Přejít na obsah


Fotka

Tloušťka filmu

Tloušťka filmu

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
Žádné odpovědi

#1 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 786 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1 284

Publikováno 2 únor 2013 - 19:51:02

Informaci o celkové tloušťce filmu (tj. podložka+emulze, vč. ochranných vrstev), někdy velmi pracně hledáme, u mnoha výrobců a typů filmu najdeme jen informaci o tlouštce a druhu (materiálu) nosné podložky, ale celkovou tloušťku nikoli.
Naprosto určitě většině kolegů fotografů, laborantů i čudlíkářů je tato veličina naprosto ukradená, neb nemá vlastně téměř žádnou informační hodnotu, i když ti zkušenější vědí, že například se silnějším filmem (se silnější podložkou z polyethylenu a současně slabší tenčí emulzí), který je po usušení a několika dnech rovnání v archivačním listu rovný a tuhý jak prkno, se lépe pracuje, než filmem s tenčí acetátovou podložkou a současně silnější emulzí, který bývá při změnách teploty a vlhkosti poněkud neposedný a mívá tendenci se ze zvětšování vykroutit.

Ale hlavně, proč mě osobně tloušťka nevyvolaného filmu prvotně zajímá: jelikož se mi v nedávné minulosti i nyní stává, že rozmotávám větší náviny kinematografických filmů na náviny menší, které se vlezou do standartní navíječky /někdo tomu říká nabíječky kazet) a současně neoplývám počítadlem metrů či stop převíjeného filmu podle perforace, nezbývá mi jiná informace, na základě níž bych byl schopen při této čistě manuální činnosti, vyšší inteligenci nevyžadující /kdežto trochu pečlivosti ano/ délku návinu s přesností na několik centimetrů odhadnout či stanovit.

Pokud máte k dispozici kousek nevyvolaného filmu (odstřižek zakládacího jazýčku) a mikrometr, a některý film, který k dispozici máte, změříte, dopište ho do následujícího, nyní načatého přehledu (který prosím do svého nového zkopírujte a novou informaci vepište).

Prosím, v tomto vlákně se vyhněme diskusím o ničem, ať to slouží skutečně jako zdroj informace pro ty, kteří jen tuto hledají. Děkuji.

Tloušťka filmu (nevyvolaného):

Eastman 5231, Kodak plus-x (kinematografický B/W 35mm): 0,1450 mm
Eastman 5222, Kodak double-x (kinematografický B/W 35mm): 0,1450 mm
Ilford 400P3 Surveillance (B/W bezpečnostní film 35mm): 0,0910 mm
Ilford 400P4 Surveillance (B/W bezpečnostní film 35mm): 0,1100 mm
Fomapan 200 (B/W 35mm): 0,1050 (změřeno), pozn.: údaj z aktuálního datasheetu Foma Bohemia s.r.o. uveřejněného na jejich webových stránkách, cituji: – perforované filmy – šedá, šedomodrá nebo jemně růžová podložka z triacetátu celulozy tloušťky 0,125 mm.
  • 1




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních