Přejít na obsah

Fotka

Problémy s Kodakem v cartridge

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
Žádné odpovědi

#1 Jurkodak

Jurkodak

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 45 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 21 říjen 2025 - 11:20:33

Zdravím,

předloni jsem zkusil poprvé natáčet na barevný film v cartridgi namísto Fomapanu na cívce a koupil si Ektachrome, na který jsem udělal takové testovací natáčení s kamerou Canon 514XL. Kodak tehdy ale ještě vyráběl pro Ektachrome špatné cartridge, které byly pro některé kamery příliš těsné, aby v nich mohly pohybovat filmem, a to se přesně stalo mně. Kamera nebyla schopná natáčet při 18 fps (plné rychlosti) déle, než tři vteřiny a potom se zasekávala. Napsal jsem Kodaku a ten mi doporučil to reklamovat a žádat za náhradu z novější šarže. To jsem udělal a vyšlo to.

K novému filmu jsem si raději koupil jinou kameru, a to Argus/Cosina 708, která působí o něco betelněji, než plastový Canon. Na ní jsem bez problému natočil dva Ektachromy, ale když jsem dotočil třetí, vytáhl jsem ho a zjistil jsem, že se film v kameře nepohyboval. Takové to otáčivé kolečko na cartridgi sloužící k pohybu filmu bylo na volno, nic nedělalo a perforace filmu byla poškrábaná drapákem. Tak jsem napsal prodejci s dotazem, jestli to je podle něj filmem nebo kamerou a ten mi napsal, že asi filmem a poslal mi nový.

Ten jsem naexponoval opět bez problému, ale když jsem si na dovolené ve Stockholmu dokoupil ještě Tri-X, stalo se mi to stejné, co s tím předchozím Ektachromem, jen perforace nebyla poškrábaná, ale rovnou přetrhaná.

Viděl jsem kdysi na YouTube video, kde si autor stěžoval na stejný problém a byla to tehdy myslím chyba kamery, ale zároveň jsem si teď na Redditu četl příspěvek nějakého prodejce filmů, který psal, že 1 ze 100 filmů, které mu Kodak doručí, má vadnou cartridge.

Je to podle vás vada kamery, moje chyba při tom blbuvzdorném vkládání cartridge do kamery (u Argus/Cosina se ten film dovnitř navíc vkládá zezadu), nebo jsem měl prostě dvakrát za tři měsíce smůlu na vadnou cartridge?
Tri-X už asi bohužel reklamovat nejde, sice mám účtenku, ale reklamovat z Česka produkt koupený ve Stockholmu se mi úplně nechce.

• 0

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních