Přejít na obsah


Fotka

reálné rozměry objektivové destičky linhof 4x5


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
2 odpovědí na toto téma

#1 Nimrod

Nimrod

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 396 příspěvků(y)
  • LocationPísek
Reputace: 294

Publikováno 20 listopad 2013 - 17:39:57

našel by se někdo, kdo by byl ochotný přeměřit několik rozměrů na objektivové destičce linhof technika 4x5? Luigi byl tak hodný a přeměřil mi rozměry jak na rovné, tak zapuštěné, vše originál linhof. jenže teď mi přišla moje originál linhof a rozměry nesedí... nevím, jestli nemám jen až moc "zdařilou" kopii, nebo jestli bylo vícero sérií. naprosto zásadní je ta excentricita, tam je rozdíl dost podstatný.
píši to, co jsem naměřil já:
1) celkové rozměry: 95,75 x 98,5
2) dva průměry na světlotěsnost: 86,8 a 83,2
3) odsazení dvou průměrů na světlotěsnost: 0,9 a 2,35 od destičky (myslím tím tu část destičky, která je hned u průměrů)
4) excentricita díry pro objektiv: 7,625
  • 0

#2 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 21 listopad 2013 - 17:37:11

Vážený kolego, Nimrode, originální objektivové destičky rozměru 96x99mm Linhof vlastním pouze dvě. Jedna s otvorem pro závěrku Prontor na objektivu Schneider - Symmar 1:5,6/210 conv. 12/370, kterou jsem zakoupil jako originál zcela novou, za poměrně neuvěřitelnou částku a druhá pro atypický otvor závěrky Compur Rapid #2 na objektivu Schneider Super Angulon f=8/121mm Type 1 by vydala díky mé snaze o co největší přesnost na menší příběh....
Původně dorazila destička Linhof 96x99mm s jiným průměrem, na koleně předělávat ( zvětšovat ) otvor jsem si netroufal, druhý pokus díky trpělivosti byl nakonec úspěšný a v optické dílně Linhof dle dobové dokumentace k Linhof Bi-system 4x5in v kombinaci s příslušným objektivem, resp. závěrkou z nové
destičky s miniaturním středícím otvorem vyfrézovali potřebné. Je cenné, že zde zmiňujete rovněž excentricitu otvoru vzhledem k adaptérové standartě s uzamykacím - aretačním systémem. Ta je klíčem k přesnému centrování celé optické soustavy a přesnou funkcí nastavovacích prvků z výchozích hodnot s nulovou výchylkou, neboli základní polohy. Přesnost osazení pro světlotěsnost a čtyři dosedací body na destičce jsou rozhodující pro přesné zobrazení systému.
Ano, je možné improvizovat dle technických možností velmi úspěšně, ale proč hledat po všech předchozích investicích cestu, která bude následně oním pomyslným nejslabším článkem celého řetězce. Formát 4x5in patří spíše na spodní hranici velkoformátu, ale při snaze o přesné zobrazení se odchylky ve vyosení systému díky tolerancím mohou ve výsledném obraze projevit. Zbývající přední standarty pro Linhof Bi-System 4x5in mají jednotlivé průměry otvorů vždy v přesném středovém umístění bez excentricity. Pokud to bude pro Vás nezbytné, za pomoci multiklíče Rodenstock na pojistné matice Vám destičky za pomoci tzv."Schupleryho měřítka :cool: ( analogové verze )" která nebyla v minulosti využívána jako dvoubodový klíč k povolování zajištovacích matic foto přístrojů, čili garantované přesnosti výrobcem, s příslušnou teplotní korekcí v místě měření. Až do sobotních odpoledních hodin jsem však ve službě ( knihovnické ), tak reálným dnem pro operaci obou objektivů bude neděle 24.11.2013 kolem 10.30 hodiny dopolední, kdy se pravděpodobně...!
dočkám osvěžujícího procitnutí ze svých těžkých fotografických snů! S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik :-P Poznávací znamení: Odznak LINHOF 120 Years na klobouku! (obou - pracovního i svátečního - nedělního). :shock: - :shock:
  • 0

#3 Nimrod

Nimrod

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 396 příspěvků(y)
  • LocationPísek
Reputace: 294

Publikováno 21 listopad 2013 - 18:48:06

děkuji za reakci. ano, vím, že jsem se vydal cestou nejslabšího článku celého řetězce, ale nějak si nemohu pomoci, nedokážu si vybrat v únosných finančních relacích takovou kamerku, kterou bych rád (a i tak by musela jít na zakázku). dokonce si ještě víc podřezávám pod sebou větev, protože jsem se nezmohl ani na velký formát, nýbrž setrvávám u formátu středního. jak moc se projeví nepřesnosti a malá matnice, to se uvidí, až (jestli) něco vznikne. největší problém je bohužel objektivová destička. jsem nucen se držet linhof standartu z toho důvodu, kdybych musel použít zapuštěnou destičku. tu bych na koleni dělal vskutku nerad. nalícování na přední standartu by teoreticky nebyl problém, ale potřebuji vědět poměrně přesné rozměry. rád bych se vyhl "sametkám", nebo je použil pouze pro sichr, ale jestli nebude zbytí... pokud byste byl ochotný mi je přeměřit, byl bych vskutku velmi rád
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních