Tak, Jirko, kdokoli to zkusil (Darksome používá IR fotografování poměrně dost), ví, že se film chová jako klasický IR filtr. Nebudu se hádat s nějakým primářem, osobně znám doktorů dost, ani jeden neví moc o propustnosti filmových materiálů pro světlo o vlnových délkách mimo viditelné spektrum. Je to prostě jiný obor. V tomto případě bych se doporučil poptat jiných autorit. Proti takovému typu filtru, který zadrží viditelné a pripustí IR záření tě varuje kdokoli, kdo se zabývá pozorováním oblohy, nebo kdo má vědomosti, týkající se téhle problematiky.
Další problém vidím v tom, že to nenapsal žádný primář, dokonce ani doktor, ale nějaká stará Vašínová, která v dalších článcích píše o tom, že děti, co nesnídají, budou mít horší známky, pokud hrají počítačové hry, budou z nich agresivní jedinci (no jo, já miluju simcity, jsem na nejlepší cestě být mnohonásobným vrahem) a doporučuje homeopatika na nevolnost. Jo a podle ní rakovinu vyléčí smích.
V tom případě si můžeš oči léčit žabím vývarem, nebo vodou bez obsahu očních kapek
http://cs.wikipedia....wiki/Homeopatie
Ale zpátky k filtru.
Dvě vrstvy filmu mám na foťáku. Propouští tolik, že s nimi fotím i ne úplně jasnou scénu na časy 1/30 a 1/60 a to zcela mimo viditelné spektrum i mimo UV při iso 100 a světelnosti 2,8 - 4. Zkus odhadnout, kolik IR záření tedy tímhle projde.
FIlm je propustný pro IR z toho důvodu, aby se nepoškozoval teplem v promítačce, která poučívá žárovku, emitující obrovské množství IR, klasický film je proti tomu ošetřený taky, kvůli tepelnému záření ve zvětšováku.