Přejít na obsah


Fotka

"Teče" do foťáku světlo?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
21 odpovědí na toto téma

#1 JanProchazka

JanProchazka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 32 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 11 květen 2020 - 14:19:47

Dobrý den,

používám foťák Mamiya RB67. V poslední době se mi už dvakrát stalo, že mám na negativu v jednom a tom samém místě od kraje ke kraji pruh. Fotka je exponovaná normálně, jen samozřejmě je přes ní ten pruh. Není to vždy stejná intenzita a někde to není vůbec. Předpokládám tedy, že do kazety "teče" světlo. Zkoušel jsem vyměnit planžetu, jestli to není tím, ale nepomohlo to. Při posledním filmu jsem ani neměnil objektiv, jen střídal na výšku a šířku (otočením kazety). Zkoušel jsem koukat do otevřeného foťáku a z druhé strany kolem kazety svítit baterkou, zda nenajdu to místo, kudy to dovnitř leze... Ale nic jsem nezjistil. Napadá vás nějaké řešení? Případně nějaký účinnější test, jak zjistit, zda je kazeta v pořádku či do ní "teče"? Nebo je to možná rukama, mám ten stroj chvíli... Díky moc za radu! 

 

1589203145_foto.jpg


  • 0

#2 Nimrod

Nimrod

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 288 příspěvků(y)
  • LocationPísek
Reputace: 242

Publikováno 11 květen 2020 - 14:47:54

já to zjišťoval tak, že jsem pod ochraným světlem ustříhl kusy světlocitlivého papíru, které jsem rozmístil do kazety, následně ji zavřel a dal na několik dní za okno na jižní stranu. poté vyvolal a koukal, zda-li uvidím náznak něčeho jiného než sněhobílého papíru

nicméně, pokud nemáš pro sd záda, tak to asi bude chtít vyměnil těsnění. jestli je takové ublemcané a rozpadající se, tak je to tutovka http://aki-asahi.com...-seal/index.php


  • 0

#3 JanProchazka

JanProchazka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 32 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 11 květen 2020 - 15:15:56

Jsou to záda PRO S, verze na 220 film, místo kterého pochopitelně dávám 120. A jak na to tak koukám, vykazuje to přesně ty znaky, co popisuješ: je to takové ulepené...


  • 0

#4 Nimrod

Nimrod

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 288 příspěvků(y)
  • LocationPísek
Reputace: 242

Publikováno 11 květen 2020 - 15:33:13

objednej sadu z japonska a kup líh. pomocí uchošťourů namočených v lihu se zbavíš starého těsnění, může pomoci i párátko. a pak hurá lepit nové těsnění. jde to velmi dobře, když se nepovede přilepit na první pokus, jde ještě odlepit, pokud jsi ho moc nepřimáčkl. dělal jsem asi 4 záda


  • 0

#5 JanProchazka

JanProchazka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 32 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 11 květen 2020 - 17:06:23

Děkuju, raději to svěřím odborníkovi. Trápil bych se s tím hodiny a výsledek by možná dopadl všelijak...


  • 0

#6 faajn

faajn

    Nováček

  • Předplatitel
  • 362 příspěvků(y)
  • LocationOstrava-Wroclaw
Reputace: 56

Publikováno 1 červenec 2020 - 19:47:59

Myslíte že mám stejný problém? Doteď se mi to u RZety nestalo. Mám to asi na 3 políčcích. Na dvou takto tenké na dalším asi 1cm široké svisle přes celý negativ.

Přiložený soubor (y)


  • 0

#7 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 066 příspěvků(y)
Reputace: 160

Publikováno 1 červenec 2020 - 20:50:45

Myslíte že mám stejný problém? Doteď se mi to u RZety nestalo. Mám to asi na 3 políčcích. Na dvou takto tenké na dalším asi 1cm široké svisle přes celý negativ.

 

řekl bych, že jo. jedny rz záda mi dělají něco podobného, dokonce na 2 místech.. zkoušel jsem přetěsňovat, ale asi jsem to netrefil správně a 1 místo pořád teče :/


  • 0

#8 faajn

faajn

    Nováček

  • Předplatitel
  • 362 příspěvků(y)
  • LocationOstrava-Wroclaw
Reputace: 56

Publikováno 1 červenec 2020 - 20:54:17

Inu napíšu Kocianovi kdy bude mít čas, sám do toho nejdu :)
  • 0

#9 duuri

duuri

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 748 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 234

Publikováno 2 červenec 2020 - 09:55:46

mozno treba len kupit sadu: http://aki-asahi.com...-seal/index.php


  • 0

#10 hypnogen

hypnogen

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 066 příspěvků(y)
Reputace: 160

Publikováno 2 červenec 2020 - 11:09:04

to jo, ale ta je na RB

mozno treba len kupit sadu: http://aki-asahi.com...-seal/index.php


  • 0

#11 duuri

duuri

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 748 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 234

Publikováno 2 červenec 2020 - 11:14:55

 

to jo, ale ta je na RB

mozno treba len kupit sadu: http://aki-asahi.com...-seal/index.php

 

skor som narazal na back ako na telo..vo vacsine pripadou zateka do toho ako do tela..


  • 0

#12 lukykoutny

lukykoutny

    Nováček

  • Předplatitel
  • 8 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 0

Publikováno 19 říjen 2020 - 16:17:39

Zdravím vespolek,

 

nechci začínat nové vlákno, tedy využiji tematicky příbuzného zde.

Teď už k problému/dotazu:

 

po dofocení, vyvolání a skenu posledního nafoceného filmu Kodak TMAX 100 jsem na řadě fotek objevil vždy na horní hraně (tedy u focených na výšku na pravé hraně - fotím většinou natočením vrchu doprava) tmavý pruh, v němž jsou vidět obrysy perforace (resp. tmavý pruh se světlými částmi v místech perforace). Na některých fotkách je výraznější, na některých nezřetelný. 

 

Má někdo, prosím, zkušenost / představu, čím by to mohlo být způsobeno? Napadla mě vada filmu, ale podobný tmavý pruh, byť bez těch světlejších "bodů" perforace, jsem už lehce zahlédl na předchozím barevném Kodaku ProImage 100 - tedy napadlo mě, zda prostě horní hranou dveří neteče na film světlo? 

Foťák - Prakticu MTL5B - mám relativně čerstvě servisovaný p. Blažkem z NJ, tak se mi nechce věřit, že by toto nezkontroloval, ale stát se asi může. Na předchozích filmech jsem nic takového nespatřil.

 

Díky předem za jakoukoli reakci! :smile:

Přiložený soubor (y)


  • 0

#13 danz

danz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 193 příspěvků(y)
  • LocationHavířov / Karviná
Reputace: 84

Publikováno 19 říjen 2020 - 16:29:35

Jak jsi ten film vyvolával?


  • 0

#14 lukykoutny

lukykoutny

    Nováček

  • Předplatitel
  • 8 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 0

Publikováno 19 říjen 2020 - 16:57:04

Jak jsi ten film vyvolával?

 

Je to volané v ID-11, 1+0 na 24°, tzn. 4:45 min., přerušeno Fomacitrem, ustáleno Fomafixem.

Jak říkám - podobný pruh jsem našel i na předchozím, barevném, Kodaku ProImage 100, ten jsem volal ve zbrusu nově namíchaném Tetanal C-41 kitu.


  • 0

#15 Halka

Halka

    Nováček

  • Předplatitel
  • 141 příspěvků(y)
  • LocationBratislava
Reputace: 18

Publikováno 19 říjen 2020 - 17:16:23

Si si istý, že si použil dosť vývojky? Mne to príde ako keby bola jej hladina príliš nízko, a preto sa negatív na okraji dobre nevyvolal. Keby ti do aparátu fúkalo, tak by si ten pruh mal na vyslednej fotografii svetlejší.


  • 0

#16 lukykoutny

lukykoutny

    Nováček

  • Předplatitel
  • 8 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 0

Publikováno 19 říjen 2020 - 17:21:42

Si si istý, že si použil dosť vývojky? Mne to príde ako keby bola jej hladina príliš nízko, a preto sa negatív na okraji dobre nevyvolal. Keby ti do aparátu fúkalo, tak by si ten pruh mal na vyslednej fotografii svetlejší.

 

Fíha, to mě upřímně nenapadlo, nicméně - já myslím, že použil. Volal jsem jen jeden ČB film v AP vývojnici pro max. dva kinofilmy a použil jsem cca 360 ml vývojky - mimochodem stejné množství je napsané i na spodku vývojnice. Možná to chce víc? Jedu víceméně od začátku takto -  v případě, že volám jen jeden film (většinou vyvolávám dva stejné naráz, když se sejdou a nepushuju apod.), a předchozí výsledky byly OK, nenapadlo mě, že by to mohlo být nízko. 


  • 0

#17 Halka

Halka

    Nováček

  • Předplatitel
  • 141 příspěvků(y)
  • LocationBratislava
Reputace: 18

Publikováno 19 říjen 2020 - 17:40:39

Hmm, v tom prípade sa ešte mohlo stať, že cievka s filmom nebola zatlačená úplne na spodok stredového stĺpika


  • 0

#18 lukykoutny

lukykoutny

    Nováček

  • Předplatitel
  • 8 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 0

Publikováno 19 říjen 2020 - 19:13:11

Hmm, v tom prípade sa ešte mohlo stať, že cievka s filmom nebola zatlačená úplne na spodok stredového stĺpika

 

I to si hlídám. :) Nicméně ano - samozřejmě cokoli z toho se mohlo stát. Fotím teď Agfu Vistu 200, tak se pokusím při vyvolávání na vše dbát a uvidíme, no... 


  • 0

#19 Notorius

Notorius

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 751 příspěvků(y)
Reputace: 221

Publikováno 19 říjen 2020 - 19:35:56

 

Si si istý, že si použil dosť vývojky? Mne to príde ako keby bola jej hladina príliš nízko, a preto sa negatív na okraji dobre nevyvolal. Keby ti do aparátu fúkalo, tak by si ten pruh mal na vyslednej fotografii svetlejší.

 

Fíha, to mě upřímně nenapadlo, nicméně - já myslím, že použil. Volal jsem jen jeden ČB film v AP vývojnici pro max. dva kinofilmy a použil jsem cca 360 ml vývojky - mimochodem stejné množství je napsané i na spodku vývojnice. Možná to chce víc? Jedu víceméně od začátku takto -  v případě, že volám jen jeden film (většinou vyvolávám dva stejné naráz, když se sejdou a nepushuju apod.), a předchozí výsledky byly OK, nenapadlo mě, že by to mohlo být nízko. 

 

Zatím jsem nepotkal vývojnici, kde by pro svitek bylo třeba méně než 500 ml.

Udělej si jednoduchý test. Vlož do prázdného tanku cívku(nastavenou) pro svitek, zalej ji vodou tak, aby byla více než těsně zatopená. Nyní vodu nalej do odměrného válce a máš jisto.


  • 0

#20 lukykoutny

lukykoutny

    Nováček

  • Předplatitel
  • 8 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 0

Publikováno 19 říjen 2020 - 20:27:07

 

 

Si si istý, že si použil dosť vývojky? Mne to príde ako keby bola jej hladina príliš nízko, a preto sa negatív na okraji dobre nevyvolal. Keby ti do aparátu fúkalo, tak by si ten pruh mal na vyslednej fotografii svetlejší.

 

Fíha, to mě upřímně nenapadlo, nicméně - já myslím, že použil. Volal jsem jen jeden ČB film v AP vývojnici pro max. dva kinofilmy a použil jsem cca 360 ml vývojky - mimochodem stejné množství je napsané i na spodku vývojnice. Možná to chce víc? Jedu víceméně od začátku takto -  v případě, že volám jen jeden film (většinou vyvolávám dva stejné naráz, když se sejdou a nepushuju apod.), a předchozí výsledky byly OK, nenapadlo mě, že by to mohlo být nízko. 

 

Zatím jsem nepotkal vývojnici, kde by pro svitek bylo třeba méně než 500 ml.

Udělej si jednoduchý test. Vlož do prázdného tanku cívku(nastavenou) pro svitek, zalej ji vodou tak, aby byla více než těsně zatopená. Nyní vodu nalej do odměrného válce a máš jisto.

 

 

Zkusil jsem, při těch 360 je to naprosto přesně po kraj cívky. 500 ml je tak 0,7 - 1 cm nad, takže asi ideální. Zkusím tedy přidat, uvidíme, snad to bude v pořádku. Když ne, ozvu se opět. :-D 

Díky moc všem za pomoc a ochotu! :)


  • 0

#21 matas

matas

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 140 příspěvků(y)
  • LocationÚjezd nad Lesy
Reputace: 18

Publikováno 19 říjen 2020 - 22:30:33

Píše "Foťák - Prakticu MTL5B"

 

 

Si si istý, že si použil dosť vývojky? Mne to príde ako keby bola jej hladina príliš nízko, a preto sa negatív na okraji dobre nevyvolal. Keby ti do aparátu fúkalo, tak by si ten pruh mal na vyslednej fotografii svetlejší.

 

Fíha, to mě upřímně nenapadlo, nicméně - já myslím, že použil. Volal jsem jen jeden ČB film v AP vývojnici pro max. dva kinofilmy a použil jsem cca 360 ml vývojky - mimochodem stejné množství je napsané i na spodku vývojnice. Možná to chce víc? Jedu víceméně od začátku takto -  v případě, že volám jen jeden film (většinou vyvolávám dva stejné naráz, když se sejdou a nepushuju apod.), a předchozí výsledky byly OK, nenapadlo mě, že by to mohlo být nízko. 

 

Zatím jsem nepotkal vývojnici, kde by pro svitek bylo třeba méně než 500 ml.

Udělej si jednoduchý test. Vlož do prázdného tanku cívku(nastavenou) pro svitek, zalej ji vodou tak, aby byla více než těsně zatopená. Nyní vodu nalej do odměrného válce a máš jisto.

 


  • 0

#22 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 748 příspěvků(y)
  • LocationLobkovice
Reputace: 1 240

Publikováno 20 říjen 2020 - 07:23:26

Pokud vyvoláváš  ve  stocku,   kterého máš (předpokládám)  rozdělaný celý litr,   nemáš  důvod  šetřit  na objemu vývojky, nalitého do vývojnice.   Raději  tam nalej  celý  půllitr,  je to  jistější,   nebudeš  riskovat podobnou  vadu na filmu  (při překlápění  vývojky  obvykle  trochu napění,  takže  ... ).  Stejně  tu vývojku  naliješ  zpět  do litrovky,  tak úzkostlivé odměřování na 360ml,  psaných na vývojnici pro kinofilm není na místě.   Pokud  ta vývojnice má  aretaci  polohy  cívky na středové trubce,  tak ji  používej. 

Ať se příště  daří !

(p.s.   Šetření  s  nálevem  by mělo  smysl  tak  nejvýš  při použití  jednorázové vývojky,  sestavené z extra drahých surovin...  ale  i  v tomto případě  možná teoregická úspora pár šušňů nemůže nahradit  cenu pokaženého filmu  a  zejména  ztrátu  cenných neopakovatelných záběrů.)


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních