Mikroposuv je dobrý k čemu? AN skla jdou i na Mag. 3? Jaký zásadní rozdíl je mezi Mag. 3 a 4? Anaret 105 je OK objektiv?
Ta nabídka na Paladixu je velmi dobrá, pouze asi chápu že u Magnifaxu 4 jsou pouze plechové vložky (bez skel) do 6x6, což by ti nestačilo.
U pana Vavříka je Magnifax 4 s kondenzorem (objektiv nevím, ale předpokládám, že se 105) a se skly. Cena do 4000 pokud si pamatuji dobře (jako nový). Kdybych neměl Magnifax 3A (a ještě k tomu 2x, jednou na ND), tak jej okamžitě beru. U pana Vavříka osobní návštěva, třeba po předchozí diskusi přes telefon.(už tam třeba ten Magnifax není, byl jsem tam naposledy mezi svátky). Pan Vavřík je analogový dobrodinec, asi tak.
Mikroposuv - viz diskuse nebo návod zde na TK.
Ad objektiv - vůbec bych nepřemýšlel, jestli je dobrý nebo ne. Myslím, že do začátku je rozhodně dobrý. A hlavně se dá bez problému koupit jiný třeba Rodagon nebo Componon-S.
Bohužel u pana Vavříka už není a člověka z Paladixu se mi nepodařilo zkontaktovat. V každém případě díky za tipy.
Třeba se ještě někdy něco objeví. Ideálně blíž, než ve východním cípu republiky 
Ty alternativní objektivy mají stejný závit jako originál, nebo se používají nějaké redukce?
Ještě jsem si všiml, že se občas v inzerci objevuje Magnifax 2, případně Magnifax bez číselného označení.
Má smysl se jimi zabývat? Nebo je to už hodně velká historie, která má oproti novějším nástupcům zásadní nevýhody? Napadá mě kompatibilita objektivů, možnost vkládat nad objektiv MG filtry, případně přítomnost AN skel.