Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

Canon FT QL na 1/1000 expozícia len na 0,5 záberu


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
6 odpovědí na toto téma

#1 Drpetko1

Drpetko1

    Nováček

  • Předplatitel
  • 307 příspěvků(y)
  • LocationSlovensko
Reputace: 15

Publikováno 18 říjen 2015 - 19:02:39

Pozdravujem domácich "foto kutilov" :)

 

Dostal sa mi do rúk za smiešnu cenu Canon FT QL stav nového kusa.

 

Po vizuálnej kontrole stavu závierky otvoreného tela bez objektívu na FT QL namiereného na svetlú oblohu som zaregistroval na čase 1/1000, že plátno mi exponuje len pol políčka, všetky zvyšné časy sú 100% na FUll FRAME exponované.

 

Riešil už tento problém niekto z Vás, prípadne na inej SLR?

 

 

Ďakujem za postrehy.


  • 0

#2 MIC448

MIC448

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 74 příspěvků(y)
Reputace: 23

Publikováno 18 říjen 2015 - 19:17:59

Na tisicině je dost tenka mezirka mezi platny možná je už první plátynko trochu vytahaný a na začátku nebo na konci se částečně překrývají?


  • 0

#3 Drpetko1

Drpetko1

    Nováček

  • Předplatitel
  • 307 příspěvků(y)
  • LocationSlovensko
Reputace: 15

Publikováno 18 říjen 2015 - 19:33:09

Takto vyzerajú styčné plochy plátna pri každnom čase ak naťahujem.

Přiložený soubor (y)


  • 0

#4 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 234

Publikováno 18 říjen 2015 - 21:19:48

Klasická závada FTb - při krátkých časech se zrcátko vrátí dřív než stačí doběhnout závěrka. Zeptám se asi takto: mohu já jako takový žít s vědomím, že díky pokročilému věku a zdravotnímu stavu již patrně nikdy neuběhnu kontinuálně 1000, ba ani 100 metrů ?


  • 0

#5 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 338 příspěvků(y)
  • LocationLobkovice
Reputace: 1 048

Publikováno 19 říjen 2015 - 06:19:53

stačí doběhnout na toaletu.


  • 0

#6 Drpetko1

Drpetko1

    Nováček

  • Předplatitel
  • 307 příspěvků(y)
  • LocationSlovensko
Reputace: 15

Publikováno 19 říjen 2015 - 14:56:22

Podotýkam,

 

ak by to bolo zrkadlom, tak by bolo políčko exponované na polovicu v horizontálnom ponímaní, ale toto sa prejavuje ako rez vo vertikálnej polohe , alebo sa mýlim ?...

 

Prikladám prílohu, ako to vidím ja, ako by to bolo na fotke...

 

Rozmýšlam, či to plátno niečo nebrzdí, možno to bude treba len prečistiť...

Přiložený soubor (y)


  • 0

#7 Pavel K

Pavel K

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 218 příspěvků(y)
Reputace: 16

Publikováno 20 říjen 2015 - 07:59:16

Je to běžná závada většiny štěrbinových závěrek, které jsou zatuhlé či neseřízené. Každé plátno běží následkem toho jinak rychle a při nejrychlejším času, kde je úzká štěrbina se během expozice štěrbina dále zúží až na nulu. Pokud je stav závěrky ještě horší, stává se to i na pomalejších časech. Takže je nutný servis závěrky, aby běhala jak má.


  • 1




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních