Přejít na obsah


Fotka

Nikon F3


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
27 odpovědí na toto téma

#1 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 247 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 13 duben 2015 - 08:03:08

Ahoj,

 

dovolil jsem zalozit nove vlakno. Nikde jsem zadne venovane tomuto aparatu nenasel.

 

Obcas narazim na nejakej problem a tak bych rad sdruzil vsechny majitele, aby bylo mozne si vzajemne predat nejake zkusenosti a cenne rady.

 

Na uvod mam dotaz. Odlepilo se mi kousek kuze (nebo co to je) z gripu. A pod tim se objevili nejaky trimry na nastaveni cehosi. Nevite nekdo, co je to a na co je to? Jde mi je o to, jestli je to neco duleziteho. Jsem si teda temer jisty, ze jsem s tim behem opravy ani nehnul, ale kdyby nahodou ... 

 

 

Dik k.


  • 0

#2 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 048 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 630

Publikováno 13 duben 2015 - 08:26:09

Bud si isty, ze to je NO-NO!


  • 0

#3 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 247 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 13 duben 2015 - 08:29:12

Bud si isty, ze to je NO-NO!

 

Jak to myslis? Jakoze nesahat?


  • 0

#4 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 725 příspěvků(y)
Reputace: 35

Publikováno 13 duben 2015 - 09:21:52

Jen pro ukojení zvědavosti, ty tři trimry slouží k nastavení:

 

- řízení automatické rychlosti závěrky

- indikace baterie (minimální napětí baterie)

- úrovně (napětí) signálu pro blesk

 

Fotoaparát ukrývá ještě dalších 7 trimrů. Bez hlubších znalostí bych do jejich nastavení raději nezasahoval ;)


  • 2

#5 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 247 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 13 duben 2015 - 18:48:00

Jen pro ukojení zvědavosti, ty tři trimry slouží k nastavení:

 

- řízení automatické rychlosti závěrky

- indikace baterie (minimální napětí baterie)

- úrovně (napětí) signálu pro blesk

 

Fotoaparát ukrývá ještě dalších 7 trimrů. Bez hlubších znalostí bych do jejich nastavení raději nezasahoval ;)

 

Diky .. nechci se do toho stourat :) Jen me to napadlo, ze to bylo odchlipnuty, kdyz jsem to dostal a tak jsem tu kuzi prilepil, ale jsem si rikal, jestli se s tim nemohlo pred tim treba hnout ... snad ne. Hlavne doufam, ze ne tim rizenim rychlosti zaverky .. to by pak mohlo mit rozhozeny casy??? Toby bylo neprijemne :(


  • 0

#6 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 247 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 14 duben 2015 - 20:31:19

... dekuji vsem za poznatky a vznasim dalsi dotaz!

 

Predem se omlouvam za asi naprosto hloupe otazky, ale jako novy majitel Nikon F3 a navic totalni outsider analogove techniky mi stejne nezbyva nic jineho, nez tento portal ..

 

Takze pokud tu jsou uzivatele F3 a podeli se se mnou o osobni zkusenosti, budu rad.

 

Dnes jsem byl fotit a jedna vec ohledne chovani F3 me uvedla do rozpaku... Muj predesly dotaz byl ohledne ovladacich prvku pod gripem. Ne vlastni vinou se mi odhalili a proto jsem ted trochu nesvuj, jestli nemohlo dojit k jejich neplanovanemu "prenastaveni". K tomu se vaze muj dotaz: Fotil jsem bezne situace. Expozimetr mi daval ruzne casy. Nejdriv me prekvapilo to, ze na cas 1/60 mela zaverka na moje hudebnicko/zvukarske ucho pomaly "takt". Proto po dofoceni jednoho filmu jsem "okometricky" pri otevrenych dvirkach sledoval rychlost zaverky pri ruznych casech. Vypadalo to "normalne". Zalozil jsem tedy novy film. Dnes odpoledne jsem opet pojal podezreni ... na cas 1/60 to melo uchometricky pomalejsi tempo nez na 1/30. Obetoval jsem tedy par snimku a zkoumal. Dosel jsem k nazoru, ze pri stejnem case se meni tempo zvuku v zavislosti na poloze fotoaparatu. Nalezato/nastojato? Ano mohu obetovat pokusny film, psat si zapisky a pak vyhodnotit .. coz stejne udelam, ale proc se nezeptat fundovanych, jestli nemaji podobne zkusenosti? Uz pri prvnim zkoumani zvuku jsem zjistil, ze zaverka moc slyset neni a to co je slyset primarne je zrcadlo. Z toho jsem si selskym rozumem vyhodnotil, ze se nemusi jednat o chybu, ale spis o Newtonuv zakon. Nalezato totiz, pri stejnem case zaverky, se subjektivne zvuk jevi "rychlejsi" nez nastojato. Proto se domnivam, ze by to mohlo byt tim, ze nalezato zrcadlo pada vlastni vahou a tudiz je rchlejsi nez nastojato, kdy vyviji pohyb ze strany na stranu. Je to mozne, nebo je to jen haluz a muj aparat neni v poradku???

 

Diky za vase poznatky a jeste jednou se omlouvam za, mozna, nemistne dotazy.

 

K.


  • 0

#7 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 247 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 14 duben 2015 - 20:37:24

... jeste dodam, ze jsem s timto aparatem nafotil dva filmy a nepripadalo mi, ze by tam byl nejaky "pruser" ... a taky se omlouvam za hrubky v predeslem prispevku, psal jsem to trochu rychle a po par chmelovych injekci :D


  • 0

#8 Vojta

Vojta

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 258 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 14 duben 2015 - 21:13:04

Zvuk zrcadla jde eliminovat jeho předsklopením (pokud je použito MLU, nefunguje režim A).

Jinak okolo zámku expozice je páčka, kterou se spustí závěrka bez elektroniky a má, doufám že se nepletu, čas 1/60. To by mělo fungovat vždy. Když dojde baterka, přestane fungovat normální spoušť a touto páčkou jde dofotit film.

Jinak F3 umí asi 5 snímků za vteřinu, takže zvuk je naopak rychlý a tvrdší. I při delším čase je to klap - klap. Žádné romanticky máslové zapředení plátěné závěrky.

Pokud je nastaven režim A, tak displej ukazuje nejbližší celou hodnotu. Proto je možné, že na 1/30 a 1/60 bude za určitých podmínek téměř stejný čas.

Ale tím to asi nebude.


  • 0

#9 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 247 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 15 duben 2015 - 06:48:54

Zvuk zrcadla jde eliminovat jeho předsklopením (pokud je použito MLU, nefunguje režim A).

Jinak okolo zámku expozice je páčka, kterou se spustí závěrka bez elektroniky a má, doufám že se nepletu, čas 1/60. To by mělo fungovat vždy. Když dojde baterka, přestane fungovat normální spoušť a touto páčkou jde dofotit film.

Jinak F3 umí asi 5 snímků za vteřinu, takže zvuk je naopak rychlý a tvrdší. I při delším čase je to klap - klap. Žádné romanticky máslové zapředení plátěné závěrky.

Pokud je nastaven režim A, tak displej ukazuje nejbližší celou hodnotu. Proto je možné, že na 1/30 a 1/60 bude za určitých podmínek téměř stejný čas.

Ale tím to asi nebude.

 

 

O Auto rezimu to vim. Pouziva vic casu nez po jedne clone. Ale zkousel jsem to na manual. Proto jsem dosel az k tomu, ze na stejny cas to ma jiny zvuk nastojato nez nalezato. Tak budu predpokladat, ze to je opravdu tim zrcadlem a zaverka jede furt stejne .. coz uvidim jakmile vyvolam film ... Jen me napadlo, jestli to neni rozbity, toto vse ... Diky


  • 0

#10 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 567 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 16 duben 2015 - 21:00:38

5 snimku za vterinu? To mas vyzkouseno?
  • 0

#11 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 048 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 630

Publikováno 16 duben 2015 - 23:35:19

5 snimku za vterinu? To mas vyzkouseno?

Ano.


  • 0

#12 Vojta

Vojta

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 258 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 17 duben 2015 - 13:52:51

Já ne, ale motor MD-4 umí 5,5 snímků za vteřinu :-)


  • 0

#13 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 737 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 854

Publikováno 17 duben 2015 - 19:50:37

5 snimku za vterinu? To mas vyzkouseno?

samozřejmě,   pokud  budeš  exponovat  časem  třeba  1/30s nebo delším,  tak  to  mašinka stíhat nebude.  :-)


  • 0

#14 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 567 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 22 duben 2015 - 20:00:31

Jen mi to prislo hrozne rychle na foceni s f3 no tak pardon pardi to by me ani nenapadlo na f3 muzes tedy i skoro tocit videa kratka.
  • 0

#15 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 048 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 630

Publikováno 22 duben 2015 - 20:38:29

 

5 snimku za vterinu? To mas vyzkouseno?

samozřejmě,   pokud  budeš  exponovat  časem  třeba  1/30s nebo delším,  tak  to  mašinka stíhat nebude.  :smile:

 

Kim Ir-Sen je jedina odsoba na svet, ktora dokaze s F3kou urobit 5obr/s s expozicnymi casmi aj okolo 2 sekund ...

Kedze vedel chodit uz ke mal 3 mesiace :)


  • 0

#16 mvrba

mvrba

    Nováček

  • Předplatitel
  • 137 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 28 duben 2015 - 15:50:52

 

 

5 snimku za vterinu? To mas vyzkouseno?

samozřejmě,   pokud  budeš  exponovat  časem  třeba  1/30s nebo delším,  tak  to  mašinka stíhat nebude.  :smile:

 

Kim Ir-Sen je jedina odsoba na svet, ktora dokaze s F3kou urobit 5obr/s s expozicnymi casmi aj okolo 2 sekund ...

Kedze vedel chodit uz ke mal 3 mesiace :)

 

 


Kromě Kima samozřejmě ještě Chuck Norris - nebuďme nespravedliví.

To je prý také jediný člověk, který umí z USA udělat USB.


  • 0

#17 maska1327332594

maska1327332594

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 10 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 24 srpen 2015 - 12:13:38

Zdravím, jsem spokojený uživatel F3, který se potýká s nezanedbatelným problémem:

časy /500 /1000 /2000 lítají špatně (používáno na A). všechny ostatní fungují jak mají, tyto jsou ale (pravděpodobně) rychlejší, navíc se mi lamely nezdají zcela synchronizované (viz sken, pravá část jen téměř černá)

 

sken: https://www.dropbox....img898.jpg?dl=0

 

F3 používám už téměř rok, bral jsem ji z ebay a tato chyba mi ji doprovází od začátku (i přes to jsem s ní spokojeně pracoval - těmto časům jsem se úspěšně vyhýbal). poslední dobou jsem ale začal přemýšlet nad opravou.

nedokázali byste mě prosím odkázat na člověka, který má s opravou těchto Nikonů zkušenosti? (v jiném threadu jsem narazil na zmínku o jistém Kriwoelovi, ale je to už několik let zpátky a neobjevil jsem na něj ani kontakt). oficiální servis Nikon v ČR je prý také stále opravuje, avšak jsem narazil na poměrně špatné zkušenosti lidí, co jejich služeb využili

co se týče ND, mám jedno nefunkční F3 tělo v záloze, tak by se z něj snad dala chybná část vypreparovat. (případně jsem na zahraničním foru četl zmínku o knobech(?) ukrytých na těle, kterými se dá závěrka nějakým způsobem nastavit).

Díky za rady, hezký den!


  • 0

#18 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 146 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 023

Publikováno 24 srpen 2015 - 15:02:24

zkus http://www.fotoopravna.cz/?menu=1

mně tam dělali  Nikona FA ( ale ne závěrku)


  • 0

#19 maska1327332594

maska1327332594

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 10 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 2 září 2015 - 21:31:33

JirkaM: Díky, zkusím :)


  • 0

#20 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 247 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 25 červenec 2017 - 11:45:55

Ahoj,

 

po delsi dobe jsem zacal zase fotit F3-kou. Vsechny filmy mi lezou preexponovane. (ID11, R09, Diafine). Nevite nekdo o nejakym servisu, kde by me fotak nastavili? Expozimetr ukazuje v porovnani s jinymi fotaky co mam doma stejne hodnoty, tak to vypada, ze zaverka "jde pomaleji"???

 

Dik 


  • 0

#21 maska1327332594

maska1327332594

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 10 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 25 červenec 2017 - 21:10:41

Můj problém s F3 (viz výše) vyřešil pan Arnošt Vítek z Terezína. 

https://fotoservis-vitek.sluzby.cz/

Opravoval mi už druhou věc (ještě VF závěrku) a i když se v oněch konkrétních mechanizmech vrtal poprvé, vždy měl zkušenosti s jinými, které fungují na stejném principu. Tedy: v mém případě u F3 stačilo poutáhnout pružinku druhé lamely, prý typický problém plátěných štěrbinových závěrek. Oficiální (mnohem složitější) řešení podle servisního manuálu F3 bylo pootočení nějakých ovládacích knobů schovaných pod vnějším olepem těla. Oficiální servis Nikon mi tělo poslal zpátky netknuté, že prý jim chybí ND....

Zkus mu zavolat, snad bude vědět jak na to. 


  • 0

#22 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 247 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 25 červenec 2017 - 23:40:27

Můj problém s F3 (viz výše) vyřešil pan Arnošt Vítek z Terezína. 

https://fotoservis-vitek.sluzby.cz/

Opravoval mi už druhou věc (ještě VF závěrku) a i když se v oněch konkrétních mechanizmech vrtal poprvé, vždy měl zkušenosti s jinými, které fungují na stejném principu. Tedy: v mém případě u F3 stačilo poutáhnout pružinku druhé lamely, prý typický problém plátěných štěrbinových závěrek. Oficiální (mnohem složitější) řešení podle servisního manuálu F3 bylo pootočení nějakých ovládacích knobů schovaných pod vnějším olepem těla. Oficiální servis Nikon mi tělo poslal zpátky netknuté, že prý jim chybí ND....

Zkus mu zavolat, snad bude vědět jak na to. 

 

Dekuji Za typ. Je to dost daleko .. nejlepe, kdyby to umel nekdo z Vychodnich Cech...


  • 0

#23 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 048 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 630

Publikováno 26 červenec 2017 - 10:03:41

Totalna oprava elektroniky F3 stoji v Nemecku 350€.
Mozno je to vela, ked niektore kusy sa predavaju okolo 200€, na druhej strane by som pri slusnom tele celu tu elektroniku vymenil. Sam mam jedno take telo a uvaha uz okolo isla. Na aparatoch byva totiz elektronika ta nejmenej spolahliva sucast. Pekne telo a spolahliva eletronika - kolko to moze este tesit zanietenca? 30 rokov? 


  • 0

#24 maska1327332594

maska1327332594

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 10 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 28 červenec 2017 - 22:06:38

 

Můj problém s F3 (viz výše) vyřešil pan Arnošt Vítek z Terezína. 

https://fotoservis-vitek.sluzby.cz/

Opravoval mi už druhou věc (ještě VF závěrku) a i když se v oněch konkrétních mechanizmech vrtal poprvé, vždy měl zkušenosti s jinými, které fungují na stejném principu. Tedy: v mém případě u F3 stačilo poutáhnout pružinku druhé lamely, prý typický problém plátěných štěrbinových závěrek. Oficiální (mnohem složitější) řešení podle servisního manuálu F3 bylo pootočení nějakých ovládacích knobů schovaných pod vnějším olepem těla. Oficiální servis Nikon mi tělo poslal zpátky netknuté, že prý jim chybí ND....

Zkus mu zavolat, snad bude vědět jak na to. 

 

Dekuji Za typ. Je to dost daleko .. nejlepe, kdyby to umel nekdo z Vychodnich Cech...

 

 

taky to mám ze Zlína docela z ruky, tak jsem to v obou případech posílal poštou. mám pocit, že cca za týden jsem měl opravenou F3 doma


  • 0

#25 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 146 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 023

Publikováno 30 červenec 2017 - 09:06:27

 

 

Dekuji Za typ. Je to dost daleko .. nejlepe, kdyby to umel nekdo z Vychodnich Cech...

 

.... chci si nechat opravit (možná poprvé v životě) 40 let starý japonský foťák a chci, aby byla opravna do 100 kilometrů pro každého.. odkudkoli..

Neříká se tomu rozcapenost?

Buď rád, že to opravuje někdo někde v Čechách...nebude tomu tak trvale. Časem budeme rádi za Evropu.


  • 4

#26 Popmar

Popmar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 247 příspěvků(y)
  • LocationLitomyšl
Reputace: 25

Publikováno 31 červenec 2017 - 12:23:48

 

 

 

Dekuji Za typ. Je to dost daleko .. nejlepe, kdyby to umel nekdo z Vychodnich Cech...

 

.... chci si nechat opravit (možná poprvé v životě) 40 let starý japonský foťák a chci, aby byla opravna do 100 kilometrů pro každého.. odkudkoli..

Neříká se tomu rozcapenost?

Buď rád, že to opravuje někdo někde v Čechách...nebude tomu tak trvale. Časem budeme rádi za Evropu.

 

 

Proc rozcapenost? .. Slusne jsem se zeptal nic vic. Nespecham, treba nekdo bude znat nekoho bliz. Pokud ne poslu to kam bude treba. Co je na tom nelogickeho, ze bych rad nasel nekoho nejlepe v sousednim baraku? 

 

Tvuj prispevek jsem nepochopil, nebyl k veci, neodpovidal na muj dotaz! 


  • 0

#27 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 146 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 023

Publikováno 31 červenec 2017 - 17:11:04

Takže jenom naivita?

Ještě nedávno jsem nechával opravovat v Litoměřicích:

Web: http://www.fotoopravna.cz   Adresa: Svatováclavská 329/7
412 01 Litoměřice - Předměstí
Ústecký kraj / okres Litoměřice   Mobil: +420 603 185 464   Telefon: +420 416 535 053   E-mail: fotoopravna@fotoopravna.cz    

 

Ale - web už se tváří neaktivní... tak ještě chvíli hledej ... anebo spěchej do Terezína...


  • 0

#28 kapros1

kapros1

    Nováček

  • Předplatitel
  • 494 příspěvků(y)
  • LocationJenčice
Reputace: 347

Publikováno 1 srpen 2017 - 08:01:17

Takže jenom naivita?
Ještě nedávno jsem nechával opravovat v Litoměřicích:
Web: http://www.fotoopravna.cz   Adresa: Svatováclavská 329/7
412 01 Litoměřice - Předměstí
Ústecký kraj / okres Litoměřice   Mobil: +420 603 185 464   Telefon: +420 416 535 053   E-mail: fotoopravna@fotoopravna.cz    
 
Ale - web už se tváří neaktivní... tak ještě chvíli hledej ... anebo spěchej do Terezína...


Do Terezína chodí i pošta. Stejně, i kdyby opravář bydlel v sousedství, nenechá koukat při opravě do ruky.
Také jsem posílal do opravy foťák poštou.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních