Přejít na obsah

Fotka

Dry mount press

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
8 odpovědí na toto téma

#1 Doktor

Doktor

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 179 příspěvků(y)
Reputace: 49

Publikováno 4 prosinec 2018 - 09:59:51

Zdravím,

poměrně často je v anglicky psaných zdrojích uveden způsob adjustace barytových zvětšenin pomocí "dry mount press" - např: https://www.youtube....h?v=4pgiJPpP_zg. Nemůžu nikde najít, jak se tomu říká česky a jestli to u nás někdo vůbec dělá (ideálně Praha). Máte s touto technikou nějaké zkušenosti?

Díky

• 0

#2 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 083 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Juzna 1, 900 42 Alzbetin Dvor
Reputace: 1 051

Publikováno 4 prosinec 2018 - 10:57:49

Dry Mount Press je tepla vakuova laminovacka. Ked vpalis do ktorehokolvek ramarstva, tam kde tzv kasiruju, tak tam ju maju.

Dry Monut Press vyuziva telo na roztavenie lepidla na folii, ktora sa prihodne nazyva obojstranka.  Po vychladnuti je fotografia/malba/tlac prilepena o podlozku, zvacsa sa pouzviaju lahke penove dosky ako Kappa, Bienfang ... Takto nalepeny obrazok sa potom este zvykne laminovat. Opat sa to robi v onom zariadeni. Na povrch sa pouzije folia s termolepidlom iba na jednej strane. Byva perfotovana a splna este vela inych vlastnosti. Pod talkom a teplom sa lepidlo rozpusti a folia sa sama napne. Uzatvori tak obrazok pred vplyvmi ako UV ziarenie, abrazia, pripadne skodlive posobenie mikroorganizmov.
Ako vidno na videu, vyrabali sa aj domace laminovacky, kde sa tlak nevyvodzuje vakuom, ale mechanicky pomocou paky.
Podla mna by mohla klasicka lesticka posluzit rovnako, teplota, pri ktorej sa lepidlo tavi obvykle neprekracuje 100°C.

• 1

#3 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 159 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 779

Publikováno 4 prosinec 2018 - 11:21:10

...............................

Podla mna by mohla klasicka lesticka posluzit rovnako, teplota, pri ktorej sa lepidlo tavi obvykle neprekracuje 100°C.

Docela bych to vyzkoušel, i když toto asi např. zlikviduje pohled na matový povrch fotografie. Leč pro řadu fotografií by to snad mohlo zajistit jejich vyšší trvanlivost v běžném, ale především extrémnějším prostředí - např. prezentace v exteriéru ...

Je možné poprosit Tě keko -  naznačit nějaký konkrétní, dostupný materiál, se který by se to mohlo zkusit s tou klasickou leštičkou ? Ď

• 0

#4 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 083 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Juzna 1, 900 42 Alzbetin Dvor
Reputace: 1 051

Publikováno 4 prosinec 2018 - 18:43:58

...............................

Docela bych to vyzkoušel, i když toto asi např. zlikviduje pohled na matový povrch fotografie. Leč pro řadu fotografií by to snad mohlo zajistit jejich vyšší trvanlivost v běžném, ale především extrémnějším prostředí - např. prezentace v exteriéru ...

Je možné poprosit Tě keko -  naznačit nějaký konkrétní, dostupný materiál, se který by se to mohlo zkusit s tou klasickou leštičkou ? Ď

Mozno mi to chvilku potrva. Nejake zbytky mame v sklade, ale mozno budem musiet pohladat vo fakturach ...

--------------------

Len tak zlahka pogooglil a nasiel asi najdostupnejsie riesenie:

https://www.fomei.co...c-detail-226691

• 0

#5 pasiasty

pasiasty

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 565 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 142

Publikováno 21 srpen 2025 - 09:15:14

Právě jsem zkoušel podomácký dry mounting. Použil jsem lis na nažehlování obrázků na trička, který mi běžně slouží pro narovnávaní papíru. U toho narovnávání používám 100°C a 120s. Zde poznatky a dotazy ohledně nalepování:

• šlo o Fomaton MG CL 132 a 133 (měl jsem nějaké zbytky, prý ukončili výrobu)
  • jako podložku použil jsem 2mm lepenku
  • nenašel jsem, kde v ČR koupit tou termickou lepící folii (dry mounting tissue), a tak jsem vyzkoušel termofolii oboustranně zažehlovací pro výrobu nažehlovaček, záplat apod; víte někdo, kde koupit tou pravou pro fotografii (kromě Maco)?
  • vyžádalo si to o dost vyšší teplotu a delší čas, než rovnání: po 240s při 150°C se papír se jakž takž drží lepenky; k mému velkému překvapení udržela se ne místě i fotka bez viditelné újmy na krase; máte nějaké zkušeností, co vydrží želatin? 

• 0

#6 tomasnovotnyjr

tomasnovotnyjr

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 439 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 21 srpen 2025 - 11:12:25

Taky mám klasický komerční termolis na potisk triček apod.. Ještě jsem to vlastně pořádně nevyzkoušel, ale většina US printerů používá právě dry mounting (většinou Seal Commercial 210M).
Kromě card-boardu (lepenka) se používá ještě dry mount tissue (takovej kapesník haha). Ta teplem spojí karton a baryt. Jednou jsme to zkoušeli ve Francii na jednom workshopu od Bergger a moc to nefungovalo.

Mě osobně to ani moc neláká. Lepení na sklo se mi zdá nakonec o dost jednodušší. Navíc ten stroj je obří.
Ale chápu výhodu v trvanlivosti a odolnosti. Ty tradiční dry mount pressy se dají koupit kolem 500-2000 euro. 

• 0

#7 ďuroT

ďuroT

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 858 příspěvků(y)
  • LocationMarianka
Reputace: 401

Publikováno 21 srpen 2025 - 12:38:57

Ďakujem za skúsenosti, budem sledovať a aj skúsim niečo nájsť na SK.

Na radu tunajšieho člena (ďakujem Calon) som si zohnal lacný termolis.

Fotografie, čo mi roky ležali a čakali na páskovanie na sklo, som za 1 večer vyrovnal.

Dry mount bude asi ďalší krok.

(Jedna vec - aj keď je to možno iná téma ale príbuzná, nezakladal by som nové vlákno. Niektoré baryty mi jemne po okraji zvlnkovateli. Schová sa to pod paspartu ale či náhodou nemáte trik aby sa to nestalo? Lisoval som už suché baryty, mám pocit, že sa proste roztiahol vo vode až príliš)

• 0

#8 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 681 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 172

Publikováno 22 srpen 2025 - 11:02:16

Já to zkoumal tak před rokem a nedospěl jsem k žádnému výsledu - jednak jsem našel jen nabídky fólií v rolích nejmíň po padesáti metrech, pak asi jen dvě byly s tímhle teplem aktivovatelným lepidlem (koukám teď na Fomei a už to ani nemají). Co se dá sehnat jsou fólie s tlakem aktivovatelným lepidlem (prý to ale není uplně trvanlivé) a oboustranné lepící fólie (kašírovací fólie), kvalitní se zdají být ty, co nabízí Ceiba (Gudy 831; co jsem četl v knize o restaurování, mělo by se jednat o fólii s nosičem, ne jen o samotné lepidlo) - to by asi mohla být cesta, jen to bude náročnější na zručnost.. Takže jediná možnost je zase přemluvit p. Břusku v Béfotu, ať to objedná, nebo udělat hromadný nákup na Fotoimpexu (daleko levnější než Maco)..

Co tak čtu to diskusi, asi si zaslouží uvést na pravou míru, že "dry mounting" není laminace, ale to jen pro pořádek a nově příchozí.

Mě osobně to ani moc neláká. Lepení na sklo se mi zdá nakonec o dost jednodušší. ...

Ono tu moc nejde o vyrovnání fotky, ale o určitý typ adjustace - bez pasparty a bez skla, "dry mount" je nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout. Fotka samozřejmě musí být rovná už předtím, takže ideálně napnutá na skle a oříznutá..

(Jedna vec - aj keď je to možno iná téma ale príbuzná, nezakladal by som nové vlákno. Niektoré baryty mi jemne po okraji zvlnkovateli. Schová sa to pod paspartu ale či náhodou nemáte trik aby sa to nestalo? Lisoval som už suché baryty, mám pocit, že sa proste roztiahol vo vode až príliš)

Ono tohle je takové spíš nouzové řešení a funguje jen do určité míry - pokud je ten papír po sušení moc zvlněný, tohle ho nevyrovná. Papír se zvlní, když schne moc rychle - když suším papíry v zimě u našich (věším kolíčkem za roh), kde mám v komoře ještě navíc vcelku vlhko, schnou papíry dost dlouho, řekl bych tak 18 hodin, a napínat je pak už nemusím - najsou sice rovné, ale ani nemají zvlněné okraje (když je chci mít rovné, dám je na rok do knih a zatížím); když jsem v Praze, kde je papír suchý do rána, většinou jsou ošklivě zvlněné okraje, takže lepím na sklo.

• 1

#9 ďuroT

ďuroT

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 858 příspěvků(y)
  • LocationMarianka
Reputace: 401

Publikováno 22 srpen 2025 - 13:12:51

Iuliuzzi, dík za doplnenie - výborné info.

S tým sušením to bude pravda, mám doma teplo a sucho. Skúsim garáž.

• 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních