Přejít na obsah


Fotka

Výběr zrcadlovky


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
74 odpovědí na toto téma

#51 janceman

janceman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 37 příspěvků(y)
Reputace: 13

Publikováno 26 červenec 2015 - 07:38:31

Vím , co chyba znamená , návod k aparátu mám , vím že to může být buď špatně založený film , nebo "porucha " , odkazující na navštěvu servisu , když je nasazený nekompatibilní objektiv , mělo by to podle návodu psát  "Fee" , dělá mi to to stejné i když není nasazený žádný objektiv , podle mě je po něm , ještě jsem tu našel starou diskuzi která je podobná mému problému , http://www.temnakomo...f65#entry467984  , možná se jedná uplně o stejný problém , mysím počkat na ten film a pak uvidím . 


  • 0

#52 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 519 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 762

Publikováno 26 červenec 2015 - 09:15:26

... len som sa trosku odviazal.

Ale vratim sa k vyberu modelu. FM, FE, F2, F - to by mal byt tvoj prioritny vyber.


  • 0

#53 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 263 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 059

Publikováno 26 červenec 2015 - 09:56:20

Vím , co chyba znamená , návod k aparátu mám , vím že to může být buď špatně založený film , nebo "porucha " , odkazující na navštěvu servisu , když je nasazený nekompatibilní objektiv , mělo by to podle návodu psát  "Fee" , dělá mi to to stejné i když není nasazený žádný objektiv , podle mě je po něm , ještě jsem tu našel starou diskuzi která je podobná mému problému , http://www.temnakomo...f65#entry467984  , možná se jedná uplně o stejný problém , mysím počkat na ten film a pak uvidím . 

To se týkalo mé F65 - asi to nebyl stejný problém.

Dlouho jsme to tělo nepoužívali, byly vyndané baterky a zůstal založený rozfocený film.

Po vložení baterek si s tím tělo nevědělo rady. Musel jsem vymotat film. a znovu vložit. Od té doby je v pořádku.


  • 0

#54 janceman

janceman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 37 příspěvků(y)
Reputace: 13

Publikováno 26 červenec 2015 - 19:48:49

už jsem to rozjel . pujčil jsem si Nikon 35 mm 1,8 G AF-S , po nasazení tohodle objektivu  jsem vyndal a znovu vložil baterie a F65 začal spolupracovat , vyzkoušel jsem tedy i ostatní objektivy co mám ,Tamron AF SP 70 - 200 f/2,8 Di LD (IF) Makro , Tokina AF 193 19-35mm f/3.5-4.5  , fungují bez probléů , i clona i AF , Dokonce i Sigma 17-50mm f/2,8 EX DC OS HSM , funguje vše jak má , ta je ale na DX tak když ji použiji tak je v hledáčku vidět okraj objektivu , to možná pujde ale vyřešit ořezem při zvětšování , akorát ta manuální Sigma 28mm mi neukazuje clonu , tudíž mi nefunguje ani expozimetr ,na foťáku jde nastavit jen čas a clona na objektivu  tak budu muset používat expozimetr zvlášť.


  • 0

#55 dodoxbb

dodoxbb

    Nováček

  • Předplatitel
  • 364 příspěvků(y)
  • LocationBanská Bystrica
Reputace: 197

Publikováno 26 červenec 2015 - 22:02:50

riešil som toto pred cca 4 mesiacmi, mám digitálnu výbavu NIKON. Po naštudovaní všetkého mi vyšiel ako najlepšia voľba NIKON F100. Zohnal som ho v slušnom stave, bez problémov vie používať sklá typu D (bez motora) aj AF-S (s ultrazvukovým motorom). Funguje mi na ňom aj blesk SB900. V podstate všetko, čo mám je s ním kompatibilné. Výborne a rýchlo ostrí, veľmi dobre a presne meria expozíciu.

Fotím s ním pomerne málo, ale som spokojný. Nosím ho tiež v brašni s veľkým formátom ako výborný a presný expozimeter s možnosťou bodového aj celoplošného merania... A občas naň cvaknem niečo, na čo sa mi zdá planfilm pridrahý :-) :-) F90x som škrtol z výberu, pretože nepozná VR a F100 vie využiť aj tento prvok. Staršie mechanické som škrtol okamžite, mne by proste chýbal AF a matrix meranie... F5 je už drahá a to som zas nechcel na to vyhodiť také peniaze...

Info o kompatibilite objektívov nájdete tu:

http://www.nikonians...s-compatibility


  • 0

#56 Moravak

Moravak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 19 příspěvků(y)
Reputace: -6

Publikováno 29 červenec 2015 - 19:39:04

Kup si F3, nebo F4. Zatím lepší stroj nikdo nevymyslel. Teda pokud nechceš tahat váhu F5 nebo F6.
F100 je už ošizený drek. F3 i F4 Tě přežije a výsledek je jistota. Tedy pokud nejsi masochista a máš touhu se trápit.
  • 1

#57 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 519 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 762

Publikováno 29 červenec 2015 - 21:34:48

F100 nie je "osizeny drek".

Myslim, ze kto ju nevlastnil, neoceni jej kvality. Zle skusenosti by mohli mat iba ti, ktori kupili z druhej ruky hodne "jety" kus. 

(Kupoval som si ho pred 10 rokmi uplne novy, s uplne novou 2,8/35-70 D a uplne novou SB-600. Natruc digitalu. Ale ktosi sa ku nam vlupal a ukradol celu brasnu. Tak som si kupil zase uplne novu F100, SB600 ... ale k 2,8/35-70 som sa novej uz nikdy nedostal.)


  • 0

#58 Moravak

Moravak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 19 příspěvků(y)
Reputace: -6

Publikováno 30 červenec 2015 - 06:34:52

Nemyslím, co do focení ale do kvality. Podívej se v porovnání s F3, jak vypadá poruchovost a prodej bazarových. F stovek je plný ebay za pár korun a nikdo to nechce. Naproti tomu F3 je stále dražší, i když daleko starší.

Myslím, že životnosti  40 let se F100 ani nedočká. Navíc nefotí lépe, než F3, nebo 4. 

Tím netvrdím, že je to fotí zle ale z pohledu srovnání kvality, je to prostě poruchový drek.


  • 0

#59 dodoxbb

dodoxbb

    Nováček

  • Předplatitel
  • 364 příspěvků(y)
  • LocationBanská Bystrica
Reputace: 197

Publikováno 30 červenec 2015 - 07:08:26

Po tejto stránke som to neriešil, nemám sa ako dostať k oficiálnej informácii o poruchovosti F100 ani iných typov. F100 bolo vyrobených omnoho viac oproti F3-4, asi preto je ich v bazároch viac. A nikto to nechce, lebo takmer nikto už nefotí na film... Drobnosti sa dajú opraviť, ak sa mi pokazí, hodím ho do koša a kúpim druhý... Veď je to len držiak filmu :-) :-)


  • 0

#60 lukas.erba

lukas.erba

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 295 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 118

Publikováno 30 červenec 2015 - 07:10:12

ty bláho, to je zase vlákno o hrnci a o tom, jestli bude dobře vařit...


  • 5

#61 Moravak

Moravak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 19 příspěvků(y)
Reputace: -6

Publikováno 30 červenec 2015 - 08:02:32

Dovolím si nesouhlasit.  F3, F4 i F100,  je na film. 

Je třeba ale vzít v potaz, že F100 nebylo profesionální tělo ale pouze vyšší třída. V třídě profi byl F, F2, F3, F4, F5 a F6. Nic jiného.

Je to vidět i na ceně. Tělo F100 se prodávalo tuším za 1400 USD a u nás 50000. A ke dnešnímu dni cena spadla na minimum. Ale vzhledem k tomu, že to nebylo profi tělo, je to přirozené.

Když končil prodej F3 a uváděl se na trh F100, porovnával jsem obojí na prodejně a cena obou byla tehdy plus minus stejná.

Pokud se nepletu, tak F3 se vyrobilo k milionu kusů, F100 netuším.....

Ale jinak každému se líbí něco, tak si může vybírat, nabídka je pestrá. 


  • 0

#62 nojgi

nojgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
Reputace: 68

Publikováno 30 červenec 2015 - 09:53:11

Tady je sranda jak jsme už zmlsaný a zblnutý ostatní reklamou a slevami. Koupím si tohle protože to bylo dražší a tím pádem to musí být pro mé účely lepší.  Bavíte se zde o strojích, o kterých se minulým a to i časově poměrně nedávno,  amatérům ani nesnilo. Začínal jsem se Zenitem 3M. I když mě čas od času vytrestal, měl omezenou volbu expozičních časů a bouchnutí zrcátka vždy někoho v okolí vyplašilo. Přesto se sním pracovat a vznikly poměrně slušné snímky.

 

Porovnej si sám a vybírej co přesně tobě a peněžence vyhovuje. Rozdíl v dnešních cenách netuším. Měl jsem v ruce F3 i F100. Od F3 nečekej autofokus, sofistikované přepínání měření a podobné vychytávky. Tyhle věci naopak najdeš u F100 a mohu říci, že autofokus s profi objektivem od nikonu je sakra rychlý a přesný. F4 neznám.  Minimálně F3 a F100 jsou kostrukčně úplně jiné fotoaparáty. Všechno to jsou buď profi stroje nebo vyší třídy. Z toho plyne i používání a zmiňované opravy. Dneska si tatínek koupí D810A na focení svého dítěte na zahrádce. Dříve se tyhle foťáky kupovaly na práci. 

 

Jak jsem psal již v minulém příspěvku. Hlavně si řekni co ti současný nikon D7100 nedává, proč chci pořídit plné políčko filmu, včem bude jiné (lepší/ horší) a co si od toho všeho včetně využití obou podobných strojů slibuji. 

 

Pár odkazů:

manuály http://www.butkus.or...inon/index.html

wiki https://en.wikipedia...wiki/Nikon_F100

F100 http://www.kenrockwe...n/f100intro.htm

F3 http://www.kenrockwe...kon/f3.htm#spex

F4 http://www.kenrockwe...kon/f4.htm#spex


  • 0

#63 Moravak

Moravak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 19 příspěvků(y)
Reputace: -6

Publikováno 30 červenec 2015 - 12:05:37

Jak říkám. Každému, jak je libo.
Kolik lidí, tolik chutí. Kdo chce, ať používá třeba Lomo.
  • 0

#64 keramiko

keramiko

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 159 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 30 červenec 2015 - 13:32:02

Lomo? Slyšel jsem Lomo? To taky používám!:)


  • 1

#65 dodoxbb

dodoxbb

    Nováček

  • Předplatitel
  • 364 příspěvků(y)
  • LocationBanská Bystrica
Reputace: 197

Publikováno 30 červenec 2015 - 22:47:53

Dovolím si nesouhlasit.  F3, F4 i F100,  je na film. 

Je třeba ale vzít v potaz, že F100 nebylo profesionální tělo ale pouze vyšší třída. V třídě profi byl F, F2, F3, F4, F5 a F6. Nic jiného.

Je to vidět i na ceně. Tělo F100 se prodávalo tuším za 1400 USD a u nás 50000. A ke dnešnímu dni cena spadla na minimum. Ale vzhledem k tomu, že to nebylo profi tělo, je to přirozené.

Když končil prodej F3 a uváděl se na trh F100, porovnával jsem obojí na prodejně a cena obou byla tehdy plus minus stejná.

Pokud se nepletu, tak F3 se vyrobilo k milionu kusů, F100 netuším.....

Ale jinak každému se líbí něco, tak si může vybírat, nabídka je pestrá. 

Prečo by som mal niečo také brať v potaz... Ročne na ňom naexponujem tak 30 - 40 filmov, na to nepotrebujem profi foťák, tie boli stavané na 4 - 5 filmov denne. Mimochodom, dobrú fotku robí na 70% fotograf, 25% objektív a 5% telo. Tak o čom tu debatujeme :-) :-) A ako som spomínal, aj tak mi viac menej slúži hlavne ako výborný spotmeter :-)


  • 1

#66 bzencak

bzencak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 993 příspěvků(y)
Reputace: 470

Publikováno 31 červenec 2015 - 09:22:33

Ahojte Všichni, mám na vás prosbu. Nemáte někdo někde nějaké plonkové tělo s bajonetem Canon FD? Moje dcera (11) projevila zájem vyzkoušet film. Možná to bude jen na chvilku a tak potřebuji něco jednoduchého mechanického. Nějaká skléčka ještě mám z dob dávno minulých.


  • 0

#67 Notorius

Notorius

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 723 příspěvků(y)
Reputace: 216

Publikováno 31 červenec 2015 - 09:29:32

Ahojte Všichni, mám na vás prosbu. Nemáte někdo někde nějaké plonkové tělo s bajonetem Canon FD? Moje dcera (11) projevila zájem vyzkoušet film. Možná to bude jen na chvilku a tak potřebuji něco jednoduchého mechanického. Nějaká skléčka ještě mám z dob dávno minulých.

Poslal jsem ti soukromou zprávu. Jaké máš k tomu ještě skléčka? Až se jich budeš zbavovat, ozvi se. :-)


  • 0

#68 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 805 příspěvků(y)
Reputace: 118

Publikováno 31 červenec 2015 - 21:43:50

Jestli ti to trochu pomůže.

Přiložený soubor (y)

  • Přiložený soubor  001.jpg   478,24K   13 Počet stažení

  • 0

#69 janceman

janceman

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 37 příspěvků(y)
Reputace: 13

Publikováno 5 srpen 2015 - 10:13:01

o výkendu jsem testoval F65 s různýmy skly a myslí že docela v pohodě , zvětšoval jsem jen na 10x15 a vypadá to dobře , jediné co mi přijde trochu divné je že jsem zkoušel 3 objektivy , každý po 12 snímcích a každý jakoby fotil jinak co se týče expozice , na každých 12 fotek jsem musel upravovat čas osvitu ( 12 jsem vyladil a svítil s jedním časem , (13s) jak jsem začal dělat fotky co byli s jiným objektivem , musel jsem měnit čas (15s) ,ty pak byly pěkne všecny na stejny čas ,  to samé na třetí objektiv (14s) expozici jsem si na fotáku hlídal , tak tím to nebude . Jeden z objetivů byl plně manuální ale měřil jsem expozimetrem ,ale jiným než ve foťáku tak tam by jsem to pochopil že tam může být nějaká odchylka protože mám takovou starou ruskou fenu  :-P


  • 0

#70 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 519 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 762

Publikováno 5 srpen 2015 - 19:40:06

Ty vidis rozdiel vo fotografiach exponovanych 12, 13 a 14s? Gratulujem k dobrym ociam :)

Ked samotny aparat sa pohybuje pri merani +/-15%, tak tie tvoje rozdiely pokryje. Ovela vacsiu chybu vykazuju lamely clony. Ani 2x po sebe nezaskocia na rovnake miesto a preto najdes rozdiely u jedneho a toho isteho objektivu. Rozne objektivy davaju navyse rozne chyby. A je z toho velmi slusny chaos.

Mas to dobre, iba o tom nevies.


  • 2

#71 salo

salo

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 847 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 138

Publikováno 29 listopad 2019 - 12:47:20

Sám jsem pořídil nedávno sestavu Nikon F75, tři zoomy, battery grip, systémový blesk, nějaké filtry. S F75 se stále ještě seznamuju, ale chtěl bych se zde podělit o první dojmy.

Je to fajnová mašinka a s gripem je to úplně o něčem jiném než bez něj. Hlavně do něj můžu nacpat nabíjecí AA baterky.

Velmi se mi líbí, že umí pracovat v podstatě s jakýmkoliv Nikkor AF sklem (AF-D, AF-G, AF-S).

Aparát má ale pár nectností (seřadil jsem je dle závažnosti):

  1. Umí pouze filmy s DX kódy, ISO nelze ručně nijak nastavit.
  2. Nejkratší čas závěrky je 1/2000 s, což může někdy vadit.
  3. Přepínání mezi různými režimy měření expozice probíhá automaticky na základě zvoleného expozičního režimu (PSAM) a jediný způsob, jak to částečně ovlivnit, je změna nastavení AE-L tlačítka v custom menu, kdy AE-L tlačítko aktivuje buď Center-Weighted, Matrix nebo Spot režim. Bohužel chybí samostatná páčka, kterou by se daly přímo přepínat režimy měření expozice.

Prozatím vše. Ještě uvidím, co z toho vyleze za fotky, první testovací film stále čeká na vyvolání.


  • 0

#72 lukee

lukee

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 232 příspěvků(y)
Reputace: 41

Publikováno 29 listopad 2019 - 13:03:22

salo: Kvůli tomu DX u ISO jsem pořídil F80, ale u F75 to jde obejít kompenzací expozice pokud chceš push/pull, akorát je blbý že na to musíš pořád myslet, hlavně i v režimu M. Grip na tužkovky na F80 by se mi taky hodil, ale je jich jak šafránu.

Chtěl jsem taky vytvořit aplikaci na Android, která by pomohla s číselným menu (co znamená co), možná se do toho do konce roku ještě pustím...


  • 0

#73 salo

salo

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 847 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 138

Publikováno 29 listopad 2019 - 14:40:26

Ahoj. Ano, kompenzace expozice jako cesta k push/pull mě samozřejmě taky napadla a budu to používat. Ale není to pohodlné. Nechápu, že do F75 nedali volbu ISO. Kdyby to ten foťák měl, neměl bych k němu prakticky žádné výhrady a pro většinu účelů by mi stačil.


  • 0

#74 gjan

gjan

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 14 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 30 listopad 2019 - 04:14:10

Toto by ti aspoň trochu nepomohlo? https://youtu.be/R4ZbElJZcRE
  • 0

#75 salo

salo

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 847 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 138

Publikováno 1 prosinec 2019 - 17:30:19

Tohle znam, ale treba to nekomu jinemu pomuze.
Asi takhle: mam dost dalsich AF fotaku, kde lze ISO nastavit rucne. Svym prispevkem jsem jenom chtel upozornit pripadne zajemce o tento model Nikonu na omezeni, ktere ten aparat ma. A krome tech uvedenych bodu jsem s nim velmi spokojeny.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních