Přejít na obsah


Fotka

6x6 120mm Zvacsovak

Magnifax 4 Magnifax 3a Magnifax 3 120mm film Zvacsovak Vyvolavanie fotografie Stredny format Zvacsovak objektiv

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
11 odpovědí na toto téma

#1 Valhalla

Valhalla

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 17 příspěvků(y)
  • LocationBanska Bystrica
Reputace: 7

Publikováno 28 duben 2013 - 20:31:31

Zdravim temnokomorniakov. Na zaciatok musim povedat ze som uplny zaciatocnik a moj krst temnotou ma este len caka. Viem ze je tu vela popisane a vela som samozrejme precital no az take jednoznacne odpovede vsade nie su a obzvlast pre cloveka ktory zatial nema tusenia co vsetko si ma sledovat. Pre to sa tu pokusim zhrnut informacie ktore som nacerpal a poprosim vas o ich kontrolu / komentar k nim. Verim ze otazku polozim tak ze odpovede na nu pomozu nie len mne.

Pre 6x6 č/b fotografiu potrebujem:

Magnifax 4 s 80mm objektivom? Ak 80mm objektiv aky? Kolko je ich su aj kvalitnejsie aj menej kvalitne? Niekde sa pise ze moze byt aj Magnifax 3a. Nasiel som vsak aj Magnifax 3. Aky je rozdiel medzi Magnifax 3 / 3a?

Myslim ze podla toho co som cital mozeme vynechat Opemus. Aj ked ako sa pise nie je nepouzitelny no je lepsie mat Magnifax.

Aku najmensiu a najvacsiu fotografiu dokazem spravit s akym zvacsovakom? Potrebujem rozne skla pre roznu velkost fotografie? Aky najmensi a najvacsi film zalozim do ktoreho stroja? Aky objektiv je vhodny pre aky film a pri akom zvacseni?

Dakujem za vase rady ktore mi dufam pomozu stat sa plnohodnotnym temnokomorniakom :)
  • 0

#2 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 28 duben 2013 - 20:53:32

Magnifax je doporučeníhodný, pokud není větší velikost (proti opemusu) na závadu. S opemusem se dá samozřejmě také zvětšovat z 6x6, ale ten komfort je u magnifaxu mnohem větší.

Rozdíly mezi verzemi magnifaxu nejsou dramatické, "3a" a "4" jsou si tušímže dost podobné, mají posun po tyči ozubeným převodem, kdežto starší "3" to má jinak. Pokud se naskytně příležitost koupit 4ku, určitě bych ji vzal, ale trojkou taky nepohrdnu.

Opemus (jakýkoliv) je na maximální formát 6x6 (krom vzácnějšího Opemus 7, který je do 6x7), doporučeníhodný je především v poslední verzi "6".

Magnifax je pro filmy až 6.5x9cm, takže na svitek (do 6x9) ideální řešení.

Objektiv: 80mm je vhodní ohnisko pro zvětšování z 66 (většinou je nejvhodnější stejné ohnisko jako je záklaďák), postačuje Anaret 80mm, nebrat Belar. Za "směšné" částky se dá sehnat ale třeba i Rodagon 80/4 = sázka na jistotu. Všechny výše jmenované mají závit 39mm; menší objektivy (především belary/anarety 50mm) mají menší.
Další veledůležitou věcičkou je nějaký aparátus na zaostřování obrazu pod zvětšovákem. Mikroskop (dostupný je Paterson micro focus finder), nebo bakelitová zaostřovací lupa meopta (mám a používám obojí, mikroskop pro zaostření na zrno, lupu pro kontrolu ostrosti obrazu).

Velikost zvětšeniny - nejmenší býva okolo 2x zvětšení, tj. cca 10x10cm, největší je závislé jen a jen na tom, z jaké výšky ze zvětšuje - na základové desce třeba u opemusu je to max 10x (tj 50x50cm), Magnifax mám pocit zvládne i trochu víc. Tyč se dá pak ale otočit a promítat na zem, což přináší takřka neomezené možnosti ve zvětšení. Jde promítat i na stěnu.

Velikost filmu - největší: axomat - kinofilm 24x36cm, Opemus - svitek 6x6, Magnifax 6.5x9. A nejmnenší? takovej, kterej udržíš v ruce (za použití skel) :-).

Vím že je toho pro začátek moc, ale není to zase až tak složité.

Hodně zdaru.
  • 1

#3 Valhalla

Valhalla

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 17 příspěvků(y)
  • LocationBanska Bystrica
Reputace: 7

Publikováno 4 květen 2013 - 20:42:45

Dakujem za odpovede. A ako pisete nie je to az take tazke.

Este by ma zaujimala taka drobnost. Aky ma vplyv clona na obraz? Mna az zaskocilo ze tam je clona napr. A mam aj inu otazku mimo temy ktoru som zacal. Natrafil som na tonovacie roztoky pre fotopapeir. Napr. indigo a sepia od Foma. Ja vsak zboznujem kombinaciu cierno / zlto-zelenej. Je k dostaniu aj zlto-zeleny tonovaci roztok? Skusal som google samozrejme ale nejak nic.

Dakujem za pripadnu radu :)
  • 0

#4 lukas.erba

lukas.erba

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 309 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 118

Publikováno 5 květen 2013 - 00:40:44

clonou si můžeš regulovat kontrast, čas osvitu, dolazovat neostrost....idealní clona je 2-3 clonová čísla od odcloněného objektivu (obvykle kolem 5.6 či 8), to objektiv nejlépe kreslí
  • 0

#5 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 741 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 435

Publikováno 5 květen 2013 - 07:24:18

Ty lukáši, jsi si tím kontrastem jistý? Já nějak nic nepozoroval..

V souborech tonovací roztoky.

Přiložený soubor (y)

  • Přiložený soubor  001.jpg   99,17K   69 Počet stažení

  • 0

#6 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 785 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1 281

Publikováno 5 květen 2013 - 08:36:53

u obvyklých více světelných objektivů, např 2,8/50mm nebo 4/80mm, je docela znát rozdíl kontrastu u plné díry a zacloněním o 2-3 clonové hodnoty, u objektivů méně světelných rozdíl až tak "moc" podstatný není. (výjimku tvoří špičkové objektivy pro velké poměry zvětšení, např. APO Componon HM nebo APO Rodagon, které mají podstatně lepší přenos kontrastu už na plné díře než "obyčejné" zvětšovací objektivy a ideální kresbu již 1 clonové číslo od plné díry)

to Valhalla: základní zaostření a kompozici výřezu pod zvětšovákem je dobré dělat při plně odcloněném objektivu (při větším zvětšení a více krytém negativu by při cloně např. 8-11 moc toho vidět nebylo), ale optimální kontrast, ostrost, rozlišení v celém poli obrazu mívají průměrné objektivy obvykle 2-3 clonové hodnoty od plné díry, jak pravil lukas.erba. (Clona ve zvětšovacím objektivu funguje stejně jako clona ve snímacím objektivu fotoaparátu, tj. včetně vlivu na hloubku ostrosti)
  • 0

#7 Valhalla

Valhalla

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 17 příspěvků(y)
  • LocationBanska Bystrica
Reputace: 7

Publikováno 5 květen 2013 - 14:01:48

Velmi zaujimave! Nesmierne dakujem kazdemu za pre mna velmi cenne informacie!

Nevie te mi povedat aky je nazov knizky z ktorej je oskenovana ta priloha s roztokmi? Rad by som si ju kupil alebo zohnal aspon v el. podobe. Mozno by bolo vhodne ak ju mate v el. podobe prihodit link na stiahnutie pre niekoho kto sem pride po nas a tiez ho zaujme ta priloha ( pripadne link do inej sekcie fora alebo na inu stranku kde sa da stiahnut ). Da sa roztok aky som spomenul niekde kupit aj predpripraveny tak ako napr. foma sepia alebo len namiesat? Ak sa da len namiesat viete kde je najlepsie kupit chemikalie ( ja vacsinu veci kupujem cez e-bay no je to zdlhave - dorucenie ) ?

Mam dalsie otazky mimo temy. Vopred sa ospravedlnujem za rozvetvenie temy. Dufam ze to nie je proti pravidlam fora a ak ano prosim upozornite ma zatial vsak pokracujem.

Mam pentacon six tl. Zatial som ho nepouzil len spravil kontrolu funkcnosti na sucho (bez filmu). Vedeli by ste mi poradit ako zvolit cas osvitu? Je dobry externy expozimeter napr. Leningrad 4? Meraci TTL hranol vela ludi neodporuca. Udajne prilis uberie zo svetla v hladaciku a oreze obraz a je tak tazke zvolit spravnu kompoziciu. Navyse ho neviem zohnat za rozumnu cenu takze ho pravdepodobne nebudem kupovat. Alebo je jednoducho najlepsie zalozit film s velkou toleranciou ako napr. http://fomaobchod.cz...1162]?ItemIdx=9 a jednoducho sa ucit formou pokus omyl odhadovat expoziciu. Nenatrafili ste niekto nahodou na nieco ako pouzitie digitalnej zrkadlovky pre vyhodnotenie expoticie takehoto fotoaparatu? Napr. nastavit priblizne rovnaku scenu na DSLR nastavenu adekvatne podla zalozeneho filmu v klasickom fotoaparate a nasledne vyhodnotenie expozicie dig. fotoaparatom a vysledne cislo pouzit pri klasickom fotoaparate?

Dole uvedenemu nemusite venovat pozornost alebo reagovat je to skor mensia snaha zamysliet sa nad tym ako je dnes obecne vnimana klasicka fotografia a bol by som rad ak na moju myslienku nahodne narazi aj niekto kto chce fotit a nema aspon 1500€ na fotak tak do vyhladavania zada " aky fotoaparat kupit" alebo " aku zrkadlovku kupit " pripadne " klasicka fotografia vs digitalna " a tak podobne.

Musim povedat ze na klasicku fotografiu som natrafil uplnou nahodou napriek tomu ze roky fotim na digital ( momentalne canon 600D). Dnes to uz tak chodi vacsinu ludi uz ani nenapadne fotit na klasicky fotoaparat. No je to asi vzdelavanim! Dnes deti v skolach dookola patlu farbami na papier a vystrihuju hluposti. To je fajn ale co keby im radsej otvorili oci aj v inom smere a trosku ich naucili aj nieco o klasickej fotografii a vysvetlili im ze NIE JE MENEJCENNA ANI TAKA ZLOZITA! Vacsina ludi to tak berie a pre to idu bud po ploprofesionalnej dig. zrkadlovke alebo nic. Dnes sa da klasicky fotoaparat - stredny format na 120mm ktory ma o vela vacsie rozlisenie ako vseobecne znamejsi 35mm film kupit za facku aj s objektivmi a ostatne tiez. Myslim ze tak za 70 - 150€ ( len treba patrat po super ponukach ) dokaze clovek zacat fotit aj vyvolavat stredny format a dostane sa tak za maly peniaz k naozaj kvalitnej fotografii a prekrasnemu a dnes uz aj netradicnemu / zaujimavemu hobby. Nehovoriac o tom co za 70 - 150€ kupite v pripade ze trvate na digitale. Bude to bud nieco comu ani nepoviem fotoaparat alebo jeden objektiv co sa ako tak da v tejto cene a to canon 50mm. Vela ludi na digital a dnes tak predrazene skla nikdy nebude mat peniaze! Viac ludi a potencionalnych talentov / umelcov by sa tak dostalo k fotke. Ano moja snaha je marna. No po tom co uz viem o klasickej fotografii ( a to viem este stale strasne malo ako je jasne ) budem robit vzdy ked sa bude dat vsetko pre to aby som informacie ktore mam podal dalej a co najviac ludom aby mali pristup k informaciam a sami sa vedeli objektivne rozhodnut podla poziadaviek na fotografiu a rozpoctu atd. ci zvolit digital alebo klasiku pripadne oboje ako planujem ja.
  • 0

#8 Valhalla

Valhalla

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 17 příspěvků(y)
  • LocationBanska Bystrica
Reputace: 7

Publikováno 5 květen 2013 - 15:43:46

PS.: pre poriadok som moju otazku ohladom tonovania separoval. Moje dalsie otazky k tejto teme su teda prehladnejsie zatriedene v novej teme. V pripade zaujmu a dostatocnej znalosti tonovania pridavam link na novu temu: http://www.temnakomo...-cb-fotografia/

Dakujem za pripadne rady v novej teme.
  • 0

#9 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 785 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1 281

Publikováno 5 květen 2013 - 16:01:33

je velmi dobré mít externí expozimetr, fungující a přesný, byť jednoduchý a levný, jako je Leningrad 4 nebo Sverdlovsk 4.
něco ke studiu:
http://www.temnakomo...rier-a-atelier/
http://www.fotoapara.../article/2315/1
atd.
dobré je si uvědomit, že při digifocení je nutno měřit na světla, aby nebyla "přepálená", kdežto u filmu je důležité, aby byl film "nakrmen" tak, aby byla dostatečná expozice i ve stínech, tj. měřit na stíny.
při pochopení základních zákonitostí exponometrie a po určité praxi lze expozici odhadnout, existují i jednoduché pomůcky. Začít s pouhým odhadováním naslepo by podle mě vedlo k velké ztrátě materiálu a tím i peněz, záběrů mnohdy neopakovatelných, takže doporučuju pár drobných do expozimetru investovat - ale i berlička v podobě digiaparátu pomůže - přitom si do paměti vrývej naměřené hodnoty v různých podmínkách - ráno, v poledne, večer, za slunka, při polojasnu, zamračené obloze.... a po vyvolání filmu si tyto informace budeš pak snadno třídit, co bylo OK a můžeš použít jako bernou minci pro příště.
  • 1

#10 Valhalla

Valhalla

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 17 příspěvků(y)
  • LocationBanska Bystrica
Reputace: 7

Publikováno 18 květen 2013 - 20:45:42

Tak som nakoniec kupil Opemus 6. Rozhodla cena. Opalova ziarovka v nom je sice funkcna no netusim este ako dlho. Rozobral som ho a precistil no zda sa ze ziarovka samotna je uvolnena z kovoveho puzdra so zavitom.

Tak ju radsej asi nahradim. Prosim o radu ci je vhodna takato ziarovka: http://www.fotoskoda...50w-e27-opalova

Objektiv mam zatial jeden: Anaret 80
  • 0

#11 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 19 květen 2013 - 12:38:13

ano je to ona, mají je i na scart.sk. Bohužel ceny jsou takové, jaké jsou. Op6 je kvalitní přístroj, Anaret 80mm jsem nějakou dobu taky používal a není důvod se ho obávat.
  • 1

#12 Valhalla

Valhalla

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 17 příspěvků(y)
  • LocationBanska Bystrica
Reputace: 7

Publikováno 19 květen 2013 - 17:27:13

Vdaka :) Informacii je privela na zaciatocnika a chcem zacat co najskor. Castu su odpovede pozasivane a pre to si VELMI!!! cenim kazdu odpoved na moje otazky.
  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:Magnifax 4, Magnifax 3a, Magnifax 3, 120mm film, Zvacsovak, Vyvolavanie fotografie, Stredny format, Zvacsovak objektiv

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních