Zdravím ve spolek. Při výrobě zasouvacích clon pro objektiv C. Burr London No.2 Portrait jsem narazil na (pro mě) zajímavý problém.
Pro výpočet průměru clony jsem potřeboval zjistit ohniskovou vzdálenost objektivu. Když jsem si dohledával podbrobnosti a praktické zkušenosti, tak jsem zjistil že jsou různé doporučené postupy dávající zaručené výsledky, které se ovšem dost podstatně liší.
V mém případě jsem pro zjištění ohniskové vzdálenosti použil vzdálenost matnice a díry/slotu na clonu při zaostření na nekonečno a pro clonu průměr otvoru pro vložení clony. Jo, vyšlo mi to moc hezky f 3,507 a 200mm divný.
1, Jak se přesně a prakticky měří ohnisková vzdálenost objektivu?
Přesně a prakticky mohou být dost rozdílné věci, že ano...
2, Jak se správně určuje základní (nejvyšší) světelnost objektivu, za předpokladu, že za vstupní čočkou následuje zmenšení průměru?
U objektivů se zasouvacími clonami je to dost běžné. Za mě použiji pro výpočet zmenšený průměr, protože "už mám zacloněno".
3, Je nutné pro výpočet průměru zasouvací clony v případě, že za vstupní čočkou následuje zmenšení průměru, použít koeficinet poměru průměru vstupní čočky a průměru zúžení?
Za mě ne, protože mi to geometricky nedává smysl, protože už mám na pevno zacloněno. Na druhou stranu, můžu pobrat světlo z 10cm2 a to nacpu do 8cm2 . Nacpu (upálím mravence) nebo oříznu (cloním a bude tma)? Asi záleží na konstrukci objektivu...
4, Kam se správně umisťuje clona v objektivu?
Do optického středu? Jaký má vliv, když ji umístím jinam - před, za, posunu a atd. - např. kodak Hawkeye a různé boxíky.
Doplňkové otázky:
5, Ohniskové vzdálenosti objektivů se často udávají v krásných číslech, protože chlupatá budí nedůvěru a blbě se prodávají, stejně tak i clony. Co na to exponometrie? Toto je ale už otázka spíše akademického či Erichovského typu.
6, Co na to Jan Tleskač?
Budu moc rád za Vaše znalosti a odkazy kde je toto téma vysvětleno. Pokud možno lidsky.