Přejít na obsah


Fotka

Letištní rentgen a jeho vliv na citlivý materiál

rentgen

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
39 odpovědí na toto téma

#1 Motorbiker

Motorbiker

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 221

Publikováno 4 listopad 2017 - 19:24:44

Nedavne zkusenosti z nekolika letist v zemich prvniho, druheho a tretiho sveta me vedly k zalozeni tohoto tematu. Chtel bych se podelit o svoje pozorovani a vyzvat i kolegy temnokomorniky, aby se sami sverili. Treba konecne vyresime otazku starou, jako lidstvo samo - poskodi letistni rentgeny filmovy material?

 

Na vsech tech internetech lze najit mnozstvi vzajemne se vylucujicich informaci o tom, ze rentgeny na letistich nezpusobuji zadne poskozeni filmu, ze zpusobuji poskozeni jen nejakym filmum, ze poskozeni zpusobuji jen nejake rentgeny a ze rentgeny filmy vesmes poskozuji. Obecne se vyrobci filmu shoduji, ze pokud poskozeni vznika, tak zejmena u rentgenu, pouzivanych pro zavazadla, co jdou do podpalubi a ze ty, urcene pro prirucni zavazadlo vetsinou nejsou tak hardcore. TSA uvadi, ze garantuje bezpecnost pro filmy do 800 ASA, coz je sice fajn, ale vcelku zbytecne, nebot:

 

1) vliv ozareni je kumulativni

2) TSA pravidla neplati jinde

3) slovo "garantuje" neznamena vubec nic, IKEA "garantuje" zivotnost matrace 25 let. Je rozdil, mezi garanci a zarukou.

4) a stejne, v USA muzete pozadat o kontrolu predmetu mimo rentgen a musi vam byt vyhoveno

 

Takze, co se stane, pokud cestujete jinde, nez uvnitr USA?

 

Vase prirucni zavazadlo nejspise projde na kazdem letisti aspon jednim rentgenem. Filmy nema smysl chranit olovenym sackem, krabickou, nebo necim podobnym. Obsluha bud zvysi silu rentgenu, pripadne, pokud ani to nepomuze, vas sacek otevre a pres rentgen posle film znovu. Nakonec tedy filmovy material dostane jeste vetsi davku, nez normalne.

 

Snazit se domluvit s obsluhou ohledne toho, ze by vase filmy zkontrolovali misto rentgenem pouze pomoci masinky na"ocuchani" (hand-check, chemicka kontrola) je sice mozne, ale pocitejte s tim, ze na to pristoupi jen nekdy a bude to cim dal slozitejsi. Slusny a pratelsky pristup k pracovnikum bezpecnosti muze teoreticky pomoct, ale jen malokdy, rozhodne se na to nelze spolehat.

 

Prakticke zkusenosti:

 

Jeden rok zpatky jsem cestoval s filmy (50-3200 ASA, svitek) ze Skotska na Maltu a zpet, na letisti jsem se v obou pripadech domluvil s obsluhou, filmy zkontrolovali. Jenze od te doby se mnohe zmenilo a dneska se takova anarchie, jako cestovani bez prohmatani rozkroku a rentgenovani filmu, nenosi.

 

Za posledni tri tydny jsem s hromadkou filmu, exponovanych a neexponovanych, od 50 do 3200 ASA, vcetne 400 infrared, procestoval nekolik letist, jednou byly zrentgenovany vsechny, jednou pouze ty mimo 3200 ASA a testovaci vzorek, neexponovany film ilford delta 400 jsem nechal dvakrat prijet rentgenem v Praze, abych zjistil, zda ho to nejak poskodi. Letiste:

 

1) Glasgow, Kingdom of Condom - obsluha trvala na tom, ze vsechno musi rentgenem, ale ze je naprosto bezpecny, nebot je testovan na vyrobku s certifikaci od britske kralovske rodiny. Ze pry do citlivosti 1600 je to uplne safe. Ukazal jsem tedy na britske filmy s citlivosti 3200 a aspon tyto mi bylo dovoleno pronest pouze ramem a posleze mi bylo receno, ze stejne musi nahodne nejaky z nich zkontrolovat chemicky. Pravil jsem, at si tedy jeden z nich vyberou. Pan u masinky nasadil vyraz velekneze pri vyvolavani dusi mrtvych, dvema ukazovacky posunul jednu krabicku ke me a rekl "Sir, I choose this one!" Otevrel jsem mu krabicku a roztrhl obal. Kupodivu, masinka neodhalila ani semtex, ani pervitin. Az pote se me dotycky, ktery me chvili pred tim ujistoval o bezpecnosti pro citlivost 1600, zeptal, co to vlastne ta citlivost je.

 

1b) Na letisti v Brne jsem to ukecal a ackoli mladik u rentgenu vypadal neoblomne, manazerka rozhodla, ze bude stacit, kdyz od kazdeho druhu jednu krabicku otevre a film prosmejdi cuchacem. Rentgenistu to ocividne zklamalo, s takovymto pristupem se asi zacal bat o budoucnost sve profese. Znovu, nebyla nalezena zadna podezrela chemikalie. Ovsem doslo tu k historicke udalosti - byl odhalen terorista. Tento nebezpecny jedinec, zakerne maskovany jako sedmilety chlapec, prosel ramem a zapipal. Nastesti, strazci miru nelenili, jeden ho chytil za rameno, odtrhl stranou od jeho komplicu (v prevleceni za jeho rodice), byl dusledne prohmatan, od zutych nohou az po temeno hlavy, nebyla vynechana zadna cast jeho anatomie, nasledne mu byly nasilim roztahnuty ruce, dlane prosmejdeny papirkem, ktery ihned pote skoncil v kosi a nakonec byl tento narusitel propusten, aby na jeho misto v kontrole nastoupil jeho otec. Nutno podotknout, ze v ramu pipal kazdy, vcetne me, ackoli jsem nemel nic kovoveho a v naprosto stejnem obleceni jsem nikde jinde nepipal.

 

2) Hurgada, Egypt - epizoda sama pro sebe. Na letisti je prvni rentgen na vsechno hned u vchodu, druhy pak o 60 metru dal. Zavazadla mi projela a kdyz jsem pozadal o kontrolu mimo rentgen, sesypalo se na me pres 10 securitaku (v Egypte je levna pravocni sila, plat 1000 - 1500 kc mesicne, coz je v mnoha pripadech asi o 1000 - 1500 kc vic, nez za kolik tito zamestnanci skutecne stoji), zakladni obsluha by mozna po vysvetleni dovolila kontrolu chemicky, ale manazer se nenechal zviklat, vynadal mi, ze plytvam jeho casem a sdelil mi, ze bud to projde rentgenem, nebo to neprojde vubec, prizemz obsluha porad drzela muj pas. Musel jsem se zapsat do knihy, manzelka taky. Zkousel jsem vysvetlit, co je to film do fotoaparatu, ale tento padesatnik o nem pry nikdy neslysel a zkoumal, proc to s sebou vubec vozim. Ani ukazka fotaku (TLR) nepomohla. Pak mi bylo slibeno, ze rentgenem projde jen jedna nahodne vybrana role. Kdyz jsem souhlasil, chytil sacek se vsemi filmy, odnesl k rentgenu a poslal je vsechny skrz nej. Az pote mi byl vracen pas, zatimco druha skupinka prosmejdila mou tasku a vyzpovidala manzelku ohledne meho stetecku na objektiv a cvakace na nehty (model bez pilniku a bez jakehokoli hrotu, ci ostri). Po celych 15 minut vysvetlovani prochazela jedna role za druhou chemickou kontrolou. U dalsi brany a dalsiho rentgenu probehla obdobna konverzace, vcetne zapisu do knihy, ale obsluha tam se vysilackou domluvila s predchozim checkpointem a stacilo predlozit filmy k ocuchani. O to dukladnejsi byla ale osobni prohlidka. Starsi pan me ohmataval pres minutu a pul, z cehoz nebyvale dlouhou dobu venoval manualnimu prepocitavani toho, co mi visi v trenkach. Podotykam, ze jsem na sobe mel kalhoty s prazdnyma kapsama a volne tricko, na ramu jsem nepipal a byl jsem bosy. Inu, rekneme, ze jiste skupiny nejsou v Egypte prilis tolerovane, tak se musi realizovat po svem. Byt slecna, ocekaval bych ze slusnosti veceri, nebo aspon kvetinu.

 

3, 4) - Letiste Vaclava Ruzyne, Praha - filmy k vyvolani k sobe do Skotska jsem poslal radeji postou (v CR jsem nemel vybavu, ani cas) a vzal s sebou jen jednu neexponovanou krabicku. Ilford Delta 400. Poprosil jsem slecnu u masinky, aby to projela jeste jednou, tudiz zde probehly dva rentgeny. Na obrazovce se to ukazalo velmi slabe, takze to patrne dostalo dostatecnou dardu. Ruzyne se chlubi novymi bezpecnostnimi procedurami, zrejme by nenechali film projit mimo rentgen.

 

Film jsem nasledne na zkousku exponoval na kazde treti policko a podle predpisu jsem vyvolal pri 20 stupnich po dobu 20 minut v R09 1+50.

 

Vysledek? Nastesti jsem ani po delsim zkoumani nenasel zadne stopy ozareni z rentgenu, informace na okraji filmoveho pasu je dobre citelna, scena je spravne vyvolana, zbytek filmu je cisty, pruhledny, bez znamek jakehokoli osvetleni.

 

Az mi prijdou postou zbyle filmy, vyvolam je a dam vedet. Zejmena me zajima 400 infrared.

 

Bohuzel, ve velke pyramide je prisny zakaz foceni, takze od tam mam snimku jen z mobilu.


  • 3

#2 Nakadah

Nakadah

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 144 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 234

Publikováno 4 listopad 2017 - 19:37:43

Hezky sepsáno. Aspoň se něco dalšího člověk dozví. Jen škoda, že takhle jsem si tu svobodu nepředstavoval.


  • 0

#3 Motorbiker

Motorbiker

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 221

Publikováno 4 listopad 2017 - 19:49:07

Diky. S tou svobodou - ja si to bohuzel takhle predstavoval, ale jen proto, ze jsem cetl knihy od Orwella a Kurase. Samotneho by me to nikdy nenapadlo.


  • 0

#4 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 4 listopad 2017 - 20:15:32

Motorbiker

Ad 4. Zní to hezky, že "musí být vyhověno", ale...!

Když jel můj pan bratr před několika týdny do Evropy, požádal jsem ho, aby mi přivezl krabici metráže DoubleX. S nákupem problém nebyl (kupoval v Kanadě, kde je ovšem tento materiál o významné poznání dražší, než v USA). Synovec naopak žije v USA a ptal se na letišti, jak je to s onou zmiňovanou "manuální kontrolou". Bylo mu řečeno, že způsob kontroly je plně v kompetenci toho kterého úředníka ... :-(  Zkusil jsem jej požádat o fintu: odeslat film přímo z prodejny na adresu pana bratra do Kanady. Prodavač mu sdělil, že tím nic nezíská, že film půjde přes rentgen.

Takže brácha zakoupil a doptával se ještě před odletem z Calgary, jak to proběhne na letišti. NIKDO MU NEODPOVĚDĚL URČITĚ! Všichni jej ujišťovali, že budou vstřícní.

Když došlo na letišti k lámání chleba, neoblomná obsluha rentgenu vůbec neměla chuť debatovat a PŘES TEN RENTGEN TO PROSTĚ PŮJDE!!! Bratr si nechal zavolat nadřízeného a ten si s sebou přivedl ještě někoho z bezpečnosti - snad, kdyby byl třeba toho otravu zastřelit, aby to udělal hned.

Nejdříve slušně, poté hlasitě a nakonec "velmi tvrdě" ropagovali včichni svá stanoviska. Když bratr viděl, že by se mu mohlo stát, že neodletí, ptal se, co tedy udělají.

"Máte tři možnosti: 1. Buď balíček otevřeme a podíváme se, co je uvnitř. 2. Proženeme standardně rentgenem - ale budeme muset přihulit, protože pixla je kovová. 3. Nic se kontrolovat nebude, ale balíček s váma nepoletí, musíte si ho poslat Fedex-em domů (v Kanadě)." A bylo vymalováno...

Paklík šel pod rentgen.

Nic se mu nestalo.

P.S.: Po verbální šarvátce přišla k bráchovi nějaká dívčina v uniformě (jakože patří k letišti) a řekla mu, ať se nebojí, že má vyzkoušeno, že to film přežije, protože i ona "historicky fotografuje".

Tož tak...


  • 0

#5 Motorbiker

Motorbiker

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 221

Publikováno 4 listopad 2017 - 20:22:22

Ano, to mi prijde vcelku pravdepodobne, ale co jsem slysel a psal, tak s vyzadanim hand-check se jedna o legalni situaci v USA. Kanada, stejne, jako EU, nasadila strategii "dohnat a predehnat".


  • 0

#6 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 176 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 229

Publikováno 5 listopad 2017 - 21:15:23

..a víte, že při několikahodinovém letu v 10km výšce pravděpodobně dostanete vy i vaše filmy dávku záření stejnou či vyšší jako při průchodu rentgenem?
Upřímně řečeno závidím těm, kteří mají černobílý proces zmáknutý natolik, že na filmu poznají osvit zanedbatelnou dávkou rtg záření.
  • 2

#7 duuri

duuri

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 816 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 266

Publikováno 5 listopad 2017 - 21:20:04

no mne vo Viedni pre isotu cely batoh prebehli dvakrat. Batoh presiel prvy raz, a potom ma poziadali o vysvetlenie a otvorenie batohu. A pustili to este raz. Asi sa im nezdala Bronica S2A (na rongetene bola krasna). Celkovo ta Foma 400 presla 3x rontgenom a ziadne nezvykle veci som nevidel na negative


  • 0

#8 Motorbiker

Motorbiker

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 221

Publikováno 5 listopad 2017 - 21:41:49

Ano, ze je clovek vystaven zareni v letadle, to vime, ovsem jedna je sednak o jiny druh zareni, druhak oproti rentgenu na letisti neni film chranen tlustou kovovou trubkou (jinak znamou jako trup letadla).

 

Navic je obecne znamo, ze let v letadle film prilis neposkodi (zde by spis vadily zmeny telot), ale rentgeny na letistich filmy prokazatelne poskodit mohou - viz https://www.kodak.co...b/tib5201.shtml - jedna se sice o starsi dokument, ale mnoho letist jeste porad pouziva stare pristroje.

 

Jde prave o to, ze u nekterych rentgenu tato davka nemusi byt zanedbatelna a cestujici je zatlacen do pozice, kdy nema sanci ovlivnit, jakou davku jeho zavazadlo dostane.

 

Omlouvam se za negativni ton, ale kdyz jsem travil nekolik hodin vyhledavanim informaci na netu, skoro v kazde diskuzi, kde treba uz nekdo upozornil na to, jakym zpusobem mu letistni rentgen poskodil filmy, se najde nekdo, kdo chce vsem vysvetlit, jaci jsou blbci, ze v kosmu je taky zareni, ze to je mnohem horsi, nez rentgen sam a ze navic je uplne nemozne, aby to filmu neco udelalo, nebo on kdyzi cestoval s filmem, sice uz nevi s jakym a zda to pres rentgen slo, tak film vydrzel.


  • 0

#9 Motorbiker

Motorbiker

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 221

Publikováno 5 listopad 2017 - 21:48:41

no mne vo Viedni pre isotu cely batoh prebehli dvakrat. Batoh presiel prvy raz, a potom ma poziadali o vysvetlenie a otvorenie batohu. A pustili to este raz. Asi sa im nezdala Bronica S2A (na rongetene bola krasna). Celkovo ta Foma 400 presla 3x rontgenom a ziadne nezvykle veci som nevidel na negative

 

 

To je dobra zprava, diky, to bychom meli ruzyni, Glasgow, Hurgadu (renovovana hala), Viden...


  • 0

#10 mars

mars

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 169 příspěvků(y)
  • LocationČeské Budějovice
Reputace: 94

Publikováno 6 listopad 2017 - 07:49:20

Navic je obecne znamo, ze let v letadle film prilis neposkodi (zde by spis vadily zmeny telot), ale rentgeny na letistich filmy prokazatelne poskodit mohou - viz https://www.kodak.co...b/tib5201.shtml - jedna se sice o starsi dokument, ale mnoho letist jeste porad pouziva stare pristroje.

 

Hned v úvodu tam píšou, že se problém týká odbavovaného zavazadla (tedy toho, které jde do nákladového prostoru), to bych chápal (koneckonců to se nezřídka ozařuje nejen rentgenem), nebo vícenásobného scanu v příručním zavazadle. Docela by mě zajímalo, jestli se tu najde někdo, komu byl film v příručním zavazadle prokazatelně poškozen rentgenováním na letišti -- ideálně s ukázkou...


  • 0

#11 samusko

samusko

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 501 příspěvků(y)
Reputace: 149

Publikováno 6 listopad 2017 - 08:06:02

tusim som uz niekde pisal o tycho x-rays, treba search.

mne sa zacali robit take vlnky na TRIXe tusim po prechode 9 rontgenom.

 

btw. to rucne prehladanie je podla mna blbost ziadat, nikdy a nikde sa mi to nepodarilo. co sa tyka letiska.  Jedine kde sa mi to podarilo, bolo metro. A po udalostiach co sa stali za posledne roky, podla mna nie je sanca na to niekoho ukecat.


  • 0

#12 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 176 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 229

Publikováno 6 listopad 2017 - 08:45:11

Ano, ze je clovek vystaven zareni v letadle, to vime, ovsem jedna je sednak o jiny druh zareni, druhak oproti rentgenu na letisti neni film chranen tlustou kovovou trubkou (jinak znamou jako trup letadla).

 

Navic je obecne znamo, ze let v letadle film prilis neposkodi (zde by spis vadily zmeny telot), ale rentgeny na letistich filmy prokazatelne poskodit mohou - viz https://www.kodak.co...b/tib5201.shtml - jedna se sice o starsi dokument, ale mnoho letist jeste porad pouziva stare pristroje.

 

Jde prave o to, ze u nekterych rentgenu tato davka nemusi byt zanedbatelna a cestujici je zatlacen do pozice, kdy nema sanci ovlivnit, jakou davku jeho zavazadlo dostane.

 

Omlouvam se za negativni ton, ale kdyz jsem travil nekolik hodin vyhledavanim informaci na netu, skoro v kazde diskuzi, kde treba uz nekdo upozornil na to, jakym zpusobem mu letistni rentgen poskodil filmy, se najde nekdo, kdo chce vsem vysvetlit, jaci jsou blbci, ze v kosmu je taky zareni, ze to je mnohem horsi, nez rentgen sam a ze navic je uplne nemozne, aby to filmu neco udelalo, nebo on kdyzi cestoval s filmem, sice uz nevi s jakym a zda to pres rentgen slo, tak film vydrzel.

..hned první věta:

"X-ray equipment used to inspect carry-on baggage uses a very low level of x-radiation that will not cause noticeable damage to most films."
tedy

"RTG zařízení používané na inspekci příručních zavazadel používá velmi nízkou úroveň RTG záření, které u většiny filmů nezpůsobí pozorovatelné poškození."

 

Zbytek bez komentáře :)


  • 0

#13 mars

mars

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 169 příspěvků(y)
  • LocationČeské Budějovice
Reputace: 94

Publikováno 6 listopad 2017 - 08:48:17

tusim som uz niekde pisal o tycho x-rays, treba search.

mne sa zacali robit take vlnky na TRIXe tusim po prechode 9 rontgenom.

 

btw. to rucne prehladanie je podla mna blbost ziadat, nikdy a nikde sa mi to nepodarilo. co sa tyka letiska.  Jedine kde sa mi to podarilo, bolo metro. A po udalostiach co sa stali za posledne roky, podla mna nie je sanca na to niekoho ukecat.

Pravda, je to tu ve více vláknech a je tu toho roztroušeno docela dost. Já necestuju až tolik, ale párkrát ano. Vezl jsem inverzi nebo barevný negativ (max 200 ISO) a Ilford XP2 ve svitku. Jediné poškození, které jsem kdy zaznamenal, bylo na filmech (kinofilm Portra 160) z mé poslední cesty -- a to udělali v labu :-/ 

Jinak jsem si dal trochu práce a dohledal -- spíš pro představu: ve standardním skeneru na příruční zavazadla obdrží předmět dávku někde okolo 2 mikrosievertů.* Filmové dozimetry (ta věcička, co se nosí na levé kapse) mají prahovou citlivost asi 200 mikrosievertů. (Nejspíš to bude záviset na typu emulze a druhu záření a na tom, co se ve filmovém dozimetru považuje za měřitelnou denzitu...) Hrubě mi z toho vychází, že pro běžné citlivosti bude opravdu "bezpečných" nějakých 5-10 průchodů takovým scannerem.


  • 0

#14 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 6 listopad 2017 - 10:40:58

Pánové, "já to rozseknu". Příští léto přijede pan bratr z Kanady - poletí do Amsterodamu, po dvou dnech do Paříže, pak do Vídně a nakonec podobnou cestou zpět. Donutím ho strčit do příručního zavazadla jednu čtyřstovku a jednu např. třitisícedvoustovku a stejný materiál do kufru. Myslím, že po projití desíti rentgeny něco buď bude nebo nebude. :-)

P.S. Několik fotografů (3) si stěžovalo, že nejhorší je londýnské letiště (začíná na H - nevybavuji si jméno), kde údajně do dneška používají zařízení, "která osobně sestavil Konrad Roentgen".


  • 0

#15 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 785 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1 281

Publikováno 6 listopad 2017 - 11:17:41

US jsem zažil  s  filmovým foťákem jednou,  v 09/89.   Na radu zcestovalého a poměrů znalého hostitele  jsem  barevné diafilmy kupoval až  v US (taky  to jinak nešlo,  když  Kodaky u nás  k mání nebyly,  že)  a  tamtéž  průběžně  taky nechal přes noc vyvolávat  a rámovat (ó, snový komfort!).

Před  4 (nebo už 5?) lety jsem  prošel  kontrolami  na Ruzyni a  v Londýně  zcela  bez problémů  s  žádostí  o  ruční kontrolu  čb negativních filmů -  doma namotané do kazet  P3 a P4 surveillance,  kazety polepeny etiketou ve znění "ILFORD surveillance film  ISO 3200,  NO X-RAYS! " Na Ruzyni nenamítali vůbec nic a ani kontrolu tyčinkou nedělali,  když jsem  rozbalil alobal a  kousíček filmu z kazety popotáhl,   Při návratu na na letišti Gatwick na to mladí u skeneru čučeli nevěřícně a kroutili hlavou,  že to musí do skeneru, na moji prosbu přivolali  šéfa (asi mého věku), který na to kouknul,   usmál se,  poznamenal něco,  že  ani nevěděl,  že  Ilford takové filmy  dělá,  ale  bylo  vidět,  že potěšilo,  že jsem  příznivcem "jejich" značky, pak vysvětlil madému, že moje žádost je v pořádku, že tak citlivý film by  opakovaným projitím skeneru mohl být poznamenán, a pak osobně  dohlížel na  kontrolu  tyčinkou -  z asi 30 filmů   nechal roztrhnout alobalu jen na odkrytí středu cívky u 5 kousků, zašátrali tam a  hotovo.


  • 0

#16 Motorbiker

Motorbiker

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 221

Publikováno 6 listopad 2017 - 13:21:55

Berraneck - "RTG zařízení používané na inspekci příručních zavazadel používá velmi nízkou úroveň RTG záření, které u většiny filmů nezpůsobí pozorovatelné poškození." - Joj, to me uklidnuje.

 

Nabijeme bubinkovy revolver jednim nabojem, namirime na spulku filmu a stiskneme spoust. To take prokazatelne ve vetsine pripadu nic nezpusobi.

 

Vezmeme pytel repkoveho pylu a vytrepeme ho ve tride malych deti. Repkovy pyl u vetsiny deti alergickou reakci nezpusobi.

 

Jinak takovy detail - Napriklad Hurgada ma hned prvni radu skeneru jednotnou pro check-in a carry-on zavazadla, to znamena bez vyjimky vsechno jde skenerem pro check-in zavazadla.


  • 0

#17 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 176 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 229

Publikováno 6 listopad 2017 - 18:52:01

Takto, v konečném důsledku fotograf oproti letištní obsluze tahá za kratší konec provazu, takže je vhodné být asertivní a připravený. Netřeba však panikařit, koneckonců článek pojednává o přepravě rolí barevné filmové suroviny, kde jsou poněkud jiné nároky než u amatérského fotografa.

 

Pokusím se shrnout své postupy a zkušenosti spojené s převážením fototechniky a filmů vzduchem - konkrétně "vyspělá" Evropa, střední východ a Asie.

 

Hlavní je co největší transparentnost a maximální ochota vůči kontrolorům. Stejně tak mít vše nachystané dopředu a dodržet všechny ostatní bezpečnostní regule, ať člověk nezdržuje více než je nutné.

Veškerou fotovýbavu kromě stativu vždy vozím v příručním zavazadle, především kvůli prevenci rozmlácení. Ke kontrole přicházím s největším foťákem na krku a ostatní při kontrole vytáhnu z brašny a dám samostatně do přepravky. Kromě inspekce v rentgenu tak obsluha vidí, o co (a koho) se jedná.

Neexponované filmy vždy převážím v originálním obale, nevybalené z krabiček. Typicky to znamená 1-3 pakly po 20ks ČB svitků v celofánu a různé množství diapozitivních kinofilmů. Málokdy se stane, že je nutné balíček rozbalit a ověřit na přítomnost výbušnin. Nikdy nebyly rozbalovány filmy z igelitu, pouze vytaženy z krabičky. Nikdy se mi nestalo, že by obsluha po požádání neustoupila od požadavku na kontrolu pomocí RTG.

Exponované ČB i dia filmy vždy popíši tlustým fixem jako "EXP ISO 3200". Kromě toho si na svitky píši poznámky o datu a místu nafocení, světle a případně citlivost, pokud jsem exponoval jinou než nominální. Tyto pak převážím v průhledném zavíracím pytlíku. Pouze jednou se mi stalo, že obsluha trvala na projetí filmů rentgenem a na těchto jsem žádný závoj nepozoroval - letiště Gatwick u Londýna a neuvěřitelně studená Angličanka.

Ve více případech jsem některé filmy zapomněl v odbaveném batohu. Pouze jednou (opět Gatwick) se na některých těchto filmech objevil závoj. To však nepovažuji za statistiku.

 

V každém případě RTG kontrola příručního zavazadla už z podstaty věci nemůže pracovat s tak vysokými dávkami, aby cca 1-4 průchody způsobily závoj na ČB filmech. Hodně však záleží na obsluze a typu RTG skeneru. Obezřetný bych byl u více přestupů a tedy více kontrol.

 

Apropo, atmosféra samozřejmě pohlcuje krátkovlnná záření, ale v cestovní výšce dopravního letadla už k expozici dochází, byť malé.


  • 0

#18 Motorbiker

Motorbiker

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 221

Publikováno 6 listopad 2017 - 19:19:59

Ja filmy pri svych poslednich cestach (o kterych pisu v uvodnim prispevku) pokazde prepravoval v pruhlednem zip-lock bagu, v originalnich krabickach, nejdriv uzavrenych, pozdeji nekterych otevrenych. Obsluha v Brne zprvu na rentgenu trvala, ale manazerka rozhodla jinak.

 

Vzdycky jsem se snazil maximalne spolupracovat, dokonce jsem ani nezdrzoval frontu za mnou. S sebou jsem mel fotak, ktery pouzivam, rolleiflex original, ktery jsem samozrejme rentgenem vzdy posilal.

 

O tom, s jak silnou davkou pracuji ruzne masinky, se da asi napsat hodne, ale ony ani vsechny cernobile filmy nejsou stejne. Nejde jen o ASA, ale taky o spektralni citlivost.

 

Nevim, jak casto kdo leta, ale za posledni rok se toho hodne zmenilo. Loni touto dobou jsem jak ve Skotsku, tak na Malte bez problemu rekl, ze se ten film nema rentgenovat a taky ho nerentgenovali, zadny problem. Letos tomu ale bylo jinak.

 

Jen tak pro zajimavost, V Egypte maji u vsech moznych pamatek ramy a rentgeny, ale nenuti vas (zatim), posilat mobily a fotaky skrz, ty jen polozite bokem a pak si je z druhe strany vezmete. Pokud byste ale potrebovali dostat napriklad k pyramidam nejakou tu tarasnici, bednicku granatu, nebo par clenu elitniho sebevrazedneho komanda (neco, co se nevejde do schranky velikosti fotaku), neni problem, minibusy projizdi okolo checkpointu  nikym nekontrolovany, sve zbrane a zoldaky si pak muzete nechat dopravit az asi 70 metru k poslednimu stojicimu divu sveta, primo do davu turistu. To jen tak k bezpecnosti a logice kontrol.


  • 0

#19 Nakadah

Nakadah

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 144 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 234

Publikováno 6 listopad 2017 - 20:32:23

Jen tak pro představu...jak je to s těmi dávkami...

 

- Let letadlem z NY do LA >10km - 40uSv

- aktivita vzorku uranové rudy s kousky smolince z dolu v Zálesí - 120uSv/h

- CT snímek hlavy  - 2000uSv / 2mSv

- nejnižší roční dávka pro zvýšené riziko vzniku rakoviny - 100mSv

- dávka způsobující symptomy otravy radiací (pokud je obdržena v krátkém čase) - 400mSv

 

- smrtelná dávka i přes léčbu - 8Sv

- deset minut u reaktoru Černobylu po výbuchu - 50Sv

 

Let letadlem je pro film ten nejmenší problém. Můžu pro test obětovat jeden film a položit ho vedle rudy a dozimetru. Nějakých 20RADů (200mSv) se tam nasbírá tak za 2-3 týdny. Pak nafotit a vyvolat, jestli to mělo nějaký vliv. Kazetou to projde, aktivitu neomezí ani 1mm olova. A nebo to můžu nechat i déle.


  • 0

#20 kapros1

kapros1

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 568 příspěvků(y)
  • LocationJenčice
Reputace: 360

Publikováno 6 listopad 2017 - 21:26:35

Já lítám hodně, ale po zemi :-P  tak jedinou zkušenost mám a filmů se to nijak nedotklo. Zábavnější bylo, že jsem při průchodu rámem (Gatwick) pískal. Prohnali mě ještě jednou a pak šoupli bokem a zout boty. A zase jsem pískal. Boty samotné nepískaly. Tak mě poslali k nástupu. Zapoměl jsem si, blbec, v kapse zavírací nůž. To jsem jim, samozřejmě neřekl. Ani nevím jak, anglicky neumím :-P .


  • 0

#21 Motorbiker

Motorbiker

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 221

Publikováno 6 listopad 2017 - 21:57:45

Nakadah - ted se budu stehovat, ale jak bude prilezitost, udelam pro milovniky ruzneho zareni pokus. Postavim v temnote na nejakou dobu SMC takumar 50/1.4 na kousek filmu. Nejlepe zadnim clenem (pres krytku). Treba vypali hezke kolecko.


  • 0

#22 Nakadah

Nakadah

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 144 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 234

Publikováno 7 listopad 2017 - 06:43:57

No optika Takumaru obsahuje příměs Thoria - alfa zářič. Aktivita je okolo 10-15uSv/h. To i punčoška do plynové lampy "svítí" víc :)


  • 0

#23 mars

mars

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 169 příspěvků(y)
  • LocationČeské Budějovice
Reputace: 94

Publikováno 7 listopad 2017 - 07:43:16

@Nakadah: Jen pro úplnost -- on to bude spíš dávkový příkon než aktivita. @Motorbiker -- To je předem ztracený experiment. Alfa záření přes krytku neprojde.


  • 0

#24 Motorbiker

Motorbiker

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 221

Publikováno 7 listopad 2017 - 10:01:09

Tak bez krytky a napul zakryt papirem. 


  • 0

#25 mars

mars

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 169 příspěvků(y)
  • LocationČeské Budějovice
Reputace: 94

Publikováno 7 listopad 2017 - 10:49:13

Jj, tak to jsem zvedav... :-)


  • 0

#26 Motorbiker

Motorbiker

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 221

Publikováno 7 listopad 2017 - 17:23:05

Prinejmensim do vanoc ale nemuzu slouzit. Spis dyl, veci budu mit uskladnene u pribuznych a kvuli nedotatku mista nebudu most rozbalit vsechno hned. Ja bych teda rad, ale manzelka bude jiste trvat na tom, abychom nejdriv prestehovali zbytecnosti, jako boty, pribory, nebo lekarnicku. Ackoli ma pro moje zaliby pochopeni, nejspis ji nevysvetlim prinos takovehoto pokusu pro chod domacnosti.

 

Ono uprimne receno, muzu si jen gratulovat k partnerce, ktera mi takoveto objektivy trpi.


  • 0

#27 mars

mars

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 169 příspěvků(y)
  • LocationČeské Budějovice
Reputace: 94

Publikováno 8 listopad 2017 - 08:20:19

Prinejmensim do vanoc ale nemuzu slouzit. Spis dyl, veci budu mit uskladnene u pribuznych a kvuli nedotatku mista nebudu most rozbalit vsechno hned. Ja bych teda rad, ale manzelka bude jiste trvat na tom, abychom nejdriv prestehovali zbytecnosti, jako boty, pribory, nebo lekarnicku. Ackoli ma pro moje zaliby pochopeni, nejspis ji nevysvetlim prinos takovehoto pokusu pro chod domacnosti.

 

Ono uprimne receno, muzu si jen gratulovat k partnerce, ktera mi takoveto objektivy trpi.

Tak přeju hladké a bezproblémové stěhování :-) A je dobře, že nacházíš doma pochopení.


  • 0

#28 Motorbiker

Motorbiker

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 221

Publikováno 8 listopad 2017 - 19:01:40

Jo, dekuju, tohle je uz moje vic, nez desate, nebo kolikate, stehovani za posledni desetiletku, takze by to melo probehnout bez problemu. Hodim periny, zenu a lahev vodky na zebrinak, prasknu do koni a jedu.

 

Jo, jak se mi v zivote ruzne veci nepovedly, ozenit jsem se dokazal skvele. Mozna moje manzelka v minulem zivote neco moc oskliveho vyvedla a dostala me za trest. Jinak si to nedovedu vysvetlit. Uz jen to, kolik mista v lednicce okupuji filmy, pripadne proc je vedle pomazanky lahvicka s varovanim "Pozor, jed!"


  • 0

#29 Teryy

Teryy

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 11 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 15 červenec 2018 - 11:30:59

A co založenej film? Neřeší to, nebo jak? Nebudu jim to říkat, ale jen kdyby na to došlo....


  • 0

#30 Luboszz

Luboszz

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 626 příspěvků(y)
Reputace: 74

Publikováno 15 červenec 2018 - 12:47:18

Ono to není jenom na letišti,stačilo by kdyby někdo šel na soud pro papíry a měl foták v batohu.Tam musí taky všechny věci přes rentgen.


  • 0

#31 Luboszz

Luboszz

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 626 příspěvků(y)
Reputace: 74

Publikováno 15 červenec 2018 - 15:04:04

Založenej film to pozná tam by neměl být problém.Já jsem tam dával foták se založeným filmem a bylo to bez problémů.

A co založenej film? Neřeší to, nebo jak? Nebudu jim to říkat, ale jen kdyby na to došlo....


  • 0

#32 Motorbiker

Motorbiker

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 221

Publikováno 15 červenec 2018 - 20:24:30

Film zalozenej ve fotaku nebyva problem, proste to zrentgenujou vsechno. Potiz muze byt s tim, ze i kdyby se je podarilo presvedcit na snizeni zareni pro pruchod filmu, ten fotak osoli vic, protoze to je jiny material. Ale presvedcit je k necemu je temer nemozne, takze ve vysledku v tom prekticky neni rozdil.

 

V prubehu prodlouzeneho vikendu jsem vyfotil tri rolicky svitku rolleiflexem. Za tu dobu se me ctyri lidi zeptali, jestli se do toho jeste porad daji koupit filmy (tri z nich se ptali, co je to za flexaretu) a jeden se shanel po detailech, kde se da koupit film do admiry. Tak jsem ho aspon presmeroval na tenhle web. No co, evangelizovat se musi.


  • 2

#33 taz

taz

    Tlampač (grafoman)

  • Administrators
  • 1 252 příspěvků(y)
  • LocationLiberec
Reputace: 212

Publikováno 2 únor 2020 - 11:34:00

Máme nový problém při cestování letadlem. Jsou jím nově instalované CT Skenery na letištích.  Jak je na tom Pražské letiště se mi nepodařilo dohledat.   Upozorňuje na něj ILFORD i KODAK ten vkládám v plném znění nebo to není dostupné bez přihlášení. :(    

 

Kodak Professional

CT Scanning X-Ray Technology and Film

As many of you know, the United States Transportation Security Administration (TSA) has recently been installing Computed Tomography (CT) scanners for carry-on luggage in US airports. In the coming months these scanners will be operational at 145 airports in the US. CT scanning technology has been used for checked luggage for many years, and Kodak Alaris and Eastman Kodak have warned photographers not to check their film, but rather to carry it on and request it be hand-checked by TSA agents at Security.

To better assess the risk to film from the new carry on scanners we brought a small quantity of Portra 400/135 to John F Kennedy Airport in NYC. With the help of TSA representatives the film was put through the new carry on CT scanners from 1-10 times. The film was then evaluated at Eastman Kodak Research facilities. The initial results are not good. Just 1 scan shows significant film fogging, leading to smoky blacks and loss of shadow detail. This will be more significant for higher speed films. Although it’s possible that a roll of 100 speed film would show less degradation, we strongly recommend against putting any unexposed or exposed but unprocessed film through a CT Scanner.

We reached out to the TSA to ask what options there might be to warn passengers. We originally asked if it would be possible to add signage at airports that utilize CT scanning technology. We are developing warning stickers that can be placed on your film. These will be available in a label format so they can be printed on your in-home or in-office printer. Just attach the label to the plastic bag as described in the TSA description below.

The TSA did tell us that all TSA screeners are trained to hand check roll and movie film as well as single-use cameras. Sheet film in boxes may require more diligence on the part of the photographer.

From the TSA:

Most x-ray machines used to screen carry-on bags should not damage undeveloped film under ASA\ISO 800. There are a limited number of screening checkpoints that use x-ray equipment that may damage undeveloped film. These airports will have signage in front of the x-ray stating that the x-ray may damage undeveloped film.

If you are traveling with the following types of film, please pack it in a clear plastic bag, remove it from your carry-on bag at the checkpoint, and ask for a hand inspection:

• Film with an ASA\ISO 800 or higher
• Highly sensitive x-ray or scientific films
• Film that is or will be underexposed
• Film that you intend to “push process”
• Sheet film
• Large format film
• Medical film
• Scientific film
• Motion picture film
• Professional grade film
• Film of any speed that is subjected to x-ray screening more than five times

In most cases, the x-ray equipment used for screening checked baggage will damage undeveloped film; therefore, please place undeveloped film in carry-on bags.

For more information please download the film Storage and Care Information sheet from our website: https://imaging.koda...pro/CIS_E30.pdf

For more information on TSA use of CT technology, please:
https://www.tsa.gov/...uted-tomography

For more information on TSA screening procedures, please visit https://urldefense.c...YMejrjoc!zT1yW… .

These US airports currently use CT scanning technology:

Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (ATL)
Baltimore-Washington International Airport (BWI)
Chicago O’Hare International Airport (ORD)
Cincinnati/Northern Kentucky International Airport (CVG)
Detroit Metropolitan Wayne County Airport (DTW)
Houston Hobby Airport (HOU)
Indianapolis International Airport (IND)
John F. Kennedy International Airport (JFK)
Logan International Airport (BOS)
Los Angeles International Airport (LAX)
Miami International Airport (MIA)
Oakland International Airport (OAK)
Phoenix Sky Harbor International Airport (PHX)
Ronald Reagan Washington National Airport (DCA)
St. Louis Lambert International Airport (STL)
Tampa International Airport (TPA)
Washington-Dulles International Airport (IAD)

84014015_3171302806221371_65955574184767

  • 0

#34 salo

salo

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 080 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 190

Publikováno 2 únor 2020 - 13:41:49

Vzdyt o tom zde uz dobrou ctvrthodinu hovorime :-)

http://www.temnakomo...čí/#entry535819
  • 0

#35 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 785 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1 281

Publikováno 2 únor 2020 - 17:56:52

Salo, já bych TAZe  moc nenapomínal,   upozornění na tuto  zásadní věc  v různých vláknech je  více než žádoucí,   kdyby to to  půlhodinové povídání  někdo přehlédl... :-D


  • 0

#36 patriot

patriot

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 109 příspěvků(y)
Reputace: -7

Publikováno 2 únor 2020 - 18:12:17

Zbytečně to dramatizujete, já např. nemám potřebu érem někam cestovat, mám ho doma.


  • 0

#37 taz

taz

    Tlampač (grafoman)

  • Administrators
  • 1 252 příspěvků(y)
  • LocationLiberec
Reputace: 212

Publikováno 2 únor 2020 - 19:45:36

Vzdyt o tom zde uz dobrou ctvrthodinu hovorime :smile:

http://www.temnakomo...čí/#entry535819

Vida, jsem to pod osmičkou nehledal.


  • 0

#38 Miro2

Miro2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 25 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 1

Publikováno 23 únor 2020 - 19:13:11

Právě jsem přiletěl z Barcelony.

Ani v Praze, ani v Barceloně mě nenutili cpát filmy do rentgenu, jen zkoumali citlivost, ale když jsem požádal o kontrolu mimo rentgen v Praze i Barceloně mi vyhověli a projeli to detektorem mimo.


  • 0

#39 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 120 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 181

Publikováno 14 březen 2020 - 22:12:15

Tak já se tento týden vrátil z L.A. s přestupem v Heathrow, což jsou vlastně ta hlavní avizovaná letiště, která mají mít novou CT skenovací technologii. Většinu filmů jsem si nechal pro jistotu vyvolat v LA, ale do odletu jsem ještě pár nafotil + zbylo mi pár neexponovaných, kterých by byla samozřejmě taky škoda.

 

LAX - je tam snad 8 terminálů. Já letěl z 4, kde jsem byl nasměrován k security sekci, kde bylo cca 5 inspekčních pásů, z nichž jen ten 1. byl určitě ten nový CT/destrukční typ, ale mě poslali někam dál, kde byla stará klasická mašina.. takovým typem mi filmy (200 ASA) projely i 10x za sebou a nikdy jsem žádnou znatelně horší kvalitu nezpozoroval. Nicméně zkusil jsem ověřit, zda instrukce TSA sedí ( https://www.tsa.gov/...ring/items/film ) ohlásit, že bych rád "hand check"... teda stál jsem tam sice jako ocas v ponožkách s transparentním zavíracím pytlíkem s filmy asi 10 min, než se někdo z obsluhy konečně uvolnil k tomu, aby hand check provedl. Ale jinak bez keců, trvalo mu to asi 3 minuty (7 filmů).. během toho 10 min čekání mi samozřejmě ujely na "druhý břeh" moje zavazadla, peněženka, opasek, boty, hodinky, pas, letenka... takže kdybych tam neměl slečnu, tak mi to asi rozeberou, nebo to tam někdo pohodí na zem. Takže na to myslete, než budete o hand check žádat.

 

Heathrow - terminál 5 (z 5ti celkově) - právě na tomto terminálu byla ta nová CT technologie avizována. A ano, byla tam.. ale opět jen 1 mašina z cca 30ti z té security zóny, kam mě ten terminál zavedl. Takže mě to opět minulo.. a podle zkušeností si volbu těch řad člověk mnohdy určuje sám podle své vůle.. občas se stává, že nějaký zřízenec lidi šikuje do řad podle délky fronty, ale tomu se dá imho taky vyhnout, když se nějak "zdrží", pustí někoho před sebe apod. S hand check requestem se mi tentokrát už šaškovat nechtělo, takže jsem se na to vykvák a poslal to klasicky přes starou mašinu, kam mě poslali.

 

Vzhledově ty CT typy docela snadno od těch starých (bezpečných) X-ray mašin odlišíte.. ty nové jsou fakt takové "futuristické" tunely, svítilo to snad modře atd. na první pohled mi bylo jasné, že jsou to "ony":

https://thedarkroom....ts-x-rays-film/

 

Podle mě tedy není potřeba příliš panikařit. Ta "nejrizikovější" letiště je mají ve výbavě zřejmě jen v jednotkách ks, furt to vypadá na nějaký testovací režim. Údajně díky této technologii nebude třeba už vytahovat tekutiny (elektroniku) ze zavazadel zvlášť. No a tím pádem pochybuju, že letiště v chudších zemích (kde je potenciálně blbá domluva pro nějaké ruční kontroly) tuhle technologii ještě snad dost dlouho do výbavy kupovat nebudou.


  • 2

#40 Nimrod

Nimrod

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 395 příspěvků(y)
  • LocationPísek
Reputace: 294

Publikováno 14 březen 2024 - 10:27:05

https://www.linabess...rport-scanners/


  • 1





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:rentgen

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních