Přejít na obsah


Fotka

Fotografická emulse a exponometrie filmu


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1 odpovědí na toto téma

#1 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 901

Publikováno 21 srpen 2014 - 11:29:41

Vážení kolegové, fotografické emulse moderních fotografických filmů mají přes sebe nality alespoň dvě různě citlivé vrstvy, takže výsledkem jsou filmy, které snesou bohatou přeexposici a též i jistou podexposici. Vícevrstvé emulse moderních fotomateriálů tedy vytváří několik obrazů, které se však absolutně nekryjí a nemohou tedy dát ve výsledné zvětšenině vlasově ostré zvětšeniny, jako tomu bývá u jednovrstvých klasických emulsí, jejichž zrno je sice větší a více závislé i od vhodné vývojky,

ale poskytuje maximální ostrost obrazu. Při stanovení optimální exposice klasických emulsí bychom měli pečlivě zohlednit světelnou situaci a stanovit přiměřený poměr kontrastu scény, aby expoziční časy nevycházely příliš krátké a světlo mělo dostatek času k vytvoření latentního obrazu. Nemusíme se tedy při fotografování hnát za nejkratšími časy, zejména v případech, kdy používáme robustní a spolehlivý stativ a nechat světlo pracovat. Ploché filmy ADOX jsou předurčeny k postupům, které s pokorou obdivujeme na starých, řezavě ostrých fotografií, vynikajících zejména nádherným podáním

v celé šíři polotónů šedé, či selenovým tónováním sametových odstínů hnědé. Fotografické emulse nízkých citlivostí mají své limity, ale není od věci proniknout do úžasného světa, který mohou zobrazit.

S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik 


  • 0

#2 nojgi

nojgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
Reputace: 70

Publikováno 23 srpen 2014 - 09:50:46

Moc netuším o čem je. Jen jsem zaslech něco o tlustých a tenkých vrstvách. Ty staré postupy měli být polité tlustou vrstvou emulze což způsobovalo údajně menší ostrot, ale určitě nějaké výhody mělo.  Naopak modernější filmy mají být tenkovrstvé a ostřejší.

 

Nicméně když občas koukám do lednice na procházející poklady a očkem do obchodů nacházím různé značky co se už nevyrábí a z toho málo sortimentu v obchodech se mi z cen otáčejí očička v sloup. Budu rád když si za cca 40 let jako důchodce (pokud vůbec nějaký důchod bude existovat)  budu moci koupit jakýkoliv film a nazvětšovat fotku na baryt.

 

Světlu vstříc.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních