Přejít na obsah

Fotka

Jaký scaner na svitky 6x6?

scaner svitek

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
21 odpovědí na toto téma

#1 petaksmetak

petaksmetak

Nováček

• Předplatitel
  • 9 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 23 duben 2025 - 08:29:30

Dobrý den všem,

v rámci přechodu na klasiku po 15 letech jsem si ustálil vybavení, fotokomoru apod hodně dle načtených rad.

75% fotím na kinofilm, ale hodně jsem si oblíbil svitek 6x6 co fotím Psixem.

U kinofilmu standardně vyvolím, prohlížím a zvětšuji. Od tchána si obas pujčím scaner Kodak slide N scan - rychlý náhled, obrazovka, export na kartu. Samozřejmě je to nějak dopočítané, ale pro "náhledy" fotek super řešení. Vyberu si z filmu fotky co se mě líbí a ty si zvětším.
Film si i digitalizuji obyčejným scaner z Lidlu  Skener diapozitivů a negativů SND 4600 A1  bez nastavení ničeho, čistě surový scan negativní do TIFu a PS si provedu přesun na pozitiv. Paradoxně to má lepší výsledky jak drazší kodak.

Každopádně pro mě je priorita zvětšenina. Ale priznám se, že často jsem se díval na negativ a říkal nic moc fotka a při náhledu přes scaner ejhle zajímá fotka, zkusím si trošku zesvětlit, zmavit a dám si poznámku pro zvětšení jestli jít do kontrastu, podeexponovat atd.

Ale k játru pudla:

U svitku bohužel nemám na čem prohlížet, sice negativ je více čitelný, dá se přes mobilní aplikaci se dívat na rádoby náhled, ale není v tom rychlost náhledu, možnost si to prohlížet přes HDMI na lepším monitoru, TV.

Máte nědo doporučení na scaner pro svitek?

a) viděl jsem uděláka na mobil kolem 2-3 tisíc
B) dá se koupit scaner na svitek reflekta X66 apod, ale tam to převádí hned na pozitiv a nedá se s tím moc dělat

c) nějaký klasické stolní scaner starší? ale co ovladače na win 11?

d) fotot zrcadlovkou digitální, ale bohužel nemám nic, jen historický canon rebel 6Mbix se setákem....

Rozpočet je do 10tisíc Kč.

Děkuji za rady.

• 0

#2 ďuroT

ďuroT

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 834 příspěvků(y)
  • LocationMarianka
Reputace: 388

Publikováno 23 duben 2025 - 11:54:27

Ahoj, najnižší použiteľný skener je HP G4050. V kombinácii s Vuescan ja osobne považujem za uchádzajúce riešenie - viem ukázať A3 plotrové printy, s ktorými som spokojný.

Zohnal som ho za 30 Eur na bazoši. Jeho nevýhody sú absencia IR masky, mizerné držiaky a ako prvú vec rozobrať a vyčistiť sklo od naparených plastov.

Výhody sú cena, Usb a možnosť skenovať transparentne až do formátu A4. Ja skenujem 18x24cm a to je veľmi užitočné.

• 0

#3 petaksmetak

petaksmetak

Nováček

• Předplatitel
  • 9 příspěvků(y)

Publikováno 23 duben 2025 - 13:19:08

Děkuji za typ, rozpočet mám větší, tak jestli má cenu jít do vyšších verzí? Pro mě je hlavní aby to mělo ovladače na win11, protože co jsem měl starší scanery ještě na firmě, tak žádný nemá suport od win XP.....

Rozměry u mě budou 6x6cm ...max 6x7 kdyby se podařilo někdy si dobřát vyšší středoformát.

Na tisky to asi nebude třeba, spíše opravdu náhledy, hrátky kontrast, světla atd pro poznámky pro vyvolání. Zvětšuji 18x24cm kinofilm, 18x18 svitek. Snažím se sice scanovat v nejlepší rozlišení, abych měl i nějakou zálohu digitální, či na poslání do světa, ale priorita je zvětšování, kdy i z kinofilmu to vypadá vždy lépe jak scan a grafickém monitoru ve 4K.

• 0

#4 ďuroT

ďuroT

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 834 příspěvků(y)
  • LocationMarianka

Publikováno 23 duben 2025 - 13:24:12

Jediné, čo tomu skeneru môžem vytknúť je chýbajúce Infračervené odstraňovanie chlpov a špiny. Na čb to aj tak nefunguje, ale ak chceš skenovať farbu, tak určite to chceš. Hľadaj skener s ICE.

K ovládačom: ja som zakúpil Vuescan, ten má ovládače v sebe. Rozbehal som pod win 11 všetko. Pod win 10 aj SCSI skener z roku 2001. Za nejakých 80 usd tuším základná verzia.

• 0

#5 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 076 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Juzna 1, 900 42 Alzbetin Dvor
Reputace: 1 043

Publikováno 23 duben 2025 - 14:04:01

ďuroT, on 23 Apr 2025 - 12:24, said:

Jediné, čo tomu skeneru môžem vytknúť je chýbajúce Infračervené odstraňovanie chlpov a špiny. Na čb to aj tak nefunguje, ale ak chceš skenovať farbu, tak určite to chceš. Hľadaj skener s ICE.

K ovládačom: ja som zakúpil Vuescan, ten má ovládače v sebe. Rozbehal som pod win 11 všetko. Pod win 10 aj SCSI skener z roku 2001. Za nejakých 80 usd tuším základná verzia.

To vieš, na čiernobiele filmy – teda tie, kde striebro tvorí priamu denzitu – ICE fungovať nemôže. Zrno striebra polarizuje svetlo do takej miery, že IR kanál poskytuje zmätočné informácie, takže softvér vidí jedno veľké poškodené pole.
Žiaden skener nevie chlpy a škrabance opravovať na skutočných ČB filmoch.
Chvíľu som si myslel, že práve preto ČB filmy s chromatogénnym spôsobom tvorby záznamu prevalcujú tie skôr spomenuté. No ale stalo sa inak. Ľudia sa naučili ČB filmy retušovať.

• 0

#6 petaksmetak

petaksmetak

Nováček

• Předplatitel
  • 9 příspěvků(y)

Publikováno 23 duben 2025 - 14:14:36

IR kanál mě ani tolik neláká... je pravda, že pokud to má jít do světa, tak pár minut v PS s retuš štětcem a těch pár zrníček prachu opravím. Stačí velká utěrka na brýle, a všech scanerů dávají nějaké kartáčky, kterým to co pás filmu 6 políček přejedu a jde to. 
U starších filmů co jsem po 20 letech scanoval to docelo šlo, nebo stačilo je pořádně vyprat, dát destilku a smáčedlo a usušit znovu.

Díval jsem se i na starší Canon CanoScan 9000F Mark II na bazarech, ale často právě ty nástavce na filmy už nejsou....aneb to většinou uživatelé hodí v krabici pryč....

ale díval jsem se i na výsledky, a pochopil jsem že u těch plochých stolních jsou docela dobré výsledky. Já bohužel znám jen před 25lety scaner mustek, co uměl jen kinofilm 1200dpi a scanoval to asi 8minut :-)

• 0

#7 ďuroT

ďuroT

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 834 příspěvků(y)
  • LocationMarianka

Publikováno 23 duben 2025 - 14:27:10

Dá sa aj bez nástvavcov. Podľa hĺbky ostrosti daného modelu.

Ja skenujem 18x24 rovno zo skla skeneru, pokrútený zvitkový film priklopím sklíčkom zo zväčšováka.

Úbytok rozlíšenia sa stratí v hrubom skle samotného skenera, resp. ja to neriešim.

• 0

#8 danz

danz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 523 příspěvků(y)
  • LocationHavířov / Karviná
Reputace: 254

Publikováno 23 duben 2025 - 15:37:22

Já používám asi docela rozšířený Epson V600. Mám to podobně jako ty - ty skeny slouží pro prohlížení, preselekci před zvětšováním a také pro sdílení na internetu.

Nicméně lze z toho i vytisknout fotografie. Teď třeba budu podruhé dělat panoramata 30x90cm z negativů 6x17 a je to naprosto v pohodě.

K tomu Epsonímu skeneru dokonce nepoužívám ani Vuescan nebo ten druhý SW. Jedu Epson Scan. Pro mé účely je to dostatečné.

• 1

#9 hypnogen

hypnogen

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 156 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 194

Publikováno 23 duben 2025 - 15:50:40

Canon 9000F (Mark I) byl na svitky celkem dostacujici, takze predpokladam, ze Mark II bude dobra volba za rozumne penize. Pri nejakych postprodukcnich hratkach s interpolaci atd. se z 6x6 dalo vytahnout az koukatelnych 50x50 cm v printu.

Na kinofilm je to ale slabe.

Moc nechapu, jak muze nekdo vyhodit z filmoveho skeneru drzaky na film :(

• 0

#10 Halka

Halka

Nováček

• Předplatitel
  • 230 příspěvků(y)
  • LocationDevínska Nová Ves
Reputace: 73

Publikováno 23 duben 2025 - 17:11:32

Len doplním, že môj 9000F (mk.1) podáva najlepšie výsledky tiež skenovaním priamo zo skla, z negatívov zaťažených kusom ANR skla - takže pokiaľ chýbajú, príliš by som za nimi neplakal (alebo ti rovno môžem poslať svoje, len neviem či sú mk.1 a mk.2 kompatibilné).

• 0

#11 petaksmetak

petaksmetak

Nováček

• Předplatitel
  • 9 příspěvků(y)

Publikováno 23 duben 2025 - 18:28:40

Dle AI je lepší na černobílý film Epson 600 a výš oproti canonu 9000F.

Máte zkušenosti s nákupem ebay? Vidim tam hromady scaneru, ale některé jen 100V s japonska. Popis na dva řádky...

V ČR jsem našel za 9tisic Epson V600.

Ebay ma ceny 4-6.
  • 0

#12 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 633 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 162

Publikováno 23 duben 2025 - 19:40:28

A kdo je to ten Ai?
  • 0

#13 Oliver

Oliver

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 81 příspěvků(y)
Reputace: 51

Publikováno 23 duben 2025 - 20:41:49

-Epson V850 Pro

-stredný formát 6x7 Asahi Pentax

-veľký formát 4x5 Arca Swiss

-tlačím 150x120cm, išlo by aj väčšie

-nečistoty na filme retušujem v počítači

Přiložený soubor (y)

• Přiložený soubor  Viki.jpg   173,56K   4 Počet stažení
  • Přiložený soubor  Mima_2.jpg   152,87K   3 Počet stažení

• 0

#14 petaksmetak

petaksmetak

Nováček

• Předplatitel
  • 9 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2025 - 06:01:13

iuliuzz, on 23 Apr 2025 - 18:40, said:

A kdo je to ten Ai?

využil jsem dotaz na chatGPT v rámci, že umí slušně projít diskuze atd.... jeho verditk byl: (berme to jako lepší google)

Skenování svitkového filmu (typicky 120, 220 formát) v rozpočtu do 10 000 Kč je trochu výzva, protože většina kvalitních scannerů na tento účel bývá dražší nebo už se nevyrábí. Přesto jsou některé možnosti, které by mohly vyhovovat:

Doporučené modely (nové i použité): 1. Epson Perfection V600 Photo
  • Cena: kolem 8 000–10 000 Kč (nový, často dostupný na e-shopech i v ČR)

• Formáty: 35mm a svitkový film (120), diapozitivy i negativy

• Výhody: Dobrá kvalita za danou cenu, přiložené držáky filmů

• Nevýhody: Nižší rozlišení a ostrost než u dedikovaných filmových scannerů

2. Epson Perfection V500 (použitý)
  • Cena: cca 5 000–7 000 Kč (bazar, Aukro, eBay)

• Formáty: také zvládne svitkový film

• Poznámka: Předchůdce V600, kvalitativně velmi podobný

3. Canon CanoScan 9000F Mark II
  • Cena: těžko sehnatelný nový, ale použitý cca 5 000–9 000 Kč

• Formáty: 35mm i 120 film

• Poznámka: Dobré barvy, jednodušší software než Epson

Alternativní low-cost řešení:

Pokud chceš ušetřit a máš digitální foťák s dobrým objektivem:

• Digitalizační set (např. Valoi, Essential Film Holder) + světelná deska

• Cena: cca 5 000–10 000 Kč celkem

• Výsledek: Mnohem lepší ostrost a kvalita než levné flatbed scannery, ale vyžaduje víc práce (nastavení, ruční invertace v softwaru)

Chceš spíš jednoduchý skener „plug-and-play“, nebo ti nevadí trochu experimentovat kvůli kvalitě?

1/2
4o
Řekl/a jsi:
plug and play
ChatGPT řekl:

Super, pokud hledáš plug-and-play řešení na svitkový film a chceš se vejít do 10 000 Kč, pak je nejrozumnější volba:

Epson Perfection V600 Photo
  • Cena: cca 9 000–10 000 Kč (nový, běžně dostupný v CZ e-shopech jako Alza, CZC, FotoŠkoda apod.)

• Skenuje: 35mm film, diapozitivy i svitkový film (120)

• Rozlišení: až 6400 dpi (reálně cca 2400–3200 pro film)

• Držáky: v balení jsou držáky na 120 film

• Software: Epson Scan (intuitivní, snadné použití)

• OS kompatibilita: Windows i macOS

Proč ho doporučuji:
  • Nepotřebuješ žádné složité nastavování.

• Má dobrý poměr cena / výkon v této kategorii.

• Výsledky jsou dostatečné pro web, archivaci i menší tisky (do cca A4–A3).

• Mnoho návodů online – komunita je silná.

Chceš, abych ti poslal odkazy na konkrétní obchody, kde je teď skladem za nejlepší cenu?

4o
Řekl/a jsi:
jaké rozlišení bude mít obrázek po naskenování předlohy 6x6cm na plné rozlišení?
ChatGPT řekl:

Skvěrá otázka — pojďme to spočítat.

Epson Perfection V600 uvádí maximální optické rozlišení 6400 dpi, ale reálně použitelná hodnota (ostrost vs. marketing) je kolem 2400–3200 dpi. Nicméně zkusme to spočítat pro všechny tři hodnoty, ať máš představu.

Předloha 6 × 6 cm = 2.36 × 2.36 palce 1. 6400 dpi (teoretické maximum):
  • 2.36 in × 6400 dpi = 15 104 px

• Výsledný obrázek: 15 104 × 15 104 px = cca 228 Mpx

2. 3200 dpi (reálně lepší kvalita):
  • 2.36 × 3200 = 7 552 px

• Výsledný obrázek: 7 552 × 7 552 px = cca 57 Mpx

3. 2400 dpi (dobrý kompromis mezi velikostí a kvalitou):
  • 2.36 × 2400 = 5 664 px

• Výsledný obrázek: 5 664 × 5 664 px = cca 32 Mpx

Shrnutí:
DPI Výstup (px) Megapixely 6400 dpi 15 104 × 15 104 ~228 MPx 3200 dpi 7 552 × 7 552 ~57 MPx 2400 dpi 5 664 × 5 664 ~32 MPx

V praxi většina lidí používá 2400 nebo 3200 dpi, protože 6400 dpi:

• nezachytí o moc víc detailů kvůli optickému limitu scanneru

• generuje obrovské soubory a trvá déle

Chceš to ještě přepočítat do rozměrů pro tisk (např. A4/A3 nebo v cm)?

4o
Řekl/a jsi:
a rozlišení canon 9000 ver2?
ChatGPT řekl:

Canon CanoScan 9000F Mark II má deklarované optické rozlišení 9600 × 9600 dpi, ale — stejně jako u Epsonu — to je spíš teoretické maximum. Reálné použitelné rozlišení je kolem:

• 2400–3200 dpi pro filmy (někdy méně, záleží na ostrosti objektivu skeneru)

• U svitkového filmu Canon často interně limituje skenování na max 4800 dpi

Výpočet pro 6 × 6 cm negativ: 1. 9600 dpi (marketingové maximum):
  • 2.36 in × 9600 dpi = 22 656 px

• Výsledný obrázek: 22 656 × 22 656 px = ~513 MPx
    (v praxi se nikdy nedosáhne)

2. 4800 dpi (praktický maximum scanneru):
  • 2.36 × 4800 = 11 328 px

• Výstup: 11 328 × 11 328 px = ~128 MPx

3. 3200 dpi (realistická kvalita):
  • 2.36 × 3200 = 7 552 px

• Výstup: 7 552 × 7 552 px = ~57 MPx

Shrnutí pro Canon 9000F Mark II:
DPI Výstup (px) Megapixely 9600 dpi 22 656 × 22 656 ~513 MPx 4800 dpi 11 328 × 11 328 ~128 MPx 3200 dpi 7 552 × 7 552 ~57 MPx

V reálu se Canon i Epson pohybují kolem 2400–3200 dpi kvalitně. Epson V600 má trochu lepší dynamický rozsah (líp si poradí s negativy s vysokým kontrastem), zatímco Canon má rychlejší skenování a lepší výsledky u diapozitivů.

Chceš porovnat Canon vs. Epson ještě z jiných hledisek (barvy, softwarová podpora, ovladače, apod.)?

4o
Řekl/a jsi:
chtěl bych je porovnat v rámci skenování černobílého negativu
ChatGPT řekl:

Perfektní – černobílé negativy kladou na skener trochu jiné nároky než barevné, hlavně pokud jde o dynamický rozsah a mikrokontrast. Tady je srovnání Canon CanoScan 9000F Mark II vs. Epson Perfection V600 Photo, konkrétně pro skenování černobílého svitkového filmu:

1. Kvalita obrazu (černobílý film)
Parametr Epson V600 Canon 9000F Mk II Dynamický rozsah (Dmax) cca 3.4–3.6 (lepší ve stínech) cca 3.2–3.4 Ostrost (real dpi) reálně ~2400–3200 dpi reálně ~2000–3000 dpi Detail ve stínech lepší – dokáže „vytáhnout“ víc tónů trochu méně detailů v hlubokých stínech Zrno / mikrokontrast věrnější podání zrnitosti mírně uhlazenější výstup

Verdikt: Epson má lepší podání černé a vyšší kontrast. Pro černobílé negativy je to plus, zvlášť u klasických filmů jako HP5, Tri-X apod.

2. Software a zpracování
Parametr Epson V600 Canon 9000F Mk II Software Epson Scan / SilverFast (lite) Canon Scan Utility / VueScan Možnost nastavení velmi dobrá (ruční křivky, tonalita) základní (méně podrobné nastavení) RAW/negativní výstup lze uložit bez úprav základní možnosti Ovladače pro nové OS lépe podporovaný (Windows/macOS) na novějších macOS může být problém

Verdikt: Epson má lepší softwarovou podporu a možnosti ruční korekce při skenování negativu.

3. Praktické věci
Parametr Epson V600 Canon 9000F Mk II Držák na 120 film ano (v balení) ano (v balení) Rychlost skenování mírně pomalejší o něco rychlejší Konstrukce robustní, kvalitní plastovější, lehčí
Celkové shrnutí pro černobílý negativ:
  • Epson V600:
    → lepší podání detailů a tonality v černobílém filmu
    → vhodnější pro serióznější skenování B&W negativů

• Canon 9000F Mk II:
    → pohodlný a rychlý, ale méně přesné zachycení kontrastu
    → více zaměřený na barevné fotografie a pozitivy

Doporučení:
Na černobílé negativy a hlavně pokud skenuješ svitkový film, je Epson V600 lepší volba. Pokud bys někdy chtěl investovat víc, tak Epson V800/V850 nebo DSLR digitalizace jsou další level.

Chceš poradit i s postprocessingem (např. jak z invertovaného TIFFu udělat pěkné černobílé fotky)?

• 0

#15 petaksmetak

petaksmetak

Nováček

• Předplatitel
  • 9 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2025 - 06:07:34

Oliver, on 23 Apr 2025 - 19:41, said:

-Epson V850 Pro

-stredný formát 6x7 Asahi Pentax

-veľký formát 4x5 Arca Swiss

-tlačím 150x120cm, išlo by aj väčšie

-nečistoty na filme retušujem v počítači

Velky krásné výsledky, každopádně V850 Pro už je někde jinde. To už s náhledy je lehce za hranou. Viděl jsem jen jeho klony na ebay typu x980 Pro. Otázka jestli je to skutečné verze 850...

• 0

#16 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 633 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 162

Publikováno 24 duben 2025 - 08:11:15

Já vím, co to je. Jen si říkám, jestli od toho otravnýho nesmyslu nemůže bejt pokoj aspoň tady - ptáš se lidí, tak se ptej lidí.
  • 1

#17 Halka

Halka

Nováček

• Předplatitel
  • 230 příspěvků(y)
  • LocationDevínska Nová Ves
Reputace: 73

Publikováno 24 duben 2025 - 08:21:18

Na, tu sú aj nejaké reálne dáta:

https://filmscanner....nV600Photo.html

https://filmscanner....9000FMark2.html

Ako testované, V600 dosahuje skutočné rozlíšenie zhruba 1560ppi (dosiahnuté pri skenovaní od 4800ppi), 9000F dosahuje 1700ppi (pri skenovaní od 3200ppi).

• 0

#18 Spachal

Spachal

Nováček

• Předplatitel
  • 70 příspěvků(y)
Reputace: 22

Publikováno 24 duben 2025 - 08:59:43

Jen poznámka, sice to nabírá stále větší a větší zpoždění, ale bude k dispozici řešení pro přefocování pro 6x6 za relativně rozumný peníz. Až to celé dám dokupy, odzkouším a vychytám chyby. Princip bude spodní podsvětlení relativně levným LEDkovým světlem (AE), na to ještě další difuzní deska pro rovnoměrnější podsvícení, nad tím uchycení svitku. Vše bude součástí holderu. Původně jsem přemýšlel o univerzálním řešení jak svitek, tak kino, ale je to nesmysl, holder bude díky možnosti tisku levný a podsvětlení půjde prohodit. Asi to bude použitelné i pro náhledy.
Výhoda je cena (3D tsk), nevýhoda nutnost digi těla s použitelným objektivem (u mě A7RII 40Mpix a Leitz Elmarit 60/2.8 Macro). Kdo tohle už má, bude to ve výsledku minimální náklad (když to hodně přeženu, tak 1500Kč). Prioritou je maximální ochrana svitku proti poškození pri procesu digitalizace a zachování rovinnosti svitku jako ochrana před zkreslením na krajích.
Mám už i funkční a levné uchycení foťáku, také to nebude vysoká cena. Bude se hodit i licence Vuescan. Netuším, jaké výsledky budou u barvy, vše v mém případě bude pro b&w.
Dělám to sice pro sebe, ale vše bude k dispozici samozřejmě zdarma (modely a postup), možná i přímo výtisky (za cenu filamentu nebo za dobré slovo :] ..). Termín neslíbím, až bude, tak bude, právě začala pravidelná řehole prací kolem baráku..

• 1

#19 petaksmetak

petaksmetak

Nováček

• Předplatitel
  • 9 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2025 - 09:19:51

iuliuzz, on 24 Apr 2025 - 07:11, said:

Já vím, co to je. Jen si říkám, jestli od toho otravnýho nesmyslu nemůže bejt pokoj aspoň tady - ptáš se lidí, tak se ptej lidí.

Ano, proto jsem začal tady. AI opravdu používám spíše jako lepší google, kdy to za mě udělá výcuc hned a já si to pak ověřuji a zjistím, že někdy kecá... (jako že je epson V600 skladem) ale v mojí práci jako projektant pozemních staveb je to fajn věc na výcuci norem apod. Ale ano utíkám od toho, že fotím na svitek a víkendy řádím v koupelně s chemií :-)

Ale když chceš vypsat třeba vyvolávací časy na danou chemii a film, tak buď máš poznámkový sešitek, nebo máš aplikaci nebo se zeptáš AI a udělá ti aspoň hezkou tabulku na tisk do komory.

Ale s tvým názorem souhlasím, zejména co teď nemá koncovku AI je stará věc. 

• 0

#20 petaksmetak

petaksmetak

Nováček

• Předplatitel
  • 9 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2025 - 09:23:55

Spachal, on 24 Apr 2025 - 07:59, said:

Jen poznámka, sice to nabírá stále větší a větší zpoždění, ale bude k dispozici řešení pro přefocování pro 6x6 za relativně rozumný peníz. Až to celé dám dokupy, odzkouším a vychytám chyby. Princip bude spodní podsvětlení relativně levným LEDkovým světlem (AE), na to ještě další difuzní deska pro rovnoměrnější podsvícení, nad tím uchycení svitku. Vše bude součástí holderu. Původně jsem přemýšlel o univerzálním řešení jak svitek, tak kino, ale je to nesmysl, holder bude díky možnosti tisku levný a podsvětlení půjde prohodit. Asi to bude použitelné i pro náhledy.
Výhoda je cena (3D tsk), nevýhoda nutnost digi těla s použitelným objektivem (u mě A7RII 40Mpix a Leitz Elmarit 60/2.8 Macro). Kdo tohle už má, bude to ve výsledku minimální náklad (když to hodně přeženu, tak 1500Kč). Prioritou je maximální ochrana svitku proti poškození pri procesu digitalizace a zachování rovinnosti svitku jako ochrana před zkreslením na krajích.
Mám už i funkční a levné uchycení foťáku, také to nebude vysoká cena. Bude se hodit i licence Vuescan. Netuším, jaké výsledky budou u barvy, vše v mém případě bude pro b&w.
Dělám to sice pro sebe, ale vše bude k dispozici samozřejmě zdarma (modely a postup), možná i přímo výtisky (za cenu filamentu nebo za dobré slovo :] ..). Termín neslíbím, až bude, tak bude, právě začala pravidelná řehole prací kolem baráku..

Tady já mám smůlu, že nemám slušný digitál a hlavně objektiv. Pravda 3D tiskárny mám dvě a na internetu jsem viděl hodně zajímavých modelů od fotáků až po různé pomůcky pro svitek apod.
Viděl jsem si výstupy scan versus profi makro objektiv s podsvícením a pokud to vyfotíš v v rawu apod, tak si pánem expozice.

Každopádně za mě určitě něco na stůl co zapnu, kuknu na vyvolané filmy, případné zajmavé věci můžu vytáhnout v lepším rozlišení do archlívu digitálním a zbytek na papír a do komory. Ale určitě bych pak rád viděl model. Tiskárny mám starší, ale stále jedou jako "švýcary" CR 10S Pro a CR10 max.

• 0

#21 duuri

duuri

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 879 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 307

Publikováno 24 duben 2025 - 19:21:29

len pre info v550 je uplne ten isty scaner ako v600..v600 mal navysse silverfast, ale ten sa po zaregistrovani da stiahnut aj k v550.. 

• 0

#22 BvS2222

BvS2222

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 11 příspěvků(y)
Reputace: 14

Publikováno 25 duben 2025 - 15:38:14

Dobrý skener je starší digitální foťák a makro objektiv. Práce rychlejší, výsledky OK (a to já "skenuju" low-costově: s micro43 olympusem + rokkor 50 + panagor macro converter). V500 nemohu doporučit, má kurvítko v podobě jisté plastové komponenty uvnitř (už přesně nepovím které). počítám, že V550 a V600 budou mít v konsturkci totéž.

• 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních