Zdravím! Podělím se s Vámi o jeden záhadný problém s fotoaparátem Minolta X570 a zároveň i o jeho řešení.
V rámci jedné akvizice jsem si pořídil Minoltu X570. Foťák celkem pěkně ošoupaný se základní 50tkou 1.7. Kupoval jsem jí s tím, že případnou pokázu způsobenou nemocným kondezátorem vyléčím. Naládoval jsem baterky, zkusil natáhnout a cvaknout - OK. Kondezátor vypadal cajk. Zkusil jsem časování závěrky - okno, stín. Cajk, různé časy. Zkusil jsem okno + změnu clony 1,7 - 8 - 22. Cajk, různé časy. Nabil jsem Fomu 100, metráž samozřejmě, nastavil ISO 80 a hurá na testovací krasojízdu.
První cvak v ložnici. Podvečer, 1.7 -> 1/30. Divný. že by tady bylo tolik světla??? Začalo se mi něco nepozdávat. Druhá zkouška 1.7 -> 1/30. Divný. 2.8 -> 1/15, 4 -> 1/8. Clona "cloní" při výpočtu expozice, ale kontrolní měření externím expozimetrem ukázalo to, co bych čekal - "tmu": ISO 80, 1.7 , 1/8-6. Takže asi bude nemocný kondezátor a nějak ovlivňuje měření. Žádný problém ho vyměnit, ale byl jsem trochu zklamaný.
Druhý den jsem se na věc podíval znovu, protože jsem nikde nenašel zmínku o tom, že nemocný kondezátor takhle ovliňuje měření expozice. Měření jsem porovnal s externím expozimetrem a Minoltou X300.
Minolta X300 + expozimetr byli na stejno (+-) ale X570 ukazovala cca. 3x kratší čas.
Zkusil jsem na X570 nastavit cca. 3x vyšší ISO, jestli se to srovná. Nechtěl jsem akceptovat výměnu kondenzátoru bez boje a tak jsem hledal obechcávku (čti cestu do pekla). A hádejte co?! Nic. Pořád stejný čas. Měření nereagovalo na změno ISO. 12-3200 pořád stejný čas. Pěkný, takže se někdo vrtal uvnitř, nebo se něco fakt pěkně doj*balo. No, nedalo mi to a začal jsem si hrát s voličem ISO. A ejhle! Šel nastavit ZA 12tku. Tak jsem ho protočil jak to šlo, až to už nešlo a zastavil se u 12tky. A copak se nestalo?! Ano, měření začalo reagovat na změnu ISO a čas se srovnal s X300.
Long story short:
Když máte problém u fotoaparátu Minolta X570 ( X500 a asi i u X300 X370 X700 ) s tím, že neměří správně nebo měření nereaguje na změnu ISO, zkuste protočit volič ISO (samozřejmě se zmáčknoutou pojistkou) úplně doprava ->, až se zastaví na dorazu u 12. Mohlo by to zabrat.
Dobré světlo všem a mlhu nebo tmu především!
Minolta X570 - měřen mimo, nereaguje na změnu ISO
Started By
Orfanic
, 4-srp 25 12:47:37
Minolta X300 X500 X570 X700
Žádné odpovědi
Publikováno 4 srpen 2025 - 12:47:37
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních