Přejít na obsah


* * * * *

Založení filmu do Pentaconu six



Zakládáme film do Pentaconu six

Mnohokrát jsem četl na různých diskusních fórech o problémech s překrývajícími se políčky na filmovém pásu, exponovaném fotoaparátem Pentacon six. Jsem přesvědčen, že v mnohých případech se nejedná o závadu fotografického přístroje, ale o následek chybně založeného filmu. Zde je návod, který by měl posloužit k tomu, abychom tuto možnost vyloučili a do servisu odnášeli jen přístroj se skutečnou poruchou posuvu.

Jak by se to nemělo dělat


Pokud zakládáte film způsobem, že otáčíte cívkou, tak jak je to znázorněno na obrázku, je to naprosto špatně a s velkou pravděpodobností se vám políčka budou překrývat. Nemusí to platit ale vždy! Tak se Vám může stát, tak jako mně, že nějaký čas fotíte, všechno je v pořádku a najednou u nejdůležitějšího filmu jsou políčka překrytá. Vzpomenete si na články, co jste tak často čítávali na Internetu o poruchovosti posuvu, a běžíte do servisu. Problém je ale jinde.

Vložený obrázek

Kde je problém?


Při zakládání filmu je veledůležité, aby docházelo současně s posuvem filmového pásu také k otáčení hřídelky /viz foto - šipka/.

Vložený obrázek

Teď už určitě chápete, že když zakládáte film pouhým otáčením cívky, nemusí vždy docházet také k otáčení této hřídelky.

Jak by se to dělat mělo

1. Do prázdné cívky zasuneme konec filmu, lépe řečeno krycího pásu.

Vložený obrázek

2. Prsty jedné ruky přidržujeme pás filmu na hřídelce, aby docházelo k jejímu otáčení. To budeme dělat po celou dobu!

Vložený obrázek

3. Druhou rukou uchopíme páčku posuvu filmu a otočíme jí až k dorazu /viz obrázek/. Nikdy jí nepouštíme dříve! Poté ji vrátíme přibližně o půl otáčky a zase zpět, tentokrát nemusíme až na doraz. Tímto způsobem dosoukáme film až na stanovené značky (šipka na filmu k tečce na tělu přístroje).

Vložený obrázek

A to je v podstatě vše. Pokud i nadále dochází k překrývání políček, přístroj neseme do opravny :smile:

  • 0


29 Comments

Co použít tenhle spojovací kroužek?Stojí přes dvacec koruna vydrží hodně.Dělá se v různých velikostech.U Pentaconu se nechá oddělat přední část pouzdra ze zadní která je přišroubovaná k fotáku se to nechá nosit.


Přiložený soubor (y)

    • 0

No, já řeším zavěšení přes origo brašnu, z ní jde oddělat přední část a tak kryje jen spodek těla a má to vlastní popruh. Jinak na samotné tělo jsem používal úchytky na mamiyu 645, asi za pětikilo z ebaye (mamiya 645 lugs). To má i šikovný mechanismus na odepínání.

    • 0

Co zkusit tohle vlákno, třeba ještě něco z té hromádky zbylo ? 

 

Prosím, jak řešíte zavěšení  pentaconu six na popruh. Nechal jsem si  udělat takopvé plíšky s otvorem, ale jsou ze slabého materiálu a bojím se, že se přetočí dolů a pozvednutím popruhu se ohnou a vyvléknou z nýtů. Lze ty nýty vyšroubovat a nahrtadit něčím jiným, více vystouplým a pevnějším? Děkuji.

    • 0

Tak ještě to vlákno   :-P

 http://www.temnakomo...+pentacon +six 

    • 0