Přejít na obsah


Fotka

Večerní focení (expozice v místnosti s malým světlem)


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
24 odpovědí na toto téma

#1 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 58 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 4 únor 2017 - 23:25:16

Dobrý den.

Předem chci poděkovat za existenci téhle super stránky a teď k věci... Kromě focení lidí na ulici, velmi rád fotím i v interiéru jako jsou hospůdky. Jenže, zkouším a už jsem takhle zničil druhý film...
Po vyvolání jen průhledný film (téma z ulice vyšlo - takže film se vyvolal). Zajímá mě, jak teda postupovat? Dejme tomu, že fotím v klasické hospůdce např. Sv. Václav v Olomouci (jde i o klasickou hospůdkou jaké dobře známé) s filmem o citlivosti 100, 200 i 400 ISO.
Fotím se zenitem 11. Mám používat čas ,,B"? A zcela bez clony? U filmu s ISO 200 jsem zkusil čas 30 s clonu 2 a na fotce nešlo i tak skoro nic vidět... Je možné se správnému času i cloně dopočítat?
  • 0

#2 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 048 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 630

Publikováno 5 únor 2017 - 01:08:37

Ach, och ... dlha cesta k uspechom nas este caka :)

- ak predpokladam nizku uroven osvetlenia, je potrebna co mozno najvyssia citlivost filmu. Ta je z roznych dovodov obmedzena na citlivost 400ASA. Dvoma technikami sa vsak da i takyto film "natiahnut" na vyssiu citlivost:

   - pouzitie vyvojky, ktora prirodzene vyuziva lepsie citlivost filmu, T-Max Developer, alebo tzv dvojroztokove vyvojky - Diafine spomeniem za vsetky

   - PUSH proces, predlzenim vyvolavacieho casu vo vhodnych vyvojkach, spomeniem moju oblubenu - neriedenu D-76

- mam pochybnost o tom, ze i pri velmi nizkej urovni svetla a otvorenej clone sa po expozicii na vyvolanom policku nic neobjavi. Existuje tzv schwarzschildov efekt, teda ze pri velmi-velmi dlhych casoch (30" takym bezpecne uz je) scernanie ako odozva na mnozstvo svetla nie je reciprocne, teda umerne. Je potom prakticky jedno, ci clovek exponuje 1 hodinu, ci 6 hodin... Ale ak je v hospode tolko svetla, ze ludia trafia na toalety, pripadne si trafia panaka do pusy, 30" je pri clone F2 prehnane vela. Podozrenie teda usti do otazky - naozaj si pouzil 30" a nie 1/30"? To by vselico vysvetlovalo.

- Expozicia - teda jej stanovenie sa deje na zaklade merania svetla expozimetrom. Ten je presny v urcitom rozsahu, vacsina cenovo dostupnych uz v hospode pracuje nepresne, treba este zohladnit spominany schwarzschildov jav, takze sa expozicia vascinou odhaduje. Otazka je - ako ju mam odhadnut? Nuz treba si to naskusat. To znamena, trening robi majstra. Zober film, nejaky aparat, co ma expozicny cas 1/15, tento cas Zenit 11 nema, nastav si clonu F2.8, nastav citlivost ASA1600 a nafot film - odporucam zacat filmom Foma 400. Su samozrejme lepsie filmy pre tento ucel, ale pre cvicenia je dobry nad vsetky ocakavania. Potom vezmi dostupnu vyvojku D-76 a vyvolaj ho pri standartnom pohybe a teplote 20°C cas 20 minut. Ustal, oper, vysus a skus urobit fotografiu na papier normalnej gradacie. AK nie je vysledna fotografia prilis kontrastna, alebo prilis makka, tak si vlastne vyhral :)

- Pri case 1/15" sa treba pred fotografovanim opriet, nadychnut, az potom stlacit spust. Ostrenie pri F2.8 vyzaduje tiez trochu cviku.

Nezabudni sa pochvalit, ako sa ti dari.


  • 1

#3 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 58 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 5 únor 2017 - 13:09:54

Ach, och ... dlha cesta k uspechom nas este caka :)

- ak predpokladam nizku uroven osvetlenia, je potrebna co mozno najvyssia citlivost filmu. Ta je z roznych dovodov obmedzena na citlivost 400ASA. Dvoma technikami sa vsak da i takyto film "natiahnut" na vyssiu citlivost:

   - pouzitie vyvojky, ktora prirodzene vyuziva lepsie citlivost filmu, T-Max Developer, alebo tzv dvojroztokove vyvojky - Diafine spomeniem za vsetky

   - PUSH proces, predlzenim vyvolavacieho casu vo vhodnych vyvojkach, spomeniem moju oblubenu - neriedenu D-76

- mam pochybnost o tom, ze i pri velmi nizkej urovni svetla a otvorenej clone sa po expozicii na vyvolanom policku nic neobjavi. Existuje tzv schwarzschildov efekt, teda ze pri velmi-velmi dlhych casoch (30" takym bezpecne uz je) scernanie ako odozva na mnozstvo svetla nie je reciprocne, teda umerne. Je potom prakticky jedno, ci clovek exponuje 1 hodinu, ci 6 hodin... Ale ak je v hospode tolko svetla, ze ludia trafia na toalety, pripadne si trafia panaka do pusy, 30" je pri clone F2 prehnane vela. Podozrenie teda usti do otazky - naozaj si pouzil 30" a nie 1/30"? To by vselico vysvetlovalo.

- Expozicia - teda jej stanovenie sa deje na zaklade merania svetla expozimetrom. Ten je presny v urcitom rozsahu, vacsina cenovo dostupnych uz v hospode pracuje nepresne, treba este zohladnit spominany schwarzschildov jav, takze sa expozicia vascinou odhaduje. Otazka je - ako ju mam odhadnut? Nuz treba si to naskusat. To znamena, trening robi majstra. Zober film, nejaky aparat, co ma expozicny cas 1/15, tento cas Zenit 11 nema, nastav si clonu F2.8, nastav citlivost ASA1600 a nafot film - odporucam zacat filmom Foma 400. Su samozrejme lepsie filmy pre tento ucel, ale pre cvicenia je dobry nad vsetky ocakavania. Potom vezmi dostupnu vyvojku D-76 a vyvolaj ho pri standartnom pohybe a teplote 20°C cas 20 minut. Ustal, oper, vysus a skus urobit fotografiu na papier normalnej gradacie. AK nie je vysledna fotografia prilis kontrastna, alebo prilis makka, tak si vlastne vyhral :)

- Pri case 1/15" sa treba pred fotografovanim opriet, nadychnut, az potom stlacit spust. Ostrenie pri F2.8 vyzaduje tiez trochu cviku.

Nezabudni sa pochvalit, ako sa ti dari.

 

 

 

Strašně moc děkuju za odpověď! :-)

 

Ano, fotil jsem na čas 1/30 - jelikož, 30 sekundovou expozici zenit nemá... Zkoušel jsem fotit i v tom samém prostředí na film 100 iso se clonou 5.6 a časem 60... ale taktéž naprosto nic. Bez kresby. :-(

 

Zatím mám jen Zenit 11, a tak zkusím ještě tu 400 s časem 1/30 a clonou 2 - 2.8... prostě budu zkoušet a zkoušet. 

 

(Rád bych se tak zeptal ještě na jednu otázku? pokud bych fotil portrét ve tmavé místnosti, pouze s přisvětlením žárovek na samotný obličej, popř. jinou část těla... je opět na místě volit film s iso 400? nebo můžu sáhnout po dvoustovce? ale s B (dejme tomu časem 2sec) a clonou? 4-5.6?)


  • 0

#4 Nimrod

Nimrod

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 086 příspěvků(y)
  • LocationPísek
Reputace: 178

Publikováno 5 únor 2017 - 13:24:31

vezmi si do ruky expozimetr, datasheet filmu, kde zjistíš chybu reciprocity, a hraj si


  • 0

#5 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 048 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 630

Publikováno 5 únor 2017 - 13:30:57

Problem s dlhismi casmi je ten, ze sa nedaju udrzat v ruke. Preto treba pouzit stativ.

Kedze Zenit 11 nema cas 2", "B" sa pouzit da. Iba si treba po stlaceni spuste povedat to "jeden-a dvdsat, dva-a-dvdsat". Takato presnost uplne postacuje.

Co sa tyka portretov pri case 2", nehrozi neostrost iba vplyvom rozhybania apratu, ale aj pohybom objektu/subjektu. Potom je namieste, ked si dotycany/a oprie hlavu o pevny predmet (ten nemusi byt viditelny) a 2" vydrzi nehybat ocami a nechichunat sa pri tom :)

400ka film je vhodna skoro do kazdej situacie. Teda aj na portret s jednou ziarovkou. Mensia citlivost je vhodna na dobre svetelne podmienky a tam, kde sa vyzaduje vacsia ostrost a zaroven mensia zrnitost. Ja mam velky format a prirodu fotim na Kodak TXP320, teda na film ovela citlivejsi, ako 100ka. Ak si priclonim a nastavim velmi kratky cas (v prirode fuka a vietor neustale pohybuje listamio na stromoch), potom aj pri silnom slnecnom svetle je ISO320 malo :)


  • 0

#6 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 58 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 5 únor 2017 - 17:05:04

Aha... takže co tak čtu, tak nejlepší bude používat čtyřstovku pro svou univerzálnost - jen, takovou opravdu laickou otázku... pokud bych fotil právě v oné hospůdce na dvoustovku (a vím, že na 4OO iso to bude čas 30 s clonkou 2.8) - jak nastavit aparát u toho 200 iso filmu? (existuje nějaká taková tabulka pro přepočet?) 


  • 0

#7 Nimrod

Nimrod

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 086 příspěvků(y)
  • LocationPísek
Reputace: 178

Publikováno 5 únor 2017 - 17:16:20

http://www.temnakomo...-skolka-iii-r12


  • 0

#8 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 58 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 5 únor 2017 - 17:31:05

 

Díky! celé to projdu! :-)


  • 0

#9 Nimrod

Nimrod

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 086 příspěvků(y)
  • LocationPísek
Reputace: 178

Publikováno 5 únor 2017 - 17:32:36

další články jsou i na paladixu a jinde. bylo by dobrý nejdřív něco z těhle základů přečíst, až pak se ptát


  • 0

#10 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 292 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 278

Publikováno 5 únor 2017 - 17:36:59

 

 

Díky! celé to projdu! :smile:

 

jestli nemáš žádný expozimetr, uff, ani se mi to nechce napsat, ale i ty číselné přístroje, když fungují, tak ukazují hodnoty

můžeš kouknout vedle ke kolegovi, při jaké citlivosti a jaké cloně mu to dává jaký čas

abys měl na negativu aspoň něco, pro začátek


  • 0

#11 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 567 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 5 únor 2017 - 17:42:24

Stahni si aplikaci do mobilu expozimetr a uvidis ze uvidis
  • 0

#12 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 58 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 5 únor 2017 - 18:01:09

Stahni si aplikaci do mobilu expozimetr a uvidis ze uvidis

 

 

Aha, tak v telefonu mám aplikaci LightMeter... a shoduje se s tím, co fotí teda sám foták na telefonu... :-) ale jedna věc mě teda silně zaráží. Pokud udělám fotku z telefonu ukazuje mi ISO 64, čas 1/50 clona 2.1... udivuje mě, že na tak malé iso to fotí? Záměrně jsem si nechal tolik světla jako právě v oné hospodě, kde chci užít iso 400 a čas 1/30 při cloně 2.8 ... předpokládám, že negativ bude ale tedy silně přepálený...? :-/


  • 0

#13 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 048 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 630

Publikováno 5 únor 2017 - 18:30:19

Dobre, male skolenie, kym sa rozhodnes precitat si nejaku skolu pre zciatocnika:

- clonovy rad cisel je  ... 1.4  2  2.8  4  5.6  8  11  16  22  32  ... Nech uz tie cisla znamenaju cokolvek cim mensie cislo, tym viac pusti clona svetla dnu a plati, ze PRECHOD Z JEDNEJ HODNOTY NA NAJBLIZSIU VEDLAJSIU ZMENI MNOZSTVO PREPUSTENEHO SVETLA NA POLOVICU, ALEBO NA DVOJNASOBOK.

 

-rad cisel na ovladci casov je   ...8  4  2  1  1/2  1/4  1/8  1/16  1/30  1/60  1/125  1/250  1/1000  1/2000 ... cervene cisla su v sekundach, biele su zlomky sekund, hoci sa zapisuju iba menovatele. Plati, ze PRECHOD Z JEDNEJ HODNOTY NA NAJBLIZSIU VEDLAJSIU ZMENI MNOZSTVO PREPUSTENEHO SVETLA NA POLOVICU, ALEBO NA DVOJNASOBOK.

 

- rad cisel, predstavujuci citlivost je   ... 50  100  200  400  800  1600  3200  6400  ... Nech uz tie cisla znamenaju cokolvek, plati, ze PRECHOD Z JEDNEJ HODNOTY NA NAJBLIZSIU VEDLAJSIU ZMENI CITLIVOST NA POLOVICU, ALEBO NA DVOJNASOBOK.

 

 

Existuju vsade aj tzv medzilahle hodnoty, ktore su tu, aby totalne doplietli digitalistov, ktori rezignuju na urcovanie spravnej expozicie a zveria tuto relativne jednoduchu ulohu nejkej automatike a nikdy nepochopia suvis. Za vsetky medzilahle hodnoty, este pochopitelne, spomeniem, ze existuje i citlivost 125, 160, obe zmanaju vyssiu citlivost, ako je 100 a nizsiu, ako 200, co je velmi pochopitlne. Alebo 320, co je menj, ako 400, lezi velmi blizko.

 

 

Ked nieco nastavujes, tak zmenou jednej hodnoty, napr clony o jeden stupen, musis dorovnat do rovnovahy nejaku inu hodnotu o jeden stupen. Ked chces privret clonu o jednu hodnotu a nechces hybat casom, potom musis pri danom svetle pouzit film s vyssou citlivostou o jeden stupen. Tomuto stupnu sa hovori CLONOVE CILSO, alebo EXPOZICNY STUPEN. My sme si uz vysvetlili, ze nemusis nevyhnutne vymenit film, ale ho cielavedome podexponujes s potom prevyvolas ... To chce nejaku skusenost, bez skusania skusenosti nenadobudnes.

 

No a teraz sa skus zamysleit nad svojou otazkou vyssie a vypocitaj.


  • 1

#14 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 58 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 5 únor 2017 - 18:58:05

Oh boha... já jsem idiot. Už to chápu... takže ve skutečnosti, prosím nesmějte se, když to přepočítám - měl jsem mít s tím světlem jaké v místnosti bylo - clonu na 1.4. při čase 1/15 ... :-/ není divu, že na fotografii nic není... :-/ :-(

 

Všechno jsem si pořádně změřil i spočítal... takže, můžu fotit na film s iso 200 ale!! v mém případě - exponovat 1/2 5.6 a nebo 1/1 na f8 ... (to budu muset na zenitovi vyřešit pomocí "B")

 

 

Děkuju moc všem tady za pomoc!! :-) 


  • 0

#15 martin91

martin91

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 58 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 5 únor 2017 - 19:04:51

Zrovna se i zeptám, prostě to bude chtít lepší foťák...  co na to říkáte?

 

https://bazar.fotosk...aktica-l- -5018

 

https://bazar.fotosk...shica-fr- -5019


  • 0

#16 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 924 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 108

Publikováno 5 únor 2017 - 19:57:38

Obidva sú lepšie ako zenit, len s tou Yashicou opatrnejšie, bolo ich u nás málo a môže byť problém s opravou, na Prakticu je ich zatiaľ ešte dosť, poprípade sa dá lacno kúpiť ďalšia na ND. Sú aj lepšie, Nikon Canon Pentax, len sú drahšie. Dôležité je hlavne to, aby bol fotoaparát aj objektív v plne funkčnom stave.


  • 0

#17 Nakadah

Nakadah

    Nováček

  • Předplatitel
  • 496 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 86

Publikováno 5 únor 2017 - 20:52:31

Praktica L nemá vnitřní expozimetr, to beru spíš jako negativum. O Yashice ti neumím říct nic. Koupě starší Praktiky přes internet bez vyzkoušení je loterie.

Stačí když ten foťák byl špatně skladován a je problém. A nebo v něm někdo nechal baterie co vytekly. Elektrolyt je svině, vzlíná a žere kovy.

Koupil sem VLC2 - mechanicky OK, ale elektrolyt vyžral desku potenciometru pod voličem časů. Oprava a seřízení 500Kč a to bylo ještě levné.

 

LTL mám po dědovi, uložení bylo dycky OK. Ale hodně nafotila a začal zlobit převíjecí mechanismus. Takže servis - kompletní rozborka a výměna mechanismu (800Kč).

 

Pokud jsou ty Praktiky u Škody po servisu a nebo na 100% v cajku, pak bych i s objektivem tu cenu chápal (za předpokladu že objektiv nemá vyschlé mazivo, mastnou clonu, plíseň a nebo jiné

super závady). Pokud ne, tak jsou drahé.

 

Možná bych ti doporučil spíš nějaký modernější foťák pro začátek, třeba Pentax MZ5n, nebo nějaký Canon EOS - přes redukce BEZ optického členu se tam dají používat klasické M42 objektivy (ostření na nekonečno).

U Nikonu bohužel ne. Nastavíš jenom prioritu clony, cloníš objektiv dle potřeby a foťák si čas dopočítá sám. V začátcích se můžeš soustředit na focení a ušetříš se zmršených filmů.

 

PS. jo a ten servis je vlastně vhodný vždy, minimálně u někoho kdo to dokáže proměřit na přístroji a zkontrolovat jak sedí časy závěrek (pokud si neuděláš vlastní měřič). Do té doby nevíš jak na tom závěrka za ty roky je.

Zjistíš až leda zmršenými snímky.


  • 0

#18 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 048 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 630

Publikováno 5 únor 2017 - 21:49:09

Takto: Practica L nema dierku, do ktorej strcis baterku. To povazujem za vyhodu oproti ostatnym aparatom. Nemeria vsak svetlo. A to je mozno nevyhoda. A zaroven vyhoda. Ak Practica L foti a foti sa s nou pravidelne, je to relativne spolahlivy aparat. Oproti Zenit 11 vsak riesi iba malo.

Zaujemca o fotografovanie na film si tak ci onak neskor obstara plne mechanicky aparat oblubenej znacky. Co je totiz najmenej spolahlive je elektronicke riadenie expozicie :/


  • 0

#19 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 567 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 5 únor 2017 - 22:36:47

Když už jsi u těch dlouhých časů, jsi si jistý, že aparát správně exponuje? Nech si pro začátek u nějakého servisáka seštelovat závěrku s časy a pak se taky může leccos změnit, ona půl vteřina je dost dlouhá, ale třeba je to vteřina :-)


  • 0

#20 Fire

Fire

    Nováček

  • Předplatitel
  • 387 příspěvků(y)
  • LocationKolín
Reputace: 154

Publikováno 5 únor 2017 - 23:31:25

Vteřina místo půlky, to je +1 EV. Ideální to není, ale na filmu něco bude a v postprocesu to vcelku snadno srovnáš. Ať už mokrém nebo skenovacím. Lepší než podexponovat.

Mladej bude mít jiný problém...

Když už jsi u těch dlouhých časů, jsi si jistý, že aparát správně exponuje? Nech si pro začátek u nějakého servisáka seštelovat závěrku s časy a pak se taky může leccos změnit, ona půl vteřina je dost dlouhá, ale třeba je to vteřina :-)


  • 0

#21 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 924 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 108

Publikováno 6 únor 2017 - 08:46:02

Ja ich mám päť, a všetky sú po mechanickej stránke OK, po elektrickej ale len tri. VLC 2 aj 3 nemerajú, aj keď ručička sa hýbe, možno len by trebalo prečistiť elektroniku, myslím tým kontakty, potenciometre a spol. Moja prvá Praktica MTL5, kúpená v roku 82 funguje stopercentne dodnes s jedným servisným zásahom, keď som na nej asi po 12 či 13 rokoch dal urobiť generálku, teda kompletné rozobranie, premazanie a nastavenie.


  • 0

#22 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 620 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 474

Publikováno 6 únor 2017 - 10:14:55

Také jsem měl asi 20 let k plné spokojenosti MTL5, odcházela ode mne stále stejně funkční. 

Oklikou jsem se dostal zpět k závitu M42, dnes mám držáka Pentax Spotmatic, co do vybavení vlastně totožné s tou MTL5. Jen mi chybí samospoušť, to je ale nahraditelné (pneu nebo semafor). 


  • 0

#23 joey

joey

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 43 příspěvků(y)
  • LocationSK-ZH
Reputace: 9

Publikováno 6 únor 2017 - 10:54:32

Ak chceš investovať do lepšieho foťáku, tak za seba môžem odporučiť Nikon F801s. Nezničiteľný foťák s bezkonkurenčným pomerom cena/kvalita.

Telo sa dá na Ebay (DE alebo UK) kúpiť za 20 Euro, s nejakým setovým zoomom okolo 60. Treba hľadať a hlavne sa pýtať predávajúcich.

Za 120 Euro aj s poštou som kúpil telo, 2x Nikkor zoomy (35-70, 70-210), blesk SB-24 a taška. Ani škrabanec, pani s tým zrejme fotila raz do roka dovolenku.

Kvalitná závierka, 4x tužkové baterky (aj aku), bodové meranie expozície, použiteľný s akýmkoľvek objektívom od Nikonu (okrem G série).

Ale pravda, koľko ľudí, toľko chutí. A je to 2-4x vyššia cenová úroveň, ako u Praktiky, neviem, aký máš rozpočet.

Prajem veľa zdaru v nákupe a ďalšom fotení!


  • 0

#24 Me2d

Me2d

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 567 příspěvků(y)
  • Locationcelakovice
Reputace: 33

Publikováno 7 březen 2017 - 15:03:13

Tak jak to dopadlo a co další film? A jestli ještě není pozdě, kup něco bez měření a baterek, nedají se moc nahradit, neboť mají většina dnešních 1,5V místo 1,35V. 


  • 0

#25 RomanSkrivanek

RomanSkrivanek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
  • LocationPraha 9
Reputace: 1

Publikováno 7 březen 2017 - 17:04:12

Ahoj. Vlastním Prakticu mtl 5 a nemám k ní žádné výhrady. Bytelné tělo a jednoduché ovládání... Tchán ji měl několik let ve skříni,koupil jsem za 50 Kč baterku a měří v cajku. Podle výsledných fotek naprosto přesná,mohu jenom doporučit. Myslím si, že tvůj problém je, buď vada foťáku nebo neznalost veličin! Začínal jsem fotit digitálem nikonem d3000 jako uživatel přednastavených hodnot,pak na manuál a s manuálními objektivy a vztahy mezi veličinami ti přijdou jasné hned!!! Pak jsem koupil Yashicu A (6×6), protože jsem chtěl FullFrame,ale digi stojí moc,tak jsem sáhl po stredoformatu a d3000 jsem už používal jen na zkoušku... Po prvních vyvolaných fotkách jsem zjistil, že je to moje cesta a digitál u mě skončil... Teď používám zmíněnou Prakticu mtl 5,na které si změřím hodnoty a podobně nastavím na Yashice a naprostá spokojenost... Na digitál už nefotím,moje d3000 mi lhala do očí,ale za naučení práce s časy,clonou a citlivostí vděčím ji.
  • 1




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních