Přejít na obsah


Fotka

Rutinovaní diletanti vs. fatální degenerace fotografické profese


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
27 odpovědí na toto téma

#1 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 10 September 2015 - 15:54:17

Vážení kolegové, zamysleli jste se nad devastující rolí, kterou sehrávají tzv. "Rutinovaní diletanti " na celkové zkáze a totální degeneraci kdysi tak vážené fotografické profese? Mají alespoň minimální, či spíše jen teoretickou šanci na uplatnění "certifikovaní" absolventi početných fotografických škol, kteří hledají odpovídající uplatnění pro odborné dovednosti, získané mnohaletým studiem, když zkameněla

i jejich profesi hájící a fotografický obor zastřešující asociační sdružení? Podaří se uchovat alespoň po následujících pět let pod náporem kýče alespoň nějaké zbytky fotograficko - estetických kritérií, které v minulém století vytvořily onen pomyslný svět fotografického umění? Má dnešní svět fotografie umělce?

S pozdravem Vám všem, kteří se doposud úspěšně brání mediálně řízenému fosilizačnímu procesu:

"Starý Jezevec" Erik


  • 1

#2 Tomlib

Tomlib

    Nováček

  • Předplatitel
  • 98 příspěvků(y)
  • LocationLiberec
Reputace: 45

Publikováno 10 September 2015 - 20:21:07

 Vážený Jezevče. Obávám se, že dnešní barvotiskový kýč plný přesaturovaných barev a vyhlazených kontur jen naplňuje estetické požadavky dnešní společnosti. Společnosti, ve které jsme konečně začali být důležití i my blbci, ve které i nadprůměrně inteligentní jedinec cynicky mávne rukou nad jemným předivem umělcovy myšlenky a žene se dál za chimérou jakýchsi hmotných požitků konzumní společnosti, aby je pak stejně ponechal zde až se odebere na věčnost. Umělci byli, jsou a budou, jen v některých dobách mají nouzi o obecenstvo.

 Pořídit fotografii bylo snadné už několik let zpět, ale zveřejnit ji byl donedávna problém. S nástupem digitálních technologií, které ovšem samy o sobě za nic nemůžou, je neuvěřitemně snadné nacvakat za odpoledne stovky snímků a večer se s nimi chlubit na příslušné www stránce. Tak jsme doslova zaplaveni bezobsažnými slátaninami, které způsobují inflaci obrazové informace. Renomované světové tiskové agentury propouštěji reportážní fotografy s odůvodněním, že obrázky pořídí novinář na mobilní telefon, nebo jim je poskytnou amatéři-nadšenci, kteří je na místě náhodou pořídili - svět asi zešílel.

 Pokud tedy umělec touží po uznání, musí být prostě barevnější, hladší a ukřičenější než ti ostatní - pokud je tak schopen něco zásadního sdělit, proč ne. Jemní, meditativní myslitelé jsou momentálně vyloučeni ze hry, jejich nepočetní obdivovatelé jim živobytí neposkytnou. Až se po smrti takových umělců zmocní jejich děl šikovní a nenasytní galeristé, dosáhne teprv jejich cena závratných výšin a dojde i na nějakou tu chválu autora.

 Nemám to světu za zlé, mám život rád. A místo abych zaplavoval weby svými obrazovými výtvory, snažím se coby grafoman snížit hodnotu psaného slova takovými úvahami. Odpusťte.


  • 9

#3 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 59

Publikováno 10 September 2015 - 20:47:45

Milý Jezevče,

 

nepodléhal bych stresům z nynějšího (foto-kulturně-uměleckého) světa. Časy se mění, lidé se mění. Vidím to jako takovou sinusovku, že se nyní nacházíme v oblasti fotografie (a pevně věřím, že snad i lidského bytí) někde za spodní úvratí, protože svět je přesycen kvanty balastu a určitě se vše pomalu začne směřovat od konzumu zpět k umění a to nejen fotografickému.

 

Dobré světlo přeji všem, Petr


  • 1

#4 Ra_do

Ra_do

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 99 příspěvků(y)
  • LocationOpava
Reputace: 4

Publikováno 10 September 2015 - 21:02:38

Obávám se, že ani za 5 let se nezmění poměr " diletantních rutinovačů ". S postupem tabletomobilo mánie a facebukováním všeho co jde nacvakat i cestou na záchod, se pojem fotografie a fotograf stává něčím abstraktním nebo slovem okrajovým.

Ke všemu v dnešním přetechnizovaném pixelo světě, se navíc z rádoby fotografů, i těch odborně a profesně studovaných, stávají pozéři, kteří tento kdysi krásný svět fotografie ještě více pokrucují a tím toto prostředí pro širší veřejnost ještě více zprofanují.

 

V každém větším městě jste si určitě všimli inzerátů a nabídek na " fotografické wokrshopy" , povětšinou digitální, ale občas i klasické fotografie, které za peníze v dnešní době pořádá kde kdo. Jeden takový jsem kdysi navštívil s vidinou zdokonalení se v technikách fotografie, ale po sobotním dopoledni jsem se rozhodl, že odpoledne se tam už neukážu a peníze vložené do kurzu oželím.

Systém prezentace samotné člověkem, který si půl roku předtím založil Umělecký fotografický ateliér, mi přišel takový " já jsem mistr fotograf, umělec a vy si poslechněte jak já bych na vašem místě fotil, kdybych byl stejný nimand jako jste vy a můžete být rádi, že jste se seznámili s odborníkem mých kvalit, který vás provede světem umělecké fotografie".

Základy klasiky čb fota se přešly během cca hodiny, nastoupila digitální technika " která je v dnešní době jedině ta pravá ( opravdu se dále o retro fotografii bavit nebudeme)

a základem umělecké fotografie je dobrá foto technika a software, které si vše můžete pronajmout v našem ateliéru".

 

Nevím kolik posluchačů toho kurzu odešlo s hrdostí, že mají před sebou zářnou dráhu k fotografickému umění a kolik se jich přihlásilo rovnou na uměleckofotografickou školu. Byla tam spousta lidí, kteří si přinesli svou digizrcadlovku a doufali, že jim tam vysvětlí jak se používají čudlíky pro ostření, který z nespočetných programů vybrat a jak nafotit uměleckou fotografii se kterou se pak mohou pochlubit známým.

Asi bych odcházel zmaten tempem a chaotickým výkladem, který odpovídal tomu, že během 3 hodin se probere teorie, odejdeme ven něco nafotit a odpoledne se sejdeme na další dvě hodiny a naučíme se ve fotoshopu, jak ze svých fotek udělat díla, o které se budou světové galerie prát ( jo abych nezopoměl, kdo bude chtít za své foto nějaké peníze, může si je vydělat vložením do naší internetové fotobanky a my vám budeme spravovat portfolio) a teď si v krátkosti prohlédneme samotný fotoateliér, který si můžete později pronajímat pro pokročilejší práci, ceník máte v brožuře kterou jste dostali na zahájení workshopu.

 

Trochu jsem se rozkecal, až mně z toho bolí ruce ...

Ale zpět k tématu.

Pojem profesionální fotograf  a vůbec profese jakou ji známe z dřívějška, nebude v současnosti pro většinu veřejnosti zhola ničím. Fotit přece umíme všichni, na co jsou mobily apod...

V úzké skupině společnosti, která buďto fotí stejně jako členové tohoto fóra, nebo navštěvovala a navštěvuje umělecké galerie, divadla a vernisáže a má "uměleckého ducha", bude tato profese i nadále ceněna za svůj neotřelý přínos, kterým se kupříkladu vyjadřuje k současnému dění svým pojetím fotografie.

Pořád je spousta malých výstav ale i galerií s tématickými zaměřeními, kde se potkávají staří fotografičtí mistři s novou generací fotografů, cestovatelů a dalších , keří chtějí ukázat na těch černobílých nebo barevných papírech a plachtách, jak si představují to co vidí a někde bokem čekají, co tomu řeknou diváci, kteří si zrovna jejich dílka prohlížejí.

 

Možná že se zableskne na lepší časy, je dost lidí v mém okolí, kteří čas od času přijdou, jestli bych jim neprodal jeden kinofilm, protože si chtějí zase vyzkoušet jak před léty fotili Pentaxem, který při úklidu našli ve skříni.

Konec konců i v Litovli se opět ve velkém vyrábějí klasické gramofony, které se vyvážejí do celého světa a výrobci opět lisují vinylové gramodesky ...


  • 2

#5 DavidCz

DavidCz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 121 příspěvků(y)
Reputace: 143

Publikováno 10 September 2015 - 21:41:19

Neviděl bych to tak černě, mám k tomu několik krátkých poznámek.

 

Písaře dnes už také potřebuje málokdo, zato spisovatelům se daří jako nikdy dřív. Spisovatelem ale ještě není každý, kdo má doma propisku.

 

Skutečnost, že někdo zná abecedu, dokáže napsat souvislou větu, odstavec a možná pár stránek z něj nedělá spisovatele. Podobně není fotografem každý, kdo má doma mobil, zrcadlovku, cokoliv... To, že se někteří za fotografy vydávají aniž by měli aspoň nějakou řemeslnou úroveň je věc jiná a to, že jim to lidé žerou i s navijákem není problém oněch "fotografů", ale jejich zákazníků, vizuálních analfabetů.

 

Co si budeme povídat, technicky slušnou nebo dokonce vynikající fotku zvládne každý kdo se jen trochu snaží. Méně už je těch, které kromě dobrého řemesla do fotografie dokážou dát i obsah, emoci a duši. Teprve ti, kteří z takových fotografií dokážou vytvořit konzistentní soubor, který má hlavu a patu a dokážou jím sdělit nějakou myšlenku jsou pro mě skuteční fotografové. A neřekl bych, že je jich dnes méně než dřív.

 

Je možné, že takoví jsou v záplavě balastu, kterého je opravdu všude plno trochu méně vidět a fotografie, které nemají dost syté barvy jsou snadno "překřičeny"; zároveň jsem ale pevně přesvědčený, že ti, kteří svou tvorbou mají co říct a kteří nemohou dospat aby světu mohli sdělovat co mají na srdci toto vůbec neřeší a prostě fotí.


  • 5

#6 Ra_do

Ra_do

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 99 příspěvků(y)
  • LocationOpava
Reputace: 4

Publikováno 11 September 2015 - 12:16:01

"Je možné, že takoví jsou v záplavě balastu, kterého je opravdu všude plno trochu méně vidět a fotografie, které nemají dost syté barvy jsou snadno "překřičeny"; zároveň jsem ale pevně přesvědčený, že ti, kteří svou tvorbou mají co říct a kteří nemohou dospat aby světu mohli sdělovat co mají na srdci toto vůbec neřeší a prostě fotí. "

 

 

 

Plně souhlasím  :-P


  • 0

#7 borekt

borekt

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 518 příspěvků(y)
  • LocationThunder Bay-On.Canada
Reputace: 193

Publikováno 12 September 2015 - 23:44:59

Mily Eriku,odpovim ti na tvoji zaverecnou otazku-dnesni svet fotografie ma sve umelce-hovorim o klasicke fotografii,a dokonce i u vas v cechach.

Lihen ,fotografu klasicke fotografie ,se zamerenim na  tvorbu v temne komore,je skola v Italii,/to je pro mne jednicka/,tez i ve Francii a Spanelsku.

 

To co zde pise Ra_do,jsem neco podobneho zazil na mistni Collage  ,syn s zenou mne prihlasili na skolu fotografie.Byl jsem ten kdo  "chcije proti vetru" prominte,zkratka jedinej s klasikou z 20ti.Jasne ze se ucilo o zakladech ,krajina,street,portret,zatisi,akt,reklama,atp.Uprava na PC,jakej nejlepsi software ,no digi.

Sranda byla foceni venku,i v atelieru,ja vzdy rikal ale musite pockat az vycvakam film a vyvolam.Koukali na mne jako na muze z praveku,musim priznat ,ze jsem byl hrdej a nos nahore,kdyz prohlizeli me zvetseniny a vyptavali se,tim jsem vzdy narusil hodinu,a to ja rad,uz v mladi jsem byl rebel  /taky jako rebel zemru/

 

Zpet,dnesni moda nas trochu zatlacila a proto existuji galerie "malych forem" a tam je snadne vystavovat.Tam zacina cesta...ne ke slave,ale je to cesta po ktere se da jit a tam si nas dobri lide ,kterym umeni neni cizi,vzdy najdou.

 

opatrujte se,budme optimisty,neb svet je pln pesimismu

 

borek


  • 1

#8 samusko

samusko

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 501 příspěvků(y)
Reputace: 149

Publikováno 13 September 2015 - 10:11:42

Najhorsie co sa mohlo stat bol vynalez FARBICIEK !!!! . Teraz uz 6 rocne diletantske decko moze kreslit ! Ja by som to zakazal !!!
  • 9

#9 ploci

ploci

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,147 příspěvků(y)
  • LocationValachy!
Reputace: 202

Publikováno 13 September 2015 - 14:26:27

Opravdu moudre a navic vtipne, samusko...
  • 0

#10 DavidCz

DavidCz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 121 příspěvků(y)
Reputace: 143

Publikováno 14 September 2015 - 18:05:57

Najhorsie co sa mohlo stat bol vynalez FARBICIEK !!!! . Teraz uz 6 rocne diletantske decko moze kreslit ! Ja by som to zakazal !!!

Jestli to byla reakce na můj příspěvek, tak tě mohu ujistit, že vzhledem k tomu, že tu v jiných vláknech píšu o dye transferu a C-41, se touhy zakazovat barvičky z mé strany není třeba obávat ;-)
  • 0

#11 nojgi

nojgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,783 příspěvků(y)
Reputace: 70

Publikováno 14 September 2015 - 18:29:07

Ono asi šlo spíš o narážku na kodak - "Stiskněte spoušť a vše ostatní uděláme za vás". Takové to zjednodušení pro masy. Ale asi v té době neměl tenhle člověk ambice dělat zakázky nebo umění. Prostě měl jen radost, že po stisknutí spouště dostal obrázek. Stejně tak 6 leté dítě si nemusí míchat barvy a pravděpodobně nebude vědomě malovat pro muzeum MoMA .-)

 

Ale Erik naráží na docela smutnou věc a tou je, že fotografie v ČR je živnost volná a fotografických škol možná až moc.  Dnes si někdo koupí zrcadlovku a rovnou se pouští do zakázek jako vedlejšák za pár korun. No a chudák absolvent vysoké fotografické školy nemá co jíst. Protože ho nikdo nezaplatí. Hele Franto, ty přece fotíš!!! Udělej mi pár fotek ze svatby za lahvinku a kousek dortu .-)


  • 0

#12 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5,702 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 386

Publikováno 14 September 2015 - 18:52:43

tohle už lepší nebude, podle mě se prosadí jen mimořádný talent a ještě se štěstím

kdybych měl fotografování vystudované, nesnažil bych se tím uživit, hledal bych nějaký přidružený obor, fotolab, grafika, reklama... a pomalu se k tomu dostával zpátky a třeba by se podařilo

ale postavit kariéru na tom, že mě bude živit fotografování, to bych si tedy netroufl


  • 0

#13 DavidCz

DavidCz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 121 příspěvků(y)
Reputace: 143

Publikováno 14 September 2015 - 19:14:46

Také jsem byl nedávno na svatbě. Foťák jsem si schválně nebral, abych fotit nemusel, ten žánr opravdu není nic pro mě... Přijdu tam a ženich na mě s hrůzou v očích - Davide, vybouchl nám fotograf, viděl jsem, že na Fejsbůku vždycky sdílíš takový krásný fotky, prosím, vyfotil bys nám to? Tady máš foťák...

Mám nějakou fotografickou školu? Nemám. Vyfotil jsem jim to? Vyfotil. Chtěl jsem za to něco? Nechtěl... :-)

Ani vlastně ještě nevím, jak to dopadlo, ale asi nic moc, když zatím nic neříkal... :-)
  • 0

#14 nojgi

nojgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,783 příspěvků(y)
Reputace: 70

Publikováno 15 September 2015 - 07:00:23

David CZ: Třeba to dopadlo dobře a v tomhle případě je to spíš tahání žhavých uhlíků z ohně. Vše naplnánováno a ejhle. Někdo chybí :-) 

 

A když už jme u těch "Rutinovaných diletantů" tohle je taky zajímavé. Diletatnt, ale může být už jen programátor a ne stroj .-) Naštestí "zatím" nemůže mít robot vlastní nápad.


  • 0

#15 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5,702 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 386

Publikováno 15 September 2015 - 09:25:00

já byl asi dvěma lety nachystán s oemkem a tlr na svatbu, že udělám taky nějaké snímky, když tu mi žena vrazila do ruky kameru, že to nemá kdo natočit a že to slíbila nevěstě

hrozná situace

natočil jsem to, jak jsem nejlépe dovedl, ale snímek jsem už žádný neudělal, neměl jsem na to sílu, tak jsem byl rozzloben na tu celou situaci

video prý dopadlo dobře, ale nikdy jsem ho neviděl


  • 0

#16 nojgi

nojgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,783 příspěvků(y)
Reputace: 70

Publikováno 15 September 2015 - 09:49:41

Na té svatbě je hrozné to, že investujete do šatů, košilí, motýlků, květin, pronájem místa, jídla....atd. což v součtu dělá pořádný ranec až nakonec z celé té roční přípravy vyloučíme fotografa. On se vždy nějaký ten kamarád najde. A jak píšu třeba to dopadne dobře a máme krásnou vzpomínku, ale třeba taky ne a z celého dne zbudou jen giga nepoužitelných dat. A nebo to ani nikoho nenapadne. Standart fotek z dovolené byl zachován. Tak je to přeci OK. 

 

Ale tu svatbu jako příklad, bych už nechtěl řešit. Co říkáte na produktového robofotografa? Nebo třeba rendrování objektů na PC. Tedy už není ani potřeba fotografovat? 


  • 0

#17 Karfik

Karfik

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 59

Publikováno 15 September 2015 - 12:42:27

Podívejte se na to ale z druhé strany, ze strany zákazníka. Budu mít svatbu, nic nefotím, fotky mě nijak nezajímají, ale tady kamarád Pepa mi to nafotí. Dostanou fotky a protože se na nich poznají, jsou spokojeni. Kdyby si objednali profi fotografa, který by si za to vzal 20000Kč, tak by se jim to taky líbilo, stejně jako od Pepíka, ale byli by o 20000Kč chudší.

Já se vždy lehce zajímal o focení a proto i s manželkou jsme chtěli investovat do fotografa a hledali jsme v okolí podle fotek, které se nám líbily. Pak jsme našli to co se nám líbí a ty fotografy (manželé) jsme si objednali, zaplatili a s výsledkem jsem spokojen. Ale třeba mě ani manželku nikdy nebralo video, tak jsem řekl kamarádovi (sám se nabídl), že to natočí. Za výsledek děkuji, ale nikdy jsem se na to nedíval a kdybych si objednal kameramana za 10000Kč, vyhodil bych 10000Kč, protože bych se na to zase nedíval. A někdo si zase místo placení fotografa, raději zaplatí kameru. Každý jsme jiní.

Já taky fotil kamarádům asi tři svatby a všichni byli nadšeni. Ale to jen proto, že se fotografii nevěnují a mé fotografie jim plně postačují.

Takže problém v kvalitě "profi" fotografů je spíše v zákaznících. Pokud se zákazníci spokojí s minimem, pak může fotit každý kdo udrží fotoaparát (a moč). Pokud by zákazníci byli fundovaní, věděli co chtějí, zajímali se o to, tak tipuji 4 z 5 fotografů skončí. Jenomže kdo by pak ty svatby fotil, když již dnes je nedostatek svatebních fotografů. A tím se nám uzavírá kruh, protože když svatbu chcete nafotit, ti kvalitní fotografové jsou již obsazení, tak pak berete vše a tím jde kvalita do háje a pak fotí každý druhý za pár korun, co udrží ......

Jen pro příklad. Měl jsem svatbu v roce 2011. Když jsme hledali fotografy co by se nám líbili jak fotí, našli jsme v okolí Uherského Hradiště dvoje, Radovan Chvíla a Mlýnkovi. Hleděli jsme i na cenu, tak vyhráli Mlýnkovi, měli volno, jsou fajn a vyšlo to tehdá pro nás neskutečných 8800Kč (celý den dva fotografové). V roce 2012 měla svatbu sestřenice, taky ji fotili Mlýnkovi, ale už za 15000Kč. Dnes je jejich cena snad 25000Kč. Lidem se jejich fotky líbí a ty peníze za to prostě dají a mají plno, tak proč ne.

A ještě jeden poznatek. Letos jsem byl na dvou svatbách, na obou měli profi fotografku. Obě létaly ověšeny fotoaparáty v závratných sumách, ale první neví co je kompozice, kde na většině fotek jsou uřezané hlavy, ruce, nohy, popřípadě na půlce fotky není nic. A druhá nacvakala kvanta fotek, ale jedna jak druhá. Obě si stěžovaly, jak jsou vytížené a odmítají focení, že už těch svadeb je moc.

Tož tak o profících a zákaznících.


  • 0

#18 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5,702 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 386

Publikováno 15 September 2015 - 13:04:31

uff uff

štěstí, že jsem už ženatej, úspěšným ty koruny přeju, ale taky bych se kroutil jak žížala, kdybych to měl dát


  • 0

#19 KIM

KIM

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 875 příspěvků(y)
Reputace: 224

Publikováno 15 September 2015 - 13:40:58

Svatby to je vůbec téma. V devadesátých jsem to měl i rád. Postupně - a to souvisí s tématem - mě začalo vadit, že jsem byl pozván jako fotograf a do každého záběru mi lezly záda pěti dalších rodinných fotografů, strkačka jak při slevách v kauflandu. Tak se ucho utrhlo.

Dnes mám podobné akce jen jako koníčka a jen u lidí které znám. Neprezentuji se jako "fotograf", jen fotím co mě baví, zejména pak to co se obvykle nefotí a zůstávám pozorný do pozdních hodin. Výsledek práce je svatební dar.

 

K původnímu Erikově zamyšlení: "každé zboží má svého kupce". Kdo hledá, cesty si najde.


  • 0

#20 Václav Vait

Václav Vait

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1,067 příspěvků(y)
Reputace: 331

Publikováno 15 September 2015 - 19:06:04


"Lidem se jejich fotky líbí a ty peníze za to prostě dají a mají plno, tak proč ne".
 
Krásný to citát, naprosto přesně vystihující podstatu...

  • 0

#21 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 16 September 2015 - 09:28:59

Vážený kolego, Kime, specifickou kategorií jsou funerální fotografové, kteří se se svou chlebařinou přiživují přímo rodově a dědičně, stejně jako velmi početní funerální šumaři a poloprofesionální plačky, jinak ve své původní profesi vesměs zaměstnanci státních uměleckých těles, vedeni pudem vlastní a převážně rozvrácené rodinné sebezáchovy. Je truchlivé, že nám nebude dopřáno spatřit úžasné fotografie z našeho vlastního pohřbu. Zároveň je pro nás radostné, že za to profesionální umění nebudeme již muset platit. S pozdravem "Starý Jezevec" Erik


  • 0

#22 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,379 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1,122

Publikováno 16 September 2015 - 18:11:40

http://nikonblog.cz/...jirim-tvarohem/


  • 0

#23 milosm

milosm

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1,801 příspěvků(y)
Reputace: 2,172

Publikováno 17 September 2015 - 16:03:13

.

http://www.doba.sk/2...ledok-je-skvely


  • 4

#24 pepafotograf

pepafotograf

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 764 příspěvků(y)
  • LocationJablůnka 397
Reputace: 333

Publikováno 18 September 2015 - 19:03:04

První odkaz-dokonalý konvenční kýč,tisícekrát omílaná konvence kterých vznikne ještě požehnaně,byť technicky tzv.precizních,druhý odkaz-pro mě dost dobrý výsledek! A použita stejná snímací technologie.....Kdyby se to "sjelo" na kinofilm+následně dalo na baryt-paráda!


  • 0

#25 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 215

Publikováno 19 September 2015 - 01:23:27

Možno trošku odbočím.

Len taká moja malá skúsenosť s jedným z takýchto fotografom.

Točím svadbu. Samozrejme počas celej svadby sa mi tam mihajú ľudia s digi vreckovkami, teda fotoaparátmi. Okolo desiatej večer príde za mnou chlapík a hovorí mi:

"Prosím Vás, stále mi leziete do záberu a ja tu fotím svadbu pre mladých!" Reku, dočerta chlape, že som si ťa doteraz nevšimol. Hovorím mu.

"Viete, ja pre kameru veľmi dobre nevidím na pravú stranu, tak Vás poprosím, snažte sa byť po mojej ľavici, aby som sa Vám mohol vyhnúť."

A začal som dávať pozor, kde sa chlapík pohybuje. Nevidím ho nikde. Hm, diali sa veci, ktoré by som ja, ako človek fotiaci svadbu určite nafotil, a jeho nikde. A zrazu som ho uvidel: uprostred radu stolov, asi tak 15 metrov od parketu sa chlapík zdvihol zo stoličky, priložil k oku vreckovku a prásk ho, blesk si urobil svoju robotu.

No pánboh zavaruj. Chcel by som vidieť fotky tohto "fotografa". Neviem, či už ľudia úplne osprosteli, teda sorry, ale ináč to nevidím. Kvalita sa nepožaduje, len nech sa na tej fotke vidíme. A keď sa mi raz stalo, že mi rodičia mladých hovoria: "A máme aj fotografa." a ja sa pýtam kde je. "No tam, ten pán, čo práve fotí." a vidím človeka, ktorí fotí na mobil.

Hmm, kam ten svet speje?


  • 0

#26 dodoxbb

dodoxbb

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 409 příspěvků(y)
  • LocationBanská Bystrica
Reputace: 215

Publikováno 19 September 2015 - 07:06:28

Doba sa mení :smile: Pred dvomi rokmi dobou som sa trochu vrátil k analógu a našiel som si pri hrabaní sa v mojom filmovom archíve aj svoje svadobné fotky :smile: V ateliéri nás odfotil komunálny fotograf Sinarom na negatív 13x18 (mám aj všetky tri negatívy, pozorne ručne vyretušované, stojíme s manželkou v ateliéri pri kresle) a komunálny fotograf č. 2 nám na úrade nafotil dva svitky z obradu - mám aj negatívy. Asi nám to stačilo, keď sme s manželkou vydržali spolu už 35 rokov :smile: :smile:

Stav vo fotografii odráža stav spoločnosti, podobne je to v mnohých iných profesiách. Niekto prečíta dve knihy a začne ponúkať školenia koučingu a formovania osobnosti, niekto bol na dva týždne v Tibete a učí jógu... :smile: :smile: Profesionalita sa nevyžaduje nikde a je to vidieť. Kto má dnes čas čokoľvek hlbšie študovať...


  • 4

#27 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 215

Publikováno 19 September 2015 - 08:59:33

Uff. Tak to máš šťastie. Tie moje sa stratili. Keď som sa po cca troch-piatich rokoch začal po nich zháňať, stratili sa. Bohužiaľ. Jak tie z fotoslužby, tak aj tie, ktoré mi fotil kamarát - fotograf.


  • 0

#28 pepafotograf

pepafotograf

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 764 příspěvků(y)
  • LocationJablůnka 397
Reputace: 333

Publikováno 19 September 2015 - 10:06:34

Trošičku jsme to tady "smrskli" jen do svateb,potažmo pohřbů-samozřejmě že se jedná o celkovou degradaci profese "fotograf",tak jak to na začátku začal Erik...No upřímně  za sebe-i když jsem vystudovaný fotograf /IVF+rok FAMU/,živit bych se tím nechtěl v dnešní době! Dělám si své věci i s tím vědomím,že do Louvru to nedostanu,stejně jako dalších x lidí! Nezbývá než pomaličku-polehoučku si jít tvrdošíjně za svým,snažit se to prezentovat vlastními silami,nebo přes agenta v různých výstavních síních,od Hrčavy po Cheb a doufat že to divák alespoň pozná ten rozdíl mezi barytem a PVC...Podle mých zkušeností tady prostor je,jen je potřeba mít ten svůj "ksicht",svoje téma,nestačí jen "fotit na film" a ruku na srdce,spousta věcí jsou zase jen bláboly a klišé,omílané desetiletí.Chtělo by to nový impuls,strašnou ránu-něco jako byla Slovenská nová vlna! My "starci" už na to asi upřímně nemáme,nebo spíš-jedeme si to svoje,ale převrat nečekejme,takže chtělo by to novou krev co to vše zase nastartuje...Nadruhou stranu takový Alex Timmermans zase žádný mladík není a dělá krásné věci-staré technice dal nový obsah...Za 30 let focení jsem udělal přes dvacet autorských výstav za jejíchž obsah se snad nemusím stydět a vyložené bláboly tam snad také nevisely. Budu v tom dál pokračovat a doufat že i ti druzí se odhodlají a bude nás více.Že to stojí úsilí i peníze víme všichni...Nejhorší je asi nedělat nic a končit jen u negativu nebo SD karty...Kašlat na techniku,protože časem "semele" a člověk zjistí že vlastně ani nefotí a jen se "kochá"! Viděl jsem na vlastni oči tvořit pár "klasiků" od Borovičky,Bílka přes Stanka,Švolíka-tam je vidět,že poslední co je zajímá,je právě ta technika,nebo řekněme že technika už "jim není a nebo nebyla na překážku při tvorbě"! Při skutečné tvorbě, kdy už autor vrývá do citlivé vrstvy své emoce...Dobrých autorů bude jistě dost,akorát že nějak nejsou moc vidět,nemají odvahu vystoupi nebo co já vím...Potom se nesmíme divit,že nejvíce jsou vidět právě "postfotografickopseudografičtí poučení diletanti"...S pozdravem DOBRÉ SVĚTLO!


  • 3




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních