Přejít na obsah


Fotka

Po vyvolání filmů jsou na něm jen čísla (a slabé obrysy )


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
9 odpovědí na toto téma

#1 Ondrej224

Ondrej224

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 20 říjen 2017 - 13:01:02

Ahoj, mám takový docela nepříjemný problém.

 

S vyvoláváním teprve začínám a pořád se mi nedaří. Jen nevím proč.

 

První fotky jsem vyvolával ve sklenici na okurky a z celého filmu jich vyšlo asi 10.

Koupil jsem si tedy tank a vyvolal film- byl prázdný. Jen čísla dole, pokusil jsem se vyvolat i další film a ten byl pro změnu komplet osvícený. Bylo mi řečeno, že se mi rozbil foťák. Koupil jsem tedy druhý a včera vyvolával.

 

Na filmu jsou perfektně vyvolané čísla, ale fotky jsou na celém filmu jen asi tři, nebo čtyři a to ještě tak strašně světlé, že jsou k ničemu ostatní okénka zcela prázdné. Info pro mě z toho plyne, že film se navíjí, a závěrka asi taky funguje a foťák vždy cvakne když fotím.

 

Setkal jste se s tím někdo? Je chyba ve foťáku, v rukou, v Chemii, nebo to může být v tanku? (Nemohu překlápět. Hrozně to teče tak s tím jen bouchám a kvrdlám).

 

Díky moc za každou zkušenost.

 


  • 0

#2 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 705 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 848

Publikováno 20 říjen 2017 - 13:20:21

čím fotíš?   jak a podle čeho  nastavuješ expozici? 


  • 0

#3 meCZoun

meCZoun

    Nováček

  • Předplatitel
  • 295 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 38

Publikováno 20 říjen 2017 - 13:21:27

Pokud jsou čísla vyvolaná silně a ty tři políčka slabě, je nejspíš chyba ve foťáku.... Odkud jsi?


  • 0

#4 Ondrej224

Ondrej224

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 20 říjen 2017 - 13:27:40

JJ, všechna čísla jsou normálně čitelná, ale fotky uplně vybledlé, fotím Nikonem.


  • 0

#5 Ondrej224

Ondrej224

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 20 říjen 2017 - 13:28:26

Expozici jsem zkoušel všeljak, jako že automatickou i manuální, všechno co ten foťák umí jsem zkusil, nevyšlo nic


  • 0

#6 meCZoun

meCZoun

    Nováček

  • Předplatitel
  • 295 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 38

Publikováno 20 říjen 2017 - 13:34:12

A tu manuální expozici jsi měřil expozimetrem vestavěným, nebo externím? Baterie jsi měl čerstvé?


  • 0

#7 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 614 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 470

Publikováno 20 říjen 2017 - 13:37:42

Než takhle tápat, bylo by jednodušší se s někým sejít a probrat to krok po kroku s fotoaparátem v ruce, vše v reálu.

Dej vědět odkud jsi a s někým se jistě domluvíš. 


  • 1

#8 meCZoun

meCZoun

    Nováček

  • Předplatitel
  • 295 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 38

Publikováno 20 říjen 2017 - 13:39:03

...ano ano, LuzJi má pravdu


  • 0

#9 dodoxbb

dodoxbb

    Nováček

  • Předplatitel
  • 322 příspěvků(y)
  • LocationBanská Bystrica
Reputace: 162

Publikováno 20 říjen 2017 - 15:11:12

LuzJi má pravdu, tam totiž môže byť problém úplne všade... vo foťáku, v rukách, v chémii, tank by som zatiaľ neobviňoval :-) Najpravdepodobnejšie ale je problém v hlave - už z otázky je cítiť úplný nedostatok informácií :-). Takže si zohnať literatúru a niečo si naštudovať... Nájsť v blízkosti niekoho, kto vie poradiť... A netreba to vzdávať, lebo podobne asi začínal skoro každý z nás, len ozajstné dieťa štasteny malo z prvých filmov aj nejaký obrázok :-) :-) 

 

Ale ak je slabo vidieť obrázky a dobre čísla, tak je to podexponované a teda buď je chyba vo foťáku (málo pravdepodobné) alebo v objektíve (málo pravdepodobné) alebo v nastavení merania (najpravdepodobnejšie, zle nastavené ISO, zapnutá korekcia expozície) tam začať hľadať... 


  • 0

#10 ant

ant

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 14 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 20 říjen 2017 - 16:35:40

Ahoj Ondřeji,

jak už zmínili kolegové, nejlépe najdi někoho z okolí, kdo ti pomůže. S kvedlačkou jsem také začínal, nikdy problém nebyl, jestli máš vyvolaná čísla, tak tam bych problém nehledal, ani v těsnosti (to by byl třeba okraj filmu černý), vývojka se zdá také funguje. Nevím jaký máš foťák, jestli nastavuješ jen čas a clonu, anebo i ISO. Všechny 3 musí být v rovnováze dle aktuálního světla.

Taková pomůcka, za slunečného počasí venku, když nastavíš ISO 100, clonu 16 a závěrku 1/125 s, tak by měl být obrázek v pohodě. (při dnešním jasném podzimním dnu bych možná dal spíš clonu 11).

Hodně štěstí a trpělivosti, snad to brzy odhalíš.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních