Přejít na obsah

Fotka

stojan pro zvětšován se stativovým šroubem

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
24 odpovědí na toto téma

#1 past

past

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 203 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 6 září 2025 - 13:31:03

Zvětšuju v malé koupelně a trochu větší formát. Jako zvětšovací přístroj mi připadá Linhof Technika 13x18 se zvětšovacím nástavcem docela použitelný, když jsem tam dal jako světelný zdroj LED panel. Ale zvětšovat ze stativu je značně nepohodlné. Nový robustní "kopírovací stojan" mi připadá dost drahý a navíc ten můj přístroj je spíš těžší. Tak uvažuji, jak jej upevnit na stojan od zvětšováku. 

Magnifax 2 vypadá, že je na stojan uchycený šroubem. Šlo by tam místo zvětšováku upnout stativovou hlavu, nebo rovnou úchyt na Arca destičky? Nebo vás napadá nějaké jiné dostupné řešení?

• 0

#2 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 854 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 444

Publikováno 7 září 2025 - 09:55:07

dívám se na ten stojan a vypadá velmi robustně, trochu bych váhal nad těmi rozdíly hmotností, původní plechová skříň se žárovkou /"těžší" kamera, aby to nesjíždělo samovolně dolů, ale jistě se to dá nějak vymezit, dotáhnout, doplnit pružinou, vymyslet brzdu

nevidím nikde detail uchycení tělesa zvětšováku na stojan, ale neumím si představit, že by to nešlo - dát tam po přesném seřízení některý z lepších držáků arca 

-

nešlo myslím ve smyslu mám zámečnické vybavení, možnost vrtat litinu, řezat závity apod.

• 0

#3 past

past

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 203 příspěvků(y)

Publikováno 12 říjen 2025 - 16:28:08

Já nemám ani vybavení ani zkušenosti, abych se do výroby čehokoliv mohl pustit. Každopádně kdyby někdo s Magnifaxem I nebo II, které oba vypadají na uchycení šroubem mohl pomoci, byl bych vděčný za 2 informace:

• jaký rozměr šroubu je použit k uchycení přístroje na rameno, je to / byl by nahraditelný za 3/8 stativový šroub?
  • kolik váží samotný přístroj?

Mám Magnifax 3 a ten je zhruba stejně těžký (s kondenzorem asi 6kg) jako ta Linhofka 13x18 i se zvětšovacím nástavcem (7kg). Takže úpravy posunu apod. by možná nemusely být potřebné. Pokud tedy Magnifax I nebo II nejsou podstatně lehčí, což ale podle fotek nečekám.

Jiná varianta je Magnifax 3, který mám, ale ten nemá šroub, nýbrž takový "hentononc" jako třeba Durst. Na ten se vyrábí tento adaptér. Tak si říkám, kdyby šlo udělat podobný adaptér na stojan Magnifaxu 3.

• Buď by to mohla být trubka jako tato a na uzavřeném konci by stačil otvor se závitem, na který bych upevnil něco jako Giottos 621 patici na Arca destičky.
  • Nebo najít Magnifax 3 na součástky a upravit na adaptér tu střední část, která má už uchycení na stojan vyřešeno vč. možnosti otočení o 90°. Tam by asi šlo o to odříznout část držící dnes kondenzor a naopak přidat desku se závitem pro upevnění adaptéru na Arca destičky. Přikládám fotky této části Magnifaxu 3.

Adaptér kteréhokoliv typu by měl tu výhodu, že bych mohl zvětšovat normálně Magnifaxem a jen na velkoformát přehodit přístroj. Ale neznám nikoho, kdo by to dovedl kterékoliv z těch řešení vyrobit. Dává podle vás tahle cesta smysl?

Přiložený soubor (y)

• 0

#4 past

past

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 203 příspěvků(y)

Publikováno 12 říjen 2025 - 20:13:58

Meopta vlastně dělala přesně to, co potřebuji, tedy konverzi ze zvětšováku na repro-stojan. Akorát že je to pro Opemus / Axomat. Potřeboval bych tedy aplikovat stejnou myšlenku na Magnifax 3 tak, aby to sneslo odpovídající zátěž. 

• 0

#5 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 681 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 172

Publikováno 13 říjen 2025 - 01:30:22

Myslíš, že se reprodukce dělaly jen s Axomatem a Opemusem? Stáhni si manuál a zvíš vše potřebné. Obávám se ale, že 7 kilo je zu viel.. To tak leda stojan z Magnitaura.
  • 0

#6 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 877 příspěvků(y)
Reputace: 40

Publikováno 13 říjen 2025 - 08:53:50

Myslíš, že se reprodukce dělaly jen s Axomatem a Opemusem? Stáhni si manuál a zvíš vše potřebné. Obávám se ale, že 7 kilo je zu viel.. To tak leda stojan z Magnitaura.

Technická poznámka k názvu. Rozmáhá se nám tady takový nešvar, který vídám často. A sice nesprávné pojmenování zvětšovacího přístroje Magnitarus. On to je sice zvětšovák jako bejk, ale nemyslím si, že pracovníci z Meopty myslili při tvorbě názvu na užitečný dobytek. ;-)

• 0

#7 past

past

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 203 příspěvků(y)

Publikováno 13 říjen 2025 - 18:22:46

Díky za tip, někdy mě to nejjasnější nenapadne!

Ano, v principu chci to "reprodukční raménko 784370" na Magnifax 3, ale ideálně právě bez té dlouhé části ramena, aby to uneslo víc než ty "maximálně 2 kg". Samotný Magnifax má 6kg + rámeček, takže těch 7kg by mělo jít, když bude adaptované raménko dost pevné.

Nemá tedy někdo to raménko, kterého by se rád za drobný obolus zbavil a poskytl ho v plen snahám o úpravy?

• 0

#8 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 681 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 14 říjen 2025 - 12:11:03

Technická poznámka k názvu. Rozmáhá se nám tady takový nešvar, který vídám často. A sice nesprávné pojmenování zvětšovacího přístroje Magnitarus. On to je sice zvětšovák jako bejk, ale nemyslím si, že pracovníci z Meopty myslili při tvorbě názvu na užitečný dobytek. ;-)

Měl jsem za to, že se dělal s oběma názvy. Zkusím to najít. Myslím, že to bylo někde vlevo dole :D

• 0

#9 Kilgore

Kilgore

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 14 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 15 říjen 2025 - 08:39:21

Nepomohl by 3D tisk? Je to tedy k Optimusu, ale to bude podle mě stejné. Vyzkoušení zas tak moc stát nebude :-) https://www.thingive...m/thing:4968376

• 0

#10 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 681 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 15 říjen 2025 - 13:13:46

To asi ne - jednak to má unést sedm kilo a pak u mg3 je to obráceně - samice je na skříni zvětšováku..
Můžu se zeptat kamaráda, jestli by to nebyl ochoten vyrobit.
(Když tak o tom uvažuju, nemělo by to být zas tak komplikované - chtělo by to ale mít v ruce i tu Linhofku..)
  • 0

#11 past

past

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 203 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2025 - 17:55:29

Nějaké 3D tištěné se prodávají pro ten Durst, ale tu těžkou linhofku bych na ně nepověsil. Hlavně to uchycení Arca destičky v plastu by podle mě nemohlo stačit.

Na půjčené linhofky (i s tím zvětšovacím nástavcem) pro výrobu by se dalo domluvit, nejsem proti. Ale vlastně nevím, v čem pomůže. Cokoliv tvaru cihly se stativovým závitem 3/8 a hmotností 7kg poslouží nejspíš přibližně stejně. Ale napiš mi když tak zprávu, moc díky!

• 0

#12 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 877 příspěvků(y)

Publikováno 16 říjen 2025 - 15:02:17

Měl jsem za to, že se dělal s oběma názvy. Zkusím to najít. Myslím, že to bylo někde vlevo dole :D

No to je mi teda věc. :-) Jestli to najdeš, posypu si hlavu metolem, no... :-D

• 0

#13 Black2684

Black2684

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 338 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 86

Publikováno 16 říjen 2025 - 15:58:47

Google nabízí řadu odkazů na zadání "Magnitaurus"
  • 0

#14 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 877 příspěvků(y)

Publikováno 16 říjen 2025 - 16:03:47

A kam ty odkazy vedou? Kdyžtak teda nasdílej nějaký odkaz, kde průkazně lze vidět logo takto napsané nebo nějaký oficiální materiál z Meopty.

• 0

#15 Black2684

Black2684

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 338 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 86

Publikováno 16 říjen 2025 - 23:20:00

A kam ty odkazy vedou? Kdyžtak teda nasdílej nějaký odkaz, kde průkazně lze vidět logo takto napsané nebo nějaký oficiální materiál z Meopty.

Tak to vypadá, že jde opravdu o lidovou tvořivost v inzerátech a tak podobně. Fotka s čitelným nápisem ukazuje na název Magnitarus.

• 0

#16 past

past

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 203 příspěvků(y)

Publikováno 18 říjen 2025 - 10:08:20

Není tady majitel 

Magnifax 2 vypadá, že je na stojan uchycený šroubem. Šlo by tam místo zvětšováku upnout stativovou hlavu, nebo rovnou úchyt na Arca destičky? Nebo vás napadá nějaké jiné dostupné řešení?

Není tady majitel Magnifaxu 2, který by mohl ověřit, zda ten šroub upevňující samotný zvětšovák ke stojanu má stejný rozměr jako stativový šroub?

• 0

#17 Orfanic

Orfanic

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 279 příspěvků(y)
Reputace: 101

Publikováno 18 říjen 2025 - 15:59:44

Není tady majitel 

Není tady majitel Magnifaxu 2, který by mohl ověřit, zda ten šroub upevňující samotný zvětšovák ke stojanu má stejný rozměr jako stativový šroub?

Je tam šroub a matice M8.

Na těle zvětšováku je šroub, prochází dírou v držáku na stojanu a celý to stahuje matice M8.

• 0

#18 past

past

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 203 příspěvků(y)

Publikováno 31 říjen 2025 - 11:29:27

Na těle zvětšováku je šroub, prochází dírou v držáku na stojanu a celý to stahuje matice M8.

Díky za toto, myslel jsem původně, že je to naopak.

Pořídil jsem si nakonec druhý Magnifax 3, stálo to nízké stokoruny, a chci využít samotný stojan (trubku s posuvem) + tu část zvětšováku, co se na stojan nasazuje. Viz foto, tu část, kde byl zvětšovák a ještě tam je kondenzor, plánuju odříznout a upevnit tam přes nějaký robustní kus kovu patici na ARCA destičky. Vlastně může snad ležet na té části oditku a nemusí jen viset na upevňovacích šroubech.

1. otázka: neznáte v Praze nějakého zámečníka, který by mi takovou věc udělal? Já na to nemám vybavení, prostory ani schopnosti.
  2. otázka: jakou byste doporučili tu patici Arca + destičku s velkým 3/8 šroubem? Nejvíc se mi líbí originál destička Arca, která má šířku 6cm: https://arca-shop.de...-8-Kameraplatte Akorát jsem si říkal, snad to někdo dělá i levněji. Nebo se nevyplatí zrovna zde šetřit?

Přiložený soubor (y)

• 0

#19 Lubajs

Lubajs

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 322 příspěvků(y)
  • LocationPdy
Reputace: 65

Publikováno 31 říjen 2025 - 18:08:15

Díky za toto, myslel jsem původně, že je to naopak.

Pořídil jsem si nakonec druhý Magnifax 3, stálo to nízké stokoruny, a chci využít samotný stojan (trubku s posuvem) + tu část zvětšováku, co se na stojan nasazuje. Viz foto, tu část, kde byl zvětšovák a ještě tam je kondenzor, plánuju odříznout a upevnit tam přes nějaký robustní kus kovu patici na ARCA destičky. Vlastně může snad ležet na té části oditku a nemusí jen viset na upevňovacích šroubech.

1. otázka: neznáte v Praze nějakého zámečníka, který by mi takovou věc udělal? Já na to nemám vybavení, prostory ani schopnosti.
  2. otázka: jakou byste doporučili tu patici Arca + destičku s velkým 3/8 šroubem? Nejvíc se mi líbí originál destička Arca, která má šířku 6cm: https://arca-shop.de...-8-Kameraplatte Akorát jsem si říkal, snad to někdo dělá i levněji. Nebo se nevyplatí zrovna zde šetřit?

Aniž bych si dovolil propagovat naše ideologické nepřátele, ale koupil jsem si tady něco takového, kvalita výborná, cena i pro skota. Mají toho tam mraky, doprava obvykle v ceně. :-)

Universal Metal Quick Release Plate For Benro Arca Tripod Ballhead Camera Tripod Adapter Mount Plate Board PU 50-100 - AliExpress

https://www.aliexpre..._p_origin_prod:

• 0

#20 Vladik

Vladik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 230 příspěvků(y)
Reputace: 30

Publikováno 31 říjen 2025 - 21:06:35

Nazdar!

A nechceš raději ultimátní řešení? Nic polovičatého?

Měl bych tu u sebe ve sklepě jeden echtovní Linhof reprostojan!

Je to něco takového:

https://www.bidsquar...r-table-1640442

Za odvoz je to tvoje. Na poštu to bohužel fakt není.

• 0

#21 Vladik

Vladik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 230 příspěvků(y)

Publikováno 31 říjen 2025 - 21:09:55

Ahoj,

jestli si chceš přijet pro něco takového:

https://linhof.com/e...el table 003018.

Máš šanci. Uvažoval jsem ho původně na stejnou věc, ale nakonec z toho sešlo. Je to ultimátní řešení. Na poštu to není. Cenu nechám na tobě, beru platbu i ve filmech atp. :-P

• 0

#22 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 681 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 31 říjen 2025 - 23:27:55

To bys měl asi nejlepší. Koukám na ten Magnifax a obávám se, že sedm kilo to bude mít problémy udržet a pohybovat s tím..

To máš Vladiku obojí?

• 0

#23 past

past

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 203 příspěvků(y)

Publikováno 1 listopad 2025 - 10:06:17

Souhlasím, už jsem Vladikovi psal soukromou zprávu :-) Určitě mám zájem. 

Ohledně Magnifaxu, podle mě by to jít mělo, protože samotný zvětšovák váží 6kg bez rámečků. Jak jsem psal výše, vážil jsem ho. Ale ten stojan Linhof vypadá ve všech ohledech vhodněji.

• 0

#24 past

past

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 203 příspěvků(y)

Publikováno 1 listopad 2025 - 10:10:43

Moje jediné omezení je, že to musí být model, co jde rozložit pro uložení, jako ten Magnifax. Proto mě maličko znervozňují slova "sklep" a "na poštu to není". Základní důvod, proč nemám a nechci velký samostatný zvětšovák, je totiž místo. Potřebuju řešení, co se rozloží a strčí do skříně. 

• 0

#25 Vladik

Vladik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 230 příspěvků(y)

Publikováno 2 listopad 2025 - 19:25:52

No není to zkrátka malé. Však v tom odpadku je uevdený rozměr. Deska je 80x90 a výška "sloupu" 180.

Přiznám se, ž enevím, jestli jde deska ze sloupu sundat, ale předpokládám, že ano.

Dva stoeny nemám. Jen se nechtěl uložit první příspěvek, tak jsem napsal i druhý, a podařilo se mi najít asi lepší odkaz. No a nakonec tam skončily příspěvky oba dva.

• 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních