Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

FLEXARET VI / naťahovanie,oživenie strojčeka


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
21 odpovědí na toto téma

#1 Drpetko1

Drpetko1

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 302 příspěvků(y)
  • LocationSlovensko
Reputace: 15

Publikováno 24 listopad 2014 - 18:42:32

Dobrý deň,

 

dostali sa mi do rúk dva Flexarety VI.

 

Zachovále stavy, až na unavené hodinové strojčeky (záviekra).

 

Na jednej Flexe mi nejde natiahnuť závierku otočením kolieska na posun filmu ( koliesko sa len točí,ale nespolupracuje s mechanizmom závierky ).Skúšam to pri otvorenej filmovej šachte. AKÝ JE TO PROBLÉM?

 

Pri druhej Flexe naťahovanie a následná expozícia funguje, ide všetko normálne, až na lenivé dlhšie časy a lenivú samospúšť.

AKO SPOJAZDNÍM ZATUHLÉ OZUBENÉ KOLIESKA MECHANIKY? SÚ NA TO ŠPECIÁLNE SPRAYE?

 

Aké mazanie je vhodné použiť na mechanizmy závierok? Predpokladám, je to obdobná mechanika ako v hodinárskej sfére ...

 

A ešte mi ide zatuhlo ostrenie, zrejme aj to treba premazať. Ťažko sa vysúva optický základ z tela Flexaretu.

 

Clona na oboch ide excelentne a hladko.

 

Ďakujem Vám krásne !!!

 

 

 

 


  • 0

#2 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 446 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 284

Publikováno 25 listopad 2014 - 16:49:09

Hodinové strojčeky nie sú unavené, iba špinavé. Treba závierky rozobrať a vyčistiť. 

Mechanizmy závierok sa nemažú! 

Mechanizmus zaostrovania (vysúvania objektívov) je takisto treba rozobrať, vyčistiť, odstrániť zvyšky starej vazelíny, namazať novým tukom a správne zmontovať naspäť.  


  • 0

#3 Drpetko1

Drpetko1

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 302 příspěvků(y)
  • LocationSlovensko
Reputace: 15

Publikováno 25 listopad 2014 - 16:51:50

No super, vďaka,

 

aký tuk/vazelína sa používa na mazanie obdobných vecí?


  • 0

#4 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 839 příspěvků(y)
Reputace: 234

Publikováno 25 listopad 2014 - 18:24:38

špeciálny/a


  • 0

#5 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 839 příspěvků(y)
Reputace: 234

Publikováno 25 listopad 2014 - 18:39:25

Hodinové strojčeky nie sú unavené, iba špinavé. Treba závierky rozobrať a vyčistiť. 

Mechanizmy závierok sa nemažú! 

Mechanizmus zaostrovania (vysúvania objektívov) je takisto treba rozobrať, vyčistiť, odstrániť zvyšky starej vazelíny, namazať novým tukom a správne zmontovať naspäť.  

Vezmu to od konce:

1.zatuhlé ostření řeším v 95% laparoskopicky stříknutím běžného oleje (stříkačka a dlouhá jehla) na konkrétní místa = cca 5 minut zábavy

2.závěrky se mažou, i když jen nepatrnou kapkou hodinářského oleje na kotvičky zpožďovače a samospouště. Včetně částečné demontáže 15 minut práce. Nasucho to sice jede chvíli taky, ale dosti krátce. Nevymyslel jsem to já, je to standartní postup dle směrnic výrobce. Ale je fakt, že to nékdy nepomůže (cca 10-15% případů - nejčastéji je to spojeno s korozí či větší nečistotou) a závěrku pak nutno celkem pracně demontovat.

Ta procenta jsem si necucal z prstu...


  • 2

#6 Drpetko1

Drpetko1

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 302 příspěvků(y)
  • LocationSlovensko
Reputace: 15

Publikováno 26 listopad 2014 - 13:38:32

Záhada naťahovacieho kolečka  na Flexe vyriešená. Ono Flexa bola natiahnutá na " odpálenie ", nainštaloval som drôtenú samospúšť a cvak ... závierka reagovala korektne. Teraz naťahovanie funguje, len exponovať viem len s použitím drôtenej spúšte.

 

Spúšť na tele Flexaretu nejde normálne stlačiť ( ako keby zaseknutá ), len s použitím drôtenej spúšte. Celkovo všetko ide hladko, ale vyžaduje prečistiť.

 

Len spúšť sa nedá stlačiť... Poznáte túto vadu?

 

Ďakujem pekne.


  • 0

#7 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 839 příspěvků(y)
Reputace: 234

Publikováno 26 listopad 2014 - 15:12:31

A není zajišténá ? Nad spouští je čudlík, který musí být v horní poloze, jinak je spoušť blokována.


  • 0

#8 Drpetko1

Drpetko1

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 302 příspěvků(y)
  • LocationSlovensko
Reputace: 15

Publikováno 26 listopad 2014 - 17:42:27

A není zajišténá ? Nad spouští je čudlík, který musí být v horní poloze, jinak je spoušť blokována.

No vidíte :)

 

Ja sa na to pozrem, je tam naozaj ten čudlík....

 

Jaj, ďakujem krásne :)


  • 0

#9 Drpetko1

Drpetko1

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 302 příspěvků(y)
  • LocationSlovensko
Reputace: 15

Publikováno 26 listopad 2014 - 17:50:00

Takže žiadny problém, všetko funguje, treba len namazať. Super!

 

A môžeme fotiť, len keby bolo pekne vonku ...

 

Veľmi pekne ďakujem za Vašu pomoc!


  • 0

#10 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 257 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 058

Publikováno 26 listopad 2014 - 20:43:50

Nevymlouvej se na počasí a foť :) Správně to píše Jenda1250


  • 0

#11 Drpetko1

Drpetko1

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 302 příspěvků(y)
  • LocationSlovensko
Reputace: 15

Publikováno 26 listopad 2014 - 21:18:46

To je pravda, počasie je vždy vhodné ... len " fotograf " nevie fotiť :)


  • 0

#12 Drpetko1

Drpetko1

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 302 příspěvků(y)
  • LocationSlovensko
Reputace: 15

Publikováno 26 listopad 2014 - 21:23:20

Ešte sa spýtam,

 

ako to je s označením čisiel časov:

 

Budem používať expozimeter, tam je súčasná stupnica čisiel časov, ale Flexa má úplne inak označené časy.

Ako viem správne nakombinovať správny čas podľa expozimetra, ak na flexe je značne rozdielne označenie čisiel časov?

 

Na Flexe napr. nie je napr. čas. 125s

 

ďíky


  • 0

#13 salo

salo

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 828 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 139

Publikováno 26 listopad 2014 - 22:15:53

FVI nema cas 1/125, znaceny na ciselniku jako "125"? To bych se teda dost divil...
  • 0

#14 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 839 příspěvků(y)
Reputace: 234

Publikováno 26 listopad 2014 - 22:36:04

Flexaret VI se osazoval závěrkami Metax nebo Prontor SVS (pro export). Metaxy měly ještě tzv. starou řadu časů, Prontory už novou. Z praktického hlediska je to zanedbatelné, třeba nastavit vždy nejbližší podobnou hodnotu.


  • 0

#15 Drpetko1

Drpetko1

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 302 příspěvků(y)
  • LocationSlovensko
Reputace: 15

Publikováno 26 listopad 2014 - 22:58:20

FVI nema cas 1/125, znaceny na ciselniku jako "125"? To bych se teda dost divil...

No presne čas 125s tam nie je, ale 100/200/400 (čo sa týka krátkych časov)

Takže 125 ku navolím v polohe medzi 100-200s, ak to bude správne takto.

 

Ale myslím, že malé odchýlky nebudú patrné na výsledku.


  • 0

#16 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 505 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 749

Publikováno 26 listopad 2014 - 23:18:26

Uf! Nie! Nenechavaj casy na medzipolohe. Zmier sa s tym, ze casy su v inom rade, ako poznas z modernych aparatov. Aj medzi nimi najdes logicku zavislost. Otocenim volica casov na jednu, ci druhu stranu skratis cas na polovicu, resp. predlzis na dvojnasobok. Medzi 1/125 a 1/100 je iba minimalny rozdiel. A kedze expozimetre natruc ukazuju casy niekde medzi 1/125 a 1/250, tak to vyuzijes a nastvis 1/200.


  • 0

#17 Drpetko1

Drpetko1

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 302 příspěvků(y)
  • LocationSlovensko
Reputace: 15

Publikováno 26 listopad 2014 - 23:44:58

Uf! Nie! Nenechavaj casy na medzipolohe. Zmier sa s tym, ze casy su v inom rade, ako poznas z modernych aparatov. Aj medzi nimi najdes logicku zavislost. Otocenim volica casov na jednu, ci druhu stranu skratis cas na polovicu, resp. predlzis na dvojnasobok. Medzi 1/125 a 1/100 je iba minimalny rozdiel. A kedze expozimetre natruc ukazuju casy niekde medzi 1/125 a 1/250, tak to vyuzijes a nastvis 1/200.

Vďaka za upozornenie, podľa tohoto vždy voliť strednú cestu, niečo medzi...


  • 0

#18 Drevorubec

Drevorubec

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 323 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 242

Publikováno 27 listopad 2014 - 01:57:24

Rozdíl mezi 1/100 a 1/125 je právě 1/3 EV, tedy nejmenší používaný dílek na moderních aparátech. Stejně tak ostaní "staré" a "nové" časy. Pro ČB lze rozdíl zanedbat. Vol nejbližší hodnotu, odchylku případně koriguj clonou.
Můj oblíbený expozinetr Sekonic L-208 má novou stupnici a na ní tečky pro starou, tedy lze dobře použít i ke starým aparátům.
  • 0

#19 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 274 příspěvků(y)
  • LocationLobkovice
Reputace: 1 023

Publikováno 27 listopad 2014 - 07:46:02

drpetko,  doporučuji:   pokud  expozimetr pro zvolenou clonu ukazuje 1/60,  na závěrce nastav 1/50.  pokud ukáže 1/125, vol na závěrce 1/100, pokud na expozimetru 1/250,  vol 1/200,   pro  1/500  vol 1/400.

Tedy vždy, zejména  u  filmů  fomapan,  raději  o ten zanedbatelný fousek světla negativ překrm,  než  naopak.


  • 0

#20 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 194 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 150

Publikováno 27 listopad 2014 - 10:17:36

Ako píše Jirinol, radšej najbližší nižší čas a je to OK.

Čo sa týka toho prevíjania, tak je tam problém s tými gumičkami na rolničkách. Oni sú z gumy, ktorá po tých rokoch stvrdla. Zoberme to tak, že najmladšia Flexareta má už svojich 44 rokov. Ak je mechanizmus OK, tak je  potrebné túto gumu zdrsniť, alebo nehradiť niečim iným, na čom nebude prešmykovať film. Ale pozor, nesmie to mať oveľa väčší či menší priemer, pretože otáčanie tejto rolničky odmeriava dĺžku obrázku, a teda aj posuv filmu a medzery medzi obrázkami.

Ja som to vyriešil asi tým, že fotím zo Standartkou a takéto problémy nepoznám, skôr to, že zabudnem, či som film previnul alebo nie :-P . Ostatné, teda optika a závierka sú rovnaké ako u FVI a VII.


  • 0

#21 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 446 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 284

Publikováno 27 listopad 2014 - 10:21:44

Možná budeš překvapen, pokud si ty časy změříš. I u udržované závěrky budou krátké časy podstatně delší, než by měly být. V největší míře je to způsobeno stárnutím materiálu, slábnutím pružin.  


  • 0

#22 salo

salo

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 828 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 139

Publikováno 27 listopad 2014 - 13:28:40

 

FVI nema cas 1/125, znaceny na ciselniku jako "125"? To bych se teda dost divil...

No presne čas 125s tam nie je, ale 100/200/400 (čo sa týka krátkych časov)


 

Toto jsem netušil. Tímto vám děkuji za rozšíření obzorů :-)


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních