Přejít na obsah

Fotka

Trvanlivost latentního obrazu

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
14 odpovědí na toto téma

#1 Folkenstein

Folkenstein

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 128 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 21 srpen 2012 - 12:41:41

Dobrý den, řeším otázku.
Byl jsem teď půl roku na cestách po světě a běhém té doby, jak jsem fotil, jsem šoupal naexponované čb filmy do krosny (jelikož jsem neměl možnost je vyvolat). Výsledkem je, že mám teď asi 30 naexponovaných filmů (převážně tri-x 400) čekajících na zpracování, ale zdá se, že se na to nedostanu dříve než na konci září. Zajímalo by mne, jestli latentní obraz může za půl roku utrpět nějakou újmu na kvalitě? Trochu mne děsí, že asi měsíc, co jsem jezdil po jižní Francii, byly filmy (sice v krosně) vystaveny i 40 stupňovým vedrům... Myslíte si, že to bude problém? Teď jsem doma asi měsíc a filmy skladuji při pokojové teplotě - myslíte, že by bylo lepší to na ten zbývající měsíc dát někam do chladu, nebo už je to spíš jedno? Vřelé díky za jakékoliv postřehy.
  • 0

#2 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 792 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1 290

Publikováno 21 srpen 2012 - 12:48:34

určitě co nejdřív do lednice. a pak si udělej zkoušku vyvolání na jednom filmu, podle výsledku uvidíš. Možná bude třeba jemně přitvrdit, možná přidat do vývojky špetičku benztriazolu, aby ti nezávojovaly i stíny. Ale to teď předjímám něco, co být může a nemusí (pokud byly filmy dost nakrmeny, neměl by to být problém)
  • 0

#3 pepafotograf

pepafotograf

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 764 příspěvků(y)
  • LocationJablůnka 397
Reputace: 333

Publikováno 21 srpen 2012 - 13:50:41

Mělo by to být v pohodě.Trix jsem jednou vyvolával až za tři roky-bez problému.../D-76/
  • 0

#4 Milosx

Milosx

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 242 příspěvků(y)
Reputace: 38

Publikováno 21 srpen 2012 - 22:00:46

Kamarát našiel doma Flexaret s poriadne starým ešte stále založeným filmom. Dal to vyvolať a na to že na tých fotkách bola ešte asi jeho mama ešte ako malé dievča boli až moc vydarené. To bol ale ČB film.
  • 0

#5 Niraj

Niraj

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 213 příspěvků(y)
  • Locationskoro Litomyšl
Reputace: 1

Publikováno 12 říjen 2012 - 12:23:43

Připojím svůj dotaz sem, je to podobný případ. Našel jsem 2 filmy, které byly nafoceny cca před rokem / rokem a půl. Jeden je svitek 6x6 Fomapan Profi 100, druhý kinofilm Tri-x 400.
Rád bych je vyvolal, jen nevím, jak na to. Už si totiž nepamatuju, jak byly nafoceny, použité korekce, kontrasty scén ...... nevím ani co tam nafoceno je. Jde mi o to z nich něco koukatelnýho získat, ale nemusí to být brilantní výsledek.
Co byste doporučili za vývojku, postup, časy? Nějakej takovej univerzální střed. Každej film samozřejmě budu vyvolávat zvlášť, to je jasný.
Přemýšlím nad Foma R09 new, v nějaké koncentraci s vyrovnávacím účinkem. Šlo by to? Jaký by to byl poměr? Jaký čas?
Díky za radu.
  • 0

#6 otik

otik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 301 příspěvků(y)
Reputace: 129

Publikováno 12 říjen 2012 - 12:46:07

jestliže Foma R09 new = Rodinal, potom ředění 1:100, teplota 20oC, 29 min.
tady ještě fórum :
http://www.temnakomo...nal#entry449380
http://www.temnakomo...nal#entry456957
  • 0

#7 Niraj

Niraj

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 213 příspěvků(y)
  • Locationskoro Litomyšl

Publikováno 12 říjen 2012 - 20:50:06

Díky za tip. V těch odkazech se píše i o až 1hod. vyvolávacím čase. Proč 29min? Je to tvá dobrá zkušenost? A jak s překlápěním?
  • 0

#8 jakub.jira

jakub.jira

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 846 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 112

Publikováno 12 říjen 2012 - 21:13:14

fomu 100 jsem vyvolával v ředění 1+80 taky půl hodiny a fotky to byly jako víno, exponoval jsem jí na 80ASA, takže Otíkův čas přibližně sedí.

tri-x fakt netuším, ale pro citlivější filmy (což tri-x je) bych bral spíš tu hodinu při 1+100
  • 0

#9 Vlcak

Vlcak

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 279 příspěvků(y)
Reputace: 95

Publikováno 12 říjen 2012 - 22:06:56

podle me bez problemu.take jsem to tak delal.a trix je v tomto dost v pohode.takze bych se toho nebal vyvolsk normalne.ma oblibena kombince je baor. trix + lc29
  • 0

#10 Niraj

Niraj

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 213 příspěvků(y)
  • Locationskoro Litomyšl

Publikováno 13 říjen 2012 - 03:54:06

OK, takže Fomu zkusím vyvolat v 1:100 těch 29min.
A ten Tri-X, teda? 1:100 taky a čas tu hoďku?

A překlápět jak? Na začátku překlápět 1/2 min - 1min v kuse a pak nějak pravidelně? A nebo jen na začátku a pak to nechat ležet a třeba v polovině času 1x překlopit?
  • 0

#11 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 232 příspěvků(y)
Reputace: 502

Publikováno 25 říjen 2012 - 09:55:04

Kdysi jsem tu zkusenosti s timhle psal, nekde to tu bude, ale ve zkratce: nekdy loni jsem nasel asi pet ruznych filmu, vsechny exponovane pred 15 az 20 lety. Bylo to Orwo NP, Tri-X, Ilford Pan F, pokud si pamatuju tak i nejakej Agfapan. Po tehle /a nekolika dalsich zkusenostech/ ti muzu zarucit, ze par mesicu s tim neudela absolutne nic. Zrovna Tri-x se osvedcil na bojistich, v pousti i pralese, v mraze, vsude. Valecni reporteri to tahali v tornach po vsech certech, casto se to vyvolavalo az v americe /cui po jejich smrti atd/. V tomhle ohledu je Tri-x neprekonatelnej /stejne jako ve vsech dalsich ohledech/.
  • 0

#12 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 232 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2012 - 11:51:07

p.s. jo a zbytecne neblbni s nejakym hodinovym standem v 1:trilion. Normalne jsem to volal v D76 stock, bez jakychkoli korekci, tabulkovym casem. Nebyl zadny rozdil mezi filmem nafocenym vcera a pred patnacti lety /u kodaku a ilfordu samozrejme , orwo i agfa byly katastrofa/.
  • 0

#13 Niraj

Niraj

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 213 příspěvků(y)
  • Locationskoro Litomyšl

Publikováno 25 říjen 2012 - 12:57:35

No, tak ty filmy mám nakonec 3, 2x svitek Fomapan 100 a 1x kino Tri-X
Takže jsem na prvním svitku vyzkoušel základní R09 1:50, tabulkovým časem 8:30 min, 1/2 min. překlápět pak co 2. minuta jednou překlopit. A ono to tam je. Jak to ale bude zvětšovatelný, to se uvidí dnes večer, hodlám se na to vrhnout.

Jestli OK, tak stejně asi vyvolám i ten druhej svitek. Nakonec jsem teda neředil 1:100, aby to nebylo moc měkký, spíš jsem si říkal, že tím stářím utrpí kontrast, než že by se zvýšil, tak jsem tu vývojk namíchal krapet ostřejší.

A jak na toho Tri-Xe? Taky R09? (nic jinýho použitelnýho teď doma stejně nemám). A taky nějakým základem 1:50 a tabulkovým časem? R09 ale není moc vhodná na kina, myslím. Nebo se mýlím?
  • 0

#14 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 232 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2012 - 13:47:07

Tri-x vyvolej obycejne, zadny zbytecny chytrosti. Podle tabulky, takze klidne, jak rikas. Obecne kinofilm ma - to je moje empiricka zkusenost - mnohem delsi vydrz nez svitek, u kina nejakej rok nehraje vubec roli, obzvlast, opakuju, u kodaku.
  • 0

#15 Niraj

Niraj

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 213 příspěvků(y)
  • Locationskoro Litomyšl

Publikováno 25 říjen 2012 - 13:56:48

OK, udělám to tak. Jakýpak laborování, ono tam něco bude. A určitě to nebudou žádný životní snímky, takže když o ně příjdu, taky se nerozbrečím. Vyvolám a poreferuju.

Jinak .... ten svitek, co už mám vyvolanej ,když ho hodím na papír s normál. gradací (resp. MG + normál filtr) a vše bude ok, tak byl i akorát vyvolanej, že? Když bude potřeba přitvrdit, můžu ten další svitek zkusit vyvolat víc kontrastně. A když bude potřeba měkčit, můžu vyvolat další svitek měkčeji, že?
Jasně že záleží na situaci, jak byl který snímek focenej, ale jde mi spíš o princip.
  • 0

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních