Přejít na obsah

Fotka

Nahnědlé skvrny na baritu

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
7 odpovědí na toto téma

#1 pasiasty

pasiasty

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 565 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 142

Publikováno 21 August 2025 - 16:13:02

Přiložený soubor  250821-1710-01.jpg   35.78K   0 Počet staženíPřiložený soubor  250821-1711-01.jpg   97.5K   0 Počet stažení

Takovéhle skvrny občas mám na baritovaných papírech. Tvar se liší, pokud trefí na temné místo pozitivu, jsou vidět jen zezadu. 

V tomto případě jedná se o Fomatone MG Classic, GD-L vývojku a pravděpodobně Fomafix (už je to nějaký pátek a nezapsal jsem si to).

• Čím to může být?
  • Šlo by te skvrný něčím odstranit? Jsem líný zas to zvětšovat.

• 0

#2 MICHAL

MICHAL

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 390 příspěvků(y)
Reputace: 69

Publikováno 21 August 2025 - 17:20:32

Nedovyvolané proužkovky mi taky jdou do hněda. Možná nedostatečné ustálení+ málo pohybu v ustalovači.

• 0

#3 pasiasty

pasiasty

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 565 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 22 August 2025 - 09:52:36

Ony ty skvrny jsou na (či spíš v) papíru, není to jen emulze. 

• 0

#4 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 681 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 172

Publikováno 22 August 2025 - 11:33:48

A to se tam objevilo hned, nebo až po letech?

Používáš misky s drážkami?

Řekl bych, že to může být mořením fotky ve vývojce, hlavně v jeté, ve které jsou oxidační zplodiny vyvolávače (fotka se přilepila na dno, v místě drážek nasála víc..).

Používáš přerušovací lázeň? 

Nebyl to nějaký zásaditý ustalovač?

Nebyl vyčerpaný ustalovač? (Stříbro v ustalovači, fotka se přilepila na dno...). Špatně vyprané.

Sušené na radiátoru:)

Problém v papírech od výroby je taky možnost, v krajním případě napsat do Fomy a zeptat se, jestli s tou šarží (pokud znáš číslo) nebyl problém, popřípadě jestli něco takového nezaznamenali.

Jestli máš nějakou horší, rozstříhej ji na pokusy. Jako první bych asi zkusil 2% roztok disiřičitanu draselného - pokud je v papírovině oxidační zplodina vývojky, mohlo by to tím jít vybělit. Pak standardní běliče, velice zředěné, ale to je nebezpečné pro obraz. Žlutý závoj se odstraňuje zeslabovačem s thiomočovinou.

Další možnost je udělat nějaké testy - pokud je to stříbro nebo nějaká jeho sloučenina, měl by na to být nějaký test.

• 0

#5 pasiasty

pasiasty

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 565 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 22 August 2025 - 13:06:11

A to se tam objevilo hned, nebo až po letech?

Bylo to asi hned.

Používáš misky s drážkami?
Řekl bych, že to může být mořením fotky ve vývojce, hlavně v jeté, ve které jsou oxidační zplodiny vyvolávače (fotka se přilepila na dno, v místě drážek nasála víc..).

Ano, misky jsou mám z drážkami, ale tvary těch skvrn dost se liší a nijak neodpovídají drážkám. Fotky se mi nikdy nepřilepují, spíš mám problém je udržet pod povrchem.

Používáš přerušovací lázeň?

V případě kyselého ustalovače ano, Fomacitro, v případě zásaditého samozřejmě jen vodu.

Nebyl to nějaký zásaditý ustalovač?
Nebyl vyčerpaný ustalovač? (Stříbro v ustalovači, fotka se přilepila na dno...). Špatně vyprané.

Zásaditý mohl být, to si právě nepamatuji. Pokud ano, tak dost sjetý Moersch ATS. Ono to ale fakt nevypadá na stříbro…

Sušené na radiátoru:)

Ne, pro rychlost jadernou pumou :)

Problém v papírech od výroby je taky možnost, v krajním případě napsat do Fomy a zeptat se, jestli s tou šarží (pokud znáš číslo) nebyl problém, popřípadě jestli něco takového nezaznamenali.

Ženská intuice mi říká, že tentokrát Fomou to není…

Jestli máš nějakou horší, rozstříhej ji na pokusy. Jako první bych asi zkusil 2% roztok disiřičitanu draselného - pokud je v papírovině oxidační zplodina vývojky, mohlo by to tím jít vybělit. Pak standardní běliče, velice zředěné, ale to je nebezpečné pro obraz. Žlutý závoj se odstraňuje zeslabovačem s thiomočovinou.

Zrovná nemám, ale zkusím na tom kusu, kde je to vidět i zepředu. Při nejhorším udělám nový…

• 0

#6 pasiasty

pasiasty

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 565 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 22 August 2025 - 13:49:34

Je taky možné, že jsem to vyvolával, ustaloval a pral v tanku (Jobo 4551 s vložkou 4512).

• 0

#7 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 681 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 172

Publikováno 23 August 2025 - 21:17:44

Jo, při tom to rotačním vyvolávání dochází k masivní oxidaci vývojky. A často taky k artefaktům způsobeným rotací. A přerušovat bych doporučoval papíry vždycky, ale nechci tu rozjíždět o tom další diskuzi. Osobně přerušuju a pak oplachuju před lehce zásaditým ustalovačem (thiosíran + siřičitan). Filmy ne.

Pokud je to teda z těch oxidačních zplodin, bude to těžké po uschnutí z toho dostat. Je to vlastně obdoba pyrozávoje a jak se ukázalo, disiřičitanové lázni vcelku odolává. Možná bude nutno vyzkoušet něco ještě kyselejšího, snad ředěnou kyselinu sírovou nebo dithioničitan sodný. Mám dojem, že jsem o tom někde něco četl, jen si teď nevybavím, kde. Zkusil jsem teď Savo, ale šlo to i s emulzí, 10% roztok taky, 4% nic..
  • 0

#8 pasiasty

pasiasty

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 565 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 24 August 2025 - 19:34:10

Jestli máš nějakou horší, rozstříhej ji na pokusy. Jako první bych asi zkusil 2% roztok disiřičitanu draselného - pokud je v papírovině oxidační zplodina vývojky, mohlo by to tím jít vybělit. 

Vyzkoušeno s úspěchem. Sice to trvalo dost dlouho, necelý den, ale skvrny jsou pryč.  

• 0

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních