Přejít na obsah


Fotka

Instant Mytol


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
7 odpovědí na toto téma

#1 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 17 April 2012 - 14:56:45

Ve zdejším foru se mnohdy objevují velmi zajímavé příspěvky a zkušenosti. Některé z nich by mohly zajímat mnoho z vás. Protože však ne každý může forum denně sledovat, může se tedy stát, že si některého tématu nevšimnete. A protože někdy by to byla opravdu škoda, sestavili jsme pro vás jeden takový článek, shrnující to podstatné z debaty o Instant Mytolu. Za většinu informací, bez kterých by tento článek nemohl vzniknout, vděčíme Pentaxistovi, za nápad tyto informace zveřejnit v samostatném článku zase naší temnokomornici Editě J.
CO JE TO INSTANT MYTOL
Když u Kodaků vymysleli X-Tol (vývojka s vitaminem C a Dimesonem S), nedlouho poté se objevil MYTOL ("homemade" namíchaný X-Tol, z jehož názvu lze vyspekulovat "můj iks-tol").
V našich podmínkách se míchal nepříliš dobře, protože dostupnost některých chemikálií byla nic moc (metaboritan sodný či Kodalk, askorbát sodný nebo i ta L-askorbovka).
Pak přišel Instant Mytol – "zjednodušený, instantní" Mytol. Používá se stejně jako X-Tol a má prakticky identické vlastnosti.
Mezi jeho výhody patří, že má výtečné využití citlivosti, dá se použít v ředěních od stocku až po 1+3 (možná i více - nezkoušel jsem) a tím perfektně řídit kontrast. Nedá se nazvat „ultrajemnozrnnou“ vývojkou, ale jemnozrnnou zcela určitě. Neopominutelnou výhodou je, že se „snáší“ jak s „klasickými“ (kubickými) emulzemi, tak s „moderními“ (ploché, sigma aj. krystaly).
SLOŽENÍ INSTANT MYTOLU
voda cca
750ml
siřičitan sodný
60 g
kyselina askorbová
11,50 g
fenidon nebo Dimeson S
0,15 g
TEA neboli triethanolamin
13,40 ml
vodado
1 l

DALŠÍ INFORMACE A ZKUŠENOSTI SE SLOŽENÍM A MÍCHÁNÍM INSTANT MYTOLU
Fenidon se ve vodě nerozpouští příliš ochotně - lze si však pomoci rozpuštěním např. ve 20 ml diethylenglykolu (= odměřit 20ml diethylenglykolu – přidat fenidon – trpělivě asi 5 min. míchat – kupodivu se rozpustí…)
Vše se míchá v pořadí, jak uvedeno.
Fenidon jsem koupil před několika lety od nějaké pražské firmy Filmet (http://www.filmet.cz/ - neposílají poštou). Je to patrně "technický", protože už při míchání ve 20 ml diethylenglykolu zůstalo v roztoku po rozpuštění (na dně nádoby) jakési černé svinstvo – jako částečky z pytlíkového čaje. Oddělil jsem to prostým slitím. Na funkci roztoku to patrně nemá vliv. Později (při dalších mícháních) jsem tuto „směsku“ nechal omylem přes noc stát – a ejhle! Rozpustil se i pytlíkový čaj!
Phenidone (= Phenidone A) = 1-phenyl-3-pyrazolidone
Phenidone-B = 1-phenyl-4-methyl-3-pyrazolidone
Phenidone-S (= Dimesone-S = Dimezone-S = Demizone-S) = 4-hydroxymethyl-4-methyl-1-phenyl-3-pyrazolidone (v roztoku nejstabilnější – proto jej používá jak Kodak v X-Tolu tak Foma v Excelu)
D.Neville Super Bulletin 37: nahrazujete-li Dimeson S fenidonem, pak použijte místo 0,15g Dimesonu S 0,19g fenidonu. Nevím, nezkoušel jsem, ale dalo by se tomu věřit. (Dimesone S se používá hlavně proto, že je velmi stabilní v roztoku. Mj. je kromě X-Tolu i v Excelu od Fomy).
Triethanolamin (s obchodním názvem Trolamin) Vám objedná a dodá v podstatě každá apatyka (ale doptejte se na cenu, lékárny mají poměrně vysoké marže).
Lze rovněž spáchat "koncentrát" z uvedených ingrediencí (vyjma siřičitanu Na) a ten před použitím "ředit" vodou se siřičitanem.

Zdejší temnokomorník Goro např. narazil na netu na předpis pro Instant Mytol i s phenidonem. Ten by snad mohl pracovat podobně jako s dimesonem S.
Předpis je zde:
Start with 750 ml water
60 g sodium sulfite (anhydrous)
11.5 g ascorbic acid
0.15 g phenidone (pre-dissolved in alcohol to aid dissolution)
13.4 ml triethanolamine
Water to 1 L

Goro k tomu poznamenává, že by tam nedoporučoval pro rozpuštění phenidonu ethanol, ale např. ten ethylenglykol nebo aceton. Ethanol prý zvyšuje závoj.
Fenidon se Gorovi nepodařilo sehnat, ale má benztriazol, siřičitan...
Zkušenosti s použitím benztriazolu uvádí Pentaxista. Benztriazol je bezesporu výtečná věc, ale dost mě potrápil u PC-TEA. Přidával jsem nejprve 5ml 0,1% roztoku benztriazolu na litr vývojky – skoro nechtěla pracovat. Pak jsem přidal 1ml na litr - bylo to lepší. Pak jsem 0,1% naředil na 0,01% a přidal 1ml do 1 litru vývojky - pak už to šlo.
PC-TEA opravdu hodně "zlenivěla" i s malým přídavkem. Když už to bylo tak akorát, opravdu bylo možno poznat, že negativy nejsou "zakouřené" - ale pouze při srovnávání „face to face“. Při zvětšování to poznat nebylo.
Určitě bych ale benztriazol (nebo jemu podobné látky) použil u dlouhodobého vyvolávání.
ŽIVOTNOST INSTANT MYTOLU

Životnost by měla být (snad) i větší, než u „klasického“ X-Tolu. Velmi ale bude záležet na tom, jakou vodu, postup a chemii zvolíte.
Pozor! Čistší chemie nemusí být lepší! Některé (nežádoucí) příměsi mohou (za jistých okolností) působit jako stabilizátory. To u Kodaků mají asi vymakané, možná dokonce nějakou stabilizační látku přidávají. To se ovšem asi nedozvíme. Podle mě je to ale zbytečné, protože Instant Mytol si namíchám v potřebném množství vcelku velmi jednoduše a s minimální vynaloženou námahou. Ve vývojce H36, kterou jsem dlouho a rád používal, byl například jako stabilizátor – resp. konzervant – cukr!. Dávala se tam sacharóza a vývojkový koncentrát vydržel opravdu dlouho. Tenkrát se "na to moc nedbalo", prostě se do půllitrovky namíchal koncentrát a odebíralo se tak dlouho, až nebyl. Žádný Protectan, žádné kuličky, žádný parafin, žádné petky s vytlačeným vzduchem.
Temnokomorník Kraken uvádí ceny některých chemikálií pro toho, komu by se zachtělo vlastní lučby:
kyselina askorbová p.a. - 250 g
197 Kč
siřičitan sodný (bezvodý) pro foto 1000g
79 Kč
fenidon 100g
192 Kč
triethanolamin čistý 1000ml
193 Kč
(chemie - IPL - Ing. Petr Lukeš - tel. 572 635 484)
No, a máte Instant Mytol! Fenidonu máte na 666 litrů vývojky, triethanolaminu na 75 litrů, askorbovky na 22 litrů, siřičitanu na 16,5 litru.
A KOLIK ŽE VÁS TA VÝVOJKA BUDE STÁT?
Fenidon 29 halířů, askorbovka 9 korun 10 halířů, TEA dvě šedesát, siřičitan čtyři sedmdesát. Suma sumárum: 16,73 káčé - ať nežeru - SEDMNÁCT KORUN. Jistě, ještě litr destilky.
Za ušetřené peníze lze zakoupit jeden špičkový svitek, vojenské leštidlo na boty a svačinu... a hurá do lesa!

Pentaxista

Zobrazit článek
  • 1

#2 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4,203 příspěvků(y)
Reputace: 477

Publikováno 12 April 2015 - 21:43:15

Ahoj, prosím o radu.

Asi před třemi týdny jsem poprvé namíchal koncentrát, byl dobře uzavřen, vzhledem k dobré výdrži Xtolu jsem to neřešil. (normálně míchám vždy čerstvou vývojku, ale vinu bych v tomto asi nehledal) Volal jsem rotačně, 1 plus 1 Trix 400, 300ml vývojky, tedy 150ml koncentrátu. 22 stupňů, osm minut. Film vyšel trochu méně kontrastní, proto jsem druhý prodloužil o dvacet procent. Použil jsem stejnou, tedy již jednou použitou vývojku. (není to úplně košer, ale nikdy mě to nezradilo a byly to spíš testovací filmy) od předchozího volání stála cca 20 minut. Druhý film byl už téměř průhledný, jen minimálmí náznaky kresby. Kde je zřejmě chyba? Vyčerpal jsem vývojku jedním filmem? 


  • 0

#3 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 13 April 2015 - 10:40:30

1+1 jsem vždycky používal jako "one-shot". Nemohu poradit.

Vyčerpanost...?!?! Nezdá se mi to, ale osobně bych to už nepokoušel... Dle názoru chytřejších se ředěné roztoky chovají (při dalším použití) úplně jinak, než stock.

Pravdou ale je, že jak Xtol tak Instant Mytol se začne projevovat "náhlou smrtí" velmi výrazně u ředěných roztoků = stock pracuje ještě dobře, ředěný umírá mnohem rychleji.

Asi není důvod Vás nabádat ke "zpětné kontrole" - voda, míchání, chemikálie, uložení...

P.S. "Koncentrátem" myslíte stock? (Ptám se proto, že já si např. DS-10 nebo DS-12 míchám ve dvoj- resp. desetinásobném koncentrátu.)


  • 0

#4 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,728 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 177

Publikováno 13 April 2015 - 11:16:08

IM v 1+1 jsem dlouho bez problemu pouzival jako "double-shot", pouze u druheho volani trochu od oka pridaval casu. Byvalo to 2x6 planu 9x12cm v tanku Jobo 2000, ted bohuzel z hlavy nevim, kolik pojmul chemie ( 1.2 litru ?) .


  • 0

#5 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,728 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 177

Publikováno 13 April 2015 - 11:18:25

Jsem to napsal blbe, resp. nemusi to byt jasne. Byly to 2 civky po 6 v jedne varce, tzn. dohromady 24 planu 9x12


  • 0

#6 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4,203 příspěvků(y)
Reputace: 477

Publikováno 13 April 2015 - 15:39:21

Jak by se projevilo, kdyby byl fenidon "pochybný"? Dostal jsem od jeho zdroje info, že s ním měl také nějaké nepotvrzené potíže. Vyvolávačem by pak byla pouze askorbovka?


  • 0

#7 Nimrod

Nimrod

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,395 příspěvků(y)
  • LocationPísek
Reputace: 294

Publikováno 13 April 2015 - 18:21:41

já měl za to, že fenidon je prakticky nesmrtelný, takže by to musela být nejspíš jiná látka


  • 0

#8 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 13 April 2015 - 19:52:19

Že by...?!

http://unblinkingeye...rv/preserv.html


  • 1




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních