Zdravím vás,
chci začít s vyvoláváním fotografií. Zatím jsem vyvolával jen negativy a následně skenoval. Koupil jsem si zvětšovák Axomat 4 s objektivem Anaret 4,5/50.
Mám pár otázek, na které jsem nenašel jasné odpovědi.
1.) Mohou být misky hned vedle zvětšováku? Napadlo mě, jestli by třeba výpary nemohly zapříčinit oxidaci, nebo nějaký zákal v objektivu zvětšováku. Nemám větší prostory, komoru dělám ve špajzu, v bytě bydlím s mou ženou.
2.) Na obalu pozitivní vývojky je napsáno podezření o tvorbě rakoviny. Já blbec to přečetl mé ženě a teď se bojí, že tu z toho všichni budeme nemocní. To je to s tou chemií tak drsný? Samozřejmě budu používat rukavice a brýle.
3.) Nějak stále nechápu ten mechanismus clona/čas. Pokud vyjde fotka příliš kontrastní, mám spíš přiclonit, nebo zkrátit čas? Z toho jsem jelen.
4.) Absolutní tma. No bohužel bydlíme ve městě, byt je prosvětlený a máme v něm prosklené dveře. Špajz je součást chodby a jsou to v podstatě police/skříňový komplex bez dveří, umístěný v chodbě/předsíni. I když večer zatáhnu všechna okna, po chvíli se tam rozkoukám. Jak hodně budu muset zatemnit? Znamená to pověsit černé závěsy do oken a do dveří? Klasické závěsy v oknech máme, ale nejsou úplně nepropustné. A koupelna s toaletou jako varianta má taky okna, dvě.
5.) Vyvolávání negativu. Je lepší otáčet pomocí tý tyčinky co jsem dostal k tanku, nebo zvedat, překlopit, bouchnout? Zatím protáčím cívku a negativy lezou dobře, tak se ptám, jestli nepolezou lepší při tý všeobecný klasice.
5.) Je to jen můj pocit, nebo jsou fotky "živější" a zajímavější z celuloidu, než z digitálu? Připadá mi to podobný jako hudbou. Vím, že tahle věčná otázka nikdy nebude mít jasnou odpověď. Někteří režiséři točí na film, jiní na digitál a každý věří tomu svému. Já říkám, chemie je chemie, magnet je magnet(hudba) ![]()
Ale asi to bude od žánru k žánru, od vkusu ke vkusu. Nedovedu si představit, že bych poslouchal chillout, nebo ambient, který by byl ryze živý.
Jestli jsou to až moc dementní otázky, tak se nezlobte ![]()
Jmenuji se Aleš, bude mi 37 let, rád fotím, natáčím a barvím videa a živím se jako osvětlovač v divadle a doma počítačovou 3D grafikou/animacemi
Předem díky za debatu! ![]()
a.