Přejít na obsah


Fotka

EBAY - tipy pro pokročilé


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
31 odpovědí na toto téma

#1 sbriza

sbriza

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 817 příspěvků(y)
Reputace: 15

Publikováno 17 duben 2012 - 16:03:54


Myslím, že každý už o „íbeji“ minimálně slyšel, je to největší aukční portál na světě, kde se dá koupit takřka vše. A také spousta z nás tam pravidelně něco shání. Nechci popisovat základy typu „jak si založit účet“ nebo „jak platit přes PayPal“. To jsou témata, o kterých je toho na internetu napsáno dost a to i v češtině. Zájemce odkazuji třeba sem:
http://www.ebay.estranky.cz
http://www.platby.ic.cz/ebay.htm
http://www.ebay-cz.com/rady.html

Budu tedy předpokládat, že základy nákupu přes ebay už máte za sebou a zaměřím se jen na specifické problémy, které ale doslova rozhodují o vaší úspěšnosti.

Řekněme, že jste registrovaní na ebay.co.uk a chcete si koupit třeba Rolleiflex 2.8E. V Německu a vůbec v Evropě jsou Rolleje drahý, takže to zkusíte v USA, kde nám do karet hraje i výhodný kurz.

1. Nehledejte vašeho vysněného Rolleje přes stránky ebay.co.uk, ale jděte rovnu na lokální stránky – tj. ebay.com, sekce „Cameras & Photo“. Pokud totiž budete hledat rovnou z ebay.co.uk (zkrátka z jiného státu), tak se vám nevypíší aukce, které jsou určeny jen pro domorodce – takové, kdy prodejce posílá jen do USA.

2. Do vyhledávače doporučuji zadat spíš obecnější dotaz a dát si čas s prohledáváním. Často se totiž stane, že prodávající neví, co prodává (dědictví apod.) a nadpis zkomolí. A úplně nejlepší je projít si celou sekci „Medium Format“, což je sice velmi zdlouhavé, ale pokud budete mít štěstí, najdete aukci vašeho Rolleje, která je nadepsána třeba jen „camera“ a ti, kteří hledají jen podle klíčového slova „Rolleiflex“, se o ní vůbec nedozví. Logicky je potom konečná cena mnohem nižší…

3. Prošli jste si celý americký ebay, sekce „medium format“ a našli řekněme 15 aukcí, které vás zaujaly. Víte už, jak se v USA pohybují ceny a víte, kolik maximálně jste ochotni utratit. Nenechte se odradit tím, že prodejce posílá jen do USA nebo že požaduje platbu jen přes MoneyOrder (peněžní poukázka), to není žádný problém. Konečná cena takových aukcí je nižší než obvykle!

4. O pěkné Rolleje za pěknou cenu je velký zájem, proto nečekejte, že budete jediný zájemce. Počítejte s tím, že pár sekund před koncem se strhne pěkná mela… Pokud přihazujete skrze stránky ebaye, tak rovnou zapomeňte na úspěch. Vteřinu před koncem vás někdo přebije o půl dolaru… Jak je to možné? Jestli si myslíte, že ostatní mají rychlou ruku a internet, tak se těžce mýlíte. Oni mají tzv. „sniping“ programy!

5. Programy pro „sniping“ (přihazování v poslední vteřině) a monitoring vašich aukcí jsou naprostou nutností, pokud to myslíte s ebay trochu vážně. Tyto programy běží přímo ve vašem počítači a jsou to aplikace, které vám dávají přehled o vybraných aukcích, o vašich příhozech a hlavně vám umožní „snipovat“, tj. nastavit přihození třeba vteřinu před koncem aukce a dokonce bez vaší přítomnosti. Můžete jít klidně spát nebo jet na víkend na chatu. Stačí jen nechat puštěný počítač a příslušný program za vás automaticky přihodí vámi dopředu definovanou maximální částku těsně před koncem aukce. Navíc takový program vede v archivaci všechny vaše minulé aukce, takže máte přehled, jak se v čase pohybuje cena vašeho vytouženého předmětu.

Ok, kde takový program seženu a co mě to bude stát? Stačí se podívat do Googlu…
Snipovacích programů je spousta, např.:
  • AuctionStealer
  • EZ sniper
  • JustSnipe
  • JBidwatcher


A další… Některé jsou placené, některé zadarmo. Já už léta používám JBidwatcher, který je zadarmo a nabízí vše, co potřebuji. Proto se zaměřím na něj.
JBidwatcher - http://www.jbidwatcher.com


Je program, který vyvinul Morgan Schweers. Je zdarma, ale je vhodné mu přes PayPal poslat malý příspěvek…
Program je sice v angličtině, ale je velmi jednoduchý a pro jeho obsluhu stačí znát pár slovíček.
Program lze provozovat jak pod Windows, tak pod Linuxem, každopádně budete ale potřebovat „Javu“. Jestli nevíte, co to je, tak mrkněte sem:
http://www.stahuj.ce...me-environment/

Nejdříve nainstalujte Javu, pak Jbidwatcher. Po spuštění program vypadá asi takto (verze 2.0) a běží vám na pozadí systému (jako hodiny nebo antivir):
Vložený obrázek

Nejprve je třeba program nastavit-klikněte na ikonu ozubeného kola. Objeví se vám okno „Configuration Manager“:
-záložku „General“ lze ponechat nastavenou beze změn
-v záložce „ebay“ je třeba nastavit vaše uživatelské jméno a heslo na ebay
-nejdůležitější záložkou je „sniping“ – nastavený čas v sekundách určuje, kolik vteřin před koncem aukce program přihodí. Jednoduše to nazvu předstih. Ten je závislý na rychlosti vašeho počítače a internetu a je tedy potřeba jej zjistit zkusmo. Kdo má rychlý počítač a internet, nechť nastaví 3s. Kdo má pomalý internet, ať nastaví třeba 8s. Pokud vás někdo přebije (budete „outbid“), tak hodnotu snižte. Pokud program nestihne přihodit, hodnotu zvyšte.
Není důležitá rychlost internetu, ale jeho stabilita! Rychlost nesmí kolísat, jinak budete muset i adekvátně měnit předstih.
-v záložce „paths“ si můžete nastavit místo, kam bude program ukládat svá data.
Ostatní záložky nejsou pro základní funkci důležité.

Pokud vše proběhlo správně, program se přihlásí k ebay a v pravém horním rohu uvidíte své uživatelské jméno, čas a datum. Pokud je spojení přerušeno, jsou uvedené údaje přeškrtnuty. Pak je něco špatně, bud jméno, heslo, nebo nefunguje internet.

V hlavním okně programu jsou 3 záložky:
Current – označuje běžící aukce, vy jste nakupující
Complete – ukončené aukce – doporučuji nemazat. Výborné pro zpětný přehled
Selling – pokud na ebay prodáváte, pak je pro vás tato záložka

Vkládání aukcí a snipování:

Na webových stránkách aukce si zkopírujte její číslo (ctrl+c), to je nejdůležitější. Poté v záložce „current“ klikněte pravým tlačítkem myši a zvolte „paste“. Aukce se automaticky vloží a zobrazí. Tímto způsobem lze vložit aukcí kolik chcete… Vložené aukce se zobrazují v řádkách, přičemž vidíte (zleva) číslo aukce, aktuální cenu, v závorce počet přihazujících, vaši maximální cenu pro snipování, čas do konce aukce, popis aukce, status aukce a jméno prodávajícího. V nastavení programu se pak dají přidat i další položky jako například feedback apod.

Pro nastavení snipování klikněte na aukci prav. tl. myši a zvolte „snipe“ a do zjeveného okna napište maximální částku, kterou jste ochotni zaplatit.

To je pro začátek vše, teď můžete jít klidně spát a ráno uvidíte:) Pokud jste byli úspěšní a aukci vyhráli, tak se vám v záložce „complete“ objeví zatrhnutá se zelenou fajfkou. Pak se postupuje klasicky přes ebay, paypal atd…
Na zbylé funkce programu přijdete sami, jako například aktualizace nebo mazání aukcí, jejich zobrazení v prohlížeči apod.


6. Vyhráli jste aukci, ale prodejce posílá jen do USA. Žádný problém! Stačí si v USA zařídit poštovní schránku. Nemusíte kvůli tomu jezdit do států, stačí využít zásilkových služeb. Těch je opět několik, některé jsou české, většina zahraničních. Např.:

http://www.zasilkovasluzba.com
V ČR asi nejznámější, není zrovná levná a příliš spolehlivá, ale je vyzkoušená, má dobré uživatelské rozhraní a je komplet v češtině. Umí nákup na ebay i zprostředkovat, nebo za vás pošlou prodejci MoneyOrder. To jde totiž z Čech poměrně krkolomně a hlavně draze. Na jejich stránkách najdete kompletní návod. Tato služba posílá přes USPS (americká státní pošta) a Českou poštu. Je to sice nejlevnější, ale doručení trvá běžně i 1,5 měsíce. Nikoli vinou České pošty, ale celníků. U nich je zásilková služba pěkně profláklá, takže každý balík pečlivě rozbalí a předají k proclení. Pak je nejlepší to osobně vyřešit na jejich pobočce v Košířích. Počítejte s tím, že budou chtít vidět faktury z paypalu (či jiné) a projdou s vámi balík položku po položce. Nějaké „fígle“ nezkoušejte…

A další:
www.USASERVIS.cz
http://www.zasilky-usa.cz
http://www.balikprom...asilkova-sluzba
http://www.usglobalmail.com/
http://www.myusabox.com/Site/en/Home
http://www.shipito.com/
http://www.oneusaaddress.com/
http://www.myus.com/

- osobně ještě používám poslední „myus“. Výhodou je, že nemají žádné měsíční poplatky a taky posílají přes DHL. Ta je relativně rychlá a hlavně se balík vyhne celníkům na poště, takže proclení trvá asi den. Nevýhodou je vyšší cena a mnohdy neskutečné trable a amatérismus DHL. Oni například neví, kolik stojí poštovné (ve vlastní firmě!) a pokud nebudete ve střehu, klidně vám naúčtují dopravné podle jejich záhadné tabulky. Tj. za 3 kg balík klidně 10 tis. Kč a podle toho pak také vypadá clo a dph. Takže pozor na to! Budťe ostražití a nenechte si nic líbit! Na druhou stranu se za poslední dobu dost zlepšili a dokonce vám sami zavolají a vše s vámi dohodnou po telefonu.
Pokud jste v USA byli, můžete dokonce podat prohlášení, že jste tam fotoaparát používal a pak neplatíte žádné clo a dph. Ale počítejte s tím, že celníci budou chtít kopii vašeho pasu…
Bohužel obsluha jejich webu vyžaduje trochu větší jazykové znalosti, není to úplně polopatické;-) . Pokud to někoho zajímá podrobně, ať mi napíše.

7. Ještě se vrátím k tomu proclení na mezinárodní poště. Možná se někomu bude hodit stručný návod.
Pokud Vám k vám jde balík z USA, musí projít celním řízením /pokud nemá zanedbatelnou hodnotu- asi 25USD/. Nečekejte, že vám něco projde. Ty doby jsou už dávno pryč…
Pokud si necháte balík poslat přes USPS (Americká státní pošta), tj. v ČR Českou poštu, tak budete čekat cca měsíc, než si to celníci nějak přeberou, balík rozbalí a vypíšou jeho obsah na průvodku.
Vy čekáte, až Vám přijde doporučený dopis, na jehož základě máte doložit důvod dovozu a hodnotu zboží.Pak můžete faktury poslat buď poštou a čekat nebo zajít na celní úřad osobně.. Je to rychlejší a balík si můžete ještě ten den odnést.

Celní úřad pro mezinárodní poštu sídlí v Praze 5, Plzeňská 139, 3. patro. Nejprve musíte do skladu (od výtahu směrem vpravo), kde vám na základě doporučeného dopisu dají originál průvodky. Pak půjdete k celníkům (kousek zpátky, dveře naproti firmě KAMA, s.r.o.) Většinou tam bývá víc lidí, takže si sedněte a počkejte až vás vyzvou. Uvnitř po vás bude celník chtít občanku a faktury za zboží (např. z PayPal). Počítejte s tím, že pojede podle průvodky, kde je uvedeno, co všechno balík obsahuje. Poté Vám vypočítají clo, dph a vy dostanete složenku, kterou půjdete do přízemí na poštu zaplatit.
Pak se vrátíte zpět za celníky (nemusíte už čekat frontu) s dokladem o zaplacení, oni si jej ofotí a vy dostanete na průvodku razítko „procleno“. Následně jdete opět do skladu, kde si doklad znovu ofotí a vy dostanete balík. A to je vše :-)

S přáním úspěšných nákupů

Standa Bříza


Zobrazit článek
  • 2

#2 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 082 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 712

Publikováno 3 leden 2015 - 14:52:48

Trochu starší článek, ale proč jej nevyužít. Na internetu jsem našel tenhle text, třeba to někomu bude k užitku :

 

 

 

Jak snížit pravděpodobnost zbytečného zdržení zásilky

Někteří prodejci mimo EU uvádějí svévolně v celní deklaraci přiložené k zásilce buď nesprávnou cenu nebo označení. V případě, že takto nevhodně deklarovaná zásilka padne do oka některému celnímu úředníkovi, pak je zejména díky uvedení označení Gift vyšší pravděpodobnost, že může být zásilka pozdržena. 

Pokud pravděpodobnost zdržení chcete snížit tak do budoucna obecně při nákupech mimo EU je-li to možné uveďte následující požadavky buď už rovnou do poznámek v rámci objednávky nebo ihned po zaplacení pošlete prodejci zprávu s těmito požadavky.


Please you for: 

1) do not write any specification "Gift" or "Commercial" in the customs declaration, 

2) write specification "Other" in the customs declaration, 

3) write specification actual sale price of goods and also separately price of postage in the customs declaration, 

4) enclose in the package a invoice with prices of all each items of goods and also separately price of postage.


Například u nákupů na eBay můžete v případě nerespektování těchto zaslaných požadavků ze strany prodejce dát tomu konkrétnímu prodejci nižší nebo dokonce i negativní ohodnocení v rámci tzv. leave feedback.

Samozřejmě, že tím pravděpodobnost zdržení nemůžete snížit zcela na nulu, ale zásilka bez uvedené specifikace Gift (pokud se skutečně nejedná o dar v rámci zásilky mezi soukromými osobami ) a pokud možno správné uvedení prodejní ceny a obsahující rozpis ceny jednotlivých položek i poštovného tuto pravděpodobnost alespoň o něco sníží. Obecně je však potřeba počítat s tím, že ani sebelépe vyplněná celní deklarace ani cokoli jiného nemusí zabránit zadržení zásilky tj. když se holt celní úředník nebo pracovník pošty Praha 120 špatně vyspí pak jak se říká "nepomůže ani svěcená".


  • 1

#3 lola

lola

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 222 příspěvků(y)
Reputace: 68

Publikováno 3 leden 2015 - 15:56:44

Ten sniping uz neplati. Ebay ho uz ma zabudovany a automaticky prihazuje jen nutne minimum, az do nami zadane hodnoty. Mesic zpatky jsem koupil pancake objektiv, kde jsem zadal cenu 52 euro a zbozi jsem ziskal nakonec jen za 42.


  • 0

#4 Tomlib

Tomlib

    Nováček

  • Předplatitel
  • 98 příspěvků(y)
  • LocationLiberec
Reputace: 45

Publikováno 3 leden 2015 - 17:06:23

Ten sniping uz neplati. Ebay ho uz ma zabudovany a automaticky prihazuje jen nutne minimum, az do nami zadane hodnoty. Mesic zpatky jsem koupil pancake objektiv, kde jsem zadal cenu 52 euro a zbozi jsem ziskal nakonec jen za 42.

Já si dovolím odhadnout, že jsi ne zcela pochopil význam snipingu. Nejde o to, abys zaplatil jen částku nutnou k přebití soupeře a ne plnou hodnotu své nabídky, to mají aukční servery ošetřeno a není třeba se o to starat.

Dejme tomu, že vyvolávací cena je 1 euro a Ty dáš maximum 52 euro, cena vzroste na 2 euro. Hodinu před koncem začne někdo dražit a nabídne maximum 20 euro, ihned se dozví, že nabídka byla Tebou přebita na 21 euro. Přihodí na 30 euro - sakra Tvoje nabídka je 31 euro, hup tam 40 euro a Ty 42 euro - řekne si : " to je moc " a končí.

Sniper přihodí pár sekund před koncem aukce. Takže modelový pán hodinu před koncem přihodí svých dvacet euro a jeho nabídka je nejvyyšší. Dvě - tři sekundy před koncem pošle sniper Tvých 52 euro a cena se zvýší na 21 euro - bác a je konec. Gratuluji, právě si díky sniperu ušetřil polovinu ceny.


  • 0

#5 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 082 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 712

Publikováno 3 leden 2015 - 17:24:44

Přesně tak to je. Další plus vidím v tom, že mám prostě svoje maximum, které už pak nemám čas navýšit. Což dřív, když se cena přehoupla přes můj limit třeba půl hodiny před koncem, několikrát mi to nedalo a přihazoval jsem dál. V té euforii si pak koupíš něco za peníze, kterých ti pak může být líto.


  • 1

#6 lola

lola

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 222 příspěvků(y)
Reputace: 68

Publikováno 3 leden 2015 - 23:14:44

Ja mam jedno nemenne maximum, ktere jsem ochotny utratit a z principu ho nemenim, pac to pak hrozi prave ciny v oblasti euforie.. :-) Pokud by tahkle fungovali ostatni, nevidim ve snipingu prinos. Kazdy si zada sve maximum (a jelikoz to je u kazdeho jedno a nemenne, cas zadani nehraje roli) a vyhraje ten, kdo maximum zvolil nejvetsi (kolik presne bude finalni castka, to uz zalezi na vysi druheho nejvyssiho maxima).

 

Ale beru, ze spousta lidi takhle nefunguje a budou sve maxima s casem menit. Pak ano, mame vyse popsany scenar. Jenze..

 

..samozrejmne, ze nema cenu drazit driv nez u konce aukce. Co delam ja je, ze 20 sekund pred koncem aukce (cas je s vterinovou presnosti napsany primo na strankach) tam napisu sve maximum (ktere nehodlam menit, i kdybych to jeste stihnul). Tot vse. Nemyslim, ze jsem ochuzen nepouzitim sniping programu. Dle uvedeneho prikladu se lisi sniping od zabudovaneho ebay prihazovani pouze tim, ze nechava prihozy na posledni vteriny, cimz nedava sanci naslednym manualnim prihozum (tem "euforikum"). Pokud ale ja to ucinim (rucne) tesne pred koncem aukce, take moc sanci nedavam. Nevidim tedy moc rozdil mezi pouzitim toho softu a manualnim zadanim (krom pohodli, ze nemusim sedet u kompu v dobe uzavreni aukce). Anebo porad nechapu kde je rozdil (v principu), coz je take mozne (psano v sobotni vecer :-)


  • 0

#7 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 379 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 122

Publikováno 4 leden 2015 - 19:25:06

Chápu-li to dobře, rozdíl bude asi v tom, že u toho musíš sedět či není třeba osobní přítomnosti. A konec aukce může být v podstatě kdykoli - pozdě v noci, nebo když potřebuješ dělat něco jiného... třeba pracovat.


  • 1

#8 zapask

zapask

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 106 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 20 leden 2015 - 20:03:28

Kľudne sa môže stať, že kupec, s ktorým sa budeš "preťahovať" o danú vec, prihodí max. 52 a Ty prihodíš 60, ale keďže on mal svoju ponuku skôr a tebe nestihol automat prihodiť viac ako 52, tak aukciu dostane ten, kto mal svoju ponuku, ako  prvý. Takto som vyhral niekoľko vecí. Niekedy to nie je výhra, prihadzovať na poslednú chvíľu. 


  • 0

#9 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 591 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 37

Publikováno 21 leden 2015 - 11:55:08

OFF Topic: Poslední dobou mě připadá, že asi sleduju jinou ebay než ostatní, vše je daleko dražší než tady i bez pošty. Takže mi jen poskytuje info co se vše dá sehnat na RZ67. :shock:


  • 0

#10 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 324 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 247

Publikováno 21 leden 2015 - 12:56:03

No je fakt, že spousta lidí tvrdí co se dá jak levně sehnat, ale je to třeba 5 let zpátky, co tu věc opravdu sháněli nebo koupili. Já teda taky takové štěstí nemám :(


  • 0

#11 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 728 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 177

Publikováno 21 leden 2015 - 13:04:50

No, tak samozrejme. Kde jsou ty casy, co byl dolar za 16,- czk


  • 0

#12 samusko

samusko

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 501 příspěvků(y)
Reputace: 149

Publikováno 21 leden 2015 - 15:32:08

No je fakt, že spousta lidí tvrdí co se dá jak levně sehnat, ale je to třeba 5 let zpátky, co tu věc opravdu sháněli nebo koupili. Já teda taky takové štěstí nemám :(

Kamarade..  ebay je o love na dobru korist :)  Musis ist aj 5 krat denne a cakat kym sa ti naskytne sanca. A vtedy nemozes vahat, musis hned brat. Ja som vacsinu veci kupil hned a za dobru cenu.


  • 0

#13 vw1302

vw1302

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 94 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 22 leden 2015 - 17:04:09

Možná již znáte, ale nikde jsem to tu nezahlédl... mnohdy je dobré navštívit i tento ebay - http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/. Je to v podstatě německý "bazar" nikoli aukce bez garancí ebaye, ale lidé tam kolikrát vystavují to samé, co paralelně na klasickém ebay, často i levněji neb tento kleinanzeigen je bez provize... Konkrétní případ, zahlédl jsem tam Bronicu, kterou chlapík prodával na klasickém za 399€, zde ji měl za 350€... moje zkušenosti jsou i z jiných oblastí... 


  • 0

#14 otik

otik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 300 příspěvků(y)
Reputace: 129

Publikováno 22 leden 2015 - 17:49:54

jsem včera taky zhřešil, jenže mě totálně rozhodil nějaký další poplatek k ceně dopravy, o kterém jsem neměl tušení a který by měl být už vyměřené clo. Tak že jsem stornoval, pak zase zaplati, jenže prodávající už to storno mezitím přijal, no nevyšlo to. Bylo to na Ebay USA. Prej by to, s tímto poplatkem, už nemělo ležet v celním skladě a jet rovnou k novému majiteli.


  • 0

#15 otik

otik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 300 příspěvků(y)
Reputace: 129

Publikováno 22 leden 2015 - 17:55:37

no bylo to tohle, huh

http://www.ebay.com/...=item2349c15393


  • 0

#16 tess_red

tess_red

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 170 příspěvků(y)
  • LocationLitoměřice; občas Ludvíkov u Velké Bíteše
Reputace: 238

Publikováno 22 leden 2015 - 18:04:08

Možná již znáte, ale nikde jsem to tu nezahlédl... mnohdy je dobré navštívit i tento ebay - http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/. Je to v podstatě německý "bazar" nikoli aukce bez garancí ebaye, ale lidé tam kolikrát vystavují to samé, co paralelně na klasickém ebay, často i levněji neb tento kleinanzeigen je bez provize... Konkrétní případ, zahlédl jsem tam Bronicu, kterou chlapík prodával na klasickém za 399€, zde ji měl za 350€... moje zkušenosti jsou i z jiných oblastí... 

Jé, to vůbec neznám. To vypadá dobře, ceny jsou hezké. Jen já němčinou vůbec nevládnu. :( Prosím o radu, jak najdu, kolik stojí poštovné a zda-li posílají do ČR? 


  • 0

#17 vw1302

vw1302

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 94 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 22 leden 2015 - 19:31:42

stačí se zaregistrovat a prodejce kontaktovat... zatím jsem se nesetkal s tím, že by někdo odmítal zaslat věc do ČR.. a ceny dopravy obvyklé... popř. by se dal využít mailboxde.cz, jak bylo zmíněno v jiném topicu...


  • 0

#18 tess_red

tess_red

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 170 příspěvků(y)
  • LocationLitoměřice; občas Ludvíkov u Velké Bíteše
Reputace: 238

Publikováno 22 leden 2015 - 22:54:02

Aha, díky moc.  :( Nechci se registrovat, kvůli jedné věci a vzhledem k tomu, že němčina je pro mne "španělská vesnice". Nenašel by se někdo, kdo by mi pomohl s nákupem jedné věci?  :oops:  Za nějaký ten svitek, či něco podobného? 


  • 0

#19 MIC448

MIC448

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 81 příspěvků(y)
Reputace: 27

Publikováno 12 červenec 2015 - 20:25:17

Dobrý den,

nemáte teď někdo přehled v jake vyši se momentálně pohybuje clo pro analogove fotoaparaty. Snažil jsem se to dohledat ale z ěch papiru celni spravy sem vytah tak maximalnš to že digifotoaparaty jsou kousek za jadernými reaktory. Zvažuju nakup z japonska přes ebay a snažim se odhadnout rezervu pro poplatky. 


  • 0

#20 keko

keko

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 066 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Juzna 1, 900 42 Alzbetin Dvor
Reputace: 1 035

Publikováno 12 červenec 2015 - 20:31:19

Je to okolo 5%.


  • 0

#21 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 379 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 122

Publikováno 12 červenec 2015 - 20:38:38

a k tomu i DPH, že?


  • 0

#22 DavidCz

DavidCz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 121 příspěvků(y)
Reputace: 143

Publikováno 12 červenec 2015 - 20:39:28

Dobrý den,

nemáte teď někdo přehled v jake vyši se momentálně pohybuje clo pro analogove fotoaparaty. Snažil jsem se to dohledat ale z ěch papiru celni spravy sem vytah tak maximalnš to že digifotoaparaty jsou kousek za jadernými reaktory. Zvažuju nakup z japonska přes ebay a snažim se odhadnout rezervu pro poplatky. 

 

 

Nevím jak je to v ČR, ale vzhledem k EU to nejspíš bude podobné - když jsem z Japonska objednával do Německa, clo bylo zanedbatelné (4,2 %), mastná byla ale daň - zde 19 % :-/


  • 0

#23 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 379 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 122

Publikováno 12 červenec 2015 - 21:33:21

u nás 21% - úměrně vyšší životní úrovni a nenasycené vládě.


  • 0

#24 taz

taz

    Tlampač (grafoman)

  • Administrators
  • 1 252 příspěvků(y)
  • LocationLiberec
Reputace: 213

Publikováno 13 červenec 2015 - 08:24:54

Nezapomeň počítat s tím, že se DPH platí z celé částky tedy zboží + poštovné.


  • 1

#25 Fire

Fire

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 409 příspěvků(y)
  • LocationKolín
Reputace: 169

Publikováno 13 červenec 2015 - 08:44:40

Kupoval jsem nedávno z Japonska padesátku El Nikor a na poště v Plzeňské mi ho vyclili jenom za DPH (= bez cla) a po určité diskuzi co znamená která částka na fakturce napsané rozsypaným čajem s pár anglickými slůvky mi to dphčko dáma za přepážkou spočetla z nákupní ceny (= bez poštovného). 

Ty dámy opravdu těžko rozlišují mezi optikou a jaderným reaktorem, rozdíl mezi fotografií digitální a analogovou na nich bude zcela ztracený...


  • 0

#26 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 373

Publikováno 13 červenec 2015 - 10:12:10

No mne na objektív z JPN prihodili nielen clo 6% a DPH 20% či koľko ale som ešte dostal poplatok za preclenie 4,5 Eura (!). Takže za to, že platím štátu, som ešte zaplatil aj štátu. Skvelé.


  • 0

#27 taz

taz

    Tlampač (grafoman)

  • Administrators
  • 1 252 příspěvků(y)
  • LocationLiberec
Reputace: 213

Publikováno 13 červenec 2015 - 10:54:19

Není vůbec potřeba se tu bavit dohady. V TARICu to jde všechno najít.

 

https://www.celnispr...anky/taric.aspx

 

Namátkou jsem kouknul na objektivy z JP a vychází to na 6.7% clo ale je tam víc kategorií.


  • 0

#28 taz

taz

    Tlampač (grafoman)

  • Administrators
  • 1 252 příspěvků(y)
  • LocationLiberec
Reputace: 213

Publikováno 13 červenec 2015 - 10:55:12

No mne na objektív z JPN prihodili nielen clo 6% a DPH 20% či koľko ale som ešte dostal poplatok za preclenie 4,5 Eura (!). Takže za to, že platím štátu, som ešte zaplatil aj štátu. Skvelé.

Proclení 4,5 EURa u české pošty asi 180Kč si můžeš odpustit pokud si to celní prohlášení vyplníš sám, když to necháš někoho udělat nechají si za to zaplatit. Občas se dá na cle i dost ušetřit pokud si to vyplníš sám, protože oni se tím moc nezabívají, můžeš najít i kategorii která je bez cla kam se to zboží při troše dobré vůle dá zařadit.


  • 1

#29 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 373

Publikováno 13 červenec 2015 - 11:01:22

Dík Tazi, to som nevedel. Prekvapilo ma to, lebo tak 2-3 roky dozadu som kupoval celkom dosť vecí a vždy to preclili za mňa a bez poplatku. Muselo sa niečo zmeniť / možno interné smernice alebo čo.


  • 0

#30 taz

taz

    Tlampač (grafoman)

  • Administrators
  • 1 252 příspěvků(y)
  • LocationLiberec
Reputace: 213

Publikováno 13 červenec 2015 - 11:28:22

Dík Tazi, to som nevedel. Prekvapilo ma to, lebo tak 2-3 roky dozadu som kupoval celkom dosť vecí a vždy to preclili za mňa a bez poplatku. Muselo sa niečo zmeniť / možno interné smernice alebo čo.

A skutečně to proclívali nebo to prostě jen poslali dál? V německu si třeba pošta za to proclení taky nic neúčtuje a ještě tak tři roky zpět to dělala zadara i česká pošta.


  • 0

#31 borda

borda
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 13 červenec 2015 - 13:28:44

Ceska posta to zadara delala, ale jini prepravci ne. Cili, kdyz ti to privezlo treba DHL, zaplatil sis vystaveni JCD a procleni i tenkrat.
  • 0

#32 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 786 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1 282

Publikováno 13 červenec 2015 - 14:03:15

co si pamatuji,   (naposledy mi bylo clo a DPH vyměřeno u dovozu z JP v r. 2011) od vstupu ČR do EU to  fungovalo tak,  že 

a )  buď  dovozce (příjemce)  měl složenu  u celního úřadu jistotu na zaplacení celního dluhu (málokdo to ze soukromých osob - neobchodníků měl),  pak si mohl tzv. jednodný správní doklad, (dříve JCD)  vypracovat a podat  sám  a  kromě  cla a DPH státu nezaplatil nic víc.  

b ) jiná a jediná možnost,  která zbývala plebsu bez  složené celní jistoty - příjemce zplnomocnil  celní deklaraci,  která to  v případech  dovozů,  které  přebírala dále k vnitrostátní přepravě  česká pošta, na základě smlouvy dělala,   tato na základě  dokladů přiložených k zásilce či  doplněných  přijemcem (kupní smlouva, faktura,  potvrzení odesílatele o ceně apod.)  zpracovala deklaraci celní hodnoty a  deklaraci,   po vyclení následovalo  duručení poštou  (dobírka na odměnu zastupující celní deklaraci + vyměřené clo+DPH,  které následně  tato celní deklarace uhradila  státu),   nebo  po  dohodě s  celní poštou možnost osobního vyzvednutí na  této poště  (Praha - Smíchov) a hotovostní úhrady jak cla+DPH,  tak  odměny celní deklaraci.  U přepravy ze zahraničí  jinými špedicemi než  poštami,  které  dle mezinár. smluv  byly přebírány  do vnitrostátní poštovní přepravy českou poštou,   to bylo obdobné,   vyclení zajišťovala vždy  přímo  ta špedice,  vždy za bakšiš. 

 

Jestli  od r. 2011 nedošlo v  organizaci výběru cla a DPH ke změně,  platí to tak dodnes,  si myslím.

 

Ještě  k  výši cla:   jestli si  dobře pamatuji,  v zásadě existují tři sazby cla:  obecná,  smluvní  a preferenční,  u   fotografických objektivů  je smluvní tuším nějakých 4,2%,  u  starožitného  a použitého zboží 0%.  (záleží na ochotě a schopostech komunikace  mezi příjemcem,  špedicí a celním úřadem, jak se  co zařadí a doloží)

Ovšem pozor,   pokud vývozce  na  dokladech jednoznačně uvede (a  dovozce je schopen  prokázat),  že  země původu  toho onoho konkrétního kousku je  v zemích EU  (příp. zemích volného obchodu, kde pravidla a mezinárodní smlouvy umožňují preferenční či nulovou sazbu),   lze pár kaček ušetřit. 

 

Celní řízení už mě pár let neživí,  takže  přesné aktuální detaily  neznám  a  nemám čas  to  studovat.  (a kvůli pár desítkám či málo stovkám Kč bych i dnes,  pokud  bych něco  za pár kaček  ze  třetí země dovážel,  do toho studia a hledání kliček ten čas a energii ani investovat už nechtěl)  Ale  těm,  kteří  s  tím nemají  žádnou zkušenost,  snad má informace  aspoň  trošku pomůže.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních