Přejít na obsah


Fotka

Flexaret III nastavení expozice

Flexaret expozice

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
15 odpovědí na toto téma

#1 DavidKonecny

DavidKonecny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 18 srpen 2015 - 10:48:09

Dobrý den, snažím se o rozběhnutí starého Flexaretu III (nikdy jsem s podobým aparátem nefotil) a rád bych jej vyzkoušel než jej případně dám vyčistit/opravit. Zarazila mne jedna věc hned na začátku, a to označení výběru expozičního času (viz přiložený obrázek), které vypadá jako by jej tam někdo vyrobil -- může mi prosím nekdo potvrdit že je toto označení správné, tj. tam kde má být? Děkuji!

Přiložený soubor (y)


  • 0

#2 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 858 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 879

Publikováno 18 srpen 2015 - 11:21:36

je to určitě Flexaret III ?


  • 0

#3 DavidKonecny

DavidKonecny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 18 srpen 2015 - 11:30:06

Podle všeho ano, má páčku na převíjení filmu, tedy by to měla být trojka, alespoň doufám, viz obrázky níže.

Přiložený soubor (y)


  • 0

#4 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 964 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 110

Publikováno 18 srpen 2015 - 11:31:48

Ten istý dotaz ako jirinol, je to skutočne F III.? Čas 1/500 mali len F VII., ak sa nemýlim, a ak telo je skutočne F III, tak potom ostáva len teória o amatérskom prerobení, alebo si objavil úplne neznámy model Flexarety, ktorý by tým bol veľmi vzácny. Čo používa na pretáčanie filmu?

Ináč, ak nastavíš naproti tej značke 500 alebo B a funguje to, tak je to správne.


  • 0

#5 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 964 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 110

Publikováno 18 srpen 2015 - 11:38:54

Fotky prišli v momente odoslania. Skutočne je to F III., ale Kompur Rapid s 500 a bez kontaktu na blesk, zaujimavé. Čo vy na to p.Vait, ako uznávaný odborník na Flexarety?


  • 0

#6 DavidKonecny

DavidKonecny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 18 srpen 2015 - 11:48:21

Foto viz předchozí příspěvek, na převíjení filmu je páčka, všechny ostatní popisy sedí též oproti tomu co píše Einhorn, teď jsem dohledal podle typu závěrky (Compur Rapid) ještě další foto, zdá se že je to model z roku 1948 (http://www.flexarety.cz/flexaret-iii/ -- druhý z vrchu), na fotce se zdá že je taktéž podobná tečka, čili to asi opravdu je původní označení, jakkoli vypadá jako dodělávaná dírka.
PS při testování na B spoušť seděla, vteřina také cca odpovídala, tedy zřejmě vše ok!


  • 0

#7 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 804 příspěvků(y)
Reputace: 227

Publikováno 18 srpen 2015 - 13:29:21

Nu, s těmi Compur Rapidy je to trochu zamotanější historie, napíšu to tak, jak jsem slyšel, zdá se mi to uvěřitelné.

Původně jimi byla vybavena série pro export do USA. Pětisetina - parametr skvělý, Compur a jeho pověst taktéž bezva, jenže se jaksi zapomnělo, že na začátku 50. let produkovat foťáky, které nejsou vybaveny kontaktem na blesk, je sice možné, ale prodávat je za železnou oponou zhola nemožné. U prvních dodávek do USA tak narychlo američtí prodejci zařídili buď výměnu závěrek nebo - ješté bizarnější řešení - dodatečnou úpravu, resp. "vybudování" kontaktu na již hotových aparátech...viz foto

Přiložený soubor  3 Pront.II Mirar 3,5 export detail 30417432 45279.jpg   126,21K   12 Počet staženíPřiložený soubor  Flex.3 nápis Made in.jpg   79,74K   9 Počet stažení

Nu a po této zkušenosti, jejíž výsledkem byla kopa nevyužitých Compur Rapidů už i s optikou, následovalo pragmatické řeśení - český amatér si bez blesku ješté chvíli vystačí, ať je rád, že může něčím fotit vůbec...no a takto povstala série trojek s Compur Rapidem...


  • 4

#8 DavidKonecny

DavidKonecny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 18 srpen 2015 - 13:43:25

Děkuji za historický exkurz, je pravda že kontakt na blesk dost postrádám, ale tento fotoaparát jsem de facto zdědil po dědovi, čili se jen snažím jej momentálně zprovoznit. Díky moc za info!


  • 0

#9 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 964 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 110

Publikováno 18 srpen 2015 - 19:35:35

Tak to je teda zaujímavé, o tom som ešte ani nepočul. Zase som "trochu múdrejší" možno.


  • 0

#10 PetrPrejda

PetrPrejda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 180 příspěvků(y)
Reputace: 98

Publikováno 11 říjen 2015 - 12:33:57

Nu, s těmi Compur Rapidy je to trochu zamotanější historie, napíšu to tak, jak jsem slyšel, zdá se mi to uvěřitelné.
Původně jimi byla vybavena série pro export do USA. Pětisetina - parametr skvělý, Compur a jeho pověst taktéž bezva, jenže se jaksi zapomnělo, že na začátku 50. let produkovat foťáky, které nejsou vybaveny kontaktem na blesk, je sice možné, ale prodávat je za železnou oponou zhola nemožné. U prvních dodávek do USA tak narychlo američtí prodejci zařídili buď výměnu závěrek nebo - ješté bizarnější řešení - dodatečnou úpravu, resp. "vybudování" kontaktu na již hotových aparátech...viz foto
3 Pront.II Mirar 3,5 export detail 30417432 45279.jpg Flex.3 nápis Made in.jpg
Nu a po této zkušenosti, jejíž výsledkem byla kopa nevyužitých Compur Rapidů už i s optikou, následovalo pragmatické řeśení - český amatér si bez blesku ješté chvíli vystačí, ať je rád, že může něčím fotit vůbec...no a takto povstala série trojek s Compur Rapidem...


Díky za info, mám ten stejný kousek. Skoda že nemá samospoušť a vývod na dratěnou spoušť. Taky tam chyběla ta horní část páčky, ale tu jsem si udělal :) Teď už jen budu testovat.
  • 0

#11 karelrymbach

karelrymbach

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 34 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 říjen 2015 - 12:40:28

Krásný kousek. Hodně zdaru!


  • 0

#12 PetrPrejda

PetrPrejda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 180 příspěvků(y)
Reputace: 98

Publikováno 11 říjen 2015 - 13:12:06

Nu, s těmi Compur Rapidy je to trochu zamotanější historie, napíšu to tak, jak jsem slyšel, zdá se mi to uvěřitelné.
Původně jimi byla vybavena série pro export do USA. Pětisetina - parametr skvělý, Compur a jeho pověst taktéž bezva, jenže se jaksi zapomnělo, že na začátku 50. let produkovat foťáky, které nejsou vybaveny kontaktem na blesk, je sice možné, ale prodávat je za železnou oponou zhola nemožné. U prvních dodávek do USA tak narychlo američtí prodejci zařídili buď výměnu závěrek nebo - ješté bizarnější řešení - dodatečnou úpravu, resp. "vybudování" kontaktu na již hotových aparátech...viz foto3 Pront.II Mirar 3,5 export detail 30417432 45279.jpg Flex.3 nápis Made in.jpg
Nu a po této zkušenosti, jejíž výsledkem byla kopa nevyužitých Compur Rapidů už i s optikou, následovalo pragmatické řeśení - český amatér si bez blesku ješté chvíli vystačí, ať je rád, že může něčím fotit vůbec...no a takto povstala série trojek s Compur Rapidem...


Díky za info, mám ten stejný kousek. Skoda že nemá samospoušť a vývod na dratěnou spoušť. Taky tam chyběla ta horní část páčky, ale tu jsem si udělal :) Teď už jen budu testovat.

https://m.facebook.c...tid=u_i_2&mdf=1
  • 0

#13 ladinek

ladinek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 11 říjen 2015 - 17:31:25

Já na Flexaetě ještě blesk nezkoušel, fotím hlavně venku za světla, FIII s COMPUR RAPID jsem vyhrál v aukci, ten čas 1/500 se pozná i u natahování jde dost ztuha :-) Jsou to krásný mašinky s klikou :-)


  • 2

#14 PetrPrejda

PetrPrejda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 180 příspěvků(y)
Reputace: 98

Publikováno 11 říjen 2015 - 18:15:25

První odkaz je nějaký divný, dal jsem to raději na Rajče :-) 

 

http://petrprejda.ra..._Flexaretu_III/


  • 1

#15 ladinek

ladinek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 11 říjen 2015 - 18:53:32

Dovolil jsem si nakouknout do fotek "nástěnka" tak nějak usuzuji , že středoformát Flexaret, fotky jsou parádní, ten kolotoč je ale bomba!!!


  • 0

#16 PetrPrejda

PetrPrejda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 180 příspěvků(y)
Reputace: 98

Publikováno 11 říjen 2015 - 20:40:43

Dovolil jsem si nakouknout do fotek "nástěnka" tak nějak usuzuji , že středoformát Flexaret, fotky jsou parádní, ten kolotoč je ale bomba!!!

Děkuji :-) , ano 99% je na Flexaret ten kolotoč taky, pár fotek je na Rolleicord (a zbytek kinofilm) 


  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:Flexaret, expozice

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních