Přejít na obsah


Fotka

Skener Epson V700


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
22 odpovědí na toto téma

#1 JanProchazka

JanProchazka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 5 leden 2017 - 17:23:43

Řeším trochu problém se skenerem Epson V700. Když skenuju kinofilm, měl by automaticky poznat, kde začíná a končí políčko. Jenže občas nepozná (hlavně u moc tmavých či moc světlých fotek) a oskenuje to s vlastním kreativním ořezem. Ručně se to nastavit nedá... Nemáte s tímhle strojem nějaké zkušenosti? Případně, existuje nějaký jiný skenovací software, než ten od výrobce? Díky moc.


  • 0

#2 Druidena

Druidena

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 66 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 5 leden 2017 - 17:39:21

Doporučuji Vuescan, už kvůli možnosti "RAW" skenování. Je to ale hodně sofistikovaný soft a vyznat se v tom GUI nějaký čas trvá. Ta políčka mi to ale taky netrefuje dobře, ale to je asi spíše mnou. Nastavit manuálně ten ořez ale jde. Mimochodem ještě bych se do toho Vašeho softu jednou juknul, ta nemožnost manuálního ořezu se mi nějak nezdá, ale rád se budu mýlit. 


  • 0

#3 JanProchazka

JanProchazka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 5 leden 2017 - 17:45:00

Kinofilm to skenuje automaticky podle adaptéru a hnout se s tím nedá :(. U svitku se pole nastavuje ručně. A když ho chci ošálit a řeknu, že tam mám svitek, oskenuje to, ale výsledek je děsivý. Ten VueScan je dobrý tip. Zkusil jsem to v něm a jde to lépe. Děkuji!


  • 0

#4 Motorbiker

Motorbiker

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 778 příspěvků(y)
  • LocationZa Hadrianovým valem, pod palmami v Kaledonii
Reputace: 151

Publikováno 6 leden 2017 - 10:08:26

Rucni orez by tam mel jit, hodit si cely nahled a pro kazdy snimek tahem se zmacknutym tlacitkem mysi vyrobit ramecek. Pokud je to ten samy software, co byl u 750.

 

Vsak na nahledy by mel stacit i sken stranky jako takove, ne?


  • 0

#5 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 546 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 508

Publikováno 6 leden 2017 - 11:21:11

V700 vyborne skenuje nazvacsovane fotografie. To je overene.


  • 3

#6 duuri

duuri

    Nováček

  • Předplatitel
  • 193 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 43

Publikováno 8 leden 2017 - 20:49:35

citanie manualov nieje znamkou osobneho zlyhania. da sa to prepnut z thumbnail na normal. a potom aj zmazat to co rozpozna soft a spravit si vlastny orez..

https://files.suppor...tml/scan1_9.htm


  • 0

#7 jmpetzval

jmpetzval

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 356 příspěvků(y)
Reputace: 506

Publikováno 8 leden 2017 - 21:30:24

V700 vyborne skenuje nazvacsovane fotografie. To je overene.

 

ano keko suhlasim, mas pravdu... a ovela horsie negativ, vsakze? :D


  • 1

#8 Nakadah

Nakadah

    Nováček

  • Předplatitel
  • 244 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 50

Publikováno 9 leden 2017 - 08:40:17

http://www.filmscann...nV700Photo.html


  • 0

#9 P30T

P30T

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 17 příspěvků(y)
  • LocationMladá Boleslav
Reputace: 1

Publikováno 14 leden 2017 - 04:17:25

Zdravím osazenstvo,

 

Pořídil jsem si též EPSON scanner. Low-endovější model, a sice V370 Photo. Na Windows mi ta věc běží s jejich dodáváným softwarem bez problémů. S macOS je též kompatibilní. Popravdě ale, pokud někdo uvažujete nad tím, pořídit si jej k MacBooku, pak máte o zábavu postaráno.

 

EPSON scan software je oficiální cestou k dispozici i pro macOS a celkem i funguje. Až na drobný nešvar..

 

Při skenování negativu, se po každém naskenovaném políčku scanner zastaví. Rozjede se až poté, co ho pohybem myši / trackpadem / sáhnutím do klávesnice povzbudíte, aby ten línej trouba začal skenovat další pole.

 

Pokud u počítače sedíte a držíte tak neustále ten proces při vědomí, tak skenujete jedna báseň. Jakmile si ale odskočíte pro lahváče do večerky, tak nečekejte, že se vrátíte a negativ budete mít naskenovaný. EPSON vám bude jen ležet na stole a tiše meditovat.

 

Na Win se toto neděje. EPSON o problému evidentně už ví a dokonce vydal patch, který měl bug opravit, ten se však minul účinkem.

 

Více info zde: https://discussions....257658?tstart=0

 

T.


  • 0

#10 Nakadah

Nakadah

    Nováček

  • Předplatitel
  • 244 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 50

Publikováno 16 leden 2017 - 15:01:01

Zkusil bych SW Vuescan...o hodně lepší než origo dodaný SW. O V370 jsem taky chvilku přemýšlel, do té doby než mi majitel poslal skeny negativů...


  • 0

#11 P30T

P30T

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 17 příspěvků(y)
  • LocationMladá Boleslav
Reputace: 1

Publikováno 16 leden 2017 - 16:35:22

@Nakadah: Pravda. Kupoval jsem si to spíš pro referenci, abych si mohl v klidu vybrat, co pak půjde do Magnifaxu. Z těch skenů, co z toho lezou, mi taky zrovna dvakrát nebzučí oříšky.


  • 0

#12 fuji

fuji

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 32 příspěvků(y)
Reputace: 63

Publikováno 17 leden 2017 - 13:01:42

U V700 jsem si vždycky normálně jednoduše nastavil co chci skenovat,a jednou pro vždy uložil pod názvem do paměti nastavení,tzn.Pro kinofilm jsem si nastavil rozměr 24x36 a uložil pod názvem 35mm,pro svitek jsem nastavil 60x60mm (skenoval jsem i s kouskem okraje)a dál tomu název 6x6 ,a tak dále podle použitého formátu. Takhle je to nastavené na furt,a při skenu konkrétního negativu se jen klikne na požadovanou položku,a ten rozměr se sám otevře v tom správném co je potřeba.

A před skenováním (důležité!!)je možné zvolit myslím tři možnosti skenování(teď nevím jak je to tam přesně formulované,ale nějak podobně): 1. Reflexní dokument. 2. Film s vodítkem oblasti filmu. 3. Film s držákem...(přesně už si nevzpomenu). Je důležité zvolit tu možnost,kde se v náhledu pak zobrazí celý pás negativu (nebo všechny 4 pásy,podle toho kolik kdo vkládá),a ne pouze jednotlivé políčka, které už v náhledu jsou viditelně ořezané.Takže kliknu na to,co mi zobrazí celý pásek(6 políček negativu),pak kliknu na (myslím že zelenou) šipku pro otočení o 90° (protože většinu snímků mám na šířku),pak vyberu v nabídce na položku "35mm"(kterou jsem si tak před lety nastavil),a přes náhled se mi zobrazí čárkovaně rámeček 24x36 mm,kterým si myší můžu hýbat kam chci,a roztahovat či stahovat(při zachování poměru stran),v libovolném směru. Vyberu si tak snímek který chci skenovat,a označím si ho tímto výběrem,a kliknu nahoře na tlačítko "měřítko". Zobrazí se mi pak jen ten snímek ve větším,pak doladím myší přesně orámování,upravím křivky,jas,kontrast,atd.,a skenuju. Podotýkám že všechny čičoviny typu "odstranit prach","automatické to nebo tamto",mám pochopitelně vypnuté. Jo,a nastavení dpi bohatě stačí na 300dpi.
  • 0

#13 FPL

FPL

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 9

Publikováno 17 leden 2017 - 20:17:23

Ty varianty "film s voditkem" a "film v drzaku" nastavuji _jinou_ rovinu zaostreni. Takze pokud mate film ve standardnim holderu a podari se Vam vybrat, ze lezi primo na skle, tak to nedopadne dobre.
  • 0

#14 Nakadah

Nakadah

    Nováček

  • Předplatitel
  • 244 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 50

Publikováno 17 leden 2017 - 20:41:46

To by mě zajímalo, jak plochý skener ostří. Když má ve vozíku jenom optiku ze zrcadel, následuje pevná čočka, clonka s dlouhou škvírou a tří-řádkový CCD snímač.

Jestli položím film na sklo nebo do držáku, pořád je to stejný výsledek.


  • 0

#15 FPL

FPL

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 9

Publikováno 17 leden 2017 - 22:25:53

On neostri - ve smyslu ze by opravdu aktivne menil rovinu zaostreni jako treba nektere filmove scannery, ale ma preset pro dve roviny zaostreni (sklo / holder) a mezi nimi prepina.

Jestli položím film na sklo nebo do držáku, pořád je to stejný výsledek.


Pouze pokud je odpovidajicim zpusobem nastavena ta rovina zaostreni - coz nutne nemusite nastavovat v softu - holdery maji dirkovy kod, ktery scanner nacita.
  • 0

#16 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 546 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 508

Publikováno 17 leden 2017 - 22:43:08

Pre zaujimave ploche skenery sa daju objednat ramiky s nastavitelnou vyskou, teda s dodatocnym zaostrenim predlohy. Uz to tu bolo, iba aby to nemusel nik hladat

http://www.betterscanning.com/

Pre kinofilm je jednoznacne lepsie si obstarat skener na film, pre svitkac a ploche filmy su skenery tak drahe, ze plochy skener je casto jedinou volbou.


  • 0

#17 Fire

Fire

    Nováček

  • Předplatitel
  • 290 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 127

Publikováno 18 leden 2017 - 09:09:12

Ten trik se jmenuje hyperfokální vzdálenost. Čočka má nekonečno od pár centimetrů.

To by mě zajímalo, jak plochý skener ostří. Když má ve vozíku jenom optiku ze zrcadel, následuje pevná čočka, clonka s dlouhou škvírou a tří-řádkový CCD snímač.
Jestli položím film na sklo nebo do držáku, pořád je to stejný výsledek.


  • 0

#18 pasiasty

pasiasty

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 239 příspěvků(y)
  • LocationHoroměřice
Reputace: 38

Publikováno 18 leden 2017 - 09:55:35

V700/V750 a zřejmě taky V800/V850 má dva objektivy s odlišnými ohniskovými vzdálenostními a jinak nastavenou ostrosti. "Širokoúhlý" objektiv umožňuje skenovaní na cele šířce skla a je zaostřeny na horní plochu skla; používá se pro veškeré reflexní materiály a pro filmy nad 4x5". "Úzkoúhlý" objektiv umožňuje skenovaní šířky cca 15cm (čímž dosahuje se většího rozlišeni), je zaostřen cca 3mm nad horní plochou skla a používá se pro filmy v držácích. V800/V850 zřejmě má ještě větší ohniskovou toho objektivu, užší skenovací pruh a větší rozlišení.  V obou případech nejedná se o hyperfokální vzdálenost.

 

Kromě plastových držáku od Epsonu existují dost drahé od BetterScanning (o nichž se zmínil kolega Keko), nebo lze vyrobit svoje. Do nedávna existoval držák EvenBetterScanning® navržený pro "under-mounting", bohužel nepřežil stěhování. Momentálně připravuje se výroba držáku TheBestScanningEver®, výhradně pro filmy 13x18cm, už beze skla a nutností lepit.


  • 0

#19 pasiasty

pasiasty

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 239 příspěvků(y)
  • LocationHoroměřice
Reputace: 38

Publikováno 17 únor 2017 - 23:49:17

TheBestScanningEver™ je už na světě. Umí držet filmy 13×18cm.

Přiložený soubor  IMG_20170217_210130.jpg   87,93K   9 Počet stažení Přiložený soubor  IMG_20170217_224722.jpg   96,93K   7 Počet stažení Přiložený soubor  IMG_20170217_225012.jpg   124,88K   7 Počet stažení


  • 0

#20 ichty

ichty

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 18 únor 2017 - 15:24:26

Perfektní, stejná funkce, cena zanedbatelná; gratuluji. TF.


  • 0

#21 zapask

zapask

    Nováček

  • Předplatitel
  • 69 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 19 únor 2017 - 20:22:02

Nikdy som zatiaľ filmy neskenoval, ale nestačilo by "zaťažiť" film sklom z nejakého starého pokazeného skenera, alebo multifunkčného zariadenia. Čo nechcem, aby bolo presvietené, prekryť napr. čiernym papierom?


  • 0

#22 PauIie

PauIie

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 141 příspěvků(y)
  • LocationBratislava DNV
Reputace: 42

Publikováno 19 únor 2017 - 20:53:44

Nikdy som zatiaľ filmy neskenoval, ale nestačilo by "zaťažiť" film sklom z nejakého starého pokazeného skenera, alebo multifunkčného zariadenia. Čo nechcem, aby bolo presvietené, prekryť napr. čiernym papierom?

Ak chceš mať na skenoch Newtonove krúžky, tak stačí. ;-)


  • 1

#23 pasiasty

pasiasty

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 239 příspěvků(y)
  • LocationHoroměřice
Reputace: 38

Publikováno 20 únor 2017 - 15:30:59

Nikdy som zatiaľ filmy neskenoval, ale nestačilo by "zaťažiť" film sklom z nejakého starého pokazeného skenera, alebo multifunkčného zariadenia. Čo nechcem, aby bolo presvietené, prekryť napr. čiernym papierom?

V případě V700/V750 (a asi taky V800/V850) není to totéž: pro skenovaní na úrovni skla používá se jiný objektiv než pro filmy v držáku (cca. 3-4 mm nad sklem); ten druhý umožňuje dosáhnout vyššího rozlišení. Můj držák nemá sklo, tím pádem může sloužit pro skenování poměrně pevných, nezvlněných filmů.

Další věc je zajištění přesné polohy vodorovně: jde o to, aby se nemuselo pokaždé nastavovat ořez při skenování několika filmů. 


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních