Příklad: chci exponovat scénu dobou 10 min. při cloně 16. Naměřil jsem ale skutečných 1/60 s což je časově 1000x víc!/ mám moc světla/ Vkládáním ND filtrů bych se měl nakonec dostat kam potřebuji. Prostým postupným dělením 2 jsem se dostal na ND 1000. Je to správně?

Jak na dlouhé časy
Publikováno 13 únor 2025 - 12:52:32
Publikováno 13 únor 2025 - 12:58:16
A ještě musíš zapracovat Schwarzschildův efekt a to pro konkrétní negativ, viz kalkulačky na webu nebo v aplikacích, které to za tebe udělají.
Publikováno 13 únor 2025 - 13:16:45
Teď jsem mimo! Jak by tedy vypadal výpočet ND filtru na mých požadovaných 10 minut expozice? Na to, jak natáhnu exp. při nedostatku světla mám staženou Schw. křivku, ale teď jdu opačnou cestou. Dej mi prosím odkaz na tu kalkulačku, snad mi pomůže překladač:
Publikováno 13 únor 2025 - 13:20:13
Pokud chceš exponovat 10 minut, tj. 600 vteřin, podíváš se do datasheetu k filnu, který používáš, a odhodíš to - např. u Fomapanu 100 by to bylo 600:16, tj. 37,5 vteřiny, tj. s naměřenou hodnotou 1/60 bys potřeboval filtr přibližně ND2000.
Publikováno 13 únor 2025 - 14:00:08
Hustější ND filtr než LEE Super Sopper asi není, resp. neznám. Ten "umí" -15EV.
Brožura zde:
https://leefilters.c...ge-one-page.pdf
V té brožuře je i tabulka s přepočtem a tam lze nalézt, že z naměřeného času 1/60s Ti Super Stopper udělá 8min...
Na jejich webu https://leefilters.c...ee100/stoppers/ je i odkaz na nějaký "Stopper Exposure Guide" pro Android a Apple, ten by třeba pomohl při výpočtu, ale nezkoušel jsem...
Mimochodem se obávám, že cena bude taky "hustá"
Publikováno 13 únor 2025 - 15:49:34
Mě to u Fomapanu 100 (který na šváru trpí extrémně) vychází naměřený exp. čas na 45s - abych se dostal na 10 minut expozici.
Takže z času 1/60 bez ND filtru mi to vychází (v zaokrouhlení) na 12 EV.
Samozřejmě jiné negativy budou vyžadovat jiný čas kvůli šváře, ale pro tebe je to asi v tuto chvíli výhoda, že tam je takový dopad.
P.S.: iuliuzz - naměřená expozice 8s u F100 vyžaduje exponovat po úpravě 57,7s (tj. prakticky řekněme 1 minutu).
Publikováno 13 únor 2025 - 16:15:54
Publikováno 13 únor 2025 - 18:20:55
Chtěl jsem to testnout na FP4+ a tam mnou nalezené křivky končí někde u 3 min. To Kodak TRI x 400 má tu křivku delší a tam 10 min s Schw odpovídá přibližně 70s naměřených. Tak že zbývá vypočítat jak udělat z 600 s. upravených Sch na 70s vypočtených z 1/60 namměřené! Tak a teď čumím co je to za blábol! Může někdo napsat někomu co si vystačil celý život prakticky jen s trojčlenkou jak se dobrat výsledku! cestou něco x něco - něco : něco = ND filtr pro f16/ 1/60s/změněných na 600s/f 16, TRI X nebo tu FP4+. Ty filtry jsou fakt darda, to jsem netušil! Tabulku jsem zhlédl ale překladač nenabídl překlad a tak nemám tu omáčku kolem. prostě z 1/60 se použitím daného filtru stane 8 min. Konečných nebo zase bude škodit ten Schw.?
Publikováno 13 únor 2025 - 20:41:26
Těch 8min je samozřejmě bez Schw.
Koukám do TL od FP4+ a vedle grafu je uveden vztah pro naměřený a upravený čas: Ta=Tm1,26 , kde Ta je výsledný čas a Tm je čas naměřený.
Dle tohoto vztahu mi výpočtem vychází, že aby po započtení selhání reciprocity FP4+ vyšlo konečných 600s, musí expozimetr naměřit 160,28s.
Takže teď je potřeba ND filtrem "vyrobit" z 1/60s těch cca 160s.
Výpočtem ze vztahu EV=2*log2N-log2t, kde N je clonové číslo a t je čas v sekundách, zjistíme, že při cloně 16 a čase 1/60s je EV=13,906, při cloně 16 čase 160s je EV=0,678.
Takže je třeba ND filtr o síle 13,228 EV.
'sem se úplně vysílil, 'du si dát pivo...
Publikováno 13 únor 2025 - 20:51:42
https://www.ilfordph...ensation-v2.pdf
**smazáno**
(1,26 odmocninu na téhle kalkulačce neumim, správný čas je těch 160 s.)
Publikováno 13 únor 2025 - 23:18:23
aniž bych se chtěl pustit do vyšší matematiky, co použít filtry cokin nd 16, jestli by se nedaly "stohovat" za sebe (?) jako že by se dalo testovat za pár stovek
ten filtr je jeden za 129,- kč prostě připlácnout 3 na objektiv a děj se vůle
ještě zbývá sklíčko svařečské kukly, někde v garáži mám, tmavé jsou důkladně, když tak pošlu
a až pak utratit za filtry tovární výroby velké sbírky stokorun
Publikováno 13 únor 2025 - 23:28:19
Dík za posun.Výkop. Ještě jedna malinká úvaha, mám k disozici filtr ND 400, to je dle tabulek blízko 9 EV. Pokud bych ho zkombinoval s červeným filtrem který sebere 2 EV tak budu někde na 1600 ? Najít scénu odpovídající poměru 16/ 1/60, třeba8/ 1/125 nebo22/ 1/30 ,to už bych se s testem nějak porovnal. Bude v tom dost odhadologie!
Publikováno 13 únor 2025 - 23:33:23
když proneseš zároveň magickou formuli, tak se jistě dílo podaří!
kupoval jsem různé nd filtry k velkoformátu, když mi nevycházely časy, které bych venku eště umačkl pneuspouští a závěrkou packard
dělat se s s tím dalo
u dlouhých časů odhadologie základem exponometrie
Publikováno 14 únor 2025 - 08:51:11
iuliuzz, on 13 Feb 2025 - 15:15, said:
Podle datasheetu k Fomapanu 100 je to do 10 s. opravdu pouze +1EV. Problém je samozřejmě v tom, že podobná tabulka není adekvátní způsob jak se Schwarzschildovým jevem zacházet, je to exponent větší než jedna a menší než dva, nejlepší by bylo znát to číslo, nebo mít graf s křivkou, jako je u filmů Ilford. Nakonec jsou to všechno ale čísla pro začátek, vyladit si to musí každý sám. Já většinou fotím F100 na 50-80, ale u delších časů nastavuju 100, jinak je to přeexponované..
V datasheetu Fomapanu 100 je pak úprava naměřeného času 10s na 64s.
Publikováno 14 únor 2025 - 09:46:39
Těch 10 min je jen" odrazový můstek"! Viděl jsem pár hezkých /náladových záběrů s odkazem na ND filtry s čassy kolem 10 min, jiné 5-6 min a tak jsem si řekl, někde se musíš odpíchnout a když to zvládneš, zbytek odvodíš! Za pár dní mi bude 70, ještě je chuť na experimenty!
Publikováno 14 únor 2025 - 10:00:58
Až budu "zvládat" základ, vezmu to po Krakenovsku! Něco změříš, odhadneš scénu, přídáš-ubereš trochu šváry a exponuješ! Zbytek poladíš v komoře.
Publikováno 14 únor 2025 - 10:53:39
ještě by byla clona k dobru u vyvolání, co nevyužije citlivost filmu
Publikováno 14 únor 2025 - 11:19:07
Pořád je ještě možno jít cestou dírkovky, případně i s papírovým negativem.
Publikováno 14 únor 2025 - 11:31:41
S těmi výpočty korekce expozice je to složitý. Na jedné straně měření a přesné výpočty, na druhé realita. Pokud se jedná pouze o jednu korekci, např filtr, Schwarzschild, prodloužení měchu..., tak to jde. Většinou však u VF potřebujeme korigovat více věcí najednou, a potom je to obtížné. Přesná výpočtová metoda mi většinou vyjde podexponovaná, takže obvykle něco přidám - třeba na dvojnásobek. Zajímavé je, že to nikdy není moc, skoro se dá říci, že čím víc tím líp (! s rozumem). Podexpozice se v komoře dohání obtížně, co není na negativu...Sami výrobci filmů udávají korekce různě (např. ILFORD pro FP4).
K těm filtrům ND - dva polarizační přes sebe.
Publikováno 14 únor 2025 - 11:59:07
existuju na to aplikacie kde si vies vsetko zadat...
Publikováno 14 únor 2025 - 13:11:08
Většinou testuji kombinaci film/vývojka nafocením šedé tabulky+proužku se škálou šedé 0-10. 5 políčekN-2 až N+2 mi na první dobrou ukáže kam se mám posunout s vyvoláváním. Udělám korekci a v druhé zkoušce jsem s max odchylkou+ -0,5 Ev doma.
duuri, on 14 Feb 2025 - 10:59, said:
existuju na to aplikacie kde si vies vsetko zadat...
Dej odkaz, ať mohu nastudovat./doma/ Můj tlačítkový telefón nepodporuje práci v terénu!
Publikováno 14 únor 2025 - 13:22:49
Asi jsem to špatně napsal, myslel jsem to tak, že i když to dobře změřím a (třeba v aplikaci) správně spočítám, stejně to neodpovídá. Zejména u Fomy. Je to jeden z důvodů, proč jsem teď přešel na plany FP4. Ideál by byl ACROS, jenže nejde zaplatit (asi už se ani nedělá). Ona mě ta FOMA naštvala více způsoby. Na exkurzi jsem byl, proto mě řada jevů v souvislosti s kvalitou materiálu nepřekvapuje. I když to, že se materiál vrácený odněkud prodá nám, to je taky dobrý. Nechci hanit, používám Fomu v planech dlouho, teď mi trošku došla patriotní trpělivost. Ale... zkusil jsem minulý týden vyvolat Fomu 100 v ADOXU (FX39 a HR dev) a vypadá to moc hezky, prokreslený stíny, takovej pěknej šmrnc, jako mívala Agfa APX (originál), alespoň mně to tak přijde (zejména v HR dev). Takže kdyby se vyřešila kvalita, byl by to dobře použitelný materiál. A na na Fomatone nedám dopustit, ten je skvělý.
Publikováno 14 únor 2025 - 14:02:20
Do tohohle vlákna bych pletl velký formát, leda pokud by ba něj Michal fotil, což, jak se mi zdá, nedělá. Ale můžu se mýlit.
DanZ: to jsem nikde nenašel, vidím tam jen tabulku, podle které od 10 s. je třeba násobit 8, čili to vychází na 80 s. Ale vzhledem k tomu, že chce fotit na Ilford, je to taky OT.
Publikováno 14 únor 2025 - 15:14:24
Dělám na kino 4,5x 6 a 6x6, na nic jiného nejsem vybaven.
Publikováno 3 březen 2025 - 14:04:57
Když jste u toho šváry, třeba by se někomu hodila tahle moje tabulice (viz příloha), získaná
povětšinou jako aproximace + extrapolace dat z firemních datasheetů.
Jinak třeba uvedený Ilford měl druhdy jednu křivku pro různé materiály, leč před časem to změnil a u FP4 je nyní exponenciální fce Tm1,26, což je výrazně plošší křivule než byla ta předchozí, já se nicméně celkem s úspěchem držím té staré konzervativní (viz příloha)
Přiložený soubor (y)
Publikováno 3 březen 2025 - 14:26:52
Beobachter, on 03 Mar 2025 - 13:04, said:
Když jste u toho šváry, třeba by se někomu hodila tahle moje tabulice (viz příloha), získaná
Jinak třeba uvedený Ilford měl druhdy jednu křivku pro různé materiály, leč před časem to změnil a u FP4 je nyní exponenciální fce Tm1,26, což je výrazně plošší křivule než byla ta předchozí, já se nicméně celkem s úspěchem držím té staré konzervativní (viz příloha)
Hezká Tabelle, Herr Kollege. Foma (jako vždy!) drží vavřín vítězů!
Koukám na ty pozoruhodně krátké časy u matrijálu Adox 50. Copatoje zač?
Publikováno 3 březen 2025 - 14:53:32
ElJetelicek, on 03 Mar 2025 - 13:26, said:
Hezká Tabelle, Herr Kollege. Foma (jako vždy!) drží vavřín vítězů!
Koukám na ty pozoruhodně krátké časy u matrijálu Adox 50. Copatoje zač?
ADOX CHS 50 - skvělý materiál, který je již bohužel mrtev.
Publikováno 3 březen 2025 - 15:26:25
To jsem z toho šestnácterák, takže když expozimetrem naměřím čas 20s, tak budu dle Tvé tabulky exponovat Ilford FP4 časem 1:22 min?
To se obávám asi nebude pravda, korekce časů třeba u Ilfordů a Fomy se provádí dle TL až u časů delších než 30s....
Publikováno 3 březen 2025 - 15:56:07
Taky jsem nechápal ale je to tak! Při focení půdních bordelů mnohokrát ověřeno!
Publikováno 3 březen 2025 - 15:56:53
A kolik by sis tak představoval?
Podle staré ILFORD křivky je reciprocity pro 20 s ~80 s, podle toho nového vztahu pak ~40 s. Nalož s tím jak umíš.
Publikováno 3 březen 2025 - 16:34:17
PetrL, on 03 Mar 2025 - 14:26, said:
To jsem z toho šestnácterák, takže když expozimetrem naměřím čas 20s, tak budu dle Tvé tabulky exponovat Ilford FP4 časem 1:22 min?
To se obávám asi nebude pravda, korekce časů třeba u Ilfordů a Fomy se provádí dle TL až u časů delších než 30s....
Korekce časů se provádí u Fomy a Ilfordu až u časů delších 30s? To je pro mě novinka.
Můžeš, prosím, poslat nějaký technický list, kde se tohle dá ověřit. Ty, co jsem si zrovna stáhnul z webu Fomy a Ilfordu, říká něco jiného. Asi to mají tedy špatně.
https://www.foma.cz/cs/fomapan-100
https://www.ilfordph...19/product/686/
Publikováno 3 březen 2025 - 16:46:03
Kolega PetrL to nějak popletl. Od tří vteřin už to musíte zohlednit snad u všech filmů. U materiálu jako Tmax Vám z toho ještě u 3s nebude úplně ouvej, ale na FP4 už by chyběla clona. Švára je prevít proradná!
Publikováno 3 březen 2025 - 16:49:36
Beobachter, on 03 Mar 2025 - 15:46, said:
Kolega PetrL to nějak popletl. Od tří vteřin už to musíte zohlednit snad u všech filmů. U materiálu jako Tmax Vám z toho ještě u 3s nebude úplně ouvej, ale na FP4 už by chyběla clona. Švára je prevít proradná!
No taky myslím, ale naděje umírá poslední a třeba vykutá z hlubin kouzelné technické listy, které pohnou vesmírem.
Jinak jediná výjimka jsou samozřejmě Žaponci a Fujifilm Acros do 120 sekund se tváří jako že šváru vůbec nezná!
Publikováno 3 březen 2025 - 16:54:02
Notorius, on 03 Mar 2025 - 15:49, said:
No taky myslím, ale naděje umírá poslední a třeba vykutá z hlubin kouzelné technické listy, které pohnou vesmírem.
Jinak jediná výjimka jsou samozřejmě Žaponci a Fujifilm Acros do 120 sekund se tváří jako že šváru vůbec nezná!
Ano ano, to je pravda. Tento legendární materiál patrně takových zázračných vlastností vskutku nabývá, ale z důvodů ryze ekonomických jsem nějak nikdy necítil potřebu to prakticky zkoušet![]()
Publikováno 3 březen 2025 - 17:06:54
Velmi a hluboce se omlouvám, máte samozřejmě pravdu. Teď když to po sobě čtu, tak vůbec nechápu, jak jsem mohl poplést půl minuty a půl vteřiny.
Velmi se stydím.
To je tak, když člověk dělá několik věcí najednou, holt nejsem žena a neovládám multitasking.
Ještě jednou se omlouvám za mystifikaci.
Publikováno 3 březen 2025 - 17:22:17
Beobachter, on 03 Mar 2025 - 15:54, said:
Notorius, on 03 Mar 2025 - 15:49, said:
Ano ano, to je pravda. Tento legendární materiál patrně takových zázračných vlastností vskutku nabývá, ale z důvodů ryze ekonomických jsem nějak nikdy necítil potřebu to prakticky zkoušet![]()
Taky tak. Slovy klasika:"K***y šikomooké!"
Publikováno 3 březen 2025 - 17:23:23
PetrL, on 03 Mar 2025 - 16:06, said:
Velmi a hluboce se omlouvám, máte samozřejmě pravdu. Teď když to po sobě čtu, tak vůbec nechápu, jak jsem mohl poplést půl minuty a půl vteřiny.
Velmi se stydím.
To je tak, když člověk dělá několik věcí najednou, holt nejsem žena a neovládám multitasking.
To mě mrzí tedy. Už už jsem zadoufal v zázračné schopnosti evropských producentů filmů. Stane se.
Publikováno 3 březen 2025 - 20:28:34
PetrL, on 03 Mar 2025 - 16:06, said:
Velmi se stydím.
No jo hele, tyhle numerický přehmaty, ta máš hned. Já šel třeba včera večír na jedno a jako teda vůbec tady nebudu uvádět, s kolika jsem jich pak vodcházel
. Takže úplně v pohodě
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních