Přejít na obsah


Fotka

Výstava fotografií Kralupy nad Vltavou


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1 odpovědí na toto téma

#1 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 28 květen 2022 - 07:31:15

RETROSPEKTIVY - FOTOGRAFIE, LADISLAV ROSÍK
Výstava přinese průřez fotografickou tvorbou Ladislava Rosíka a bude vzpomínkou na něho i na jeho unikátní fotografie. Výstava bude prodejní, fotografie budou vystavovány v prostorách Městského muzea v Kralupech nad Vltavou, Vrchlického 590, a potrvá od 16.6. do 13.8.2022

Ing. Ladislav Rosík, CSc (1929 - 2012)
Rodák ze Zlína. Již zde byl zapojen do místního Zlínského fotoklubu. V roce 1961 se se zaměstnavatelem VÚSK a s rodinou přestěhoval do Kralup nad Vltavou, kde spolu s dalšími "kaučukáři" založili fotokroužek v kulturním domě. Postupně si začali říkat Fotoklub Kaučuk a zařadili se ke špičce ve Středočeském kraji. Ladislav byl dlouhá léta jeho předsedou a kronikářem.
Byl také iniciátorem a organizátorem soutěží Jazz ve fotografii, s celostátní i zahraniční účastí a pracoval v porotách řady fotografických soutěží. Uskutečnil přes 35 autorských fotografických výstav, z toho dvě v zahraničí. Na více než 80 výstavách vystavoval stovky svých fotografií a získal více než 40 ocenění.
V roce 2006 obdržel od ministra kultury ČR Cenu za celoživotní přínos k rozvoji amatérské fotografie.

Jeho fotografická tvorba začala běžnými fotografiemi krajiny, portréty, akty. Později se zaměřil na fotografii jazzu a osobně se setkal s různými světovými hudebníky jako Louisem Armstrongem.
Jako jeden z prvních začal používat velkou zrnitost coby výtvarný prvek.
Sám o této metodě řekl: " Ta zrnitost byla nutnost, protože jsem odmítal používat blesk, který likviduje celou atmosféru osvětlení, třeba jednou svíčkou. Proto jsem musel z filmu vyždímat, co se dalo. Z tehdejších filmů 21 DIN, později 25 a 27 DIN, se daly vytahovat poslední zbytky osvitu. Výhodou bylo, že rostla zrnitost, což se u jazzu projevilo jako významný prvek. Na koncertech jsem byl vítán a mohl fotografovat dle libosti."
Dalším jeho velkým cyklem byla "Anatomie parní lokomotivy", kde využil své fotografické postupy z jazzu. Za zmínku stojí i cyklus "Jeden večer v pařížském metru" a v neposlední řadě i jeho poslední cyklus "Kanalizační litina/paměť kovu".

Něco o jeho tvorbě a připomenutí jeho fotografií:

Fotorevue 22 – Ladislav Rosík „77“ – Chadimova Fotorevue

  • 4

#2 Skorec

Skorec

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 306 příspěvků(y)
  • LocationÚstí nad Labem
Reputace: 75

Publikováno 28 květen 2022 - 12:03:17

Díky za upozornění. Rád zajedu na čumendu. :mrgreen:


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních