Přejít na obsah


Fotka

Velvia vs Velvia 50


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
7 odpovědí na toto téma

#1 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 1 březen 2012 - 03:46:50

měl jsme zato, že je to jedno. Vyvolávám teď diáky z posledního roku a půl. Začal jsem těma staršíma, které byly na velvia 50 (expirace4/2010) a 100. Do poslední várky se mi přimotala jedna Velvia (expirace7/2007) a je celkově viditelně tmavší. Naštěstí dělám víc různých expozic takže ta nejsvětlejší je použitelná, ale znepokojuje mě to.

Bohužel byly použité v diametrálně odlišném prostředí (deštný les x poušť), různými přístroji (Fuji GA645Zi vs Pentax 645) a tak jediné pojítko je externí expozimetr (ačkoliv u obou přístrojů do značné míry spoléhám na interní měření a externí spot používám pro kontrolu a případnou korekci) a operátor (to je idiot, znám ho už pětadvacet let a pořád spolu nevycházíme :-P).

Aby toho nebylo málo, tak zrovna u téhle poslední dnešní dávky jsem neuřídil teplotu první vývojky (nejdřív jsem ji tak dlouho ohřejval až měla 42°C a po ochlazení a nalití do tanku to spadlo snad na 36°C; ke konci času jsem přelezl těch 38, přidal jsem necelých 15vteřin).

ostatních 5 svitků vypadá normálně, jenom tenhle jeden je tmavej. Blesklo mi teď hlavou špatný iso, ale všechny zbylé filmy jsou jenom ISO50 a BW jsem nedělal; CPL jsem taky určitě započítal zprávně. Snad mě jenom napadá, že to bylo ve vyšší nadmořský vejšce (asi okolo 1500m-2500m) s velmi čistým ovzduším(sic!). Slunce bylo dost ostrý, snímečky jsou poněkud kontrastní. Je možný že by tam bylo silnější UVčko a zmátlo měření? Přijde mi to jako blbost protože například Mt Sefton mám exponovanou perfektně a to je z 1800mnm - a to na jižní polokouli maj ozonovou díru jak vrata. Nevidim proto důvod aby to v naší zeměpisný šířce bylo horší...

Takže jsem si zbylé filmy roztřídil - mám tu 10 těhle neznámejch filmů a 4 ověřený. Hodlám dál pokračovat po 4svitcích, tak mě napadlo prodloužit trochu vyvolávání v první vývojce, řekněme o 30" až 1minutu? Podle návodu dělají 2min push+1EV, takže s jednou minutou bych si pomohl o 0.5EV. slušnej kompromis, můžu pomoct, uškodit jen těžko (často tam mám světlejší a tmavší verzi tak bych se chtěl dostat co možná k těm prostředním). Co ale s těma čtyrma ověřenejma? mám je bouchnout podle předepsanýho postupu a riskovat že to není filmem nebo je taky prodloužit a převolat je?
Asi to v první várce namíchám - k víc expirovaným hodím jeden čerstvější a uvidíme. Stříhat a volat po kouskách se mi to fakt nechce :)

P.S.: velvia 100 (bez F) vypadá pěkně jedovatě :-/. Nikdy víc.
  • 0

#2 otik

otik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 300 příspěvků(y)
Reputace: 128

Publikováno 1 březen 2012 - 06:36:52

co jsem se doslechl, UV záření "pouze" rozostřuje. Na expozici by memělo vliv míti.
  • 0

#3 Pavel K

Pavel K

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 244 příspěvků(y)
Reputace: 21

Publikováno 1 březen 2012 - 10:09:11

Nevím, jestli to může být tím, ale někde jsem kdysi četl, že Velvii 50 je lépe exponovat na ISO 40. Otázka je, jaký může být rozptyl mezi emulzními čísly, navíc mohla mírně poklesnout citlivost, když byl film prošlý 2007. Teď mě napadá, že Velvia 50 se pár let nevyráběla. Nemůže být tento film z doby před přerušením výroby? Jestli tehdy nebyly více náchylné k nedodržení jmenovité citlivosti. Pokud by vše ostatní bylo správně, asi by se to nemělo poznat, ale když se chyby sečtou, kdo ví?
  • 0

#4 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 1 březen 2012 - 10:37:03

To je jedna z mých hypotéz. Někdy před 5-8lety(??) ukončili výrobu a pak to zase rozjeli, typnul bych si že to bude ten rozdíl, liší se trochu i balení. A nebo stratila mírně citlivost. Na to mi přijdou ale 4 roky po expiraci málo. Spíš bych čekal barevný posun, který se nekoná (co můžu posoudit).

Jo, standartně exponuju jako ISO 40 a pak často dělám varianty +- 0.5EV, někdy 1EV.
  • 0

#5 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 1 březen 2012 - 12:21:31

Abych vás nenapínal, vyvolal jsem první rundu těhle starších velvií standartním způsobem akorát místo 6:15 v první vývojce jsem to tam nechal 7:15.

JE TO TAM! :) :-P :-) :-) :-)

Shodou okolností na jednom filmu bylo pár záběrů z domova a jsou exponované (spíš vyvolané) přesně. U další várky asi nebudu čas prodlužovat a nechám zase těch 7:15, mohlo by to být o nepatrný štrejch tmavší. Zároveň tam mám film předchozí tomu příliš tmavému a takřka stejný motiv (řekl bych že jsem exponoval stejně, není důvod proč by tomu nemělo tak být) a úplně se to prozářilo.

Takže to asi bude skutečně tím filmem, jenom nevím zda stářím nebo jinou výrobní normou.

P.S.: zesvětlit tmavé (podvolané) diáky už asi dodatečně nejde, co? Jenom mě napadá, co odstranit část barviv (?) - třeba další pobyt v Blixu?
  • 0

#6 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 409 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 185

Publikováno 1 březen 2012 - 16:34:10

Abych vás nenapínal, vyvolal jsem první rundu těhle starších velvií standartním způsobem akorát místo 6:15 v první vývojce jsem to tam nechal 7:15.

JE TO TAM! :) :smile: :smile: :smile: :smile:

Shodou okolností na jednom filmu bylo pár záběrů z domova a jsou exponované (spíš vyvolané) přesně. U další várky asi nebudu čas prodlužovat a nechám zase těch 7:15, mohlo by to být o nepatrný štrejch tmavší. Zároveň tam mám film předchozí tomu příliš tmavému a takřka stejný motiv (řekl bych že jsem exponoval stejně, není důvod proč by tomu nemělo tak být) a úplně se to prozářilo.

Takže to asi bude skutečně tím filmem, jenom nevím zda stářím nebo jinou výrobní normou.

P.S.: zesvětlit tmavé (podvolané) diáky už asi dodatečně nejde, co? Jenom mě napadá, co odstranit část barviv (?) - třeba další pobyt v Blixu?


Dá sa aj to, ale výsledky nie sú adekvátne vynaloženej námahe, takže ak nie sú až veľmi tmavé, tak radšej nechať tak
  • 0

#7 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 776 příspěvků(y)
Reputace: 33

Publikováno 28 březen 2012 - 08:14:31

Jendo,

povedlo se mi něco podobného, jakési Velvie 50 - ví bůh expiraci aj. - a černé jak telefon (no zas né tolik...ale viditelně tmavé)...zmaštěná expozice nebo něco s filmem? Protože tohle se mi s Proviemi nikdy nestalo (a to mám vyvolaných skoro 200 diáků doma), měřím furt stejně... Dokonce jsem to stejné fotil na Provii i Velvii, Provia OK na prostředním ze tří snímků, Velvia ani jedna (a to i kdybych exponoval omylem Velvii 50 jako Provii...tak je to o jedno EV, bracketingem po 0,5 EV bych to tedy měl je 0,5 EV od optima...a to není tragédie největší, dá se na to dívat.Špatné vyvolání i kontaminaci snad můžu vyloučit, takže že by pokles citlivosti u Velvií sice zmražených, ale přece jenom fousatých?
  • 0

#8 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 28 březen 2012 - 17:47:30

Začínám být poněkud zdrženlivý co se týče potřeby starší kousky trochu přeexponovat, úplně se mi to na 100% nepotvrdilo. Momentálně se spíš kloním k příčině ve špatné expozici nebo jinému vlivu. Neštymuje mi to. Důležité obrázky z toho vytěžit půjdou (víceméně), tak to víc neřeším.

Protože jsem udělal v základní rozvaze kardinální chybu - první film, který byl příliš tmavý, pocházel sice z druhé cesty, ale byla to ta bezproblémová šarže (podle popisu u kraje filmu), takže jsem z toho jelen. Nebo má Pentax 645 rychlejší závěrku než Fuji GA645Zi :oops:.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních