Přejít na obsah


Fotka

Rubylith páska / 3M 616 Scotch Litografická páska


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1 odpovědí na toto téma

#1 danz

danz

    Nováček

  • Předplatitel
  • 432 příspěvků(y)
  • LocationHavířov / Karviná
Reputace: 192

Publikováno 10 září 2020 - 08:53:06

TL;DR: nabízím zdarma pár metrů této pásky - zájemci do SZ. 

Kdo si chce pročíst delší povídání o zařizování TK ledkovým páskem, uvařte si kafe a čtěte dále.

 

Při zařizování své nové temné komory jsem řešil samozřejmě i bezpečné červené světlo (především s ohledem na MG papíry).

Pročetl jsem intenzivně zdejší forum, také řadu anglických.

 

Z minulosti mi zůstává osvědčená "bludička" - lampa pro TK s červený skleněným krytem tvaru vejc, uvnitř červená žárovka - ta svítí fakt málo. Při dlouhodobé práci ve tmě mi max. vyhovuje, ale když musím zapínat bílé světlo pro kontrolu proužkovek, finálních zvětšenin, atd. tak ten velký světelný kontrast (i při velmi slabé žárovce) je pro oči fakt nepříjemný.

 

Proto jsem řešil osvětlení led pásky, které by nabídlo více světla. Řešení světlem na kolo jsem nezkoušel. RGB páskům jsem se po přečtení mnoha příspěvku vyhnul. S ohledem na mé časové vytížení v práci / doma / dobrovolnické práci, jsem nechtěl marnit čas zkoušením všech možných variant.

Proto jsem rovnou pořídil ryze červený LED pásek v délce 2m. Nejprve omylem s vysokou svítivostí - 9,6W, u kterého prodejce měřením potvrdil vlnovou délku vyzařovaného světla 631nm (ale na doplňující dotaz potvrdil, že to je špička + vyzařuje podstatně slaběji i v jiných vlnových délkách). Zkouškou v temné komoře (pásek z 70cm rovnou do misek, druhá zkouška na horních skříňkách odrazem od bílého stropu) jsem zjistil, že to prostě není bezpečné světlo, ani náhodou.

Po dohodě jsem vyměnil za pásek s výkonem 4,8W (slabší neměli). Zkoušel jsem již pouze umístěním na horních skříňkách odrazem od stropu. Pořád to není bezpečné světlo. Již při dvou minutách osvitu to není bezpečné světlo. Asi by šlo problém ještě omezit zkrácením délky pásku na 1m nebo 0,5m, nezkoušel jsem.

 

Proto jsem po inspiraci v jedné anglické FB skupině temnokomorníků začal hledat folii Rubylith (autor použil velkou folii - asi větší než A4 - na přikrytí TK svítidla, výměna za dřívější jiný barevný filtr nevyhovující pro MG papíry). Našel jsem výrobek v pásce výroby 3M. Nepodařilo se mi sehnat jenom pár metrů, tiskaři už asi v drtivé většině starší technologie nepoužívají a jedou digitálně. Takže jsem koupil 60 metrů pásky...

 

S ohledem na extrémní ochotu a vstřícnost analogové komunity a to i zdejší na TK (v poslední době - Luigi, faajn), nabízím zdarma pro zájemce pár metrů pásky. Jediný problém je s odmotáním, protože páska se kotouče rovnou lepí, nemá podkladovou ochrannou pásku - prostě jako klasická průhledná lepící páska. Lepidlo není nijak extrémně silné, takže přemotáním by se měla podle mě zachovat funkčnost.

 

Až budu mít aspoň skoro hotovou komoru, tak zde hodím nějaké fotky. Aktuálně musím dokončit aspoň instalaci ventilace a vymalovat 2 stěny černou barvou (chci). 

Dan


  • 0

#2 vlkm

vlkm

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 202 příspěvků(y)
  • LocationPraha - Klánovice
Reputace: 87

Publikováno 10 září 2020 - 14:01:43

Clovece, tos mel s tema ledkama hroznou smulu. Nebo ja stesti...

Zakoupil jsem tri kousky cervene 1W, k tomu plechovou vanicku na peceni. Svitilo to docela dost, tak jsem zasel do mistniho konzumu, kde maji papirnicky koutek a vybral plastovoe cervene desky na papiry. Tim vanicku s ledkama prikryl a odrazem od stropu je to akorat. Papir ani po pul hodine nejevi znamky cernani.   


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních