Dobrý den,
před nedávnem jsem pořídil celkem pěkné tělo Pentacon Super. Po několika testovacích cvaknutí závěrky (zkoušel jsem časy, které celkem sedí) zůstalo tlačítko spouště zapadlé a nevrací se do horní polohy, jde sice volně vytáhnout zpět, ale vždy spadne zpět do dolní polohy. To má za následek, že při natažení závěrka spustí okamžitě - to jest problém č.1.
Problém číslo 2 je nefunkční expozimetr, což jak jsem se dočetl, je u Pentaconu Super celkem častá závada způsobená zubem času. Rafika expozimetru v hledáčku má v režimu "kontrola" (žlutý puntík) ukazovat při správném nastavení i stav baterie - ani tak se nic neděje - rafika stále leží dole. Chvíli jsem podezříval novou baterii, ale při proměření se zdá být jako nová. Rafika se začne zvedat k prostředku jen když nastavím expozici okolo 1s při ISO100, ale na světlo nereaguje.
Neodvažuji se do fotoaparátu nijak mechanicky zasahovat a tak sháním nějakého šikovného opraváře se specializací na Pentacon/Praktica, který by dokázal tomu mému dát dostatečnou péči včetně celkového čištění, promazání apod.
Předem děkuji za doporučení na někoho erudovaného.