Přejít na obsah


Fotka

Špatné založení filmu


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
27 odpovědí na toto téma

#1 Amtrak

Amtrak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 75 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 28 září 2016 - 21:11:33

Zdravím Vás
Mám takový dotaz, šel jsem si pro vyvolané filmy z Flexarety a zjistil jsem, že jsou čísla snímků různě posunutá a některá políčka jsou jen poloviční. Respektive je naexponováno pouze 9 políček. Nevíte čím to může být? Špatně založený film? Děkuji za radu. :)

Přiložený soubor (y)


  • 0

#2 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 838 příspěvků(y)
Reputace: 234

Publikováno 29 září 2016 - 11:04:23

Ať koukám, jak koukám, vidím 13 snímků, s tím, že ten poslední už se nevešel celý...jinak normál...


  • 0

#3 meCZoun

meCZoun

    Nováček

  • Předplatitel
  • 315 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 41

Publikováno 29 září 2016 - 12:18:03

Tak tak, jak píše kolega Václav Vait. A že jsou čísla posunutá neřeš, ty nemají na funkci vliv (jsou na filmu nasvícena ještě před řezáním z role). Spíš by mě zajímalo, od čeho je ten škrábanec na dvou políčkách. Jestli to udělala laboratoř, tak je to snad i důvod k reklamaci.


  • 0

#4 KIM

KIM

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 628 příspěvků(y)
Reputace: 131

Publikováno 29 září 2016 - 12:23:37

I kdepak. Levý film je Delta a jaksi do souboru nepatří. takže řešíme pouze pravý a prostřední proužek. tam to skutečně nesedí. Jednak je to snímáno s posunutím a potom jsou tam možná větší mezery, než by bylo třeba. Do třetice, na monitoru se zdá políčko jako 57x62mm... což by ve výsledku mohlo znamenat uvedenou "absenci" místa pro běžných 12 snímků. Docela zajímavé, i když se 6x6 jsem pracoval jen okrajově, toto jsem ještě neviděl.


  • 0

#5 KIM

KIM

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 628 příspěvků(y)
Reputace: 131

Publikováno 29 září 2016 - 12:25:39

...pardon,  mělo být 6x6 FLEXARETou...


  • 0

#6 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 838 příspěvků(y)
Reputace: 234

Publikováno 29 září 2016 - 14:00:06

jj, pravdu máte, opravdu, to je tak, když si nevezmu brejle. Ty mezery jsou ale podle mne ok a šišatý formát - nemohlo to vzniknout díky "rovnání perspektivy" a pod. v zoneru nebo tak nějak? Ty poloviční políčka teda ale jinak fakt nevidím

No a pak de o to, jest-li je na filmu prázdné místo a kde se ono nachází. Pokud je to na začátku, tak asi prokluzuje třecí rolnička, co zajišťuje transport. Většinou stačí kapka oleje (nemusí být zrovna stolní) do každého čepu ...stačí ten na kola a šicí stroje.


  • 0

#7 KIM

KIM

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 628 příspěvků(y)
Reputace: 131

Publikováno 29 září 2016 - 16:24:50

Pravda, je to zkresleno monitorem. Neuvědomil jsem si, že to je "zelektrizováno" pro širokoúhlý monitor... :o

Na začátku je určitě nějaký prostor, numera u Fomapanu i Ilfordu jsou 4,5 cm od sebe, tudíž jsou určena pro formát 6x4,5, a je jich tam celkem 18. Č. 1 by mělo být umístěno na konci prvního políčka. To by dohromady znamenalo, že krom mírného posunu z kraje by za č. 12 ještě dvě, tři políčka dozajista vlezla. Otázkou je, proč přestal Amtrak po devátém záběru fotit? 


  • 0

#8 Amtrak

Amtrak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 75 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 30 září 2016 - 11:49:40

jj, pravdu máte, opravdu, to je tak, když si nevezmu brejle. Ty mezery jsou ale podle mne ok a šišatý formát - nemohlo to vzniknout díky "rovnání perspektivy" a pod. v zoneru nebo tak nějak? Ty poloviční políčka teda ale jinak fakt nevidím

No a pak de o to, jest-li je na filmu prázdné místo a kde se ono nachází. Pokud je to na začátku, tak asi prokluzuje třecí rolnička, co zajišťuje transport. Většinou stačí kapka oleje (nemusí být zrovna stolní) do každého čepu ...stačí ten na kola a šicí stroje.


  • 0

#9 Amtrak

Amtrak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 75 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 30 září 2016 - 11:51:47

Právě jde o to, že konec filmu jde vždy prázdný, respektive od 9tého políčka.


  • 0

#10 meCZoun

meCZoun

    Nováček

  • Předplatitel
  • 315 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 41

Publikováno 30 září 2016 - 12:21:16

A po devátém záběru jde normálně cvaknout, nebo už se přetáčí celý svitek? A je to Flexaret s počítadlem, či s průzorovým okýnkem? A zakládáš film podle šipky a bílých bodů? (Teda za předpokladu, že je to model s počitadlem)

Asi takhle: https://www.fotoapar...0067/006700.jpg ?


  • 0

#11 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 488 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 101

Publikováno 30 září 2016 - 13:20:15

A bol ten film zalozeny podla navodu? Citanie navodov sa nepovazuje za osobne zlyhanie:)


  • 0

#12 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 838 příspěvků(y)
Reputace: 234

Publikováno 30 září 2016 - 14:52:55

A bol ten film zalozeny podla navodu? Citanie navodov sa nepovazuje za osobne zlyhanie:)

Pak jsme asi doma. Konají se šipky proti bílým tečkám a až pak zavřít aparát? Pokud se Flexaret zavře hned po navinutí filmu, tak je výsledek naprosto určitě takovýto


  • 0

#13 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 483 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 740

Publikováno 30 září 2016 - 17:48:10

Mna to tiez napdlo s tym navodom.

Svitkac je previt a zaklad sa inak, ako kinofil. A to este od aparatu k aparatu odlisne.

Navod, alebo rada kamarata je casto nevyhnutna.

K sipkam na filme v polohe voci bielym teckam: Z historickeho hladiska sa dodnes nachadxzaju sipky v tej pozicii, ako kedysi. Ak ale niekto dava filmy strojovo spúarcovat, je potrebne sipkly potiahnut o 1-2 cm dalej. Film sa totiz pri sparcovani strojom musi o nieco zachytit a casto je to uprostred prveho policka. Vyrobcovia filmov na to uz davno pamataju a filmy su dlhsie aspon o 5cm. Takze rezerva je velka.


  • 0

#14 Amtrak

Amtrak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 75 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 30 září 2016 - 22:16:46

Mám Flexaret VII. Na počítadle mi normálně naskočí 12 snímek. Film pak převinu a po vyvolání je jich pouze 9 s tím, že konec filmu je prázdný. Stalo se mi to již u třech svitků. U prvního byla čísla relativně správně, jen zase konec filmu ( od 9 snímku) chyběl. 


  • 0

#15 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 772 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 1 říjen 2016 - 07:43:39

A neni to tam na straně nastavený na kinofilm?Na pravý straně je kolečko jsou tam čísla tam 0,1,2,3 to je odpočítávání na kino,nebo na 6x4,5 pokud to není na nule nemusí to fungovat dobře.


  • 0

#16 Amtrak

Amtrak

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 75 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 1 říjen 2016 - 16:44:22

To mám nastavené na 0.


  • 0

#17 meCZoun

meCZoun

    Nováček

  • Předplatitel
  • 315 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 41

Publikováno 1 říjen 2016 - 16:46:15

A zakládáš tedy film podle šipky a bílých bodů, nebo navineš začátek a zavřeš záda?


  • 0

#18 fotograf302

fotograf302

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 76 příspěvků(y)
  • LocationPrague
Reputace: 9

Publikováno 11 srpen 2019 - 21:53:56

Dobrý den. Naexponoval jsem dva svitky pomocí Flexaret VI a vyvolal je. První byl v pořádku a obsahoval 12 snímků. Druhý byl divoký a obsahoval snímků deset. Snímky chyběly na začátku filmu. Ta plocha nebyla vůbec exponovaná a byla jen dočira vyustalovačovaná.

 

Ono se mi zdálo, že při zakládání toho druhého točím nějak dlouho naprázdno. Jenže jsem se svitky a FVI neměl zkušenosti, a tak jsem pokrčil rameny a řekl si tiše hrubým hlasem: "Aha, tak až teď."

 

Před založením filmů byla v okně nula. A pokud tam nebyla, poválel jsem rolny, aby se tam objevila. Oba filmy byly založeny podle šipek, v okně počítadla stále nula, pak byly zavřeny dveře a pak jsem otáčel kolečkem do doby, než se zjeví jednička a v tu chvíli se otáčení zasekne. Jenže u druhého filmu se objevení jedničky a zaseknutí konalo poněkud později. Proto chyběla pole na začátku filmu.

 

Pak jsem použil papírové pásy k testu přístroje. Při prvním založení papírového pásu se stala ta nejdivnější věc - na počítadle naskakovala čísla dál a dál, otáčení se zastavilo až u čísla 5. Zvláštní. Předpokládal bych, že po dobu otáčení je tam pořád nula, a zastaví se to až na jedničce (ať už po správné délce odmotaného filmu nebo se zpožděním). Pak jsem založil druhý pás, třetí, až sedmý, a tam jsem to měl všechno v pořádku, velmi brzy naskočila jednička, otáčení se zastavilo, procvakal jsem vše až k dvanáctce a navinul zbytek na cívku.

 

Víte, čím by toto mohlo být způsobené? Jde o problém, jehož řešení přinese očištění válečků? Nebo jde snad o problém, který by se měl řešit rozebráním a odmaštěním a namazáním? Nebo je to snad na servis? Jsem z toho jelen. Ale podivuhodné je, že se to stalo pouze u druhého filmu a u prvního testu s pásem (obohaceno o přeskakování čísel dál a dál) a pak šest pásů prošlo zcela bez problému. Tím jsem z toho jelen ^2.


  • 0

#19 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 772 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 12 srpen 2019 - 06:11:59

Jak je tam to malý počítadlo na kinofilm,není volnější?Stačilo by během focení sním pohnout pak to může dělat problémy.


  • 0

#20 fotograf302

fotograf302

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 76 příspěvků(y)
  • LocationPrague
Reputace: 9

Publikováno 12 srpen 2019 - 06:32:29

Děkuji za odpověď! Exponoval jsem i kinofilm a toto počítadlo používal, není volnější, spolehlivě drží ve všech polohách a udělal jsem tak 35 snímků. Než jsem založil svitek, dal jsem toto počítadlo na nulu. A z tohoto místa se od té doby nepohnulo.
  • 0

#21 fotograf302

fotograf302

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 76 příspěvků(y)
  • LocationPrague
Reputace: 9

Publikováno 19 srpen 2019 - 19:43:00

Tohle není normální. Je tam nějaká divná závada. Bohužel se mi ji ale nepodařilo uměle vyvolat. Po opětovném funkčním procvakání celého pásu jsem založil svitek. A celý jsem jej naexponoval bez chyby. Pak jsem založil druhý, natočil k šipkám, zavřel dveře a točím, točím, a točítko se nikdy nezastavilo, jen přeskakovala čísla, a rázem byl celý film na druhé špulce bez jediného zastavení a jediné expozice. Musel jsem ho v temné komoře obrátit a založit znovu. A pak už se točítko zastavilo na jedničce a dál to šlo normálně. To jsem blázen. Asi budu muset jít do servisu.


  • 0

#22 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 772 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 19 srpen 2019 - 19:59:09

Také mě blblo podobně.Dobře mě to zpravil pan Václav Vait je tady na temný rozhodně doporučuji Flexaret šlape jako nová. 


  • 0

#23 fotograf302

fotograf302

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 76 příspěvků(y)
  • LocationPrague
Reputace: 9

Publikováno 19 srpen 2019 - 20:05:15

Děkuji za doporučení! Zkusím se na to zeptat a něco vymyslet. Jde také o to, jak přepravit aparát na tak velkou vzdálenost, aniž by se mu něco stalo (dalšího)... :oops:


  • 0

#24 Luboszz

Luboszz

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 772 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 19 srpen 2019 - 20:14:42

Poštou tak jsem posílal.Nevím jestli nemá přeplněnou schránku zprávami?Taky jsem se ho potřeboval na něco zeptat a řeklo mě to že zprávu nelze doručit.Předtím to fungovalo.

Děkuji za doporučení! Zkusím se na to zeptat a něco vymyslet. Jde také o to, jak přepravit aparát na tak velkou vzdálenost, aniž by se mu něco stalo (dalšího)... :oops:


  • 0

#25 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 838 příspěvků(y)
Reputace: 234

Publikováno 20 srpen 2019 - 07:58:29

Už jsu tu. Kterou schránku - normální mail nebo zpráva zde?


  • 0

#26 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 838 příspěvků(y)
Reputace: 234

Publikováno 20 srpen 2019 - 08:00:47

A pošty české netřeba se báti. Když se to zabalí a pojistí. .. Ztratilo se mi to jen jednou a to jsem se víc těšil na náhradu škody, ale nakonec se to bohužel našlo...


  • 0

#27 Václav Vait

Václav Vait

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 838 příspěvků(y)
Reputace: 234

Publikováno 20 srpen 2019 - 08:01:52

No tak jo, já to předplatné zasejc uhradím rwda...


  • 0

#28 fotograf302

fotograf302

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 76 příspěvků(y)
  • LocationPrague
Reputace: 9

Publikováno Dnes, 19:29:56

Děkuji za odpovědi. Napíšu zprávu, abychom zjistili, zda a co se dá provést. Inu, pošty se dost bojím, tak například ve čtvrtek mi dala balíček pro úplně jiného pána, velikost a váha souhlasila a já to zjistil až doma. Tak jsem tam šel druhý den, nerozbalený balíček vrátil a dožadoval se toho svého. Ale je to děs. Pán měl na sledování zásilky "dodání zásilky", takže jestli si pro to šel, tak mu zřejmě řekli, že už to má doma. Pojistit je potřeba určitě.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních