Přejít na obsah


Fotka

Odmerovani slozek roztoku na zaklade hustoty


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
10 odpovědí na toto téma

#1 suky57

suky57

    Nováček

  • Předplatitel
  • 194 příspěvků(y)
  • LocationValassko
Reputace: 83

Publikováno 1 listopad 2020 - 11:32:56

Ahoj, 

 

tim, ze blbe vidim, odmeruju jednotlive slozky pri priprave roztoku (napr. vyvojky z koncentratu) jejich odvazovanim na presne, digitalni vaze. Vychazim pri tom s hustoty (g / dm3) jednotlivych slozek. Zatim jsem s timhle postupem nezaznamenal problemy. Je nicmene trochu pracnejsi na pocatecni usili, kdy je potreba zmerit hustotu pro kazdou "novou" latku. 

 

Tak me napadlo, kdyby nekdo dalsi pouzival / mel zajem pouzivat podobny zpusob, mohlo by byt zajimave nasdilet si hustoty jednotlivych latek -- svoje pridam hned jak budu u sesitku v komore. 


  • 0

#2 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 901

Publikováno 1 listopad 2020 - 14:58:14

Vážený koolego, suky57. Mohu požádat o upřesnění, jakým typem ponorného hustoměru v odměrném válci měříte? Měrná hustota některých koncentrátů vývojek bude mimo rozsah / typicky KODAK HC-110, AGFA Rodinal / atd. Měřená hustota roztoku se může v průběhu času měnit - proces homogenizace roztoku koncentrátu ve vodě není otázkou několika sekund. Doba, která je potřebná závisí i na teplotě a kvalitě používané vody. Mám magnetickou míchačku IKA COMBIMAG RET s termostatickou regulací přes spínací teploměr REDOX. Pouhá visuální kontrola skleněné kyvety proti světelnému zdroji prokáže, jak se pruhy koncentrátu táhnou míchaným vzorkem a do úplné homogenizace uplyne klidně 20 minut, než se oba roztoky spojí. Bláhovec ten, kdo spoléhá na pár otoček míchacího pádélka Paterson s otvory, vůbec nemám na mysli nějakou skleněnou tyčinku, kterou nepromícháte ani čaj. Nerovnoměrnosti na vyvolávaném filmu, kdy záleží nejvíce na počáteční iniciaci procesu vyvolávání v prvních minutách, nějakých pár překlopení vývojnice nezachrání. ORWO u vývojky A49 doporučovalo ponechat nově nasazenou vývojku po pomalém ochlazení ustálit po dobu 24 hodin, aby se jednotlivé chemické součásti důkladně homogenizovaly. Pečlivá příprava a uchování vývojky se zúročí ve spolehlivosti celého procesu. Není kam spěchat, nejsme fotoreportéři ve večerníku, závodící o čas a honorář. S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik


  • 0

#3 Stříbrokaz

Stříbrokaz

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 660 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 284

Publikováno 1 listopad 2020 - 16:06:12

Ahoj, 

 

tim, ze blbe vidim, odmeruju jednotlive slozky pri priprave roztoku (napr. vyvojky z koncentratu) jejich odvazovanim na presne, digitalni vaze. Vychazim pri tom s hustoty (g / dm3) jednotlivych slozek. Zatim jsem s timhle postupem nezaznamenal problemy. Je nicmene trochu pracnejsi na pocatecni usili, kdy je potreba zmerit hustotu pro kazdou "novou" latku. 

 

Tak me napadlo, kdyby nekdo dalsi pouzival / mel zajem pouzivat podobny zpusob, mohlo by byt zajimave nasdilet si hustoty jednotlivych latek -- svoje pridam hned jak budu u sesitku v komore. 

Foma GD-L 119,3 g/100ml 21 °C


  • 0

#4 suky57

suky57

    Nováček

  • Předplatitel
  • 194 příspěvků(y)
  • LocationValassko
Reputace: 83

Publikováno 1 listopad 2020 - 18:03:01

Vážený koolego, suky57. Mohu požádat o upřesnění, jakým typem ponorného hustoměru v odměrném válci měříte? Měrná hustota některých koncentrátů vývojek bude mimo rozsah / typicky KODAK HC-110, AGFA Rodinal / atd. Měřená hustota roztoku se může v průběhu času měnit - proces homogenizace roztoku koncentrátu ve vodě není otázkou několika sekund. Doba, která je potřebná závisí i na teplotě a kvalitě používané vody. Mám magnetickou míchačku IKA COMBIMAG RET s termostatickou regulací přes spínací teploměr REDOX. Pouhá visuální kontrola skleněné kyvety proti světelnému zdroji prokáže, jak se pruhy koncentrátu táhnou míchaným vzorkem a do úplné homogenizace uplyne klidně 20 minut, než se oba roztoky spojí. Bláhovec ten, kdo spoléhá na pár otoček míchacího pádélka Paterson s otvory, vůbec nemám na mysli nějakou skleněnou tyčinku, kterou nepromícháte ani čaj. Nerovnoměrnosti na vyvolávaném filmu, kdy záleží nejvíce na počáteční iniciaci procesu vyvolávání v prvních minutách, nějakých pár překlopení vývojnice nezachrání. ORWO u vývojky A49 doporučovalo ponechat nově nasazenou vývojku po pomalém ochlazení ustálit po dobu 24 hodin, aby se jednotlivé chemické součásti důkladně homogenizovaly. Pečlivá příprava a uchování vývojky se zúročí ve spolehlivosti celého procesu. Není kam spěchat, nejsme fotoreportéři ve večerníku, závodící o čas a honorář. S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik

 

Vazeny kolego, Eriku, misto pouziti ponorneho hustomeru odmeruji:

1. presnym zvazenim  prazdne odmerne nadoby (napr. injekcni strikacky)

2. presnym zvazenim te stejne plne odmerne nadoby ,

3. odectem a "normalizaci" (=dopoctem) na hodnotu N gramu / 1 litr. 

 

Timto zpusobem pracuji bezne s ID-11 / Ilford rapid fixerem, prerusovacem s kys. citronve, Ilford Multigrade, Fomatol LQN, ... Vetsinou se pohybuji kolem hustoty okolo 1100 g / dm3 (Stribrokaz s GDL ma podobne hodnoty). 

 

Je ale pravda, ze "sirupoidni" koncentraty typu R09 / HC-110 jsem zatim nemel moznost vyzkouset (mam tady rozdelanou 5l ID-11, tak az dojedu, zkusim odmerit HC-110 (pokud me nekdo nepredbehne :)). 


  • 0

#5 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 1 listopad 2020 - 18:55:45

Snad pro kolegu Erika Kuracha:
S homogenitou roztoků míchaných “běžným způsobem” máte (asi) pravdu. Nemůžu až tak přesně posoudit, protože například vývojky jsem VŽDY nechával obvykle přes noc “odstát”.
Pravda, rozpouštění jednotlivých složek a pak odstátí mě na fotoprocesu bavilo opravdu asi nejméně že všeho.
Tak jsem si (nečestně a nesportovně) ulehčil život. Již několik let míchám v ultrazvukové čističce s topením. Kádinku s vodou postavím do vody v čističce, zapnu topení na 50°C, pustím na 100% výkonu a v určeném pořadí sypu odvážené chemikálie. Míchám plastovou vařečkou odcizenou z kuchyně. Zatím nejdéle trvalo rozmíchání půl kila sirnatanu na dva litry ustalovače - cca 3’.
Podotýkám - kádinka musí být skleněná, plast “sežere” hodně energie.
Jsem si vědom toho, že ortodoxní mísitelé budou mít výhrady. Výsledek je ale excelentní a odstátí není třeba. Fakt!
  • 1

#6 suky57

suky57

    Nováček

  • Předplatitel
  • 194 příspěvků(y)
  • LocationValassko
Reputace: 83

Publikováno 2 listopad 2020 - 00:10:27

  • ID-11 - 1114 g/dm3
  • Ilford rapid fixer - 1146 g/dm3
  • Fomadon LQN - 1053 g/dm3

  • 1

#7 suky57

suky57

    Nováček

  • Předplatitel
  • 194 příspěvků(y)
  • LocationValassko
Reputace: 83

Publikováno 2 listopad 2020 - 00:20:42

mereno pri 21.5 C


  • 0

#8 Vojta

Vojta

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 380 příspěvků(y)
Reputace: 55

Publikováno 2 listopad 2020 - 22:50:13

Měření hustoty pomocí stříkačky by mělo být OK, podobně funguje pyknometr. Jen by měla být dostatečně velká a přesná.

Přesnost stupnice by se dala překontrolovat za pomocí destilované vody.


  • 0

#9 suky57

suky57

    Nováček

  • Předplatitel
  • 194 příspěvků(y)
  • LocationValassko
Reputace: 83

Publikováno 3 listopad 2020 - 11:08:18

No, spis nez absolutni presnost mi prijde dulezitost konzistence vysledku / opakovatelnost. 


  • 0

#10 Vojta

Vojta

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 380 příspěvků(y)
Reputace: 55

Publikováno 3 listopad 2020 - 12:41:29

Pokud chceš hodnoty sdílet, tak přece musí být změřené (relativně) přesně.

Pokud ti někdo nasdílí hodnoty o 10% mimo, tak to nedává smysl, i když opakovatelnost bude zajištěná.


  • 0

#11 suky57

suky57

    Nováček

  • Předplatitel
  • 194 příspěvků(y)
  • LocationValassko
Reputace: 83

Publikováno 3 listopad 2020 - 14:48:16

Spatne jsem se vyjadril. Nezpobhybnuji samozrejme potrebu presneho mereni, jen rikam, ze pro me (resp. pro muj proces prace) je na tomhle zpusobu (=odmerovani vazenim) vice dulezita jeho opakovatelnost ... 


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních