Přejít na obsah


Fotka

non-AI, AI, AI-s


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
36 odpovědí na toto téma

#1 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 29 květen 2014 - 21:34:26

Dobrý večer,

 

chtěl bych se zeptat jak je to doopravdy s optickou kvalitou Nikkorů v různých fázích vývoje. Jedná se mi konkrétně o typ 28/2. Tento objektiv scháním již pěkně dlouhou dobu a teď se mi naskytla možnost koupě non-Ai verze za cenu pro mě schůdnou.

 

Na internetu jsem se dočetl že Ai verze používala "uranium glass", které stářím žloutne. Také je prý rozdíl v antireflexních vrstvách, což je pochopitelné s nástupem barvy ve větší míře... (má to vůbec nějaký vliv na ČB?). O pre Ai jsem se nic nedozvěděl. Jako protipól jsem se dočetl, že AI-s je hůře vyrobená (tři místo 5 zezadu objektivu, ošizená optika?!)... Dalším neduhem těchto diskuzí je, že se člověk nedozví zda to autoři porovnávají s digitálem nebo analogem, což je pro mě dost podstatné. Osobně si totiž nemyslím že ČB analog by vykazoval napříč verzemi špatných výsledku. Jedinou osobní zkušenost mám s non-AI 85/1.8 bez srovnání s novějšími verzemi, s ní jsem spokojený. Široké sklo mám nyní Tamron 28/2.5 za nějž hledám náhradu kvůli jeho měkkosti, zvlášť v kontra.

 

Udělám tedy non-Ai širokáčem krok vedle a mám koukat po AI-s, ktera je kvůli větší kompatibilitě cenově přepálená? Zajímaly by mě hlavně Vaše osobní zkušenosti, které tabulkové hodnoty nenahradí :-)

 

Zdraví Štěpán


  • 0

#2 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 730 příspěvků(y)
  • LocationLondyn, UK
Reputace: 54

Publikováno 29 květen 2014 - 23:13:56

optická konstrukce 2/28 je, pokud se nemýlím, u všech typů stejná (vyjma nejstarších pre-Ai modelů, kde bylo thoriový sklo). novejší maj lepší antireflexní vrstvy.

je to geniální objektiv. pokud je mechanicky v pořádku, tak se být tebou nad koupí (za dobrou cenu) příliš nerozmýšlím.


  • 0

#3 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 29 květen 2014 - 23:50:11

Jedná se o sklo z roku 1976.  Typ K vyráběný v  listopadu 1975-1977. Má už gumový ostřící prstenec- přechodový typ. Před tímto typem byl model C vyráběný od roku 1970, to je ten thoriový? Abych řekl pravdu, nechci nosit na břiše svítící objektiv, ač třeba svítící málo...

Přiložený soubor (y)


  • 0

#4 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 306

Publikováno 30 květen 2014 - 00:16:42

Odpověď na obecnou otázku v prvním odstavci není jednoduchá - generalizace může pak v konkrétních případech vést k chybným závěrům. Celkově platí, že vývoj jde stále dopředu, ale v některých třídách objektivů může být pokrok zastaven nebo i vrácen zpět obchodními možnostmi/požadavky. Asi nejlépe je vývoj vidět na vysoce světelných širokoúhlých objektivech: pokud srovnáme Nikkor 35/1,4 C.N (1969/1970) - Nikkor 28/2 C.N (1970) - Nikkor 28/1,4 AF-D (1993) - Nikkor 24/1,4 AF-S (2010) - Nikkor 35/1,4 (2010), tak je to jasně vidět. Prostě nové optické materiály, výkonné počítače umožňující složité výpočty jsou v tom jasně vidět. Vývojem samozřejmě prošly i konstrukce o něco méně náročné, o to více omezené penězi, které jsou zákazníci ochotní za daný typ zaplatit - objektivy 50/1,4 prodělaly změny o něco méně výrazné a rozdíly mezi původním Nikkorem 50/1,4 S (1962) - Nikkorem 50/1,4 K New (1976) a současným Nikkorem 50/1,4 AF-S (2008) už tak nápadné být nemusí. No a třeba u objektivů 28/2,8 byl na počátku AF éry použit vyloženě ekonomický kompromis v podobě pětičočkové konstrukce převzaté patrně z E řady (pak u Nikonu přiznali, že to přepískli a přišli s novou šestičočkovou verzí AF-D). Např. u makroobjektivů nutnost aby objektiv "uměl" měřítko 1:1 bez dalšího příslušenství přinesla i nežádoucí efekty.

 

MC vrstvy: kvalita antireflexních vrstev pochopitelně ovlivní i použití na ČB filmu. Nejstarší verze mohou mít podstatně větší náchylnost na vznik rušivých reflexů v protisvětlě nebo na plošný závoj při bočním světle. Příkladem může být Nikkor 35/2,8 PC, který v nejstarší verzi (1968) sice dosahuje vynikající ostrosti, ale běda tomu, kdo na něj pustí silné boční světlo. Následná verze (jinak identická, 1975-1980) s lepšími MC vrstvami už tímto problémem netrpí. Nutno ovšem zdůraznit, že odolnost v protisvětle není ani zdaleka dána jen kvalitou MC vrstev - jde i o optickou konstrukci jako takovou a o kvalitu černění vnitřních povrchů tubusu. Tak se může stát, že starší objektiv jinak identických parametrů je v protisvětle odolnější než novější - příkladem mohou být Nikkor 85/1,4 AiS vs. Nikkor 85/1,4 AF-D. Pokud je základní optická konstrukce shodná (takových příkladů je přehršel), tak moje zkušenosti praví, že k určitému zaznamenatelnému vylepšení došlo ještě mezi Ai a AiS érami, další změny MC vrstev již samy o sobě praktický dopad nemají.

 

Tvrzení, že AiS objektivy jsou hůře vyrobené je zcela a naprosto nesmyslné. Je sice pravda, že u řady případů najdeme v bajonetu 3 šroubky (AiS) místo 5 šroubků (Ai), ale to v žádném případě není znamení "horší" výroby. Prostě se jen použily modernější konstrukční a produkční metody. I u AiS jsou šroubky zalepené, takže je někdy dost problém je povolit bez destrukce šroubku. Naopak upozorňuji, že u vychozených Ai objektivů se lze celkem běžně setkat s tím, že ostření klade mírně odlišný odpor při ostření na různé strany - AiS typům se to nestává. AiS typy mají v průměrů častěji problémy s mastnými lamelami clony, to ale padá na konto použitého maziva. Asi jediná výjimka z uvedeného je Nikkor 50/1,8 AiS II, který už je částečně plastový (je to typ ze samého konce MF éry). Jinak jsou AiS typy vyrobeny stejně dobře nebo spíš lépe (přesnější obrábění) než Ai, o non-Ai už vůbec nemluvě.

 

Že by nějaký AiS typ měl oproti Ai "ošizenou optiku" slyším prvně (pro AF už se individuální příklady najít dají, ale spíš jako výjimky)

 

Konkrétně Nikkor 28/2 (non Ai neznám, takže nevím, jak je nebo není odolný v protisvětle) je jistě pozoruhodný typ a dodnes může být zajímavý (ve své době to musela být bomba), jakkoliv již byl poměrně výrazně překonán modernějšími Nikkory 28/1,4 AF-D a současným vynikajícím 28/1,8 AF-S (bohužel již "G" bez clonového kroužku a tím pádem na MF tělech nepoužitelný).

 

... ten Tamron neznám, takže se zase nic konkrétního nedozvíš :D


  • 4

#5 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 30 květen 2014 - 09:25:47

Vážený kolego, Stepane, na Nikon F ( #1967) používám Nikkor-H Auto 1:3,5/f 2.8cm (preAi) a optická kvalita je vynikající.

S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik


  • 0

#6 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 30 květen 2014 - 10:11:35

Pánové díky za odpovědi.

 

Lůkáši ano optická konstrukce by měla být stejná (vyvozuji z tabulky níže), tím se dostávám ke příspěvku Fabiuse (díky za obsáhlí elaborát :smile:). Píšeš o 35/2.8 PC. Dle tabulky na photothesis se jedná o typ F, který trpěl na boční světlo, následná verze K (1975-80) to opravila. Možná by se to dalo lehce aplikovat i na tu mou 28/2, protože ta také prodělala facelift v roce 1975. Je tedy logické, že poznatky s 35 byly aplikovány i na 28, která byla  jedním z TOP modelů. Na Mir.com datují Ai verzi již od serial no: 335 001... což je asi jedno, spíš mě zaujala pasáž: "Nikkor 28mm f/2.0 was one of those lenses which has clearly benefited from many fruitful optical research Nikon has developed over the years", to by dokládalo že se jednalo opravdu o přechodný typ, který dostal lepší optiku. link: http://www.mir.com.m...reAI70/28mm.htm

 

Možná jsem měl zkraje napsat že můj obzor hledání končí typem AI-s. AF modely s clonovým kroužkem, se kterými jsem měl tu čest mi nevyhovovaly při ostření a asi bych na ně ani finančně nestačil.

 

Eriku, díky za uklidnění a zahnání strachu ze starších modelů.

 

Ještě jedna věc, je tam to thorium nebo ne? Typ K, rok 1976.

 

Díky, Štěpán

Přiložený soubor (y)


  • 0

#7 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 306

Publikováno 30 květen 2014 - 10:20:59

Erik Kurach: jestliže má nějaký objektiv "vynikající optickou kvalitu", tak jak potom označíme objektivy, které jsou lepší? :)


  • 0

#8 Motorbiker

Motorbiker

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 221

Publikováno 30 květen 2014 - 10:59:20

Erik Kurach: jestliže má nějaký objektiv "vynikající optickou kvalitu", tak jak potom označíme objektivy, které jsou lepší? :)

 

Tak nejsme ve škole, to že něco vyniká, neznamená, že je to nejlepší, pouze, že to je viditelně nadprůměrné.


  • 0

#9 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 30 květen 2014 - 11:22:53

Vážený kolego, Fabie, objektivy, které jsou lepší než vynikající, certifikuje speciální optická komise, jejíž posláním je vyhodnocování čar a obrazců MTF. Optický test je nezávisle a jednotným technickým postupem realizován každým z devítičlenné skupiny ( devátý člen stojí za fotografickým aparátem ) a společně následně jednotným postupem vyhodnocován. Evidovaný certifikační protokol "UNIQUE LENS" je přiřazen vždy k příslušnému objektivu včetně

výrobního čísla a signován všemi devíti členy speciálním inkoustem. Jelikož se mohou působením UV záření po určité době zhoršit dosažené rozdíly v hodnocení optické kvality, komise doporučuje majitelům těchto optických unikátů optiku raději nepoužívat k fotografování a za dodržení nejpřísnějších podmínek pro dlouhodobé uložení bezpečně vystavit spolu s certifikátem na viditelném místě vlastní pracovny. S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik  


  • 0

#10 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 786 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1 283

Publikováno 30 květen 2014 - 11:33:36

... a komise je vedena Milošem -  na obr. vpravo.


  • 0

#11 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 306

Publikováno 30 květen 2014 - 11:43:00

No ... ehm ... dejme tomu :D


  • 0

#12 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 30 květen 2014 - 11:43:44

Pánové chápu že sranda musí být, ale vraťme se zpět k tématu. Konkrétně k mému příspěvku ze dneška v 11:11. :-)

 

PS: zabírám si toto pána uprostřed v zadu, jediný není oděn v pruhovaném hávu :cool:


  • 0

#13 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 306

Publikováno 30 květen 2014 - 13:10:37

Stepan2: na dané otázky ti asi sotva někdo bude moci kvalifikovaně odpovědět - pochybuji, že někdo srovnával 28/2 ve všech verzích (a taky ve více kusech). Analogie s 35PC je dosti ošidná. Já měl 28/2 Ai a AiS verzi. Jestli je non-Ai v něčem odlišná netuším. Pouze podle zkušeností s jinými typy mohu spekulovat, že jde pořád o ten stejný objektiv, jen s jinými antireflexními vrstvami (ony vývojové kapacity Nikonu jsou limitované). Jestli to tak je nebo ne, ev. nakolik má tato inovace praktický dopad u konkrétního typu - nevím.

 

S tím thoriem: o thoriovém sklu u 28/2 jsem neslyšel (to samo o sobě nic neznamená). Má to snad být použito v první verzi 35/1,4 a i tam je praktický efekt ÚDAJNĚ  ten, že dané sklo časem mírně zežloutne, ale expozicí UV záření se zase zesvětlí a nemá to tedy žádný dopad na kvalitu. Jestli snad objektiv zvyšuje radiaci nějak měřitelně nad běžné pozadí netuším, zdá se mi to dost přitažené za vlasy. Kvalifikovaně by to snad mohl komentovat Karel Kouřil nebo Hynek Dostál.

 

Douška na závěr: jak jsem už jednou napsal, s těmi generalizujícími závěry pomalu a opatrně ("strach ze starších modelů") - třeba Nikkor 35/2 v MF provedení je fakt starožitnost vhodná spíše do vitríny než na focení.


  • 0

#14 milosm

milosm

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 801 příspěvků(y)
Reputace: 2 174

Publikováno 30 květen 2014 - 13:18:07

! :D

 

... a komise je vedena Milošem -  na obr. vpravo.


  • 0

#15 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 373

Publikováno 30 květen 2014 - 14:14:52

Ja mám 28/2 v "K" verzii - teda preAi, ale skonvertovaný na Ai (frézkou :mrgreen: ale nie mnou). A má MC vrstvy.


  • 0

#16 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 30 květen 2014 - 17:57:42

Fabie, psal jsem prodávajícímu ohedně thoria a proti bílému papíru nepozoruje žluté zbarvení. Při pohledu z boku je tam žlutý odraz, což bude s největší pravděpodobností antireflexní vrstva.

 

Ďuro, jak si tvůj objektiv vede v kontra a bočním světle. V současné době mám Tamron Adaptall 2, 28/2.5 a ten je měkký. Fabie ty máš zkušenost s AI, AIS jakou?


  • 0

#17 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 306

Publikováno 30 květen 2014 - 18:32:26

Nevšiml jsem si zvláštních problémů.


  • 0

#18 Motorbiker

Motorbiker

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 221

Publikováno 30 květen 2014 - 18:47:34

Těžko říct určitě, chtělo by to změřit, ale obecně se Thoriové sklo nepoužívalo u levnějších objektivů a i u těch dražších jen někde. Jsou neoficiální seznamy, jako například http://camerapedia.w...ioactive_lenses nebo zde v diskusi uvedený přehled http://forum.mflenses.com/radioactivity-of-old-manual-lenses-t25714.html a ani v jednom to sklo jako thoriové uvedeno není. Nicméně žloutnutí může mít na svědomí například i nevhodný tmel v normálních, starých objektivech.

 

Sám mám pár radioaktivních, jeden dokonce z kategorie modré barvičky a žloutnutí je neznatelné. A po debatě s člověkem, který v rámci své práce měří i radioaktivitu to prý nemůže nijak ovlivnit film, leda že by se silně vyzařující objektiv položil optikou přímo na něj a nechal tak delší dobu.


  • 0

#19 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 30 květen 2014 - 19:38:59

Pánové díky za rady a Váš čas.

 

Byl jsem se poptat u Pazdery, tam mi pán popřál mnoho štěstí v lovu s tím že sklo moc nemívají. Pak jsem zašel ke Škodovi kde byl klučina, né o moc starší než já (podle xichtu :-) ), ten se divil že vůbec dělali tuhle světelnost. Nu prostě jsem koupil tu K verzi co je k mání a nebudu dál laborovat a budu raději fotit, protože si nemyslím že to bude horší než ten Tamron a to je pro mě nejdůležitější. Až budu mít potřebu, jestli vůbec, a cash, jestli vůbec :-), tak si koupím 2x dražší AI-s.


  • 0

#20 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 373

Publikováno 30 květen 2014 - 21:28:08

Štepane,

už asi neskoro...ale neva. Mám Nikkor-N.C. Auto (315685), fotí podľa mňa veľmi pekne, na úrovni 35/1.4

N.C = multicoating, problémy so stratou kontastu som nezaznamenal, ale ani nejako špeci netestoval (proste fotím:)

 

Oproti 35 f2 Nikkor-O je to o triedu lepšie (na ten jak zasvieti zboku, je kontrast v háji, čo môže ale na druhú stranu byť "RETRO VINTIDŽ" :mrgreen: ).

 

každopádne, dobre že si kúpil - sám som bol prekvapený, ako po uvedení D700, D3 atď a mirrorless fotoaparátov vyskočili ceny. Dnes sa predávajú MF Nikkory dosť drahšie, než napr. pred 5-6mi rokmi a myslím, že kým neopadne "retrovlna" tak to tak zostane. Ono, nie každý má na 24/1.4, ktorý je dokonalý ale drahý a ťažký.


  • 0

#21 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 306

Publikováno 30 květen 2014 - 21:47:47

ďuroT: to zvýšení cen MF Nikkorů po nástupu FX těl se týká jen části typů - pokud jsem si všimnul, tak hlavně širokoúhlých. Asi proto, že u širokáčů tak nevadí absence AF (a v době APS-C těl nebyly tak zajímavé). Další vliv na to nejnověji může maličko mít Nikon Df.


  • 0

#22 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 30 květen 2014 - 22:56:55

Právě ten růst cen a omezenost nabídky oproti stavu před 2 lety, co jsem se o toto sklo začal zajímat mě vystrašila. V ČR jsem zaznamenal za tu dobu asi 2 kusy na prodej. V současné době někdo prodává/prodával 28/2 "vlasové škrábance na přední čočce bez vlivu na kresbu" model F za 4000,- a to mi s přihlédnutím ke stavu připadá moc. Ebay nabídka je 350-400 EUR, všechno A+ kusy, nebo vrak za míň, nic mezi :-/ Já koupil kus co se zdá být "brand new" za 235 EUR s poštovným a pojištěním. Tak snad dorazí v pořádku a brzy domů :-)


  • 0

#23 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 31 květen 2014 - 09:16:52

Vážený kolego, d´uroT, u všech Nikkorů Auto na Nikon F je vhodné používat originální sluneční clony. Je to sice určitá komplikace s jejich osazováním na optiku a následnou demontáží, celá sestava je rozměrnější, ale má své opodstatnění, zejména při bočním osvětlení. Sehnat originální sluneční clony bývá

někdy věcí náhody, ale originální kombinace je vždy ve výsledku nejlepší. Stále ( zatím bezúspěšně ) hledám k doplnění originálních Nikkorů - Auto 1:3,5/ f=20mm + clona Nikon HN-9 v původní verzi bez úpravy na Ai. Několik kusů se mi již dostalo do ruky, ale vesměs "diletantsky zprzněných" na Ai systém...

Snad se něco v solidním stavu časem ukáže. Dosavaní sestava f=2,8cm - 35mm - 50mm - Micro 55mm - 85mm - 105mm - 135mm - 200mm je v dokonalé

kondici a zmíněná "UD-dvacítka" zatím čeká na svoji příležitost. Vzhledem k titanové závěrce, ( podobně jako na mém Pentaxu LX ) je přímé protisvětlo ve

spojení s originálními slunečními clonami vždy citlivou záležitostí. Koncertní pódia s více reflektory a mnoho obtížně předvídatelných reflexů jsou pro ztrátu obrazového kontrastu vždy sázkou do loterie. Snímky však mají neopakovatelnou atmosféru a i "světlo je tam vidět", zejména když je na pódiu prašněji.....

Přeji Stepanovi radost z postupného osvojování a posouvání hraničních limitů nově získané optiky a potěšení z pěkných fotografií. Reprodukční fotograf se nemá prakticky z čeho radovat, když dosáhne "věrné" kopie, ale to není žádný fotografický adrenalin, pouze dokonale zvládnuté řemeslo. Nás spojuje díky experimentům autorský přístup s vlastním fotografickým rukopisem. "Reprodukce" nás dusí a straší doslova na každém kroku v děsivé obsahové a vulgární barevnosti duševní prázdnoty. S pozdravem "Starý Jezevec" Erik 


  • 0

#24 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 31 květen 2014 - 14:06:26

Eriku díky za přání. Sluneční clonu jsem dosud k žádnému objektivu neměl, v nejhorším jsem si vystačil se stíněním rukou. Pátraní po originálu za rozumnou cenu nebude jistě jednoduché, ale našel jsem druhovýrobu na německé ebay. Píšou že clona je z kovu a na fotce nevypadá ani zpracování špatně. Přikládám odkaz: http://www.ebay.de/s...jjc hn&_sacat=0


  • 0

#25 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 12 červen 2014 - 11:00:19

Ahoj,

 

objektiv je doma a je opravdu skoro novej, mám radost.

 

Akorát se mu moc nechce na FM2n,  přesah tubusu objektivu u bajonetu koliduje s plastovým kolíčkem na zámku u těla aparátu. Jednou jsem ho tam narval silou a nebylo to moc dobré. Plastový kolíček by se tím opakovaně dost ošoupal a ani uživatelsky to není příjemné (vyžaduje to vyvinout značnou sílu). U 85 to minulý majitel vyřešil vyfrézováním přesahu. Musím říct, že mě to dost překvapilo, protože nikde jsem nečetl o problémech s nasazováním u FM2n a objektivu řady K. Byl by někdo ochotný provést vyfrézování, je mi jasné, že tím zničím zběratelský potenciál... ale nasazování musí fugovat lehce. Abych se přiznal, ani nevím k čemu kolíček slouží :oops:

 

Přiložený soubor  DSCF1625.jpg   63,62K   6 Počet stažení Přiložený soubor  DSCF1626.jpg   70,36K   5 Počet stažení Přiložený soubor  DSCF1627.jpg   82,51K   5 Počet stažení Přiložený soubor  DSCF1637.jpg   84,6K   6 Počet stažení Přiložený soubor  DSCF1643.jpg   62,11K   7 Počet stažení


  • 0

#26 jakub.jira

jakub.jira

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 846 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 112

Publikováno 12 červen 2014 - 11:22:25

ten kolíček je na spřežení s expozimetrem, NESMÍŠ ho poškodit. pokud je to non-ai objektiv, tak nemá clonovej koužek uzpůsobenej na nasazování na novější těla. jediný řešení je frézovat nebo se snad dá i vyměnit (tím si nejsem jistej). 


  • 0

#27 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 324 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 247

Publikováno 12 červen 2014 - 11:49:12

Packa prenasi nastavenou clonu z objektivu do tela a je zasadni pro spravne mereni expozice. Nasilim to tam necpi!
Radeji si sezen Nikon FM, ktery umoznuje vyklopeni te packy a nedestruktivni pouziti starsich objektivu.
  • 0

#28 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 12 červen 2014 - 11:57:49

Díky za odpovědi. Myslel jsem si že to nějak tak bude... FM2 nevyměním je jak nová a 1/4000 je se založenou 4stovkou na sluníčku taky fajn. Nemáte typ kdo by mi to za drobnou útratu vyfrézoval, ideálně někdo z Temné Komory Praha, aby to neskončilo rozpůleným objektivem...  :-)


  • 0

#29 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 786 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1 283

Publikováno 12 červen 2014 - 12:53:49

možná už  tu tohle  bylo promíláno....  kompatibilitu  těl  s  objektivy Nikkon   v úhrnu lze  najít  tady,   (pro filmová těla  zalistovat  dolů)

http://www.kenrockwe...bility-lens.htm


  • 0

#30 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 12 červen 2014 - 13:09:31

díky, před koupí jsem se na to ptal u Pazdery a mělo to být OK (podotýkám že objektiv byl koupen naslepo přes Ebay...), FM2 měla mít problém jen s F mount... jak je vidět není to pravda.


  • 0

#31 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 786 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1 283

Publikováno 12 červen 2014 - 13:41:49

na

 

díky, před koupí jsem se na to ptal u Pazdery a mělo to být OK (podotýkám že objektiv byl koupen naslepo přes Ebay...), FM2 měla mít problém jen s F mount... jak je vidět není to pravda.

u jmenovaného jsem  kdysi  kupoval  Nikon F2  a jen jsem  valil  oči,  co jsem se  o tom  aparátu  od  toho pána  dozvěděl...   pochopil jsem v tom okamžiku,  že nemám  otravovat, ale co nejdřív vypadnout,  ať  už  koupím  či nekoupím... a  když  už chci koupit,  tak  ať  beru  tak jak to je a  nemudruju. :-D


  • 0

#32 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 12 červen 2014 - 13:49:30

úroveń toho obchodu je opravdu zvláštní. Toto jsem konzultoval s mladým klukem co tam pracuje, působil na mě solidnějším dojmem než starý pán. Asi před 4 lety jsem tam chtěl koupit zvětšovák a nepasující šuplík z jiného typu byl podle všech v krámě v pořádku... odešel jsem... teď jsem se tam vrátil a tohle :-D

 

Ono 28/2 za cenu kterou jsem koupil nikde lepší nebude, koupě nelituji... spíš nevím kde ho mám nechat vyfrézovat aby ho nezničili.


  • 0

#33 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 786 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1 283

Publikováno 12 červen 2014 - 13:55:03

ještě něco:  jak  upravit  clonový kroužek  pre-Ai  objektivů  tak,  aby  pasoval,   je  popsáno zde:   http://www.kenrockwe...ikortek.htm#aid

sám  takto  doma  upravované pre-Ai sklo mám (28/3,5)  a  fachčí to bezvadně.

mimochodem -  F mount =  pre-Ai  nebo  non-Ai. 

takže,  pokud  ti  řekli,  že  na FM2 nejdou nasadit  objektivy s  F bajonetem,  měli pravdu.  


  • 0

#34 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 12 červen 2014 - 14:05:37

také mám takto upravený objektiv 85/1,8 (fotka výše). Ten můj kousek je sice non-Ai, ale K series. Je to přechod mezi F (kovový ostřící prstenec s výstupky na prsty) a Ai. Moje K má už gumový prstenec je bez Ai stupnice, o tom že je bajonet z F jsem nevěděl...

 

uvidíme jak to dopadne s úpravou, pilovat ručně se mi nechce, kdyby někdo měl stroj bylo by to lepší... nechci aby to vypadalo ušmudlaně. Zkusím to u Škody, objektiv potřebuje stejně vyčistit, clonová stupnice klade v jednom směru otáčení větší odpor... doufám že to bude jen špína.


  • 0

#35 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 373

Publikováno 12 červen 2014 - 16:16:50

Štepan, sakryš, no ja som myslel že vieš že K typ je akoby nonAi (aspoň teda ja som v tom). Počuj, pohľadaj ebay. Minule som sa tam pozeral a videl som ešte predávať konverzné sady na Ai...keby si našiel na to sklo, bolo by perfekt. (hľadaj nikon ai conversion kit). Alebo nejakú inú, a to sa dá ľahko vymeniť (myslím), a hlavne vratne. A ak by nebola min. clona f2, tak radšej frézovať do konverzného krúžku. Alebo - ja mám 28/2, sfrézovaný na Ai...keby si chcel a nejako ma motivoval, môžeme vymeniť :)
  • 0

#36 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 12 červen 2014 - 22:58:57

ďuro dík za tip, kouknul jsem na ebay a mají sady na jiné objektivy a 45 £ je taky pěkná pálka... půjdu cestou frézování. Druhý objektiv mám takto upravený po minulém majiteli a vše funguje jak má. Zběratelsky je sice bezcenný, ale plně funkční :-)


  • 0

#37 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 306

Publikováno 13 červen 2014 - 23:57:07

Jéjda, tady se zase dějí věci  :???:

 

Takže:

 

F-mout = bajonet F. Jednooké zrcadlovky Nikon jsou zpravidla vybaveny F bajonetem - a to od roku 1959 (Nikon F) až dodneška. Objektivy Nikkor (+ Nikon Serie E) určené pro tyto zrcadlovky jsou také vybaveny F-bajonetem (od r. 1959 dodneška). Je to stále bajonet F - nebo-li F-mount. Jestliže Jirin_ol tvrdí, že F-mount = non-Ai, tak by se o správnosti jeho informací dalo s úspěchem pochybovat (kde tu pitomost vzal fakt netuším).

- něco jiného je kompatibilita. Problematika je dnes již trochu nepřehledná (pokud se o to dotyčný nějakou dobu nezajímá). V podstatě jde o velmi pestrou tabulku vzájemných více či méně nekompatibilit - je to dáno různými způsoby přenosu clony, indexací nejrůznějších hodnot na objektivu a na clonovém kroužku a nakonec i různými verzemi elektroniky a AF.

- další věc je, že samotný bajonet doznal nepatrných změn, ale tím bych to snad raději nekomplikoval.

 

Typ K - v zásadě lze tvrdit, že typ K je non-Ai, nicméně dnes je velká část Nikkorů s F bajonetem označovaných jako "K" opatřena Ai kroužkem. Jestli tam ty kroužky byly dány dodatečně nebo už z výroby sám nevím. To ovšem neznamená, že jsou co do kompatibility zcela identické s Ai Nikkory (nejsou).


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních