Přejít na obsah


Fotka

"Prašivý Blechoň" na FAMU


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
4 odpovědí na toto téma

#1 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 901

Publikováno 23 září 2022 - 22:07:33

Vážení kolegové. Dovoluji si Vám sdělit naprosto neuvěřitelnou zprávu: "Starý Jezevec" byl přijat ke "studiu" U3V /KF/ v památný den, kdy sejmutím klobouku s mírnou úklonou uctíme narozeniny dvou osobností moderních evropských dějin: Heinricha Luitpolda Himmlera a do dnešních dnů přeživšího Vladimira Vladimiroviča Putina. Slavnostní uvítání "studen-tů" se uskuteční v 10:00 SELČ v budově FAMU, 7.3. 2022, na 3. podlaží, Smetanovo nábřeží 2, 116 65 Praha 1. Slibuji věrnost "Temnokomornické komunitě" a zavazuji se k odpovědnému a nekompromisnímu hájení tradiční formy fotografického procesu, založeného na světlocitlivých solích stříbra. Věren odkazu profesora KF Jána Šmoka budu prosazovat jedinou udržitelnou formu zobrazení: Negativ-Positiv. Jedničky a nuly nejsou hodnotou, nesoucí hodnoty v tradici klasického fotografického procesu, jehož unikátnost zachyceného okamžiku je prokazatelná negativem. Tak slibuji ! "Starý Jezevec"

Erik

 


  • 1

#2 Tob

Tob

    Nováček

  • Předplatitel
  • 290 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 66

Publikováno 24 září 2022 - 07:39:20

Vážený pane Jezevče, to Vám moc přeju. Takové studium vlévá novou sílu. Taky je fajn settkávat se s podobně naladěnými lidmi. Shodou okolností jsem si říkal, do čeho se pustit během rodičovské dovolené a připadl jsem na něco mnohem pžízemnějšího, přihlásil jsem se na Fakultu agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Tož Vám budu držet palce, ať vás studium těší. Podělíte se s námi o zážitky?


  • 0

#3 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 901

Publikováno 4 říjen 2022 - 19:12:24

Vážení kolegové. Předstartovní napětí vrcholí, s blížícím se začátkem podzimního semestru se vynořuje řada dosud nezodpovězených otázek. Čeho budu tak vlastně očitým svědkem během, kam až dospěla nekonečná teorie, zákonitě pokulhávající za překotným vývojem během posledních cca 30let. Dle mých, stále živých a velmi svěžích vzpomínek, vše začalo obdobím překotné elektronizace, následovala období vášnivých diskusí o tzv. nefotografické fotografii a fotografii tzv. nerozhodujícího okamžiku, kdy dříve velmi respektovaný fotograf uměleckého skla kráčel prázdnou ulicí a nahodile tiskl knoflík na svém aparátu. Nahodile zachycené objekty, prosté i sebemenšího náznaku autorské komposice, byly urputně vynášeny do uměleckých sfér, předstírající progresivní vlnu v zatuchlém domorodém rybníčku. Nyní budeme patrně řešit autorský podíl lesních fotopastí, či domnělé autorství kolektivu asistentů, kdy jeden zakládá do prázdné kamery film, další vybere vhodný objektiv, třetí pro V.I.P. GURU nastaví exposici, další upraví osvětlení, následuje kontrola a asistované upevnění přístroje na stativ, včetně zarámování komposice v hledáčku a poté již následuje onen mistrovský stisk knoflíku, čímž zaznamenaný unikát vstupuje do další fáze zpracování, kdy je exponovaný film asistovaně vyňat z přístroje a dále běží neautorský technologický proces zpracování až do fáze filmového positivního kontaktu. V ideálním případě k němu přistoupí sám V.I.P. GURU a pronese formuli, jíž je odstartován finální zrod positivního fotografického obrazu, asistovaně opaspartovaného a adjustovaného do rámu. To vše v případě, že se jedná stále ještě o snímek na film. Co se děje v případě pixelové sraženiny raději nebudu popisovat. Jak kdysi trefně a velmi emotivně demonstroval Arnold Newman: Negativ můžete poplivat, hodit na zem a pošlapat podrážkou své boty. Nikoho nezajímá. Důležitý je výsledek - finální fotografie. Díky novým technologiím se hmatatelný negativ zcela vytratil, nahrazen nehmatatelným binárním shlukem zcela nejisté autenticity a uchovatelnosti, vytvářejícím jakýsi na první pohled strukturovaný shluk bodů, tvořící dojem obrazu. Autorem je třeba šmírovací systém monitoringu výseku veřejného prostoru. Předpokládám, že uvedené téma teoretických seancí zcela převáží a stane se po určitém čase tolerance dále nesnesitelným. Hroutící se perspektivy pro praxické uplatnění absolventů jsou dnes velmi aktuálním tématem, stejně, jako nejistá vize dalšího směřování a vývoje v tomto velmi specifickém studijním odvětví. Uvidíme ! Tak pravil Táborský hejtman se vztyčenou pazourou, třímající těžký palcát. Na množství pixelů nehleďte, nepřátel se nelekejte! Vstanú noví, do stříbrné zbroji odění, udatní bojovníci ! Hrrr na ně !!!!

S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik


  • 2

#4 suky57

suky57

    Nováček

  • Předplatitel
  • 194 příspěvků(y)
  • LocationValassko
Reputace: 83

Publikováno 5 říjen 2022 - 16:51:49

Vážený Eriku,

 

držím palce a budu netrpělivě čekat na Vaše obohacující postřehy. Sám bych se rád do podobného kurzu přihlásil, nicméně nesplňuji ještě věkovou hranici a roční dítě mi, zatím, nedovoluje vytáhnout paty z brlohu :-)


  • 1

#5 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 901

Publikováno 6 říjen 2022 - 16:46:50

Vážený kolego Suky57, věnujte veškerou pozornost vlastnímu dítěti ! To je opravdová investice pro život ! Zítra 7.10.2022 budu sedět pod vznášejícím se svatým obrazem prof. Jána Šmoka na učebně č. 7, a budeme se tomu oba, se sarkastickým úsměvem na rtech a pozdviženým obočím patrně divit. Jsou to pouhé, velmi osobní a nesdělitelné návraty. Svět hudby a tónů byl patrně lepší volbou, než plnění plánu ve fotografování lebek do občanských průkazů "komunálu" fotografa na maloměstě. Osud je někdy přívětivější, a bělostí zářící "odvrácenou tvář" neprojeví ihned. Přinesu samé jedničky a "Běda Vám, když to bude jinak !" S pozdravem a poděkováním: "Starý Jezevec" Erik


  • 4




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních