Přejít na obsah

Fotka

Co se nepovedlo aneb to jsem ale vokurka!

praxe

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
56 odpovědí na toto téma

#51 milosm

milosm

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 768 příspěvků(y)
Reputace: 2 034

Publikováno 2 březen 2023 - 21:28:33

Díky za rady - osobně se mi zdá, že nejblíže realitě je achernar - ale vyhodt ho můžu až po vyvolání, tak to prubnu a pak asi vyhodím. Zdařec Luigi :shock:

zdar milosi,

dd-x 1:4 21min normalne po minute preklapet

.

pak jeste stand 7min

.

az pak ustalit a vyhod(not)it

• 0

#52 Kankrla

Kankrla

Nováček

• Předplatitel
  • 190 příspěvků(y)
Reputace: 36

Publikováno 2 březen 2023 - 22:02:49

Volal jsem v ID-11, 1:3, 11 minut. Skener to vzal, ale do komory to nevezmu. :)

Mám svitek jen foma 100, metráž, čtyřstovku jsem si koupil jen že jsem měl roupy. Založil a mašinku jsem tři měsíce nevzal do ruky...

Jo.
Ale stejne uz to mam v tanku, tak to nejak vymacham, vyhodit to muzu i potom.

Vůbec bych se toho nebál. Maximálně Tě to mile překvapí...neboť s nestandartem už stejně počítáš.

• 0

#53 matas

matas

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 149 příspěvků(y)
  • LocationÚjezd nad Lesy
Reputace: 19

Publikováno 3 březen 2023 - 10:09:27

Tak jsem se po půl roce konečně dostal do přírody - včera Modrava - minus 8, hodně sněhu,slunce a tak - prostě krása pro poetickou duši. A tak jsem se jal fotit Modravský potok s cílem vyzkoušet Ilford ORTHO 80 Plus - no a když jsem vyfotil 2 filmy (120 - Rolleriflex 2,8F), tak jsem zjistil, že mám na expozimetru nastavenoé 400 - tedy poctivá 2EV podexpozice. Bylo mi to trošku divné, ty krátké časy, když jsem potřeboval dlouhé na tekoucí vodu a clona už skoro nestačila, ale to počasí mě úplně zpitomělo. Co radíte - podle mne jediná cesta - volání silně prodloužit, čímž se dostanu asi na tak silný kontrast, že z toho bude spíše grafika. No prostě "stará vokurka". Zdařec Luigi :shock: P.S. Nebo nějaká vyrovnávací vývojka, či velké ředění a hodinový stand ??? nevím

Pyro 510, 1:100, 20°C, 15 mint, semi

ma

• 0

#54 Luigi

Luigi

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 845 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 193

Publikováno 3 březen 2023 - 13:00:39

Oběma díky za radu - zkusím to, obě vývojky mám doma. Miloši, rád Tě ty kluku Bratislavská zase po dlouhé době slyším.Tvůj dovětek u rady co s tím po ustálení se mi moc líbí-zdařec Luigi :shock:

• 0

#55 achernar

achernar

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 847 příspěvků(y)
Reputace: 136

Publikováno 3 březen 2023 - 13:48:45

[quote name="milosm" post="550755" timestamp="1677788913"][quote name="Luigi" post="550754" timestamp="1677787762"]
zdar milosi,
dd-x 1:4 21min normalne po minute preklapet
.
pak jeste stand 7min

.
az pak ustalit a vyhod(not)it[/quote]

Sorry za OT, ale nedovedu si absolutně představit, jak fantastické obrázky bych musel na nějakém filmu mít, abych se s tím vyvolával 21 min. Dejte mi pokoj.
  • 0

#56 Black2684

Black2684

Nováček

• Předplatitel
  • 213 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 54

Publikováno 4 březen 2023 - 18:35:13

Jestli se můžu zeptat, jak dlouho Ti obvykle trvá vyvolání filmu (od začátku do konce práce) a jakou část z toho představuje samotná vyvolávací doba ve vývojce ?

• 0

#57 achernar

achernar

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 847 příspěvků(y)
Reputace: 136

Publikováno 4 březen 2023 - 20:17:08

Jestli se můžu zeptat, jak dlouho Ti obvykle trvá vyvolání filmu (od začátku do konce práce) a jakou část z toho představuje samotná vyvolávací doba ve vývojce ?

Samozřejmě. Až na výjimky pracuju jen s jedním materiálem, totiž s Kodakem Tri-X a vyvolávám ho posledních možná 10 let jenom v HC-110. To znamená 3:45 ve vývojce, v ustalovači pár minut (podle aktuálně použitého ustalovače, většinou je to Ilford Rapid Fixer, v poslední době Adox), pak vyprat a pověsit, takže za těch 21 min. to mám i s prstem v nose celý. Kromě HC-110 používám D-76, tam se vyvolává asi dvojnásobně dlouho, ale to se pořád celý do těch 21 minut vejde. Pro velký formát rád fotím na FP-4, ale i tam je to velmi rychlý. Jinak u kinofilmu zpracovávám dost velkou zásobu Plus x ciné, to je 3,5 min a Double-X, což je vlastně totéž jako Tri-X.
  • 0

Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:praxe

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních