Přejít na obsah


Fotka

Specializovaná aukce fotografií v Praze

aukce výstava umělecká fotografie galerie zezula praha brno

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
Žádné odpovědi

#1 Hanna

Hanna

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 5 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 21 září 2018 - 11:58:21

Srdečně Vás zvu na specializovanou večerní aukci fotografií a prací na papíře, kterou pořádá brněnský Aukční dům Zezula se svou partnerskou pražskou Galerií Zezula.

 

Uskuteční se  ve čtvrtek 11.10.2018 v 19:00 v Praze v Galerii Zezula na Thunovské ulici 18 na Malé Straně v Praze

Před aukcí se bude konat také výstava dražených děl v Brně i v Praze. Začne již 1.10.2018.

Vstupné je zdarma.

 

Aukční katalog je k prohlédnutí zde: https://www.papilio....ction/60/items/

Událost na facebooku je možné zhlédnout zde: https://www.facebook...57592244498740/

 

Aukce fotografie jsme začali pořádat jednak z dlouhého osobního zájmu o historii československé fotografie a také proto, že v Česku nebyl žádný aukční dům, který by se systematicky fotografii na vysoké úrovni věnoval. Českoslovenští fotografové se zapsali do světového dějepisu fotografie nesmazatelnou měrou, Jaroslav Rössler je autorem první čistě abstraktní fotografie na světě. V zahraničí má česká fotografie velmi dobré jméno, snímky našich fotografů (na rozdíl od malířů) jsou zcela běžně zařazovány do večerních aukcí společností Christie’s, Sotheby’s, Phillip’s. 

 

Do aukce jsme pečlivě vybrali 209 položek. Je zde celá řada nesmírně pozoruhodných fotografií od významných autorů. Fotografie této kvality se celosvětově na trhu objevují velmi zřídka. Patrně nejlepší kolekci československých fotografií mají v nabídce Howard Greenberg Gallery, New York; Bruce Silverstein Gallery, New York; Galerie Kicken, Berlín a Robert Koch Gallery, San Francisco. V tuzemsku se však jedná nejspíše o nejlepší soubor fotografií, jaký se na aukčním trhu objevil.

Svými díly jsou zastoupeni všichni nejceněnější českoslovenští fotografové, DRTIKOL, SUDEK, FUNKE i RÖSSLER. 

Vzácná ukázka DRTIKOLOVY rané tvorby představovaná vícebarevným bromolejovým přetiskem (pol. č. 5) je krásným dokladem Drtikolových experimentů s barevnou fotografií. Autor v tomto snímku již opustil symbolistní obsah a kladl důraz na kompozici a abstrahující geometrii.

Raná práce dalšího z klasiků české fotografie JAROMÍRA FUNKA (pol. č. 16) je taktéž na trhu se ojediněle objevující ukázka jeho tvorby z první poloviny 20. let. Autor patrně navázal na příklad Drahomíra Josefa Růžičky a snažil se zachytit paprskem světla ozářenou arkádu, která se jeví jako geometrická kulisa, ne nepodobná takovým, s jakými pracoval Drtikol ve svém ateliéru.

Pol. č. 25 je imaginární portrét tanečníka Ore de Tarraco od autora celosvětově první čistě abstraktní fotografie, JAROSLAVA RÖSSLERA. je úžasným příkladem propracovávání vlivů kubofuturismu do fotografie. Snímek je o to zajímavější, že lavíruje na pomezí kresby a fotografie.

Dvojice fotografií z prostředí FOTOSKUPINY PĚTI (pol. č. 39 a 40) přináší naprosto ojedinělou možnost získat zcela výjimečné snímky vrcholné avantgardy 30. let. Tyto fotografie zcela bez potíží snesou srovnání s autory světové fotografické avantgardy 30. let a jsou krásným dokladem pokročilého fotografického avantgardismu v Československu.

Zajímavá je také fotografie EUGENA ATGETA ( pol. č. 2), který československou meziválečnou tvorbu výrazně ovlivnil. Jaromír Funke věnoval Atgetově tvorbě celý článek v magazínu Světozor v roce 1936. Nabízená fotografie má navíc mimořádně vydařenou temně surreálnou náladu.

Díla, která stojí za pozornost se nacházejí i v části věnované ostatním pracím na papíře. Např. dva grafické listy s námětem Madon od ALBRECHTA DÜRERA (pol. č. 145) a AEGIDIUSE SADELERA (pol. č. 146). V nabídce je i malba na kartonu od JAROSLAVA RÖSSLERA (pol. č. 174) či dvě kresby od FRANTIŠKA DRTIKOLA (pol. č. 167 a 168), díla, která ukazují také druhou část tvorby světoznámých fotografů. Zastoupeno je i dílo rekordmana světových aukcí ZHANG XIAOGANGA (pol. č. 209).

 

 


  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:aukce, výstava, umělecká fotografie, galerie zezula, praha, brno

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních