Přejít na obsah


Fotka

Dvojitá expozice

dvojita expozice

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
19 odpovědí na toto téma

#1 bludicka

bludicka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 32 příspěvků(y)
  • LocationPraha/ Nový Jičín
Reputace: 41

Publikováno 30 červenec 2014 - 19:24:49

Ahoj,

chtěla bych zkusit fotit pomocí dvojité expozice,ale nevím, jestli toho jde na mém fotoaparátu docílit, popř. bych byla moc vděčná

za radu,jak to udělat. Mám Prakticu bc1

Moc děkuju  :)


  • 0

#2 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 736 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 428

Publikováno 30 červenec 2014 - 19:59:15

Stiskni blokovací knoflík zpětného převíjení po snímku který chceš dublovat, natáhni.


  • 0

#3 bludicka

bludicka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 32 příspěvků(y)
  • LocationPraha/ Nový Jičín
Reputace: 41

Publikováno 31 červenec 2014 - 00:33:09

DÍky  :)


  • 0

#4 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 955 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 55

Publikováno 31 červenec 2014 - 01:45:02

Stiskni blokovací knoflík zpětného převíjení po snímku který chceš dublovat, natáhni.

Před stisknutím knoflíku je dobré kličkou zpětného převíjení dotáhnout film v kazetě a kličku podržet, teprve potom odblokovat a natáhnout. Jinak hrozí, že film popojede a dvoják nesedí.


  • 0

#5 pepafotograf

pepafotograf

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 681 příspěvků(y)
  • LocationJablůnka 397
Reputace: 256

Publikováno 31 červenec 2014 - 07:23:54

...a nebo "přezbrojit" na Mamiya RB67-ta to umí skvěle! :grin: :grin: :grin:


  • 0

#6 Luboszz

Luboszz

    Nováček

  • Předplatitel
  • 449 příspěvků(y)
Reputace: 89

Publikováno 31 červenec 2014 - 07:33:42

To ljubitěl taky :)


  • 0

#7 Teryy

Teryy

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 8 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 7 srpen 2017 - 11:00:07

Nechci zakládat nové téma, tak snad mi tu ještě někdo odpoví. 

Mám Prakticu LTL 3 a zajímalo by mě, jestli ten "fígl" se stisknutím blokovacího knoflíku zpětného převíjení bude fungovat i u ní. 

Díky za odpovědi :)


  • 0

#8 PetoG

PetoG

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 64 příspěvků(y)
  • LocationTrebišov (SK)
Reputace: 12

Publikováno 7 srpen 2017 - 21:59:54

Jeden ti povie áno, druhý ti povie nie, komu uveríš? Najlepšie sa presvedčíš, keď to vyskúšaš.  Daj tam starý film otvor zadný dekel a skús čo to robí.Tak by sa malo dať pozorovať, či sa ten film previnie, alebo nie.


  • 0

#9 Teryy

Teryy

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 8 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 11 srpen 2017 - 15:03:41

Jeden ti povie áno, druhý ti povie nie, komu uveríš? Najlepšie sa presvedčíš, keď to vyskúšaš.  Daj tam starý film otvor zadný dekel a skús čo to robí.Tak by sa malo dať pozorovať, či sa ten film previnie, alebo nie.

 

Už jsem to zkoušela přímo v terénu už se zaběhlým filmem, a právě že to normálně skočilo na další snímek (což mě zklamalo a naštvalo :D). Tak vyzkouším takto a snad to půjde. Koupila jsem si na to extra Smenu 8M, ale má zaseknuté kolečko, které pomáhá převíjení filmu, a nechce se mi zase do ní strkat další peníze, a sama to nespravím :(


  • 0

#10 Evla

Evla

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 711 příspěvků(y)
  • LocationVajnory
Reputace: 839

Publikováno 11 srpen 2017 - 16:46:35

Technika nesmie vodiť za nos Teba, ale Ty ju musíš vedieť okabátiť. Tiež mi žiadny poloautomat nedovolil zostať na uz exponovanom políčku. Tak som jeden film opakovane vyfotila 2 i viackrát.
  • 0

#11 Teryy

Teryy

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 8 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 11 srpen 2017 - 18:19:48

Zkoušela jsem to, a nejde to no. Zkoušela jsem i Sokola, který má podobný princip (závěrka v objektivu), ale taky marné. 

Naexponovat film dvakrát se mi moc nechce, jelikož bych si nejspíš musela psát, co jsem kdy vyfotila, a stejně si to už pak člověk moc nepamatuje.


  • 0

#12 Evla

Evla

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 711 příspěvků(y)
  • LocationVajnory
Reputace: 839

Publikováno 11 srpen 2017 - 18:28:39

Presne tak, písať, prípadne aj kresliť. Robila som to tak pár rokov. Naučilo ma to disciplíne.
Ak chceš okamžité jednoduché riešenie, naozaj si kúp Mamču RB 67.
  • 0

#13 Teryy

Teryy

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 8 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 11 srpen 2017 - 18:54:38

Jde mi o to zachytit na jeden snímek věci i osoby z jednoho místa (příklad: jsme někde s kamarády, vyfotím je a krajinu/budovy/apod.).

Mám ještě Corinu, ale nevím nevím....


  • 0

#14 pepafotograf

pepafotograf

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 681 příspěvků(y)
  • LocationJablůnka 397
Reputace: 256

Publikováno 11 srpen 2017 - 19:05:09

Erbéčko a je to v klidu,popřípadě Flexaret Standard,taky záleží co od toho člověk očekává-zda vážnější tvůrčí postupy,nebo hračičkaření s aparáty typu Corina...


  • 0

#15 anry44

anry44

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 310 příspěvků(y)
Reputace: 9

Publikováno 11 srpen 2017 - 20:18:55

Taky Yashica D.


  • 0

#16 PetoG

PetoG

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 64 příspěvků(y)
  • LocationTrebišov (SK)
Reputace: 12

Publikováno 11 srpen 2017 - 22:30:49

Zkoušela jsem to, a nejde to no. Zkoušela jsem i Sokola, který má podobný princip (závěrka v objektivu), ale taky marné. 

Naexponovat film dvakrát se mi moc nechce, jelikož bych si nejspíš musela psát, co jsem kdy vyfotila, a stejně si to už pak člověk moc nepamatuje.

Práve som to s tým SOKOLom skúšal a mne to funguje. Je pravda, že keď urobím ten druhý osvit a potom naťahujem ďalší snímok, niekedy sa stane to, že nezačne otáčať kolieskami hneď, ale až keď to poriadne zapadne. To by spôsobilo, že ďalší snímok by bol prekrytý s predchádzajúcim. Pre istotu by som si to kontroloval tak, že by som napol film v kazetke pomocou prevíjacej kľučky a sledoval, či sa odvíja pri naťahovaní ďalšieho snímku. Každopádne by som to aspoň ako experiment skúsil.


  • 0

#17 PetoG

PetoG

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 64 příspěvků(y)
  • LocationTrebišov (SK)
Reputace: 12

Publikováno 11 srpen 2017 - 23:36:24

A ešte som to skúsil s EXA 1a. Na nej to funguje perfektne. FED5 bez šance, podobne KIEV4.


  • 0

#18 PetoG

PetoG

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 64 příspěvků(y)
  • LocationTrebišov (SK)
Reputace: 12

Publikováno 12 srpen 2017 - 06:44:51

A ešte som to skúsil s EXA 1a. Na nej to funguje perfektne. FED5 bez šance, podobne KIEV4.

Opravujem ten KIEV ide tak ako EXA 1a, s tým rozdielom, že je potrebné pri stlačenom čudliku na prevíjanie zároveň podržať koliesko prevíjania aby sa film neposunul. Keď sa to nepridrží, tak sa film normálne presunie na ďalšie políčko.


  • 0

#19 Teryy

Teryy

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 8 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 12 srpen 2017 - 19:03:48

Děkuju za rady a nápovědy. Včera jsem se v Smeně trochu vrtala a nakonec nejspíš funguje :D takže jsem tam vložila film a zkouším, uvidím co z toho vyleze ;)


  • 1

#20 PetoG

PetoG

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 64 příspěvků(y)
  • LocationTrebišov (SK)
Reputace: 12

Publikováno 12 srpen 2017 - 20:31:55

S  tou Smenou by to malo ísť bez problému, lebo tam to vlastne nie je blokované, jedine, žeby išlo o Smenu Symbol. Stredoformátový Ľubiteľ to má tak isto. Podobne ako pri Smene 8M musí fotograf dávať pozor aby neurobil dvojexpozíciu.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních