Dobrý den všem,
v rámci přechodu na klasiku po 15 letech jsem si ustálil vybavení, fotokomoru apod hodně dle načtených rad.
75% fotím na kinofilm, ale hodně jsem si oblíbil svitek 6x6 co fotím Psixem.
U kinofilmu standardně vyvolím, prohlížím a zvětšuji. Od tchána si obas pujčím scaner Kodak slide N scan - rychlý náhled, obrazovka, export na kartu. Samozřejmě je to nějak dopočítané, ale pro "náhledy" fotek super řešení. Vyberu si z filmu fotky co se mě líbí a ty si zvětším.
Film si i digitalizuji obyčejným scaner z Lidlu Skener diapozitivů a negativů SND 4600 A1 bez nastavení ničeho, čistě surový scan negativní do TIFu a PS si provedu přesun na pozitiv. Paradoxně to má lepší výsledky jak drazší kodak.
Každopádně pro mě je priorita zvětšenina. Ale priznám se, že často jsem se díval na negativ a říkal nic moc fotka a při náhledu přes scaner ejhle zajímá fotka, zkusím si trošku zesvětlit, zmavit a dám si poznámku pro zvětšení jestli jít do kontrastu, podeexponovat atd.
Ale k játru pudla:
U svitku bohužel nemám na čem prohlížet, sice negativ je více čitelný, dá se přes mobilní aplikaci se dívat na rádoby náhled, ale není v tom rychlost náhledu, možnost si to prohlížet přes HDMI na lepším monitoru, TV.
Máte nědo doporučení na scaner pro svitek?
a) viděl jsem uděláka na mobil kolem 2-3 tisíc
dá se koupit scaner na svitek reflekta X66 apod, ale tam to převádí hned na pozitiv a nedá se s tím moc dělat
c) nějaký klasické stolní scaner starší? ale co ovladače na win 11?
d) fotot zrcadlovkou digitální, ale bohužel nemám nic, jen historický canon rebel 6Mbix se setákem....
Rozpočet je do 10tisíc Kč.
Děkuji za rady.