Myslim, ze hustomer je najmenej dolezity nastroj riadenia kvality.
Napr E-6, proces, ktor je jeden z najprisnejsie kontrolovanych, vyuziva skor kontrolu pH a analyzu pritomnosti vybranych chemikalii. Hustota je iba taka nadstavba.
Hustomer by mohol byt uzitocny, ak sa stanovuje mnozstvo jedinej (alebo silne prevazujucej) latky. Napr mnozstvo cukru v mustoch. Vyvojky su roztokmi ovela komplikovanejsimi.
O E-6 a riadeni kvality je krasna technicka publikacia
http://www.kodak.co/...als/z131_05.pdf
z ktorej vidno, ze postacujucou podmienkou pre riadenia akosti je pouzivanie a vhodnocovanie control strips-ov.
Predexponovany kusok materialu sa sparcuje v kontrolovanom prcese a porovnava sa s etalonom, vyrobenym vyrobcom. Rozdiely v hodnotach sa analyzuju pomocou niekolkych grafov a pocou rozhodovaceho diagramu.