Přejít na obsah

Fotka

Zbastlen zvětšováku na 13x18 (resp. 6x17) ze Sinaru F2

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
11 odpovědí na toto téma

#1 danz

danz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 555 příspěvků(y)
  • LocationHavířov / Karviná
Reputace: 270

Publikováno 9 září 2025 - 09:37:14

Ahoj,

Intrepid a historicky i jiní výrobci udělali příslušenství na modifikaci VF kamery na zvětšovák.

Do své komůrky nedám VF zvětšovák (teď je opět na paladixu Magnitarus 13x18), ale přemýšlím, zda se té myšlenky nechopit a výhledově nezbastlit nouzový zvětšovák ze Sinaru F, který je hezky modulární.

Potřebuji to v zásadě pouze na formát 6x17. Mám (nově) Sinar F2 se standardami na 4x5. Pokud by to byla cesta, tak bych zvažoval výhledově koupi zadní standardy a měchu na 5x7.

Ale než začnu googlit a víc přemýšlet - má to vůbec cenu? Třeba je to zase jen těžká, krkolomná a možná i slepá ulička.

Pokud již podobné téma zde máme, tak se omlouvám, to hledání není vždy jednoduché.

Dan

• 1

#2 past

past

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 203 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 9 září 2025 - 15:12:19

Ne že bych měl super velké zkušenosti, viz mé vlákno vedle, jak takový zvětšovák dát na rozumný držák / stojan, ale zvětšuju právě takhle (zatím ze stativu). Líbí se mi nemít další přístroj a přijde mi, že foťák na to funguje docela dobře. Taky to mám i pro panoramata na svitku, co jsem si pořídil Sinar Zoom kazetu. Zatím používám Fujinon-A 180mm a Symmar 210mm a kvalita zvětšenin mi přijde dobrá. 

Intrepidu jsem se ptal, jestli chystají, nebo by udělali na zakázku, zvětšovací modul jako mají na 5x4", ale pro 13x18cm. Odpověď byla, že určitě ne :-) Tahle část mi přijde celkem důležitá. Ten nástavec od Linhofu ale šel nakonec na LED zdroj (standardní světelný panel) upravit snadno a funkčně mi to přijde v pořádku. Šuplík na negativy / desky je tam taky fajn a jde snadno adaptovat na cokoliv.

Trošku mi chybí řešení, jak snadno "představit" červený filtr před objektiv, pak to zavěšení aparátu na dobrý a dostupný stojan (ideálně rychle třeba pomocí Arca destičky) a víc problémů mě nenapadá.

• 2

#3 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 278 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 39

Publikováno 9 září 2025 - 18:46:38

Než jsem si sehnal první zvětšovák na 13x18, začal jsem předělávat svůj samodomo dřevěný kardan a nakonec jsem skončil u horizontální konstrukce. Přišlo mi to jako jednodušší cesta, aby to bylo dostatečně pevné a ještě se to dalo rozumně používat, člověk nemusel při ostření klečet atd.

Jen Sinar F2 není úplně nejstabilnější platforma, taková Norma by se hodila víc :)

• 3

#4 jmpetzval

jmpetzval

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 660 příspěvků(y)
Reputace: 1 384

Publikováno 9 září 2025 - 19:17:47

Pane Danz, podla mna ma cenu aj zmysel, minimalne preto, lebo budete viediet, ci je toto riesenie Vasa cesta, alebo nie. Su rozne aspekty, podla coho clovek posudzuje spravnost cesty, ktora vedie k cielu. U mna, ked mam pomerne malu komoru je velmi podstatny faktor rozmer. Mam Durst L138, ale casom tento obor prestal byt znesitelny, a musel som hladat ine riesenie. Magnitarus je asi podobny pripad...  Vyskusal som aj vf kamery, ale pre mna toto riesenie nevyhovovalo kvoli stativu - stale to zaberal velky priestor. V tom case vhodny stlp (stlpovy stativ, alebo masivnejsi zaklad dajakeho zvacsovaku) som nevedel zohnat, ani na patricnej urovni vyrobit. Riesenie bolo prerobenie Magnifaxu na 9x12/4x5" co mi vyhovuje. 13x18 uz ani nepotrebujem, 18x24 a vyssie robim kontakty.  

Pane Danz, povzbudzujem Vas v realizacii tejto myslienky a drzim Vam palce.

.

• 2

#5 danz

danz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 555 příspěvků(y)
  • LocationHavířov / Karviná
Reputace: 270

Publikováno 10 září 2025 - 09:55:38

past: napíšu ti zprávu, rád bych to dál probral.

.

glerin: co mám (F2), to mám. Žádný další / jiný VF nebudu řešit. A ano, také uvažuji o horizontálním řešení z velmi bytelného stativu. Také ti napíšu.

.

jmpetzval: Díky za povzbuzení. Jinak já na internetech všem tykám i s vědomím toho, že třeba zde nebo v některých fb skupinách jsou lidé 70+ a při osobním kontaktu bych jim vykal. Takže zůstanu u toho tykání a nechám se kdyžtak zkorigovat, umravnit :) . Za svou komoru jsem velmi vděčný a pokud bych našel zvětšovák, který mi tam nějak natrvalo vleze (montáž na stěnu, klidně promítání na zem), tak o tom budu min. uvažovat a hledat příležitost na koupi za rozumný peníz. Do té doby asi budu muset bastlit. Kontakty z negativů 6x17 jsou fajn, ale některé bych rád dostal na šířku  50 / 60cm (s okraji, tj. využití papíru 50x60). Ale díky moc za to povzbuzení!

• 0

#6 ElJetelicek

ElJetelicek

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 272 příspěvků(y)
Reputace: 122

Publikováno 10 září 2025 - 10:02:47

past: napíšu ti zprávu, rád bych to dál probral.

.

glerin: co mám (F2), to mám. Žádný další / jiný VF nebudu řešit. A ano, také uvažuji o horizontálním řešení z velmi bytelného stativu. Také ti napíšu.

.

jmpetzval: Díky za povzbuzení. Jinak já na internetech všem tykám i s vědomím toho, že třeba zde nebo v některých fb skupinách jsou lidé 70+ a při osobním kontaktu bych jim vykal. Takže zůstanu u toho tykání a nechám se kdyžtak zkorigovat, umravnit smile.png . Za svou komoru jsem velmi vděčný a pokud bych našel zvětšovák, který mi tam nějak natrvalo vleze (montáž na stěnu, klidně promítání na zem), tak o tom budu min. uvažovat a hledat příležitost na koupi za rozumný peníz. Do té doby asi budu muset bastlit. Kontakty z negativů 6x17 jsou fajn, ale některé bych rád dostal na šířku  50 / 60cm (s okraji, tj. využití papíru 50x60). Ale díky moc za to povzbuzení!

Pokud je možnost použít nástěnný zvětšovák, koukl bych po zvětšováku Teufel VG 13x18. Mám dojem, že se prodával i pod jinou značkou. Aktuálně je v Německu jeden za 250€, ale chce to tam zajet. U nás se objevují v inzerci zřídka.

• 2

#7 past

past

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 203 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2025 - 16:19:59

horizontální zvětšování mě taky napadlo a určitě je v mnoha věcech pohodlnější, když se zvětšuje fotoaparátem na stativu. Ale bohužel ten nástavec Lihnof má rámeček s negativem řešený tak, že je tam hodně místa a vše leží na správném místě kombinací hmotnosti (litinový rámeček) a gravitace. Na horizontální užití by se to muselo nějak adaptovat. U jiného zvětšovacího nástavce to třeba ale problém nebude.

• 0

#8 pignon

pignon

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 511 příspěvků(y)
Reputace: 55

Publikováno 10 září 2025 - 18:39:55

Pane Danz, podla mna ma cenu aj zmysel, minimalne preto, lebo budete viediet, ci je toto riesenie Vasa cesta, alebo nie. Su rozne aspekty, podla coho clovek posudzuje spravnost cesty, ktora vedie k cielu. U mna, ked mam pomerne malu komoru je velmi podstatny faktor rozmer. Mam Durst L138, ale casom tento obor prestal byt znesitelny, a musel som hladat ine riesenie. Magnitarus je asi podobny pripad...  Vyskusal som aj vf kamery, ale pre mna toto riesenie nevyhovovalo kvoli stativu - stale to zaberal velky priestor. V tom case vhodny stlp (stlpovy stativ, alebo masivnejsi zaklad dajakeho zvacsovaku) som nevedel zohnat, ani na patricnej urovni vyrobit. Riesenie bolo prerobenie Magnifaxu na 9x12/4x5" co mi vyhovuje. 13x18 uz ani nepotrebujem, 18x24 a vyssie robim kontakty.  

.

Zdravím vás, na předělání magnifaxe 3, mám i 4, ale do toho bych nechtěl vrtat, přemýšlím už nějakou dobu. Na různých webových fórech jsem našel různé info, že to jde. Ale nikde jsem nenašel přesný návod včetně hlavy. Taky jsem našel nějaký adaptérk vytisknutí na 3d. Máte, prosím, nějaké info jak to zbastlit nebo víte o nějakém ucelenějším návodu, jasně, že na Magnifax 4, na 3 bych si uzpůsobil. Kdyby byl na facebooku, by mě to i donutilo si tam zřídit přístup. Děkuji
  • 0

#9 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 278 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň

Publikováno 10 září 2025 - 21:03:15

Co se týče úpravy MG4 na 4x5 či 9x12, nejjednodušší je právě tento 3D model a k tomu nějaký zdroj světla, např. LED panel o odpovídající velikosti, nebo klidně nějaká difuzní krabice s LED žárovkou.

https://www.thingive...m/thing:3145482

• 1

#10 past

past

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 203 příspěvků(y)

Publikováno 12 září 2025 - 08:23:03

Tady zrovna někdo prodává ten zvětšovák ke kameře Linhof 13x18, vypadá funkční, tedy s originální zářivkou (u mého byla rozbitá) + má lepší šuplík než můj. Ten můj byl asi jen na sklěněné desky, tedy je to jen polovina tohoto zde.

Netuším, zda by stálo za to, zkoušet to nějak spojit se zadní standartou Sinaru, asi ne, ale pro zajímavost. Drahé to není a je v tom například centerfiltr 13x18, který řeší uniformnost osvětlení z tak maličké míchací komory.

https://www.ebay.de/...item&nis=2&ch=1

• 1

#11 akim5

akim5

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 říjen 2025 - 20:38:29

.

Zdravím vás, na předělání magnifaxe 3, mám i 4, ale do toho bych nechtěl vrtat, přemýšlím už nějakou dobu. Na různých webových fórech jsem našel různé info, že to jde. Ale nikde jsem nenašel přesný návod včetně hlavy. Taky jsem našel nějaký adaptérk vytisknutí na 3d. Máte, prosím, nějaké info jak to zbastlit nebo víte o nějakém ucelenějším návodu, jasně, že na Magnifax 4, na 3 bych si uzpůsobil. Kdyby byl na facebooku, by mě to i donutilo si tam zřídit přístup. Děkuji

Tohle jsem postnul zřejmě do špatného vlákna. Tady to snad bude správně

Ahoj, jem tu nový, fórum ale už chvíli sleduju:)

Byla tu řeč o předělání Magnifaxu 4 na formát 4x5. Když jsem se o to svého času zajímal, našel jsem na eBay toto, je to i se zde diskutovanou LED "hlavou".

https://www.ebay.com...:Bk9SR_jrvcy6Zg

Vlastní zkušenost ale nemám. Prodejce je komunikativní, na můj dotaz mi poslal video, kde bylo vše ukázáno, jak to funguje a jak to je vyrobené. Jelikož jsem to nikde na vlastní oči neviděl, tak nedokážu říct, jak to je kvalitní - je to vše 3D tisk, a taky jestli ta cena tomu odpovídá. Pro toho, kdo ale hledá hotový výrobek a nemá možnost nebo tu dovednost si to vše vyrobit sám, to může být cesta.
  • 0

#12 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 278 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň

Publikováno 11 říjen 2025 - 23:55:42

V mém příspěvku jen o kousek výše (#9) je odkaz na ten model, co nabízí ten Polák, kdyby o to měl někdo zájem a nechtěl za to dát nesmyslné peníze.

• 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních