Přejít na obsah


Fotka

Špatné založení filmu


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
16 odpovědí na toto téma

#1 Amtrak

Amtrak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 75 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 28 září 2016 - 21:11:33

Zdravím Vás
Mám takový dotaz, šel jsem si pro vyvolané filmy z Flexarety a zjistil jsem, že jsou čísla snímků různě posunutá a některá políčka jsou jen poloviční. Respektive je naexponováno pouze 9 políček. Nevíte čím to může být? Špatně založený film? Děkuji za radu. :)

Přiložený soubor (y)


  • 0

#2 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 802 příspěvků(y)
Reputace: 227

Publikováno 29 září 2016 - 11:04:23

Ať koukám, jak koukám, vidím 13 snímků, s tím, že ten poslední už se nevešel celý...jinak normál...


  • 0

#3 meCZoun

meCZoun

    Nováček

  • Předplatitel
  • 300 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 39

Publikováno 29 září 2016 - 12:18:03

Tak tak, jak píše kolega Václav Vait. A že jsou čísla posunutá neřeš, ty nemají na funkci vliv (jsou na filmu nasvícena ještě před řezáním z role). Spíš by mě zajímalo, od čeho je ten škrábanec na dvou políčkách. Jestli to udělala laboratoř, tak je to snad i důvod k reklamaci.


  • 0

#4 KIM

KIM

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 603 příspěvků(y)
Reputace: 122

Publikováno 29 září 2016 - 12:23:37

I kdepak. Levý film je Delta a jaksi do souboru nepatří. takže řešíme pouze pravý a prostřední proužek. tam to skutečně nesedí. Jednak je to snímáno s posunutím a potom jsou tam možná větší mezery, než by bylo třeba. Do třetice, na monitoru se zdá políčko jako 57x62mm... což by ve výsledku mohlo znamenat uvedenou "absenci" místa pro běžných 12 snímků. Docela zajímavé, i když se 6x6 jsem pracoval jen okrajově, toto jsem ještě neviděl.


  • 0

#5 KIM

KIM

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 603 příspěvků(y)
Reputace: 122

Publikováno 29 září 2016 - 12:25:39

...pardon,  mělo být 6x6 FLEXARETou...


  • 0

#6 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 802 příspěvků(y)
Reputace: 227

Publikováno 29 září 2016 - 14:00:06

jj, pravdu máte, opravdu, to je tak, když si nevezmu brejle. Ty mezery jsou ale podle mne ok a šišatý formát - nemohlo to vzniknout díky "rovnání perspektivy" a pod. v zoneru nebo tak nějak? Ty poloviční políčka teda ale jinak fakt nevidím

No a pak de o to, jest-li je na filmu prázdné místo a kde se ono nachází. Pokud je to na začátku, tak asi prokluzuje třecí rolnička, co zajišťuje transport. Většinou stačí kapka oleje (nemusí být zrovna stolní) do každého čepu ...stačí ten na kola a šicí stroje.


  • 0

#7 KIM

KIM

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 603 příspěvků(y)
Reputace: 122

Publikováno 29 září 2016 - 16:24:50

Pravda, je to zkresleno monitorem. Neuvědomil jsem si, že to je "zelektrizováno" pro širokoúhlý monitor... :o

Na začátku je určitě nějaký prostor, numera u Fomapanu i Ilfordu jsou 4,5 cm od sebe, tudíž jsou určena pro formát 6x4,5, a je jich tam celkem 18. Č. 1 by mělo být umístěno na konci prvního políčka. To by dohromady znamenalo, že krom mírného posunu z kraje by za č. 12 ještě dvě, tři políčka dozajista vlezla. Otázkou je, proč přestal Amtrak po devátém záběru fotit? 


  • 0

#8 Amtrak

Amtrak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 75 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 30 září 2016 - 11:49:40

jj, pravdu máte, opravdu, to je tak, když si nevezmu brejle. Ty mezery jsou ale podle mne ok a šišatý formát - nemohlo to vzniknout díky "rovnání perspektivy" a pod. v zoneru nebo tak nějak? Ty poloviční políčka teda ale jinak fakt nevidím

No a pak de o to, jest-li je na filmu prázdné místo a kde se ono nachází. Pokud je to na začátku, tak asi prokluzuje třecí rolnička, co zajišťuje transport. Většinou stačí kapka oleje (nemusí být zrovna stolní) do každého čepu ...stačí ten na kola a šicí stroje.


  • 0

#9 Amtrak

Amtrak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 75 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 30 září 2016 - 11:51:47

Právě jde o to, že konec filmu jde vždy prázdný, respektive od 9tého políčka.


  • 0

#10 meCZoun

meCZoun

    Nováček

  • Předplatitel
  • 300 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 39

Publikováno 30 září 2016 - 12:21:16

A po devátém záběru jde normálně cvaknout, nebo už se přetáčí celý svitek? A je to Flexaret s počítadlem, či s průzorovým okýnkem? A zakládáš film podle šipky a bílých bodů? (Teda za předpokladu, že je to model s počitadlem)

Asi takhle: https://www.fotoapar...0067/006700.jpg ?


  • 0

#11 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 398 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 81

Publikováno 30 září 2016 - 13:20:15

A bol ten film zalozeny podla navodu? Citanie navodov sa nepovazuje za osobne zlyhanie:)


  • 0

#12 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 802 příspěvků(y)
Reputace: 227

Publikováno 30 září 2016 - 14:52:55

A bol ten film zalozeny podla navodu? Citanie navodov sa nepovazuje za osobne zlyhanie:)

Pak jsme asi doma. Konají se šipky proti bílým tečkám a až pak zavřít aparát? Pokud se Flexaret zavře hned po navinutí filmu, tak je výsledek naprosto určitě takovýto


  • 0

#13 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 144 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 649

Publikováno 30 září 2016 - 17:48:10

Mna to tiez napdlo s tym navodom.

Svitkac je previt a zaklad sa inak, ako kinofil. A to este od aparatu k aparatu odlisne.

Navod, alebo rada kamarata je casto nevyhnutna.

K sipkam na filme v polohe voci bielym teckam: Z historickeho hladiska sa dodnes nachadxzaju sipky v tej pozicii, ako kedysi. Ak ale niekto dava filmy strojovo spúarcovat, je potrebne sipkly potiahnut o 1-2 cm dalej. Film sa totiz pri sparcovani strojom musi o nieco zachytit a casto je to uprostred prveho policka. Vyrobcovia filmov na to uz davno pamataju a filmy su dlhsie aspon o 5cm. Takze rezerva je velka.


  • 0

#14 Amtrak

Amtrak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 75 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 30 září 2016 - 22:16:46

Mám Flexaret VII. Na počítadle mi normálně naskočí 12 snímek. Film pak převinu a po vyvolání je jich pouze 9 s tím, že konec filmu je prázdný. Stalo se mi to již u třech svitků. U prvního byla čísla relativně správně, jen zase konec filmu ( od 9 snímku) chyběl. 


  • 0

#15 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 634 příspěvků(y)
Reputace: 104

Publikováno 1 říjen 2016 - 07:43:39

A neni to tam na straně nastavený na kinofilm?Na pravý straně je kolečko jsou tam čísla tam 0,1,2,3 to je odpočítávání na kino,nebo na 6x4,5 pokud to není na nule nemusí to fungovat dobře.


  • 0

#16 Amtrak

Amtrak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 75 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 1 říjen 2016 - 16:44:22

To mám nastavené na 0.


  • 0

#17 meCZoun

meCZoun

    Nováček

  • Předplatitel
  • 300 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 39

Publikováno 1 říjen 2016 - 16:46:15

A zakládáš tedy film podle šipky a bílých bodů, nebo navineš začátek a zavřeš záda?


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních