 Příspěvky: 886 Bydliště: Praha, Blansko, Uhřice
|
Zaslal: st leden 09, 2008 7:43 pm Předmět: |
|
|
| Trinom napsal: | | Zdravím. Mám Flexaretku, ale hodil by se k ní nějakej stativ. Bohužel jsem zjistil, že Flexareta má jiný závit, než se běžně používá. Otázka tudíž zní Kde seženu přechodku? |
U Škody za zasi deset korun  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Trinom Nováček

|
Zaslal: st leden 09, 2008 8:01 pm Předmět: |
|
|
| Díky. A nebyl by někdo z Prahy tak hodný a poslal mi to? Nebo snad má Škoda e-shop? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Karel2Kouril Dost toho nakecá

Registrace: 3.3. 2007 Příspěvky: 886 Bydliště: Praha, Blansko, Uhřice
|
Zaslal: st leden 09, 2008 8:27 pm Předmět: |
|
|
No, éšop má. Pokud by to vyšlo moc draho, tak se ozvi a až budu mít cestu a svěží hlavu, třeba si na tebe vzpomenu
jinak škodovic stránky: www.fotoskoda.cz |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Trinom Nováček

|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
hypnogen Dost toho nakecá

Registrace: 23.5. 2007 Příspěvky: 662 Bydliště: Nordufer des Reichwaldaus GPS:49°51'58.424"N, 18°22'32.745"E,2
|
Zaslal: út září 30, 2008 11:05 am Předmět: |
|
|
Nemáte někdo náhodou nějaký způsob/fintu, jak nafotit flexou (model 6) na svitek 13 políček?
Ten foťák je podle mě fakt pecka stroj. Vadí mi na něm možná jen trošku "necitlivý" způsob ostření, nastavování clon pomocí jazýčku nehtem (možná je na mém kusu něco ulomené ??) a časování v jiných odstupech, než je standartní (na expozimetru odečtenou hodnotu pak musím převádět a zdržuje mě to). |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
george Anonymní

|
Zaslal: út září 30, 2008 2:52 pm Předmět: |
|
|
| hypnogen napsal: | Nemáte někdo náhodou nějaký způsob/fintu, jak nafotit flexou (model 6) na svitek 13 políček?
Ten foťák je podle mě fakt pecka stroj. Vadí mi na něm možná jen trošku "necitlivý" způsob ostření, nastavování clon pomocí jazýčku nehtem (možná je na mém kusu něco ulomené ??) a časování v jiných odstupech, než je standartní (na expozimetru odečtenou hodnotu pak musím převádět a zdržuje mě to). |
Jo, mám: zk..vit posuv!
U Flexy se o toto nepokoušej a buď rád, že máš krásných dvanáct, naprosto samostatných, políček. O takováto kouzla se pokoušej u SIXe. Ten můj dělá pěkných 13 oddělených políček. Pravidelně. A nejsu sám, co má takového borce.
Máš kouzelnou krabičku na focení, ale nechtěj od ní kouzla... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Blekentvajt Dost toho nakecá

Registrace: 4.10. 2007 Příspěvky: 1007 Bydliště: Královýho Hradec GPS: 50°12'43.07"N, 15°49'16.649"E,4
|
Zaslal: út září 30, 2008 3:02 pm Předmět: |
|
|
| stanikp napsal: | | toz na netu mohu googlovat ak chci ale většinou spadnu do diskusí porovnávajících kvalitu flexaretu a jiného tlr, nebo do digitálního světa, o kompozici na 6x6 nic moc, např. Jak na sbíhavé linie? maximálně je eliminovat již při snímku a vyhnout se následujícím restitucím, bohužel knihu flex. v praxi se mi sehnat zatím nepodařilo, no a kdybych tušil ze na tomto vebu jsou ryze profesionálové co je snad uráží trochu pokecat o základech s tímto formátem tak sem vůbec nelezu toz zdar a dobré světlo |
Ajaja, tak tohle vypadá na rekord v krátkosti uživatelovo aktivity na TK
Jinak kdybys sem Staniku ještě zavítal, tak věz, že např. komponovat záběr tě opravdu asi nikdo v několika větách nenaučí. Nejlepší metoda jak se v tomhle směru kultivovat je chodit do galerií, na výstavy, napůjčovat si knížky, zízat na to a přemejšlet, proč se mi tohle líbí tohle míň a tohle vůbec a samozřejmě fotografovat. Parádní čtvercofotografie jsou třeba zde :
V. Sláma
nebo třeba v týhle krásný knížce, kterážto byla myslím dokonce nafocená Flexou IV (esivá se nepletu):
D. Hochová - MOTHAIBA |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
LuzJi Nováček

Registrace: 29.11. 2008 Příspěvky: 200 Bydliště: Tábor GPS: 49°26'9.645"N, 14°39'31.116"E
|
Zaslal: so listopad 29, 2008 11:41 pm Předmět: |
|
|
Dobrý večer, noc, den.
Dovolím se natlačit sem (nevím kam lépe, zakládat vlákno se mi nechce) se svým dotazem.
Nedávno jsem od známého dostal za malou službu Flexaretu, on že s tím nefotí, je to prý dědictví atd. Chvíli mi tu leží, ale už mě svrbí ruce.
Jenže mám obavu, že asi není v plné kondici. A nebo je tam něco nastavené tak, že se to tak na mě tváří. Já tuhle krabičku před tím nikdy neměl, tak si nevím moc rady. Od mládí jen Směna a Praktica...
Problém mám s nastavením clony a času.
Ale vysvětlovat to tady je asi dost zdlouhavé. Tak bych poprosil, kdyby se mi příležitostně mohl někdo ozvat na lstiburek zavináč volny.cz
Asi bude nejjednodušší to poslat někam na opravu, ale předem chci mít jistotu, jestli není něco jen nějak zablokované.
Předem děkuji, Luboš |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
berraneck Dost toho nakecá

Registrace: 9.10. 2007 Příspěvky: 783 Bydliště: Vsetín a Brno a Loc: 50°5'26.536"N, 14°24'6.802"E
|
Zaslal: ne listopad 30, 2008 12:22 am Předmět: |
|
|
| Jsi z Brna, nebo to tam máš blízko? kontaktuj paní Konečnou, zázračnou servis-womanku, ta dá dokupy všechno mechanické. její číslo se tu někde na fóru vyskytuje;) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
LuzJi Nováček

Registrace: 29.11. 2008 Příspěvky: 200 Bydliště: Tábor GPS: 49°26'9.645"N, 14°39'31.116"E
|
Zaslal: ne listopad 30, 2008 6:26 pm Předmět: |
|
|
| berraneck napsal: | | Jsi z Brna, nebo to tam máš blízko? kontaktuj paní Konečnou, zázračnou servis-womanku, ta dá dokupy všechno mechanické. její číslo se tu někde na fóru vyskytuje;) |
Díky za reakci.
Z Brna sice jsem, ale už žiju přes 50 let jinde, momentálně v Táboře.
Ten kontak ale zkusím pohledat.
Jinak ten problém - nějak se nehýbe clona a to ani při expozici. Ale může to být prostě mechanická závada stáří.
Ve srovnání s návodem vidím, že je stranově převrácené umístění označení clony a času. To ale může být tím, že návod je pro Flexaret VII a já mám v rukách VIIa, tam se prý používalo něco dováženého. No, ale je mi divné jak nastavit clonu, aby mi zůstala nastavená i když posunu nastavení času ... třeba je to triviální, potřebuji asi trochu nakopnout. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Bret3 Dost toho nakecá

Registrace: 25.11. 2008 Příspěvky: 764 Bydliště: Brno/Praha GPS:49°14'36"N, 16°34'12"E,2
|
Zaslal: ne listopad 30, 2008 7:28 pm Předmět: |
|
|
| Pokud vím, u VIIa se používaly Prontory s nastavováním expozice tzv. podle EV, tj. normálně je nastavení clony a času secvaknutý takovým čudlíkem do zoubků na vnějším kolečku závěrky. Je potřeba tenhle čudlík vycvaknout a pak se dají časy a clony měnit separátně.Tuším, že u těchhle prontorů to ale není možnost buď a nebo. Prostě při změně EV je potřeba to vycvaknout, změnit nastavení a ono to samo zase zapadne. Jinak šikovnej servisman to určitě dobře předvede a jěště všechno zkontroluje. Mě tehle systém jednou málem přivedl do blázince, ale má to i svý výhody. Ale použití je nejlepší si nechat předvést. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Jorge Nováček

Registrace: 22.12. 2007 Příspěvky: 111 Bydliště: Hulín
|
Zaslal: po prosinec 01, 2008 4:22 pm Předmět: |
|
|
| Je to tak jak píše Bret. Mám pouze VII bez A ale bude to stejné. Černý čudlík který je u stupnice clon a EV se povytáhne a buď nastavíš clonu k již nastavenému času nebo přímo hodnotu v EV. To co vidíš v objektivu zepředu není clona ale lamely závěrky. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Bret3 Dost toho nakecá

Registrace: 25.11. 2008 Příspěvky: 764 Bydliště: Brno/Praha GPS:49°14'36"N, 16°34'12"E,2
|
Zaslal: po prosinec 01, 2008 5:46 pm Předmět: |
|
|
| Jj, jen u Prontorů ten čudl není černej, teda aspoň u těch, co sem viděl, a to trochu zhoršuje orientaci při ovládání. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
LuzJi Nováček

|
Zaslal: po prosinec 01, 2008 6:42 pm Předmět: |
|
|
Přesně jak říkáte. Mám tak Prontor SVS.
Ale jak to popisujete, už asi tuším jak to funguje.
Servis ovšem bude nutný. Jednak bude třeba něco s tou clonou, která je nějak zaseklá, možná je tam mastnota či co. Celková prohlídka od odborníka se ale vyplatí v každém případě.
Jinak, jestli mi trochu svítá, tak je to vlastně něco jako poloautomat. Nastavím si podle expozimetru hodnoty clony a času (až teda budu mít jistotu jak správně) a když s tím pak pootáčím, přestaví se obě hodnoty najednou (bez změny EV), ve stejném poměru. Snad to tak chápu dobře.
Ono tam bude asi něco špatně u objektivu, protože když jsem zkoušel nasadit předsádku, tak spodní objektiv se při doklapnutí bajonetu bez zvláštní síly s předsádkou trochu pootočil, je tam trochu viklavej.... Sám o sobě má tak 1 mm vůli pootočení do stran. To asi dobře není.
Děkuju za rady, ozvu se případně až jak jsem dopadl. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Jorge Nováček

Registrace: 22.12. 2007 Příspěvky: 111 Bydliště: Hulín
|
Zaslal: po prosinec 01, 2008 7:20 pm Předmět: |
|
|
[ Nastavím si podle expozimetru hodnoty clony a času (až teda budu mít jistotu jak správně) a když s tím pak pootáčím, přestaví se obě hodnoty najednou (bez změny EV), ve stejném poměru. /quote]
Ano, tak. Některé expozimetry (myslím že většina) měří taky v EV. Potom stačí nastavit pouze tuto hodnotu. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
bitovod Dost toho nakecá

Registrace: 12.2. 2008 Příspěvky: 477 Bydliště: Praha GPS:50°6\'53.315\sN, 14°36\'41.754\sE,2
|
Zaslal: út prosinec 02, 2008 12:12 am Předmět: |
|
|
| Mimochodem - kdybyste někdo jó moc chtěl, tak mám jednu tuhlenctu spřaženou flexaretí závěrku (Prontor SVS) volnou a celkem asi i k dispozici, původně jsem do ní chtěl vestavět nějaký sklo, ale sešlo z toho. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
ypres_bass Tlampač (grafoman)

Registrace: 11.10. 2008 Příspěvky: 1823 Bydliště: Zlín / Pardubice GPS:50°2\'55.77\ Temnokomornická praxe: co nevím na to se zeptám a nevím toho ještě hodně...
|
Zaslal: po prosinec 29, 2008 12:19 pm Předmět: |
|
|
tak jsem si právě z pošty donesl můj nový flexaret V (s výbavičkou), ale mám problém - nemůžu najít spoušť a natahování - přesněji nic z toho se jako spoušť a natahování nechová
musím mít založený film aby natahování a spoušť reagovaly - jsem si chtěl první cvakat jen tak cvičně na prázdno _________________ slepičí prdelka |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Eda Tlampač (grafoman)

Registrace: 3.3. 2007 Příspěvky: 1877 Bydliště: Nedvědice GPS:49°27\'19.493\"N, 16°20\'29.27\"E Temnokomornická praxe: věčný začátečník
|
Zaslal: po prosinec 29, 2008 12:43 pm Předmět: |
|
|
Myslela jsem, že ti hned poradím, ale mám VII a ta je trošku jiná...
Zkus pohledat tady |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

Registrace: 11.10. 2008 Příspěvky: 1823 Bydliště: Zlín / Pardubice GPS:50°2\'55.77\ Temnokomornická praxe: co nevím na to se zeptám a nevím toho ještě hodně...
|
Zaslal: po prosinec 29, 2008 1:13 pm Předmět: |
|
|
tak jsem tu flexu ukázal doma...
to nemáš do čeho vrážret peníze?
lidi se takových starých šmejdů zbavujou a kupujou si moderní techniku a chytají takové blbečky jako ty
v té škole tě učí samé zpátečnické věci
jen některé zajímavé hlášky _________________ slepičí prdelka |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Bret3 Dost toho nakecá

|
Zaslal: po prosinec 29, 2008 2:52 pm Předmět: |
|
|
| Natahování a spoušť fungují a) při založeném filmu, b) při otevřených zádech. A spoušť musí být odjištěná (čudlík nad spouští). Teda natahování mi funguje i při zavřených zádech bez filmu, ale spoušť zůstává zablokovaná. Jinak tuším, že tam co psala Eda je i návod na pětku... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

Registrace: 4.10. 2007 Příspěvky: 1007 Bydliště: Královýho Hradec GPS: 50°12'43.07"N, 15°49'16.649"E,4
|
Zaslal: po prosinec 29, 2008 3:45 pm Předmět: |
|
|
Jo jo, mělo by to být tutaj :
Flexaret - manuály |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
martins Dost toho nakecá

Registrace: 19.12. 2008 Příspěvky: 381 Bydliště: Velký Týnec GPS: 49°32\'57.032\"N, 17°20\'48.415\"E,2,Yashica 124G,Flexička VI,Yashica 35 elek Temnokomornická praxe: regulerní magor ,v komoře cca rok
|
Zaslal: po prosinec 29, 2008 5:38 pm Předmět: |
|
|
| ypres_bass napsal: | tak jsem tu flexu ukázal doma...
to nemáš do čeho vrážret peníze?
lidi se takových starých šmejdů zbavujou a kupujou si moderní techniku a chytají takové blbečky jako ty
v té škole tě učí samé zpátečnické věci
jen některé zajímavé hlášky |
Jooo osvěta občas skřípe... já ze začátku oslouchal něco podobného ,a ted?? když jsem rozhýbal komoru a začal se učit a vyvolávat první filmya poprvé zvětšovat ,tak abych se zamykal jak mi tam furt někdo leze ... _________________ se učit se učit se učit
\"čtverec to je vám nádherná věc\"
učení čtverce je jedinná pravá a neotřesitelná víra |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
zorkiman Nováček

Registrace: 17.9. 2008 Příspěvky: 111
|
Zaslal: čt leden 08, 2009 11:26 pm Předmět: |
|
|
Mam prosbu na ostrilene flexaretare - jezisek mi najezil Flexaret II s objektvivem Mirar 4.5/80 (Muj prvni SF). Vsechno funguje jak ma - i casy (pokud muzu posoudit z prvniho negativu) +/- sedi. Co me ale rozhodilo je, ze mam ostre a prokreslene kolecko tak 2cm ve stredu policka a vsechno okolo je takove mazle/bez kresby - trochu jak kdyz jedete tunelem . Je to u tohoto typu objektivu normalni ev. pokud neni, jde s tim neco delat? Predem diky za info.
p.s.: na druhou stranu maj ty obrazky "osobnost" a kdyz se clovek drzi stredove kompozice, tak je to i koukatelny... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Gorgi Tlampač (grafoman)

Registrace: 8.3. 2007 Příspěvky: 1442 Bydliště: Brno/Praha GPS: 49°10'48.215"N, 16°35'39.573"E
|
Zaslal: pá leden 09, 2009 12:09 am Předmět: |
|
|
| zorkiman napsal: | Mam prosbu na ostrilene flexaretare - jezisek mi najezil Flexaret II s objektvivem Mirar 4.5/80 (Muj prvni SF). Vsechno funguje jak ma - i casy (pokud muzu posoudit z prvniho negativu) +/- sedi. Co me ale rozhodilo je, ze mam ostre a prokreslene kolecko tak 2cm ve stredu policka a vsechno okolo je takove mazle/bez kresby - trochu jak kdyz jedete tunelem . Je to u tohoto typu objektivu normalni ev. pokud neni, jde s tim neco delat? Predem diky za info.
p.s.: na druhou stranu maj ty obrazky "osobnost" a kdyz se clovek drzi stredove kompozice, tak je to i koukatelny... |
řekl bych že to bude skoro i normální
ne vážně...dvojka s tím Mirarem nebyl poslední výkřik optiky ani tehdy, natož teď...takhle neostré "kraje" jsou ale trochu moc...jak to bylo cloněno? jinak ale o něj moc nečekej, zvláště co stýká čehokoliv mimo střed. _________________ S Rodinalem na věčné časy a nikdy jinak...
Gorgi, Nejširší muzejník, správce a kustod širokých sbírek |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
zorkiman Nováček

|
Zaslal: pá leden 09, 2009 12:18 am Předmět: |
|
|
| Clonil jsem od plne diry po cca 11 a "tunel" je prakticky na vsech. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Gorgi Tlampač (grafoman)

Registrace: 8.3. 2007 Příspěvky: 1442 Bydliště: Brno/Praha GPS: 49°10'48.215"N, 16°35'39.573"E
|
Zaslal: pá leden 09, 2009 12:21 am Předmět: |
|
|
| zorkiman napsal: | | Clonil jsem od plne diry po cca 11 a "tunel" je prakticky na vsech. |
hmmm, takj to je onen Mirar... _________________ S Rodinalem na věčné časy a nikdy jinak...
Gorgi, Nejširší muzejník, správce a kustod širokých sbírek |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Notorius Princ kydoň

Registrace: 3.3. 2007 Příspěvky: 2295 Bydliště: Třebíč GPS:49°16'1.565 Temnokomornická praxe: fineprinter teoretik
|
Zaslal: pá leden 09, 2009 8:28 am Předmět: |
|
|
| Gorgi napsal: | | zorkiman napsal: | | Clonil jsem od plne diry po cca 11 a "tunel" je prakticky na vsech. |
hmmm, takj to je onen Mirar... |
Nějak se mi nechce ěřit, že by to bylo až tak špatný sklo. Určitě nebude nijak oslnivý v rozích, celkově to nebud ena větší fotce zázrak, ale až takhle šptaný? Mám ho na Meoptě Miloně, schválně proženu svitek a mrknu. _________________ Notorius, potrefená husa a rychloranný kolt |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
ondrax Nováček

Registrace: 31.12. 2007 Příspěvky: 54 Bydliště: Praha GPS:50°5'54.56"N, 14°21'49.943"E,4
|
Zaslal: pá leden 09, 2009 11:49 am Předmět: |
|
|
| No to me taky nee,dostal sem k jezisku flexaretu III s mirarem II,necekal jsem zadnej zazrak na clonu 4 je to slusne.....HP5@1600 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
zorkiman Nováček

|
Zaslal: pá leden 09, 2009 1:03 pm Předmět: |
|
|
No moznosti jsou celkem dve
a) byl tak spatny uz z vyroby (coz se mi nezda, protoze mi flexa prijde takova pouzivanim "zajeta" spis nez seschla z policky)
b) vlastnosti objektivu se casem prudce zhorsily - a tam smeroval muj dotaz jestli nekdo nema/nemel stejny problem a ev. jak jej resil
Nastesi jde jen o par kacek a neni problem si koupit na hrani jiny. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
venca Dost toho nakecá

Registrace: 27.11. 2007 Příspěvky: 689
|
Zaslal: pá leden 09, 2009 1:18 pm Předmět: |
|
|
| zorkiman napsal: | No moznosti jsou celkem dve
a) byl tak spatny uz z vyroby (coz se mi nezda, protoze mi flexa prijde takova pouzivanim "zajeta" spis nez seschla z policky)
b) vlastnosti objektivu se casem prudce zhorsily - a tam smeroval muj dotaz jestli nekdo nema/nemel stejny problem a ev. jak jej resil
Nastesi jde jen o par kacek a neni problem si koupit na hrani jiny. |
Opravdu půjde spíše o nějaký problém. Na clonu 11 kreslí snad všechny objektivy včetně plastových nebo Ljubitele. Zkontroloval bych zda není volná některá část objektivu (přední nebo zadní skupina)...povolená v závitu a pod. Dále zda není problém s rovinností filmu, zkroucený film při převíjení a pod. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
venca Dost toho nakecá

|
Zaslal: pá leden 09, 2009 1:22 pm Předmět: |
|
|
| Ještě může být rozjeté ostření. Tedy že obraz na matnici neodpovídá obrazu na filmu. Ljubovi jsem kdysi špatně usadil objektiv tak , že byl příliš blízko k filmu a dalo se zaostřit stěží na nekonečno. Výsledky byly dost podobné tomu co píšete. Potom bych vzal jinou matnici (pokud žádná není tak matně průhledný papír) přiložit/přilepit na místo filmu, otevřít závěkru na B a ostřit. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: pá leden 09, 2009 2:21 pm Předmět: |
|
|
| ondrax napsal: | | No to me taky nee,dostal sem k jezisku flexaretu III s mirarem II,necekal jsem zadnej zazrak na clonu 4 je to slusne.....HP5@1600 |
Ten Mirar II ale není Mirar, ale vlastne Belar. Mirar tomu rikali tusim jen z nejakejch obchodnich duvodu kvuli exportu do zamori. Belárek alias Mirar II by měl bejt lepší sklo než původní Mirar. Vozkoušený osobně to ale nemám. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
bitovod Dost toho nakecá

Registrace: 12.2. 2008 Příspěvky: 477 Bydliště: Praha GPS:50°6\'53.315\sN, 14°36\'41.754\sE,2
|
Zaslal: pá leden 09, 2009 2:29 pm Předmět: |
|
|
| venca napsal: | | Potom bych vzal jinou matnici (pokud žádná není tak matně průhledný papír) přiložit/přilepit na místo filmu, otevřít závěkru na B a ostřit. |
Jak už jsem psal jinde - jako nouzovou matnici pro kalibraci ostření jsem s úspěchem párkrát použil čtvereček, vystříhnutej z takový tý bílý šustivý igelitky (asi silnější mikroten), co dávaj k nákupům v supermarketech - ta moje matnice se teda jmenovala Globus  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
zorkiman Nováček

|
Zaslal: pá leden 09, 2009 3:12 pm Předmět: |
|
|
Na chybu ostreni mi to nevypada - plocha ve stredu je ostra velice slusne. Rozmatlane jsou jen kraje/rohy a to at je zaostreno na 1,5m nebo nekonecno.
bitovod: Tesco matnici za 0,- Kc rozhodne vyzkousim Uz jen z hecu.
Diky za vase uvahy a tipy, panove. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
bitovod Dost toho nakecá

|
Zaslal: pá leden 09, 2009 3:31 pm Předmět: |
|
|
| zorkiman napsal: |
bitovod: Tesco matnici za 0,- Kc rozhodne vyzkousim Uz jen z hecu.
|
Na seřízení dobrá, jinak na nic, samozřejmě. Jinak - kdo říkal, že je za 0Kč??? Když tam pro ní pojedu, tak tam nechám nejmíň patnáct stovek  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
RHx Hrabě kydoň

|
Zaslal: pá leden 09, 2009 3:56 pm Předmět: |
|
|
nesmíš se dát, jezdím do hypernovy, co je kilometr daleko i pro nákup za stovku
ale musíš mít klapky - nevidím, neslyším a rovnou k rychlokase  _________________ fotograf amatér |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Václav Vait Nováček

Registrace: 25.5. 2008 Příspěvky: 132
|
Zaslal: pá leden 09, 2009 4:28 pm Předmět: |
|
|
| Mirar II není úplně to samé co Belar, i když optická konstrukce byla dost podobné. Kvalitou by Belar měl být o dost lepší. A Mirar 4,5, jak autor uvádí, by naopak měl být velice slušně ostrý objektiv, i když je jen tříčočkový. Takto popsaná závada by ukazovala na obrácenou či dokonce nepůvodní čočku v zadním členu - zvlášť pokud má aparát nejasnou minulost, bazarový původ a pod. Některé exempláře bývaly za účelem zbavení se sběratelských přebytků splácávány z ledasčehoz. Nabízím event. pomoc, mám optiku |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
tomas_tnt Nováček

Registrace: 8.4. 2009 Příspěvky: 167 Bydliště: Zlín Temnokomornická praxe: od května 2009
|
Zaslal: st duben 08, 2009 3:06 pm Předmět: Nový člen se spoustou otázek |
|
|
Zdar a sílu temnokomorníci.
Jsem tu nový a tak se krátce představím.
Fotit jsem začal s nástupem digitálů. První cvakátko byl kompakt Sony DSC (dobrá věc pro fotky tipu - "byl sem tam"), pak to byl ultrazoom Panasonic EVF FZ5 a teď se peru s DSLR Canon 1000d.
Skla sou drahý, tak sem jen tak z hecu pořídil pár M42 kousků a s redukcí fotím na digitálu. Je to pěkná zábava (i když ostřit na DSLR je semtam problém - malý hledáček) a nejlepší fotky teď vznikají s M42 objektivama.
No a jak tak pořizuju M42 skla, tak semtam dorazí s nějakým analog tělem navíc - Pentax Spotmatic, Praktica MTL5, Zenit xxx. I dostal sem nápad, že zavzpomínám na dětská léta, kdy tatík cvakal Zenitem a v koupelně prováděl alchymii nejhrubšího zrna - dělal vlastní fotky. Tak sem pořídil pár filmů, a nabil Prakticu (jen na tu sem zatím sehnal baterku). Analog je sranda, zalíbilo se mi to a rozhodl sem se zkusit větší formát filmu (6x6) - takže v našich podmínkách připadá v úvahu snad jen flexaret, nebo Zenith 80 popř jiná kopie Hasselu.
A teď k Flexaretu : Dostal se mi do ruky zachovalý Flexaret VI a rád bych testnul jestli ještě fotí.
Otázka : Kde sháníte svitkový filmy? Vím, že jde o označení "120" a na netu sem něco našel (Foma, atd.). Jak je to s vyvoláváním? Zvládne to úplný amatér v domácích podmínkách, nebo mám radši nechat vyvolat negativ ve fotolabu?
s díkem
Tom |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
tomas.kontakt Dost toho nakecá

Registrace: 1.8. 2007 Příspěvky: 919 Bydliště: Tučapy u Soběslavě GPS:49°17'28.64sN, 14°48'12.291sE,2,hromada Minolt + Bronica ETRS Temnokomornická praxe: začátečník - když na to tak koukám, tak mám buď špatný zrak nebo fotky..
|
Zaslal: st duben 08, 2009 3:28 pm Předmět: |
|
|
vítej na TK! Jistě zde všichni rádi vidí nového temnokomorníka - do začátku Ti radím pročíst vlákno negativní proces a pak pozitivní proces, ale HLAVNĚ SE DO TOHO DÁT! Pak ti vyleze v hlavě hromada otázek a jistě na všechny najdeš odpovědi zde na TK - používej tlačítko HLEDAT, páč tu je takové kvantum rozumů a rad, že Ti z toho půjde hlava kolem!
Vyvolat film je sranda - film koupíš u Škody nebo Pazdery na netu - http://www.fotoskoda.cz/
tak i ostatní chemii - vývojku, přerušovač, ustalovač, smáčedlo.....
Na první kroky si pročti v článcích Klasikovou školku - taky jsem tak začínal a hooodně mi to pomohlo. Pro začátek toho máš až kam, tak hodně zdaru!! _________________ ještě se nestalo, aby to nějak nedopadlo.. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
RHx Hrabě kydoň

|
Zaslal: st duben 08, 2009 3:31 pm Předmět: |
|
|
nejdřív bych procvakal závěrku a díval proti světlu, tuším to jde i naprázdno s otevřenýma dvířkama, jestli na všechny časy pracuje - nejhorší zklamání je když na prvním svitku nic není
jinak vyvolání filmu je snadný úkon, nejrychlejší je zeptat se po okolí, jestli by někdo nepředvedl na živo
rozmístění temnokomorníků:
http://www.temnakomora.cz/mapa.php
nebo studovat návody na síti, číst starší literaturu a pustit se do toho sám
jinak svitky jsou dostupné v některých fotoprodejnách, rozhodně v e-shopech, o dost levnější jsou po větším počtu zde při tzv. hromadných nákupech - tak o 15-40% _________________ fotograf amatér |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
martins Dost toho nakecá

Registrace: 19.12. 2008 Příspěvky: 381 Bydliště: Velký Týnec GPS: 49°32\'57.032\"N, 17°20\'48.415\"E,2,Yashica 124G,Flexička VI,Yashica 35 elek Temnokomornická praxe: regulerní magor ,v komoře cca rok
|
Zaslal: st duben 08, 2009 6:11 pm Předmět: |
|
|
čas na B clonu na 3,5 otevřít vrata od flexy cbvaknout a držet spoušt a kouknout skrz snímací sklo uvidíš vše co na čočkách ulpělo,jestli je to škrábly a tak.Vatička na špalku vofukátko a podobně a skusit opatrně vyčistit.NO a pokud to bude v pohodě ,nabít a skusit nacvakat,vyvolat skouknout,vyprdnout se na lab sehnat plastimatku,rodinal je za 90,fomafix za 60 smáčedlo za 50 a ocet asi 15 +-.zhasnout zatmavit a jedem.Do začátku stačí dobře nafotit a vyvolat tak aby to šlo zvětšit.(Dobře ustálit aby nedošlo ke zbytečnému zděšení ) NO a potom už nebudeš moct jinak a budeš se tam furt zavírat _________________ se učit se učit se učit
|
| Návrat nahoru |
|
 |
tomas_tnt Nováček

Registrace: 8.4. 2009 Příspěvky: 167 Bydliště: Zlín Temnokomornická praxe: od května 2009
|
Zaslal: st duben 08, 2009 8:59 pm Předmět: |
|
|
Oóo děkuji Vám za cenné rady..sem nevěděl, jestli tohle vlákno ještě vůbec žije....a ono žije, né že né.
Pozitivní i negativní vlákna pročtu...zatím bych to viděl spíš na negativ, ne? Pozitiv je dobrý jen na diáky, ne?
U Škody sem objednal zatím dva svitky (fomapan 400/120) - tohle vyřešeno.
Zvětšovák a jiný blbosti mám zamluvený u tatíka - ještě to nevyhodil, ale bojím se, že to bude jen na 35mm kinofilm (je to nějaká sovětská sada). Komoru budu mít nejspíš ve sklepě - trošku problém bude s prašností, protože se tam ukládá všelicos.
Flexaret je slušně zatuhlej. Ostření jde HODNĚ ztuha, Závěrka jde snad korektně po 1/5 sekundy..pak se hodně zpomalí.
Z režimu "Bulb" se někdy zavírá okamžitě, někdy až po chvíli....tohle by chtělo pročistit. Čočky samozřejmě zasraný jak jetel, ale minimum škrábanců - takže čistitelné. Na matnici otisky prstů, takže se k tomu někdo choval dost nepěkně. Chybí šroubek na boku snímacího objektivu - asi se to někdo snažil rozebrat. Polepy ale vypadají původně...takže to asi rychle vzdal a snad chybí jen ten šroubek. Clona běhá příkladně. víc sem toho zatím nezjistil.
Ještě musím sehnat FUNKČNÍ expozimetr (nevíte o něčem?) Na odhad časů si zatím netroufnu. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
kdoco Tlampač (grafoman)

Registrace: 2.4. 2007 Příspěvky: 1318 Bydliště: Praha/Rokycany
|
Zaslal: st duben 08, 2009 9:02 pm Předmět: |
|
|
to s tim pozitivem je dost dobrej fórek  _________________ ticho a tma |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Myshak Nováček

Registrace: 18.3. 2008 Příspěvky: 14 Bydliště: Bardejov
|
Zaslal: st duben 08, 2009 9:14 pm Předmět: |
|
|
U flexa si treba dat hlavne bacha na to ako sedia sosovky a ci v zavite ostrenia nie je piesok a pod a potom este na skvrny na sosovkach si treba trosku dat bacha. Ja sam uzivam Flexaret VI-a a nemozem si vynachvalit tento stroj. Nema sice korekciu paralaxy ale pri trosku treningu sa to da zvladnut. Podla mna je jeho najvacsim plusom jeho neskutocne nadherny bokeh. A s predsadkami na blizke ostrenie este neskutocnejsi.  _________________ \"I\" is nothing ! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Myshak Nováček

|
Zaslal: st duben 08, 2009 9:17 pm Předmět: |
|
|
+ pri pouziti spravneho fotomaterialu a chemie z flexa dostanes krasne ostru kresbu, nech si kto chce co chce hovori, za peniaze za ake flexa kupis je to skvost. _________________ \"I\" is nothing ! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
tomas_tnt Nováček

|
Zaslal: st duben 08, 2009 9:25 pm Předmět: |
|
|
Myshak: Já bych s tou cenovou výhodností zase tak nesouhlasil. Já tu svou pořídil za 700,- (zaručeně funkční - funkční je, to je pravda, ale chtělo by to generálku). Nějakou Prakticu s Pentaconem 50/1.8 máš za podobný peníz a při troše štěstí plně funkční.
flexaret sem pořizoval hlavně kvůli tomu formátu 6x6 - jsem zvědavej, co z toho jde vymáčknout..hlavně v oblasti portrétů, malé hloubky ostrosti, atd.
kdoco: Jak vidíš, nemám v tom jasno, tak proto ta moje hláška o pozitivu. Je to tak, že negativ má obrácený barvy a pozitiv je prostě zmenšená fotka s reálnýma barvama? (jako diapozitiv). |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Myshak Nováček

|
Zaslal: čt duben 09, 2009 8:29 am Předmět: |
|
|
Ja som svoj kupil za 1200 a mam k nemu farebne filtre, redukciu na 35 mm film, adaptery na kratke ostrenie (dve sady na rozne vzdialenosti), slnecnu clonu na objektiv, hladacik pre 35mm film a puzdro...a v 100% _________________ \"I\" is nothing ! |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

Registrace: 1.8. 2007 Příspěvky: 919 Bydliště: Tučapy u Soběslavě GPS:49°17'28.64sN, 14°48'12.291sE,2,hromada Minolt + Bronica ETRS Temnokomornická praxe: začátečník - když na to tak koukám, tak mám buď špatný zrak nebo fotky..
|
Zaslal: čt duben 09, 2009 9:05 am Předmět: |
|
|
Tome flexu Ti vyčistí pan Ulman za 3 - 4 stovky a bude chodit, jak po másle - rozhodně se ta investice vyplatí - když mu ji pošleš, tak za 2 - 3 dny ji máš zpět hotovou. Do té doby si seženeš chemii a připravíš komoru. Ten pozitivní proces je vlastní přenášení obrazu z nagetivu na papír - to nejkrásnější, když Ti vyleze obrázek na papíru ve vývojce
Pokud nemáš zvětšovák na 6x6, doporučuji (dle finančních možností) nějaký Opemus 5 nebo 6 popř. přidat peníz a pak jít do Magnifaxe apod. Ten Opemus, vč.objektivů vyjde bratru mezi 500 - 1000,-Kč Já ho koupil za 1000,- vč.celého vybavení komory! Pak ještě doporučuji filtry do zvětšováku - nejlépe se mi osvědčily od Ilfordu - a pak vesele jedeš pozitivní proces v multigrejdu. Ale to se dočtěš v klasikově školce..
jukni na články - je jich tam mraky a dost Ti to pomůže:
http://paladix.cz/sekce/praxe/v-temne-komore/
http://www.temnakomora.cz/modules.php?name=News&new_topic=2 _________________ ještě se nestalo, aby to nějak nedopadlo.. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
kdoco Tlampač (grafoman)

|
Zaslal: čt duben 09, 2009 10:12 am Předmět: |
|
|
musím podepsat tu flexu. mám VI - je prostě skvělá. když nepočítám VF, tak je to vlastně můj nejoblíbenější aparát - rychla snadná práce s předvídatelnými výsledky. poměr cena / výkon pro mě stále nejlepší vůbec.
ohledně zvětšováku - obejvije se momentálně dost magnifaxů 3 za velmi solidní peníz. myslím, že to není špatná volba. _________________ ticho a tma |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: čt duben 09, 2009 10:16 am Předmět: |
|
|
to: kdoco - hoď mi link, kde se vyskytují. Taky po něm pošilhávám... _________________ ještě se nestalo, aby to nějak nedopadlo.. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
kdoco Tlampač (grafoman)

|
Zaslal: čt duben 09, 2009 10:31 am Předmět: |
|
|
flexy? MG3ky? _________________ ticho a tma |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
kdoco Tlampač (grafoman)

|
|
| Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: čt duben 09, 2009 10:35 am Předmět: |
|
|
Magnifaxe - Flexi mám 2  _________________ ještě se nestalo, aby to nějak nedopadlo.. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
kdoco Tlampač (grafoman)

|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
MaMi Nováček

Registrace: 6.1. 2009 Příspěvky: 11 Bydliště: Sokolov GPS:50°9\'52.635sN, 12°40\'59.046sE
|
Zaslal: čt duben 09, 2009 6:24 pm Předmět: Flexaret |
|
|
Já jsem objevil v tom mojem "bordýlku" po dědovi Flexu II s objektivem Prontor SVS. Jediný co jsem musel udělat je závěrku, optiku vyčistit..... Jediný, co mi mrzí, že jí chyběl "čudlík" na přetáčení, ten jsem si musel vyrobit. Zatím jsem s ní udělal jeden svitek a obrázky jsou opravdu pěkný. I ženušce se líbí, a to říkala, že mě s tím vyhodí... Ale já se nedám...  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Mamiak Hrabě kydoň

|
Zaslal: čt duben 09, 2009 8:07 pm Předmět: Re: Flexaret |
|
|
| MaMi napsal: | Flexu II s objektivem Prontor SVS.......Ale já se nedám...  |
rozhodně se nedej, ale prontor je závěrka ne objektiv  _________________ Stříbro stříbřenkou nenahradíš... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
martins Dost toho nakecá

|
Zaslal: čt duben 09, 2009 8:25 pm Předmět: |
|
|
kdo je z Moravy mužu doporučit na flexy pana Hermana z přerova,starší pán v duchodu,celej život v meoptě a 300 dá dohromady cokoliv ) 604577906 _________________ se učit se učit se učit
|
| Návrat nahoru |
|
 |
martins Dost toho nakecá

|
Zaslal: čt duben 09, 2009 8:28 pm Předmět: |
|
|
jinak se šestkou flexou jsem taky spokojenej,ted jsem si koupil jašku 124G a i když je lepší matnice ,příjemější ostření a má to aspon orientační expozimetr na těle ,tak určitě na flexu nezanevřu ,spíš asi budu používat obě těla tředbas na rozdílné filmy ,flexa je určitě rovnocená a jde dobře použít a čtverec to je vám tak nádherná věc ) _________________ se učit se učit se učit
|
| Návrat nahoru |
|
 |
pignon Nováček

Registrace: 9.4. 2007 Příspěvky: 288
|
Zaslal: čt duben 09, 2009 11:43 pm Předmět: |
|
|
| martins napsal: | kdo je z Moravy mužu doporučit na flexy pana Hermana z přerova,starší pán v duchodu,celej život v meoptě a 300 dá dohromady cokoliv ) 604577906 |
neni z Prerova, ale kousek od, je to muj dvorni opravar cehokoliv ted treba delal z krasnogorska 16mm kamery sirokouhlou zalezitost, ne mne |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
MaMi Nováček

Registrace: 6.1. 2009 Příspěvky: 11 Bydliště: Sokolov GPS:50°9\'52.635sN, 12°40\'59.046sE
|
Zaslal: čt duben 16, 2009 8:28 pm Předmět: Re: Flexaret |
|
|
| Mamiak napsal: | | MaMi napsal: | Flexu II s objektivem Prontor SVS.......Ale já se nedám...  |
rozhodně se nedej, ale prontor je závěrka ne objektiv  |
Ano, samozřejmě, špatně jsem se vyjádřil. Děkuji za opravu. Objektiv je tam Mirar II 80/f3,5. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: čt duben 16, 2009 8:30 pm Předmět: |
|
|
Ogaři, měnil nekdo z Vás na Flexe zrcadlo? Jak to pak vypadalo z obrazem v hledáčku po tejto výměně a vyčištění? _________________ S pozdravem, Světu mír Kraken |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
martins Dost toho nakecá

|
Zaslal: čt duben 16, 2009 8:34 pm Předmět: |
|
|
| pignon napsal: | | martins napsal: | kdo je z Moravy mužu doporučit na flexy pana Hermana z přerova,starší pán v duchodu,celej život v meoptě a 300 dá dohromady cokoliv ) 604577906 |
neni z Prerova, ale kousek od, je to muj dvorni opravar cehokoliv ted treba delal z krasnogorska 16mm kamery sirokouhlou zalezitost, ne mne |
No jo ta víska se jmenuje Želatovice ,to mi tu bereme jak Přerov ,pán je to tuze šikovný
kraken:neměnil osobně,ale víše uvedený pán mi to čistil se spoustou dalších věcí když jsem flexičku koupil a změna to byla náramná ,časem to ale asi zase trochu zajde _________________ se učit se učit se učit
|
| Návrat nahoru |
|
 |
tomas_tnt Nováček

|
Zaslal: čt duben 16, 2009 8:49 pm Předmět: |
|
|
Tak jsem pokročil o kus dál
Zatím jsem pročistil optiku (zepředu a zezadu - zatím se žádné rozebírání nekonalo) a rozchodil jsem mechanismus ostření (kápl jsem kapku silikonu na závit a dělá to zázraky. nabil jsem svitek a co nejdřív dofotím testovací sadu - musím zjistit, jestli závěrka cvaká správně. Focení je dost komické, protože nejdřív vytasím zrcadlovku (DSLR), změřím expozici, pak vylovím flexana a snažím se něco chytit na stínítko (to zrcadlové přetočení je opravdu lahůdka)...celý tento proces mi trvá cca 2minuty, takže pohotový fotograf rozhodně nejsem.
Na aukru jsem pořídil tanky na vyvolávání, teď už jen pročíst hromady materiálu a zjistit, co je nejlepší na vyvolání Fomapanu 400....asi půjdu do toho, co doporučuje Foma.
Taky sháním zvětšovák na 6x6, ale to jen tak rychle nepůjde. Zatím je v hledáčku Meopta Magnifax 3a, ale prodejce se nějak nehlásí...
Děkuji za typ na človíčka od Přerova, jestli budu mít problém se závěrkou, tak určitě kontaktuji. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
venca Dost toho nakecá

|
Zaslal: čt duben 16, 2009 8:56 pm Předmět: |
|
|
| tomas_tnt napsal: |
Taky sháním zvětšovák na 6x6, ale to jen tak rychle nepůjde. Zatím je v hledáčku Meopta Magnifax 3a, ale prodejce se nějak nehlásí...
|
Byl teď dlouho jeden u Škody asi za 750,- Zkus tam zavolat. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
ploci Dost toho nakecá

Registrace: 17.10. 2007 Příspěvky: 712 Bydliště: Valašsko; BrnoGPS:49°12\'53.645
|
Zaslal: čt duben 16, 2009 9:16 pm Předmět: |
|
|
| ondrax napsal: | | No to me taky nee,dostal sem k jezisku flexaretu III s mirarem II,necekal jsem zadnej zazrak na clonu 4 je to slusne.....HP5@1600 |
Achtung, Achtung, Mirar II je belar, tedy český tessar, mirar sám je jen triplet. Název mirar II byl ryze obchodní, kvůli kontinuitě při vývozu(alespon jsem to tak pochopil - ale nejsem odborník, tak byla možná příčina jiná). Každopádně při cloně 11 a více kreslí pěkně i Ljubitěl, popsaný případ s "tunelem" ostrosti je volaký čudný. _________________ Základem jakékoliv umělecké činnosti je dokonalé zvládnutí řemesla. Takže čekám, až bude zvládnuto... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
ploci Dost toho nakecá

Registrace: 17.10. 2007 Příspěvky: 712 Bydliště: Valašsko; BrnoGPS:49°12\'53.645
|
Zaslal: čt duben 16, 2009 9:24 pm Předmět: |
|
|
Ajaj, zas jsem chtěl být strašně chytrý a nevšiml jsem si, že ta má moudra už tu jsou a navíc lépe napsaná. Tak mě nemějte za chytráka, to jenom nikdo není dokonalý, že... _________________ Základem jakékoliv umělecké činnosti je dokonalé zvládnutí řemesla. Takže čekám, až bude zvládnuto... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: čt duben 16, 2009 11:18 pm Předmět: |
|
|
| tomas_tnt napsal: | Tak jsem pokročil o kus dál
Zatím jsem pročistil optiku (zepředu a zezadu - zatím se žádné rozebírání nekonalo) a rozchodil jsem mechanismus ostření (kápl jsem kapku silikonu na závit a dělá to zázraky. nabil jsem svitek a co nejdřív dofotím testovací sadu - musím zjistit, jestli závěrka cvaká správně. Focení je dost komické, protože nejdřív vytasím zrcadlovku (DSLR), změřím expozici, pak vylovím flexana a snažím se něco chytit na stínítko (to zrcadlové přetočení je opravdu lahůdka)...celý tento proces mi trvá cca 2minuty, takže pohotový fotograf rozhodně nejsem.
Na aukru jsem pořídil tanky na vyvolávání, teď už jen pročíst hromady materiálu a zjistit, co je nejlepší na vyvolání Fomapanu 400....asi půjdu do toho, co doporučuje Foma.
Děkuji za typ na človíčka od Přerova, jestli budu mít problém se závěrkou, tak určitě kontaktuji. |
Tomasi s tim silikonem radsi vopatrne. Tusim OtecCasu tu sveho casu durazne varoval pred jeho uzivanim bo udajne casem zpusobuje slepnuti optiky
Jináč vo F400 je tu samostatný podnětný vlákýnko. Doporučuju než se do toho pustíš proštudovat
Fomapan 400 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Bret3 Dost toho nakecá

|
Zaslal: pá duben 17, 2009 12:25 am Předmět: |
|
|
| Blekentvajt napsal: | ...Tomasi s tim silikonem radsi vopatrne. Tusim OtecCasu tu sveho casu durazne varoval pred jeho uzivanim bo udajne casem zpusobuje slepnuti optiky
... |
Nejen Oteccasu, varují před tím i výrobci veškeré optiky Budu opakovat, co už bylo napsáno, ale jak se i jen odpařenej silikon jednou dostane na optiku, nikdo ho beze ztrát na kvalitě dolů nesundá.  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
tomas_tnt Nováček

|
Zaslal: pá duben 17, 2009 7:42 am Předmět: |
|
|
No děkuji za informace.
Příště napíšu příspěvek předem...něco jako : "Příští týden se chystám kápnout trochu silikonu na ostřící závit...". Byla to opravdu jen kapka, navíc z venkovní strany, tak snad se to na optiku nedostane. Ještě mám olej do šicích strojů, takže příště na rozhýbání použít radši tento?
Vůbec s mazivem do objektivů mám problém. Nikdo neporadí, nebo jsou to rady typu : speciální mazivo od Pentaxe, Jakýsi zbytek od známého z NASA, Braycote, nebo micro-tools.com...ale všechno je buď nesehnatelné, nebo dost drahé (braycote, microtools).
Nakonec jsem objednal plastická maziva (AK2, K3, G3) a budu testovat, co je nejvhodnější (AK2 - odolná klasika, další s příměsí grafitu, poslední do vysokých tlaků a pod vodu). Základní vlastnosti (stálá tuhost, teplotní rozsah -30 až 100st.celsia, uvidí se, jak to bude s výpary) nevypadají věru zle. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
duroT Dost toho nakecá

Registrace: 31.3. 2008 Příspěvky: 420 Bydliště: Bratislava GPS:48°11'16.31 Temnokomornická praxe: kúpeľna + skener
|
Zaslal: pá duben 17, 2009 8:57 am Předmět: |
|
|
Ahoj,
s tým mazivom som sa dočítal, že fajn je niečo ako "white lithium grease", po československy neviem. Kúpil som si na skúšku na eBay, tuším z nejakého cykloshopu, existuje to v tubách, tuším aj v spreji. Už som aj mazal, vyzerá dobre, ale odborník nie som. Možno sa niekto vyjadrí ku vhodnosti/nevhodnosti, kto rozumie lepšie?
linky:
pouzitie - odrolovat dole
porovnanie cien US
Ď. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
tomas_tnt Nováček

|
Zaslal: pá duben 17, 2009 9:14 am Předmět: |
|
|
No já zkoušel bílé mazivo s příměsí kalcia AUTO GREASE od RETECHU (Vyrobeno na bázi kalcia, široké teplotní rozpětí -20 až +160, odolává tlakové vodě včetně slané vody, výborná přilnavost, Neobsahuj silikon. a mohu vřele nedoporučit. Chod je krásně plynulý, ale mazivo jakoby "brzdí" pohyb (tzn, že pomalé otáčení jde lehce, ale pokud chcete pohnout rychleji, tak to klade až moc velký odpor. Zajímavost - Mazivo se jakoby "vsákne" do kovu a pouhým okem to vypadá, jako by ani nebylo namazáno.
Nevím, jestli příspěvkama o mazivech zbytečně nezasíráme vlákno o Flexaretu (i když to souvisí s údržbou). |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: pá duben 17, 2009 1:16 pm Předmět: |
|
|
pokud použiješ olej na šicí stroje, nic špatného neuděláš. Hele není ten Magnifax ze Slovenska?? _________________ ještě se nestalo, aby to nějak nedopadlo.. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: pá duben 17, 2009 1:19 pm Předmět: |
|
|
ke Krakenovu dotazu - s výměnou zrcadla zkušenost nemám - ale jak jsem spolu řešili - mám vyměněnu matnici za novější a zrcadlo pořádně vypucované. Obraz se moc nezesvětlil, ale je čitelnější /jakoby ostřejší/. Takže se lépe ostří na detaily.. _________________ ještě se nestalo, aby to nějak nedopadlo.. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: pá duben 17, 2009 1:30 pm Předmět: |
|
|
To mi ogařin neříkajte, že to nejde dat do rychtyku? Vzpomíná si, že obzaryzy v hledáčku flexy byly velmi dobré a to i verzí, kde nebyla fresnelka, které později žlutla. Podle mne to nejak mosí jít... _________________ S pozdravem, Světu mír Kraken |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Bret3 Dost toho nakecá

|
Zaslal: pá duben 17, 2009 1:38 pm Předmět: |
|
|
Vyčistit hledáčkový objektiv? No já u své pětky vyčistil co se dalo včetně zrcadla a matnice a obraz se zjasnil a zčitelnil, ale zase takovej skok v kvalitě to nebyl. No a po čase se na zrcadle zase objevil bordel - netuším odkud, ale přes objektiv je jasně vidět. Tož tak. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
tomas_tnt Nováček

|
Zaslal: út květen 05, 2009 10:08 pm Předmět: |
|
|
Tak hlásím, že mám za sebou první nafocený svitek.
Sehnal jsem vývojnice, nějakou chemii od Fomy, ale na první svitek jsem si netroufnul a radši jsem to svěřil laboratoři (potřebuji ověřit, jestli ten můj Flex fotí dobře a chtěl jsem vyloučit chybu ve vyvolávání.
Ale řeknu Vám - byla to fuška. Je to dost nepohodlné, protože musím zatím nosit dva foťáky...jedním měřím expozici a Felxem pak fotím. Expozimetr je na cestě, ale i tak.....
jaké jsou další varianty focení na střední formát (myslím novější stroje s měřením expozice)?
Napadá mě Pentacon six (který se dá sehnat za rozumný peníz, ale ty rozměry nejsou o moc skladnější, nevíc nevím jestli měří expozici) a Kiev 80/88 (popř Hassel), kde to leze do velkých peněz. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
kdoco Tlampač (grafoman)

|
Zaslal: út květen 05, 2009 10:18 pm Předmět: |
|
|
chlapíku gratuluji. ale nepouštěj se do toho tak po hlavě! zblázníš se těch možností je mnoho od stroječků primitivních až po drahé, úžasně... a drahé. relativně!!! skok mezi kievem a hassem je trochu velký, pokud jsi na čtverce, je mezi tím třeba bronica sq, kde je rozumný poměr cena/rozměr/příslušenství a kvalita. má jí tu mnoho lidu a jistě poradí. jinak SF není samo jen o čtverci
ale klidně bych zůstal nějaký ten rok u flexarety, pokud je v pořádku, stejně uvidíš, že expozice se měří jen občas a třeba expozimetr sverdlovsk IV je vynikající a opravdu kapesní. a výsledky budou velice pěkné. jinak labu nedávat nic, viz. vlákno o škodovi. _________________ ticho a tma |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
tomas_tnt Nováček

|
Zaslal: út květen 05, 2009 10:35 pm Předmět: |
|
|
A přidávám malý bonbónek...dokument z CT2 (Zaslapane projekty - dil 12 - Flexaret)
Je to bez hesla
| Kód: | http://rapidxxxxx.com/files/215056928/Zaslapane.projekty.12.IPTV-XrX.part1.rar
http://rapidxxxxx.com/files/215056890/Zaslapane.projekty.12.IPTV-XrX.part2.rar
|
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
cuba Dost toho nakecá

Registrace: 25.6. 2007 Příspěvky: 479 Bydliště: Opava
|
Zaslal: út květen 05, 2009 10:44 pm Předmět: |
|
|
| no hlavně Danyho to jistě potěší |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: út květen 05, 2009 11:12 pm Předmět: |
|
|
tomáš_tnt: jestli chceš můžu ti přivézt brony ukázat _________________ slepičí prdelka |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
berraneck Dost toho nakecá

Registrace: 9.10. 2007 Příspěvky: 783 Bydliště: Vsetín a Brno a Loc: 50°5'26.536"N, 14°24'6.802"E
|
Zaslal: st květen 06, 2009 12:20 am Předmět: |
|
|
| ypres_bass napsal: | | tomáš_tnt: jestli chceš můžu ti přivézt brony ukázat | Nic mu neukazuj ypresu! Zblázní se do techniky stejně jako my a s focením bude šmitec!
Mrtě informací je ve středoformátnickém fóru, již se to tu řešilo nejednou.
Flexaret je super strojek, momentálně se po nějaké té šestce poohlížám.
A tomášu dik za ten dokument! Skvělý počin! _________________ japonskýkinofoťák+japonskýsvitkofoťák
\"bo\"=\"protože\" a nikoliv \"nebo\" |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: st květen 06, 2009 12:24 am Předmět: |
|
|
mě ty linky nefakčí _________________ slepičí prdelka |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
tomas_tnt Nováček

|
Zaslal: st květen 06, 2009 10:35 am Předmět: |
|
|
cuba : No já, vím, že to správci moc rádi nemají, zkusím se ho optat, ale je to v tagu "code", což se většinou toleruje a navíc adresa je "zkomolena".
ypres_bass : Nazdar Zlíňáku. Díky za nabídku, ale mám teď trochu problém s časem...nestíhám fotit ani tím, co se mi doma povaluje M42 Skel na vyzkoušení je taky dost, jen ten čas kdyby byl. (Máme 9ti měsíční mimčo, tak na "zálibi" moc času není). Kdyžtak napiš o jaký model se jedná, zkusím pohledat alespoň na netu (uvítal bych něco skladnějšího jak flexaret a možnost měření expozice by taky nebyla marná, výměna objektivů ení až taková nutnost .... zatím mi jako ideální řešení pro střední formát příjde Hassel, popř Kiev 88 s TTL hranolem).
Jo, ten link není správně schválně - kvůli vyhledávačům. Chyba je v názvu serveru. Místo xxxxx dej "share" a mělo by to jet.
berraneck : No, vidím, že ty už jsi něco někdy stahoval a nápovědu na dokončení linku tím pádem nepotřebuješ (modří už vědí)  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: st květen 06, 2009 3:43 pm Předmět: |
|
|
| tomas_tnt napsal: | | Kdyžtak napiš o jaký model se jedná, zkusím pohledat alespoň na netu (uvítal bych něco skladnějšího jak flexaret a možnost měření expozice by taky nebyla marná, výměna objektivů ení až taková nutnost .... zatím mi jako ideální řešení pro střední formát příjde Hassel, popř Kiev 88 s TTL hranolem) | no bavilo se tady o čtveci - tudíž SQA
skladnost - flexa je cca stejně velká jako tělo beze skla a bez hranolu a bez gripu, ale těžší
vztah s HASSEM první bronicy byly defacto předělané Hassy _________________ slepičí prdelka |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|