Přejít na obsah


Fotka

Práce s manuálním objektivem


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
7 odpovědí na toto téma

#1 henoch

henoch

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 25 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 8 březen 2019 - 10:45:03

Dobrý den. Jdu sem s jednou otázkou. Pro mnohé ze zde debatujících budu sice asi za pako, ale co, kdo se nezeptá, ten neví :-) Jak mám pracovat s objektivy, kde je šoupátko mezi A a M. Kdy při poloze jedné je úplně odcloněno a při poloze druhé se zacloní na to navolené číslo. To úplné odclonění je pro ostření, to chápu :-).  Otázka zní, jestli musím posléze, když chci fotit opět posunout šoupátko, nebo mohu fotit i v té "ostřící" poloze. Děkuji za případné rady :-)


  • 0

#2 henoch

henoch

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 25 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 8 březen 2019 - 10:49:54

Jedná se mi o focení s přístroji Yashica TL electro X, Praktica LTL a Pentax Spotmatic.


  • 0

#3 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 386 příspěvků(y)
  • LocationLobkovice
Reputace: 1 061

Publikováno 8 březen 2019 - 11:39:47

všechny tři tebou jmenované aparáty mají  vnitřní měření expozice (TTL)  při pracovní cloně,  aktivované  stiskem knoflíku (páčky),   kdy  páka uvnitř aparátu  stiskne  clonový kolíček na zadní straně (vnitřním rantlu) objektivu a  zacloní objektiv na hodnotu,  uživatelem nastavenou na clonovém kroužku.   Toto je  měření  A (clonová automatika).    Ostření probíhá  tedy při plně otevřené cloně,  kdežto  měření expozičních hodnot, kontrolní náhled hloubky ostrosti probíhá  při pracovní cloně aktivované  právě stiskem  tlačítka.  Při stisku spouště expozice  si aparát tedy sám  zaclonil na  kroužkem navolenou clonovou hodnotu  a otevřel závěrku. 

Na starších tělech aparátů se závitem M42,  které ještě neměly clonovou automatiku ani TTL měření expozice  a neměly ani páku pro zamáčknutí kolíku  zaskakovací clony (a objektivy vyráběné pro ně neměly kolíček  pro  zaclonění)   se   clona přivírala přímo otáčením clonového kroužku  (některé starší M42 objektivy měly  dva  kroužky  pro ovládání clony -   jeden se záskoky pro nastavení hodnoty clony,  druhý těsně vedle  pro  rychlé zaclonění až po předvolenou hodnotu clony a odclonění, aniž by musel člověk čučet na  clonový kroužek)

Objektivy  určené pro použití na  aparátech   bez  clonové automatiky  i  s ní   měly obvykle posuvný přepínač do polohy A (pro clonovou automatiku) a do polohy M.    Račte si vybrat. 

Vyšší vývojový model Pentax Spotmaticu   (konkrétně ES, ES II) měly rovněž clonovou automatiku a měření při plně otevřené cloně,  ale uměly již  také automatickou expozici v přednosti clony (s objektivy SMC Pentax  pro tyto těla specielně vyráběnými).

Poslední specialitou  byly  aparáty z NDR řady Praktica LLC a VLC, které měly měření expozice při plně otevřené cloně  a  elektrický přenos clonové hodnoty nastavené kroužkem na objektivu do  těla aparátu  třemi pozlacenými kolíčky pro kontakt s tělem.  


  • 1

#4 lukee

lukee

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 241 příspěvků(y)
Reputace: 44

Publikováno 8 březen 2019 - 12:35:45

Taky se trošku zeptám - na Prakticu MTL5B mám Tessara 50/2.8 (stříbrná verze) a Heliose 58/2. Praktica má vespod za bajonetem plošku, která se při expozici vyklopí směrem ven z fotoaparátu asi aby zatlačila na kolík v objektivu, je to tak? Ani jeden z těchto dvou objektivů ale automatické přiclonění na nastavenou clonu nemá, na Heliosu používám ten druhý kroužek. Jaký M42 objektiv pořídit, aby mi fungovalo automatické clonění při expozici? Jinak co jsem se díval po netu, ten Tessar se prodává za pár stovek, nicméně jeho ostrost se nedá např. s Heliosem srovnat, kreslí opravdu výborně a navíc dělá skoro úplně kruhový otvor clony - proč je na trhu tak podhodnocený?


  • 0

#5 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 386 příspěvků(y)
  • LocationLobkovice
Reputace: 1 061

Publikováno 8 březen 2019 - 13:23:59

Lukee:  ta ploška za bajonetem  je  právě  ten  bazmek,  který zatlačí při  stisku páčky  pro  měření vedle spouště (nebo při stisku spouště)  na kolíček v objektivu (co si pamatuji, říkalo se tomu ovládání zaskakovací clony).   Pokud  ty  tvé objektivy  ten kolíček nemají,  nemůže to takto fungovat a clonu ovládáš pouze kroužkem (kroužky) na objektivu.       Budou fungovat všechny objektivy  s M42 závitem a kolíkem zaskakovací clony  (ovšem  musí na nich být v pořádku mechanika zaskakovací clony i clona samotná).


  • 0

#6 dcisar

dcisar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 42 příspěvků(y)
  • LocationUherskobrodsko / Trnava
Reputace: 6

Publikováno 8 březen 2019 - 16:10:43

Lukee --->  Používám prakticu mtl50 a všechny moje m42-kové objektívy mají někde v názvu vtěsnáno "AUTO" . Či už Pentacon MultiCoating AUTO 50mm 1:1.8 nebo Porst AUTO H 35mm 1:1.8 atd.....  Takže pokud chces vyuzivat TTL budeš si asi muset zaobstarat objektiv s touhle funkcí. Ale nevidím duvod, proč u tebou zpominaneho Tessaru nezaostřit a pak nepriclonit s TTl měřením. Jako chápu, že v některých situacích je to "neudržitelné" pak je tady lenost atd. Možná ta funkce "Auto" je duvod proč je ten Tessar k sehnání za pakatel.


  • 0

#7 henoch

henoch

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 25 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 8 březen 2019 - 16:30:58

Moc díky za odpověď :-)

 

všechny tři tebou jmenované aparáty mají  vnitřní měření expozice (TTL)  při pracovní cloně,  aktivované  stiskem knoflíku (páčky),   kdy  páka uvnitř aparátu  stiskne  clonový kolíček na zadní straně (vnitřním rantlu) objektivu a  zacloní objektiv na hodnotu,  uživatelem nastavenou na clonovém kroužku.   Toto je  měření  A (clonová automatika).    Ostření probíhá  tedy při plně otevřené cloně,  kdežto  měření expozičních hodnot, kontrolní náhled hloubky ostrosti probíhá  při pracovní cloně aktivované  právě stiskem  tlačítka.  Při stisku spouště expozice  si aparát tedy sám  zaclonil na  kroužkem navolenou clonovou hodnotu  a otevřel závěrku. 

Na starších tělech aparátů se závitem M42,  které ještě neměly clonovou automatiku ani TTL měření expozice  a neměly ani páku pro zamáčknutí kolíku  zaskakovací clony (a objektivy vyráběné pro ně neměly kolíček  pro  zaclonění)   se   clona přivírala přímo otáčením clonového kroužku  (některé starší M42 objektivy měly  dva  kroužky  pro ovládání clony -   jeden se záskoky pro nastavení hodnoty clony,  druhý těsně vedle  pro  rychlé zaclonění až po předvolenou hodnotu clony a odclonění, aniž by musel člověk čučet na  clonový kroužek)

Objektivy  určené pro použití na  aparátech   bez  clonové automatiky  i  s ní   měly obvykle posuvný přepínač do polohy A (pro clonovou automatiku) a do polohy M.    Račte si vybrat. 

Vyšší vývojový model Pentax Spotmaticu   (konkrétně ES, ES II) měly rovněž clonovou automatiku a měření při plně otevřené cloně,  ale uměly již  také automatickou expozici v přednosti clony (s objektivy SMC Pentax  pro tyto těla specielně vyráběnými).

Poslední specialitou  byly  aparáty z NDR řady Praktica LLC a VLC, které měly měření expozice při plně otevřené cloně  a  elektrický přenos clonové hodnoty nastavené kroužkem na objektivu do  těla aparátu  třemi pozlacenými kolíčky pro kontakt s tělem.  

Moc děkuju za odpověď :-)


  • 0

#8 fotograf302

fotograf302

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 84 příspěvků(y)
  • LocationPrague
Reputace: 9

Publikováno 27 květen 2019 - 20:23:38

Dobrý den, takže používám správně svůj Zenit TTL s objektivem Helios 44M, jestliže na objektivu nastavím A a při namáčknutí spouště následuje měření při nastavené pracovní cloně a při domáčknutí dojde k expozici s touto clonou? Bez namáčknutí spouště zůstává objektiv odcloněn a já mohu ostřit. Zatím pouze testuji, a tak se i ptám, abych toho hodně věděl. Dosud jsem tento skvělý Helios používal pouze v režimu M přes redukci na EOSu, ale potřebuji hodně studovat a začít znovu fotit na film...


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních