Přejít na obsah


Fotka

Levné osvětlení fotokomory

osvětlení fotokomora LED

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
24 odpovědí na toto téma

#1 Lucaso

Lucaso

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 10 březen 2014 - 16:15:19

Pro kutily, kterým se nechce utrácet za drahé osvětlení, přináším tip na jednoduché regulovatelné osvětlení fotokomory, s cenou do 200,- Kč.th Všehovšudy 20 LED, rezistory + 8 součástek v řídícím obvodu.

Světlo už používám kolem půl roku s papíry  FomaSpeed,FomaBrom a FomaBrom Variant. Jedná se o aplikaci jednoduchého zapojení časovače NE555 jako PWM modulátoru se střídou cca 68% - 100%. Jako zdroj světla je použito 20 LED s dominantní vlnovou délkou 660nm. Světlo je rozptýleno přes 2mm plexi, na kterém jsem se vyřádil vibrační bruskou.

 

Kdyby měl někdo zájem o podklady pro výrobu, ozvěte se :smile:

 

tn_obr1.jpg

 

tn_obr2.jpg


  • 1

#2 oteccasu

oteccasu

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 164 příspěvků(y)
Reputace: 424

Publikováno 10 březen 2014 - 16:30:09

To víš, že máme zájem. Sice zde bylo několik popisů, ale co kdyby ten Tvůj býl nejlepší!!!!


  • 0

#3 Lucaso

Lucaso

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 10 březen 2014 - 17:45:26

led_fotokomora.png

Velikost rezistorů R1 - R10 záleží na zvolených LED, tranzistor T1 může být libovolný unipolár s N-kanálem a rozumným Rdson, já stavěl ze součástek co jsem měl doma, takže jsem použil IRF120, ale stačil by daleko menší (tranzistor funguje jako spínač, ne regulátor). Všechny kapacitory kromě C4 jsou keramické, ještě kamenné zásoby z Tesly. C4 by měl být ideálně tantal nebo nějaká obdoba s nízkým ESR, spolu s C3 slouží k odrušení, modulátor pracuje na frekvenci okolo 4kHz.

 

Všechny součástky se dají pořídit v českých obchodech s elektro součástkami jako je GME, GES apod. a to i v SMD provedení. Deska plošných spojů se dá s trochou chlorovodíku nebo FeCl3 a laserovou tiskárnou komfortně vyrobit doma. Hodně zdaru! :cool:


  • 1

#4 lola

lola

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 199 příspěvků(y)
Reputace: 60

Publikováno 10 březen 2014 - 18:34:36

Taky jsem kdysi zkousel delat si osvetleni z LEDek. Hlavnim lakadlem pro mne tehdy bylo pouziti ruznych barev svetla, ktere bych si mohl proste jen prepnout, dle druhu papiru. Bohuzel, a zkusil jsem nekolik typu diod, zadne LEDky nemely nijak uzke spektrum, ackoliv bych to na zaklade svych teoretickych znalosti od LEDek cekal. "Dominantni vlnova delka" byla skutecne jen delkou dominantni, nikoliv "jedniou". Zkousel jsem to jak primo na papirech, tak analyzovat (vznesene receno), spektrum s pouzitim odlesku od CDcka. Docela jsem tam teda tu duhu videl, coz prozrazuje sirsi spektrum. Nicmene, verim, ze ty nedominantni delky by sly snadno "pozabijet" nejakym pridavnym filtrem (barevna folie), mym cilem ale bylo mit jeden reflektor s vice druhy LED, kde barvu bych menil pouze prepinanim. Hledat barevne folie k barvam LEDek mne uz od toho odradilo.

 

Pouzivas zbytecne slozitou (co se tyce poctu soucastek) a striktne recenou nekorektni regulaci - napetovou/stridou. LEDka, oproti zarovce, neresi jen efektivni hodnotu proudu, ale vadi ji i kratkodobe spicky, byt v prumeru proud bude v katalogovych mezich. Opet - to jen striktne receno, v praxi zrejmne to fungovat (dost dlouho) bude. Idealni je proudovy regulator LM317 - LEDky by se mely regulovat proudove, a to z nekolika duvodu (teplotni nestalost VA charakteristiky, odchylky VA charakteristik jednotlivych diod, i kdyz v praxi kdyz vemu LEDku s katalogovym Imax 20mA, tak pouzitelne sviti napr. v rozsahu 10-20mA, lze napevno zvolit nejaky nizsi proud, teba 16mA a neresit pak pripadne odchylky). Kazdopadne, LM317 je genialni a levna soucastka, usetri Ti spousty rezistoru a "spaleneho vykonu" na nich, ne ze by to pri tech nekolika watech byla penezni ztrata, ale uz pri konstrukci celovek je to jedina cesta.

 

Fakt to nezavojuje?? :-)


  • 0

#5 Flaizer

Flaizer

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 371 příspěvků(y)
  • LocationOrlické podhůří
Reputace: 250

Publikováno 10 březen 2014 - 18:43:13

na ty LEDky taky bacha, jak jsem spektrometrickou metodou (použití DVD k lomu světla od zdroje) zjistil, nevyzařují zdaleka jen červenou, ale docela silně i žlutou a problematickou zlenou, proto mně ty plany ztmavly ikdyž jsou jen ortochromatické... Mám takový modul 3x 1W LED, tak před něj mohu normálně dár červený filtr který nepoužívám, dřív jsem si měnil jas, pak mi to ozářilo plany i při velmi malém světle, tak jsem tam šoupnul filtr a mám po problémů, valím 3W, světla jak při armagedonu, jen a pouze červená, proto už klasiku žárovku raději ne-e, to spektrum je rozsáhlejší, teda jen jako záloha...  :huh: 


  • 0

#6 Lucaso

Lucaso

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 10 březen 2014 - 19:28:52

Ledky jsem vybíral podle spektrální charakteristiky od výrobce, vím jak se často liší od skutečných hodnot, ale celé vyzařované spektrum zdaleka nepřesáhlo 610nm. Zkusit barevný rozklad mě vůbec nenapadlo, ověřil jsem si to jen expozicí na fotopapír z bezprostřední vzdálenosti (do 10cm), a ten zůstal čistý.

 

lola: se zdrojem konstantního proudu pro buzení LED určitě souhlasím, jsem zvyklý na PWM kvůli odběru ikdyž zde to není potřeba. Nevidím ale důvod pro snížení životnosti LED, pokud budou buzeny odpovídajícím trvalým proudem. A mohly by snad být při odpovídající střídě buzeny i vyšším proudem - IR diody se přece budí i daleko větším, než maximálním trvalým proudem, ale pulzně. Jde tam jen o zahřívání přechodu,ne?


  • 0

#7 lola

lola

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 199 příspěvků(y)
Reputace: 60

Publikováno 10 březen 2014 - 20:12:59

No nevim, tam se udavaji katalogove hodnoty maximalnich spickovych proudu, tusim, ze je to tak 150% konstantniho maximalniho proudu, ale mozna kecam. Kazdopadne, jelikoz o tech dynamickych zalezitostech vim malo, vyhybal bych se pulzum, anebo bych dal LEDkam nejak paralelne kondiky, at ty kopance jsou uhlazenejsi.. :-)

 

Take se mi zda, ze cim min LEDka jede od maximalniho vykonu, tim relativne cistsi spektrum emituje.

 

LM317 v GMku v plastu (tusim do 100mA) stoji 7Kc, nepotrebujes uz pak tranzistory a odpory ke kazde vetvi. Nechci rypat, to jen, kdybys rozjel "seriovou vyrobu", ze by to slo zjednodusit.. :-) i kdyz maximalni smysl ma LM317 kdyz ti napajeci napeti pokryje celou do serie zapojenou vetev diod, zde tomu tak nebude (hodne diod), muselo by se vetvi delat vice (kapku problem, kdyz se jedna vetev rozpoji, to pak ostatni dostanou vetsi proud), popr kazde vetvi dat vlastni regulator.

 

Nicmene ja byl z toho spektra dost zklamany, nejdriv jsem na aukru nakoupil par desitek nejakych LEDek, ktere katalogove vypadaly dobre, ty ale dost zavojovaly. Pak jsem se vrhnul na premerni jinych diod, ktere se mi za roky nasbiraly v supliku a take jsem nic dobreho nenasel. Jako na slabe kontrolky jinych veci do fotokomory v pohode, zadna tragedie, ale jako zdroj osvetleni jsem nic cisteho nenasel.

 

Mozna, ze LEDky, ktere barvu resi (navic) barvou pouzdra jsou lepsi, nez ty z cirym pouzdrem. Jakoze to barevne pouzdro funguje jako filtr, coz je ucinna metoda dosazeni pozadovaneho spektra. Jen ma hypoteza.

 

Kazdopadne pokud trvas na tom, ze jsou LEDky pouzitelne, zapis si jejich presny typ.


  • 0

#8 lola

lola

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 199 příspěvků(y)
Reputace: 60

Publikováno 10 březen 2014 - 20:18:25

Vlastne asi kecam, jelikoz tam mas do serie odpory, tak tusim, ze je to delane tak, aby pri maximalnim vykonu ty diody dostavaly max katalogovy proud, a ta strida slouzi jen k zeslabovani vykonu. Samozrejmne oulzni napajeni jako takove LEDkam nevadi.


  • 0

#9 knuf

knuf

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 57 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 45

Publikováno 10 březen 2014 - 20:44:53

ak to je na niekoho zbytocne zlozite (ako na mna) tak doporucujem tentok kalkulator :

 

http://led.linear1.org/led.wiz

 

ziadne ovladanie jasu sice nehrozi, ale vlastne ani nie je treba a ak ano tak zmenou umiestenia alebo zatienit... mam to na 5V od pidi adapteru cez USBcko 


  • 0

#10 Lucaso

Lucaso

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 11 březen 2014 - 13:05:54

Souhlasím s lola, a radši bych to tu už nezahlcoval detaily, dořešit to můžeme přes PM. Klíčové jsou ty LED a na ty jsem měl evidentně štěstí, protože papíry opravdu nezávojují. Zkusím dohledat z dokladů přesný typ a hodím ho sem. Díky za debatu :-)


  • 1

#11 pasiasty

pasiasty

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 239 příspěvků(y)
  • LocationHoroměřice
Reputace: 38

Publikováno 11 březen 2014 - 17:37:13

na ty LEDky taky bacha, jak jsem spektrometrickou metodou (použití DVD k lomu světla od zdroje) zjistil, nevyzařují zdaleka jen červenou, ale docela silně i žlutou a problematickou zlenou, proto mně ty plany ztmavly ikdyž jsou jen ortochromatické... Mám takový modul 3x 1W LED, tak před něj mohu normálně dár červený filtr který nepoužívám, dřív jsem si měnil jas, pak mi to ozářilo plany i při velmi malém světle, tak jsem tam šoupnul filtr a mám po problémů, valím 3W, světla jak při armagedonu, jen a pouze červená, proto už klasiku žárovku raději ne-e, to spektrum je rozsáhlejší, teda jen jako záloha...  :huh:

LEDky, i ty levny, budou mit zarucene uzsi spektrum nez zarovka s filtrem. Ovsem s problemem zavoje (tedy - zavojem jako krava, sotva bylo neco videt krome toho zavoje) jsem mel taky problem. Svitim asi pul metrem obycejne LED pasky, pro papiry a technicky film FO5 je to v pohode, ale pro Rollei Ortho nikoliv. On totiz Rollei je citlivy do asi 610nm, coz je huboko mimo rozsah typickeho ortho filmu. Vyresil jsem to tak, ze pro onen Rollei pouzivam jedinou ztlumenou LEDku - svetla je jen abych se nezabil, ale zavoj zmizel.


  • 0

#12 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 545 příspěvků(y)
Reputace: 73

Publikováno 11 březen 2014 - 17:37:46

Já, než jsem si udělal pevné stropní osvětlení, jsem se vší spokojeností používal blikačky na kolo. Měl jsem dvě a bohatě stačili. Je to rychlé, levné a k dostání téměř všude. Baterie do nich taky.

Mám je stále doma, jednou se možná budou hodit a já je zase použiju.


  • 0

#13 Lucaso

Lucaso

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 11 březen 2014 - 21:08:41

Tak jsem našel doklad, šlo o LED L-53SRC/D-U od Kingbrightu. Nakupoval jsem sice na TME, ale našel jsem ji i v nabídce GM . V datasheetu je pěkně znázorněná relativní vyzařovaná intenzita v závislosti na vlnové délce.


  • 0

#14 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 13 listopad 2014 - 22:06:08

Dobrý večer,

 

předem předesílám, že jsem absolutní elektro analfabet. Našel jsem LED pásky o vlnové délce 630 nm (pro FOMASPEED 575 nm a vyšší). Nechci světlo dodatečně odfiltrovávat, aby bylo vše co nejjednodušší... bude to závojovat? Nevím si rady jaký příkon zvolit 4,8W nebo 9,6W, z těchto hodnot si nepředstavím jak moc to svítí... Potřebuji osvítit mokrý stůl o velikosti 4,5 x 1 m. Pásky budou na zdi nalepeny na kartonu pod úhlem, aby směřovaly na pracovní plochu, ve vzdálenosti 1,5 - 2 m. Stačilo by 0,5 m pásek, 0,5 m mezera, 0,5 m pásek,... Jedná se o jednorázovou akci, proto hledám nejlevnější řešení.

 

4,8W: http://www.t-led.cz/...vnitrni-sq3-300

9,6W: http://www.t-led.cz/...vnitrni-sq3-600

 

Děkuji, Štěpán


  • 0

#15 lola

lola

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 199 příspěvků(y)
Reputace: 60

Publikováno 14 listopad 2014 - 18:07:33

Ahoj,

 

tezko rici, zda to bude bezpecne. Otazkou je, jak ciste spektrum tyto diody vyzaruji. Ja takhle nakoupil tri typy ruznych vlnovych delek, s tim, ze si udelam prepinaci svetlo do fotokomory (pro ruzne papiry), a ukazaly se byt nepouzitelne, protoze krom uvadene katalogove vlnove delky emitovaly i jine. Lucaso mel vice stesti a take se diodova fotokomornicka svetla prodavaji.

Co se vykonu tyce, take neporadim. 2m od misek se mi zda byt zbytecne hodne. Spis bych dal pasek jeden a bliz. Myslim, ze by mel stacit jeden. Pravdepodobne i to bude prilis svitit, kdyz ctu, ze jsou to super svitive diody.


  • 0

#16 oteccasu

oteccasu

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 164 příspěvků(y)
Reputace: 424

Publikováno 14 listopad 2014 - 19:19:22

Nejsi jediný, kdo takto řeší´osvětlení. Bude Ti stačit ten slabší. Fotkám zdar.
  • 0

#17 Lucaso

Lucaso

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 17 listopad 2014 - 15:37:08

Dobrý večer,

 

předem předesílám, že jsem absolutní elektro analfabet. Našel jsem LED pásky o vlnové délce 630 nm (pro FOMASPEED 575 nm a vyšší). Nechci světlo dodatečně odfiltrovávat, aby bylo vše co nejjednodušší... bude to závojovat? Nevím si rady jaký příkon zvolit 4,8W nebo 9,6W, z těchto hodnot si nepředstavím jak moc to svítí... Potřebuji osvítit mokrý stůl o velikosti 4,5 x 1 m. Pásky budou na zdi nalepeny na kartonu pod úhlem, aby směřovaly na pracovní plochu, ve vzdálenosti 1,5 - 2 m. Stačilo by 0,5 m pásek, 0,5 m mezera, 0,5 m pásek,... Jedná se o jednorázovou akci, proto hledám nejlevnější řešení.

 

4,8W: http://www.t-led.cz/...vnitrni-sq3-300

9,6W: http://www.t-led.cz/...vnitrni-sq3-600

 

Děkuji, Štěpán

 

Ty slabší určitě budou stačit, zvlášť pokud to budeš táhnout po celé délce stolu. Kolikrát když jsem dělal nějaké orientační osvětlení s LED pásky, tak jsem ty 4,8W moduly ještě nadstavoval 1:1 dvojlinkou.

A jestli můžu poradit, podívej se na Ebay. Kupoval jsem tam 5m cívku s teplou bílou za cca 80kč i s cestou a ty samé vodotěsné asi o 40kč dražší. Červené mají taky.


  • 0

#18 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 038 příspěvků(y)
Reputace: 217

Publikováno 17 listopad 2014 - 20:03:23

Kamarád mi zmastil škatulku s vidlicí do zásuvky (asi se to dá koupit) a na ni umístil 3 diody 630nm (jsou velké jako špunt do ucha). Zásuvku (krabice přimontovaná na zeď) mi upevnili údržbáři asi 120 cm nad miskami a vede od ní kabel se zástrčkou - do expozičního automatu (RH)(Zapnete zvětšovák, zhasne bezpečné osvětlení - skonči expozice - zapne se bezpečné).

Do zásuvky strkám krabici s diodami obrácenou tak, aby směřovaly nahoru do stropu (ten je bílý). Pokud potřebuji hodně ("bezpečného") světla, obrátím krabici diodami směrem dolů - k pracovnímu stolu.

Kamarád mi říkal, že náklady na zhotovení tohoto výrobku činily cca 210,- Kč a měl to hotové za hodinu a půl. Pravda, umí z elektroniky úplně vše a navíc je hodně zručný. 


  • 0

#19 Lucaso

Lucaso

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 12

Publikováno 19 listopad 2014 - 17:24:11

To je zajímavé, přemýšlel jsem že přes zimu splichtím nějaké digitální osvětlovací hodiny  s nezávislými stopkami, ovládat s tím i osvětlení mě nenapadlo


  • 0

#20 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 53

Publikováno 17 prosinec 2014 - 13:44:07

Mám doma takovou infra lampu na nahřívání, když má člověk rýmu. Je tam 100W červná Ir žárovka Philips. Lze to použít či ne?

http://www.ecat.ligh...3244244206_eu//

Ty blikačky na kolo jsou dobrý nápad, ale asi moc světla nedají.

A nelze použít jen červenou fólii a za to dát třeba bílou zářivku/LEDku?

Díky.


  • -1

#21 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 391 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 785

Publikováno 17 prosinec 2014 - 13:58:17

a)   když máš  revma,  nahřívej se. 

to další  tu  bylo  probráno  už  mockrát.  


  • 0

#22 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 003 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 238

Publikováno 18 prosinec 2014 - 11:27:46

dívám se na vlnovou délku světla vyzářeného infralampou, vypadá bezpečně

že by ji někdo použil, jako zdroj světla a tepla zároveň jsem tedy ještě nezaznamenal

válejí se po bazarech a v mojí komoře svítím, topím, toto vyzkouším, jistě mám nějakou do foroty v garáži, jen vyhledat


  • 0

#23 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 391 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 785

Publikováno 18 prosinec 2014 - 12:09:34

podle mého laického názoru infralampa moc vlnové délky pro  osvětlení komory tak,  aby  lidské oko něco  vidělo,  nedá.   Topili jsme takovou žárovkou kdysi  kuřátkám a kačátkám v líhni.


  • 0

#24 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 735 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 427

Publikováno 18 prosinec 2014 - 13:25:18

Problémy jsou dva. v porovnání s ledkou propálíš majlant v elektrice a uvidíš leda prd, páč vývojka je v IR světle bílá neprůhledná voda. Kdysi jsem zkoušel při IR světle volat plany. Absolutně slepá cesta.


  • 0

#25 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 003 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 238

Publikováno 18 prosinec 2014 - 15:23:05

tak tim je to daný

jinak já "svítím za zády topidlem" je to infrazářič 300w, svítí tak málo, že to papíru 131 nevadí, proto mě napadlo, že můžu svítit-především topit- tou žárovkou


  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:osvětlení, fotokomora, LED

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních